Zadnjih dana uočili smo kako je diljem svijeta povećan interes naših čitatelja za ranije objavljene priče o Arashu Repaču, sinu Zagrepčanina Zvonimira Repača i Iranke imena Roya koja se nakon rastave od Repača udala za bivšeg talijanskog veleposlanika u Moskvi Vittoria Claudia Surda. Zvonimirov i njen sin dobio je drevno perzijsko ime Arash što znači herojski strijelac, odnosno lik iz iranske mitologije. Ukoliko sin Zagrepčanina i Iranke preuzme moćni ruski Lukoil koji godinama pati zbog raznih sankcijskih mjera od Putinove invazije na Krim bit će to još jedna potvrda kako aktualni ruski establišment itekako cijeni Hrvate i povjerava im vrlo važne funkcije. Podsjetimo da su se se neki moćni i bogati Hrvati zbog veze s Putinom već našli na udaru sankcija pa tako i rođak predsjednika Zorana Milanovića Željko Runje koji je potpredsjednik ruskog Rosnjefta. Njega je Milanović dok je bio premijer i primio u svom kabinetu zajedno s Igorom Sečinom, šefom Rosnjefta. No, pozicija Arasha Repača koji je šef turskog Lukoila koji se službeno zove Lukoil Eurasia Petrol je nešto drugačija. Kao što smo ranije pisali Repač je jedini Hrvat čije je ime isplivalo u aferi Cambridge Analitica, odnosno u slučaju koji je povezivao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Repač je nedvojbeno poslije sankcioniranog Željka Runje te sankcioniranog Mihajla Prenečevića, punca sina Emila Tedeschija, kojeg neovisni ruski mediji nazivaju 'Putinovim hrvatskim novčanikom' treći najmoćniji Hrvat u kontekstu pozicioniranja u krugu Putinovih najbližih suradnika. To je potvrđeno kada se u Moskvi vjenčao za Svetlanu Tomaševu i kada mu je na svadbu stigao jedan od najbližih Putinovih oligarha Ališer Usmanov zajedno sa svojom suprugom čije su luksuzne jadranske nekretnine zbog sankcija blokirane. Više u nastavku članka....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači ove godine objavili smo članak koji je baziran na priči objavljenoj početkom 2020. u tadašnjem tiskanom izdanju Imperijala. Naslov priče je glasio: 'ZAGREBAČKI MILIJUNAŠ IZ ISTANBULA Hrvatski naftaš iz afere Trump - Putin, nakon kupnje Koldinga i omiljenog Bandićevog kafića, gurnuo tvrtku u stečaj - Arash Repač sin je Zvonimira Repača koji je nekad bio Kutlin suradnik, partner Štefa Tuđmana te direktor nekadašnje Mreže TV, njegovo ime u cijelom svijetu odjeknulo je u aferi Cambridge Analitica'. Usluga koju pruža Google a zove se Google Analytics pouzdan je alat za praćenje interesa čitatelja. Tako smo proteklih dana zabilježili brojne preglede tog starog članka. Netom smo primili vijest kako je Arash Repač najozbiljniji kandidat za preuzimanje čelne pozicije u moćnoj ruskoj naftnoj kompaniji. Ako se ta vijest pokaže točnom onda je to ujedno dokaz kako diljem svijeta postoje ljudi unaprijed upućeni u događanja koja će uslijediti i koja pretražuju sve dostupne članke o svjetskim igračima među koje se zacijelo ubraja i Arash Repač. Sličan fenomen dogodio se danima prije nego što je objavljeno kako je milijarder iz Dubaija preuzeo od Sberbanke udio od 43 posto od Fortenove preko drugog 'Putinovog hrvatskog novčanika' Krešimira Filipovića.

Tada su čitatelji diljem svijeta guglali dva Imperijalova članka, jedan o Miodragu Borojeviću koji se deklarirao kao posrednik pri toj transakciji a drugi je bio o Krešimiru Filipoviću. Važno je istaknuti kako je Arash Repač iako ga je život s majkom Irankom Royom Surdo koja je postala supruga talijanskog karijernog diplomate, dakle bivšeg veleposlanika ne samo u Moskvi već i u Turskoj vodio diljem svijeta, ipak bio vezan uz Hrvatsku gdje je provodio ljeta. O tome je i osobno govorio kada je prije više godina objavljeno kako želi investirati u Prvić Šepurine čak 90 milijuna kuna i da tamo želi napraviti i marinu i turistički kompleks. U svakom slučaju ako Arash Repač preuzme kao šef Lukoil Rusija bit će to svjetska vijest. Podsjetimo kako je u rujnu ove godine svijet obišla vijest kako je misteriozno preminuo šef ruskog Lukoila koji je službeno pao kroz bolnički prozor. Nakon objave te vijesti naši su čitatelji imali priliku saznati svjetsku ekskluzivu, odnosno više o njegovoj investiciji na Jadranu.

O tome svjedoči prethodno objavljeni članak pod naslovom: 'SVJETSKI EKSKLUZIV Misteriozno umrli Putinov protivnik i šef Lukoila Ravil Maganov imao je biznis i nekretnine na Jadranu, ulog veći od 9,6 milijuna eura - Mnogi su šokirani viješću da je predsjednik druge naftne ruske kompanije završio život padom kroz prozor moskovske bolnice, otkrivamo što je sve posjedovao u Hrvatskoj, direktor u tvrtkama bio mu Slobodan Ljubičić'. Tako bi Repač postao još veća faca među Putinovim naftašima od rođaka predsjednika Zorana Milanovića, drugog čovjeka Rosnjefta, Željka Runje. O poziciji tog Sinjanina u naftnoj Putinovoj hijerarhiji zorno svjedoči naš ranije objavljeni članak pod naslovom: 'RUSKE BAĆUŠKE U HRVATSKOJ Francuzi zaplijenili Sečinovu jahtu, prijete li sankcije Željku Runji koji ga je doveo Milanoviću i sklopio ugovor s Banožićem pa devastirao bračku uvalu zbog vile - U vrijeme dok je bio premijer u Banskim dvorima aktualni predsjednik ugostio je ruskog oligarha s crne liste te njegovu desnu ruku Sinjanina Runju koji je primio odličje od Putina i postao najmoćniji hrvatski naftaš u Rusiji'. Ukoliko Repač preuzme ruski naftni div kao predsjednik uprave zacijelo će mu manje vremena preostati za bavljenje njegovim zagrebačkim kafićima ali i za projekt na Prvić Šepurinama.

Inače, poslovanje preuzetih kafića, popularnog Koldinga i Kavalira u srcu Zagreba, prepustio je svom ocu Zvonimiru Repaču, nekad marketinškom suradniku tajkuna Miroslava Kutle dok je dotični bio na vrhuncu moći i bivšem partneru Štefa Tuđmana, u vrijeme dok je na vlasti bio Stjepanov otac pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Inače, Repač stariji očito ne stigne baš pohvatati sve konce poslovanja kafića i tvrtke u koju je njegov sin, odnosno ruska snaha s adresom u Istanbulu, suvlasnica. O tome svjedoči naš ranije objavljeni članak pod naslovom: 'POD UDAROM KORONA MJERA Presuđeno ZG tvrtci i ocu najmoćnijeg Hrvata u ruskom Lukoilu kojem je na svadbi bio sankcionirani Putinov oligarh - Vlasnik poznatog kafića u srcu Zagreba je Arash Repač, sin Zvonimira Repača, koji je ujedno direktor, kažnjeni jer su posluživali doktore'. No, hrvatske investicije Arasha Repača zacijelo su minimalne u odnosu na posao koji sada obavlja kao čelnik turskog Lukoila. Navedimo i kako je njegov poočim, talijanski veleposlanik Vittorio Claudio Surdo imenovan za šefa talijanskog Lukoila 2013. nakon što mu je istekao mandat veleposlanika Italije u Rusiji.

Inače, talijansk portal espresso.repubblica nedavno je objavila članak pod naslovom: 'Državni menadžeri, poduzetnici, diplomati utrli su put Putinu u Italiju. Evo njihovih imena (Enijevo poslovanje u Scaronijevo vrijeme učvrstilo je našu energetsku ovisnost o Rusiji. Dok su velike banke poput Intese i Unicredita ubirale enormne profite zahvaljujući odnosima s tvrtkama pod kontrolom Kremlja. Koja je također angažirala bivše veleposlanike u Moskvi i financirala udruge i lobije)'. U članku je istaknuto kako je bivši veleposlanik, koji je dakle poočim Arasha Repača, Vittorio Claudio Surdo odigrao krupnu rolu kao lobist Lukoila u Italiji a potom šef te kompanije u toj zemlji. O Repačevoj poziciji u vrhu Putinovog oligarskog kruga zorno svjedoči podatak da mu je na svadbi s Ruskinjom Svetlanom Tomaševom bio Putinov kamarad i oligarh Ališer Usmanov. O njemu smo više pisali u dva ranija članka.

Prvi članak nosi naziv: 'POD PRIJETNJOM SANKCIJA Pogledajte raskošni jadranski posjed Putinova oligarha Ališera Usmanova i splitsku jahtu njegove supruge Irine - Čim je Putin krenuo na Ukrajinu njegovi tajkuni poput Romana Abramoviča počeli su transfere imovine kako bi izbjegli američke i EU sankcije, na listi onih koji bi mogli doći na crnu listu nalazi se i vlasnik hrvatske tvrtke Kisik, odnosno Aminess Grand Azur hotela na Pelješcu'. Drugi članak koji se tiče uzvanika na Repačevom moskovskom vjenčanju objavljen je pod naslovom: 'DIREKTORICA I POLITIČARKA Bivša SDP-ovka, sada HNS-ovka, direktorica je kod Putinovog oligarha blokiranog u Hrvatskoj zbog sankcija - Višnja Vukotić iz Orebića direktorica je u tvrtci koja je povezana s Alisherom Usmanovim i preko koje on, sestra i supruga drže dva raskošna posjeda na Pelješcu te balon na Korčuli'.

Sve navedeno i u ovom članku svjedoči kako su premrežene veze i kapital Putinovih najbližih oligarha i tvrtki s Hrvatskom unatoč svim proklamiranim orijentacijama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji ima duge i bliske odnose sa žrtvom ruske agresije - Ukrajinom. I na kraju istaknimo kako se Arash investitorski ne odriče domovine svoga oca Zvonimira. Naime, osim što je uložio u tvrtke Vis-Privata i Barista Global s ocem i suprugom, od rujna ove godine suosnivač je sa Zagrepčankom Dunjom Kušić Mikolić zagrebačke tvrtke sa širokim spektrom djelatnosti - Qualis Concept.