U službenoj biografiji bivšeg hrvatskog ministra MUP-a i bivšeg saborskog zastupnika SDP-a Šime Lučina piše da je 'hrvatski političar, diplomirani politolog, ministar unutarnjih poslova u vladi Ivice Račana te saborski zastupnik i član SDP-a. Rođen je u Trogiru 4. studenog 1958. godine. Lučin je diplomirao politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. U početku je planirao postati novinar, ali brzo se predomislio jer se rano počeo baviti politikom. Nakon studija vratio se u rodni grad Trogir gdje se zaposlio. Radio je u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske kao politički djelatnik. No, nakon što su nastupile demokratske promjene, Šime je ostao bez posla. Otada je više od dvije godine radio preko honorarnog ugovora u više srednjih škola. 1989. godine postao je predsjednik SKH-SDP-a u Trogiru, a 1992. godine radio je kao koordinator koji organizira SDP u Dalmaciji. 1990. godine postaje potpredsjednik SDP-a. Nakon toga njegova politička karijera bila je u stalnom usponu. Uskoro odlazi u Zagreb i odvaja se od obitelji. Potpredsjednik SDP-a ostao je do 2001. godine. Gradonačelnik Trogira postao je 1999. godine' - piše tako u službenoj biografiji. U posjedu smo dokumenta koji je kao predsjednik trogirskog općinskog Komiteta potpisao Šime Lučin 21. studenog 1989. godine. Formulacije iz tog dokumenta sudionike tog vremena podsjetit će na komunistički meta rječnik i termine poput društvene zaštite i samozaštite. Program koji je tada potpisao Lučin bio je skup mjera koje su trebale osigurati partijski mir kako bi tadašnji 29. studeni Dan Republike bivše države protekao u apsolutno pozitivnom ozračju bez ikakvih natruha sigurnosnih ugroza. Dokument završava drugarskim pozdravom. O Lučinovom statusu na lokalnoj trogirskoj razini u bivšem jugo poretku zorno svjedoči podatak da je s drugom A. Lovrićem osobno dežurao 29.11.1989. godine. Unatoč svim Šiminim i naporima ostalih drugova na očuvanju poretka, Jugoslavija se raspala ali mnogi su karijeristi iz ondašneg sustava nastavili potpisivati razne zakone, akte, odredbe, propisivati i provoditi mjere kako onda tako i danas. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Točno prije 33 godine predsjednik Komiteta za ONO i DSZ općine Trogir, drug Šime Lučin (64), izdao je Program mjera i  zadataka ONO i DSZ u povodu Dana Republike koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio 29. studenog, jer je na taj dan 1943. održano drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je AVNOJ (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) proglašen vrhovnim zakonodavnim i izvršnim tijelom naroda Jugoslavije. Zasjedanje je održano u Jajcu, u nazočnosti 142 delegata (37 iz Hrvatske). Tako je Šime Lučin 21. 11. 1989. godine u praskozorje raspada SFRJ u strogo povjerljivom dokumentu kao predsjednik Komiteta za ONO i DSZ istaknuo što je potrebno poduzeti, s obzirom da neprijatelj nikada ne spava, kako bi Trogir spremno dočekao Dan Republike. Dakle po  nalogu Šime Lučina, koji je 11 godina poslije u neovisnoj Republici Hrvatskoj obnašao funkciju ministra unutarnjih poslova u Račanovoj Vladi,  s drugarskim pozdravom potpisuje za taj sistem važan dokument. Citirat ćemo što je drug Šime potpisao prije te 33 godine kada je imao tek 31 godinu:

Komitet za ONO i DSZ

Broj:Str.pov. 24-1989.godine TROGIR: 21.11. 1989. godine    

PREDSJEDNIK KOMITETA ZA ONO I DSZ- svima

- U skladu s Programom mjera i zadataka ONO i DSZ Komitete za ONO i DSZ općina Trogir potrebno je poduzeti sljedeće:

1. U periodu od 27.11.1989. godine u 00,00 sati do 3.12. 1989. godine u 24,00 sati neophodno je znatno pojačati u svim sredinama mjere društvene samozaštite. U tom periodu nužno je osigurati poduzimanje najefikasnijih mjera društvene samozaštite. U tom periodu nužno je osigurati poduzimanje najefikasnijih mjera za sprečavanje nastajanje svih uzroka koji mogu negativno utjecati na političko-sigurnosnu situaciju.

2. Mjerama je posebno potrebno osigurati pojačanu kontrolu životne i radne sredine, kao i zaštitu i kontrolu značajnijih i vitalnijih objekata.

3. U svim sredinama gdje je putem Komiteta za ONO i DSZ dogovoren poseban oblik aktivnosti (za duži period i trajno) na planu DSZ imaju se provesti aktivnosti u skladu s ranijim dogovorom i uputstvom.

4. O svim pojavama obavijest se treba dostaviti na telefon OSUP-a Trogir broj 73-514 ili 73-534 i Centru za obavještavanje  na telefon broj 73-873.

5. Pojačane mjere se uvode radi praznika Dana Republike.

6. Za navedeni period određeni su dežurni aktivisti na nivou općine o čemu treba upoznati vaše aktiviste.

7. Dežurni aktivisti na nivou općine su:(od 00,00 sati do 24,00 sati)   

27.11. - Rozga M. - Vrabić E.28.11. - Miše A. - Zelalija Š.29.11. - Lovrić. T - Lučin Š30.11. - Buble A. - Veršić D.  1.12. - Milat  V. - Bakica R.  2. 12. - Jurić D. - Šantić T.  3. 12. - Kozlica N. - Milić M.    

Drugarski pozdrav

Šime Lučin

Na znanje: - MOK SKH za Dalmaciju - Centar za obavještavanje - OSUP Trogir- Dežurnim aktivistima