Poštenim hrvatskim građanima najviše dlaka na kosi podiže okolnost kad netko promijeni stranački dres kako bi se osobno ili negdje uhljebio ili profitirao. Ta je praksa u nekim fazama neovisne Hrvatske uzimala takvog maha da su jedno vrijeme saborski zastupnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića prestali biti oslovljavani imenima i zvalo ih se u medijima Bandićevim žetončićima. No, nije dugogodišnji ZG gradonačelnik jedini koji je imao žetone spremne na trgovinu utjecajem i stranačkim dresom. Bilo je raznih persona koji nisu dugo potrajali jer su ih glasači kaznili na prvim sljedećim izborima kad su se dokazali kao žetoni. No, neki se i ne sjećaju da je prvi politički žeton u Hrvata bio bivši HSS-ovac Antun Šporer koji je promijenio dres kako bi se u ZG Skupštini pridružio tada vladajućem HDZ-u pa je to obilno naplatio. Tako je samo s 1,1 milijun proračunskih kuna obnovljena njegova raskošna vikendica u dalmatinskom Novigradu koja je dobila čak i teniski teren. Zbog cijelog slučaja izbila je i afera, uslijedilo je maratonsko suđenje nekad moćnom a kasnije osuđenom generalu Vladimir Zagorcu te njegovim pomoćnicima u MORH-u Matku Kakarigiju i Juraju Vojkoviću, ocu poznatog ZG poduzetnika i jednog od tvoraca HDS ZAMP-a Marka Vojkovića. S obzirom na nadaleko poznatu efikasnost CRO pravosuđa taj je maratonski proces nakon 22 godine otišao u apsolutnu zastaru pa tako nitko nije odgovarao što je Šporer nagrađen za trgovinu političkim utjecajem obnovom i dogradnjom svoje skupe vikendice u Novigradu. No, valjda ima neke metafizičke pravde pa je upravo ta vikendica presudila da Općinski građanski sud u Zagrebu zaključi kako je Šporer nepošten pa tako obustavi njegovo osobni bankrot koji je sam zatražio od suda. Naravno, osobni bankrot zatraže oni kojima je u interesu ne platiti dugove svojim vjerovnicima a pritom odglumiti kako su goli kao crkveni miševi. No, kada je na sud stigao dokaz vlasništva vrijedne nekretnine u mjestu gdje će sigurno skočiti cijena nekretnina nakon što se pročulo kako tamo kod bake i dide ljetuje Joško Gvardiol, Šporer više nije imao šanse fingirati kako nema ništa. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije malo manje od godinu dana objavili smo članak pod naslovom: 'SKANDALOZNA AFERA Prvi hrvatski žeton Antun Šporer stekao nekretnine da ti pamet stane, sve prepisao na obitelj pa zatražio stečaj zbog dugova - Bivši potpredsjednik Zagrebačke skupštine žalio se na sučevu odluku kojom je proglašen nepoštenim jer je zatajio imovinu, tvrdi kako nema ništa osim dugova i blokade, u posjedu njegove obitelji su 4 nekretnine u srcu Zagreba, nekretnina nadomak Straduna te još puno toga...'. U tom smo članku opisali kako je Šporer pokušao izbjeći plaćanje obveza tako što je podnio zagrebačkom sudu zahtjev za osobni stečaj. No, preduvjet da nekoga sud oslobodi akumuliranih obveza je da utvrdi kako je potrošač pošten, odnosno da nema imovinu ako je tako iskazao. Nedavno je na sudskoj ploči objavljen dokument - zemljišno-knjižni izvadak iz koje je bilo vidljivo kako je Šporer i dalje vlasnik nekretnine u dalmatinskom Novigradu. Očito tu nekretninu ili nije u žurbi stigao prepisati na nekog najbližeg srodnika ili pak nije znao da je umrežen sustav zemljišnih knjiga pa da će na sudu provjeravati preko njegovog OIB-a posjeduje li još neku imovinu na svoje ime.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu netom je sudac Vladimir Dimanovski donio rješenje u postupku stečaja nad imovinom potrošača Antuna Šporera iz Zagreba. Sudac je 12. siječnja 2023. odbacio prijedlog za pokretanje postupka stečaja nad imovinom potrošača Antuna Šporera iz Zagreba. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Šporer sam sudu 26. kolovoza 2019. podnio prijedlog za provođenje postupka stečaja nad njegovom imovinom. 'Sud je izvršio provjeru imovine i ponašanja potrošača iz dokumentacije pristigle u spis, a ponašanje potrošača utvrđeno je i na ročištu 29. siječnja 2020., dok na ročište 23. ožujka 2022. potrošač nije pristupio. Potrošač nije naveo da je vlasnik nekretnine u Novigradu..., a navedeno je sud utvrdio dopisom Općinskog suda u Zadru. Zbog navedenog sud ne može utvrditi da je potrošač u smislu odredbe članka 2. Zakona o stečaju potrošača .... postupao pošteno u vrijeme podnošenja prijedloga, kao niti tijekom postupka obzirom da potrošač nije pristupio na naknadno zakazano ročište. Uz navedeno, potrošač nije dostavio cjelokupni popis imovine kojom raspolaže, kako je to propisano odredbom članka 44. st. 3. ZSP. Slijedom navedenog, temeljem odredbe članka 44. st. 4. ZSP koja propisuje da će sud odbaciti prijedlog ako potrošač ne podnese sudu isprave iz čl. 44. st. 3. ZSP' - piše u sudskom rješenju. 

Protiv tog rješenja prvi hrvatski politički žeton Antun Šporer ima pravo na žalbu kao i njegovi vjerovnici u roku od 15 dana od dostave rješenja. O žalbi odlučuje nadležni županijski sud. Istaknimo kako je Šporer tako postao drugi poznati slučaj povezan s visokom politikom u Hrvatskoj za kojeg je sudac utvrdio nepoštenje u smislu Zakona o stečaju potrošača. Prethodno je to utvrđeno za Ženju Moskaljova, muža Martine Tomčić i zeta bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića koji je u osobnom bankrotu vidio šansu da se izbavi duga od blizu 25 milijuna kn koliko duguje nizu vjerovnika a o čemu smo ranije pisali. Otkriće bračnog ugovora ukazalo se i kao prijetnja osobnom bankrotu drugog sina pokojnog slavnog slikara Mersada Berbera, Ensara Berbera, pripadnika hrvatske elite, koji nije poput svog brata Azera Berbera, o čemu smo pisali uspio bezbolno bankrotirati, i tako se osloboditi obveza prema brojnim vjerovnicima. Da je netko prije dva, tri desetljeća govorio kako će se poznati i bogati u Hrvatskoj gurati na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu kako bi inicirali osobne bankrote - zacijelo bi ih mnogi gledali s nevjericom i mislili kako se šale.

No, došla su takva vremena da je bankrot skoro privilegij jer mnogima koji su se olako zaduživali na razne strane taj se proces učinio kao savršen put bezbolnog rješenja dugova. Naravno, brojnim poznatim u Hrvatskoj to je i pošlo za rukom. O tome svjedoči i naš prethodni članak o pokretanju osobnog stečaja ali po zahtjevu Finansijske agencije RH nad bivšim pomoćnikom ministra kulture u Milanovićevoj vladi i bivšim pročelnikom ZG Ureda za kulturu u Bandićevo vrijeme Vladimira Stojsavljevića Vakija. U svakom slučaju iako su tu proceduru prošli brojni poznati iz Hrvatske u rasponu od Nikoline Pišek, Vlatke Pokos, Simone Gotovac Mijoković, sina Mersada Berbera.... Na kraju istaknimo kako će vjerojatno mngi pomisliti da opostoji ili Božja ili metafizička pravda pa je upravo novigradska vikendica presudila potopu Šporerove želje za osobnim bankrotom. Podsjetimo na tu aferu kao primjer kako je taj prvi politički žeton dobro unovčio svoj stranački prelazak i trgovinu političkim utjecajem.

Ime Antuna Šporera neodvojivo je vezano uz prvu zagrebačku političku krizu koja je buknula 1996. godine, kada tadašnji predsjednik države Tuđman nije htio potvrditi izbor oporbenog gradonačelnika Zagreba. Šporer je na lokalnim izborima 1996. godine izabran za vijećnika HSS-a i potpredsjednika Skupštine grada Zagreba. Kasnije su isplivali detalji da je taj glas itekako dobro plaćen. Državno tužiteljstvo 2002. godine podiglo je optužnicu protiv trojice visokopozicioniranih ljudi u MORH-u predvođenih tadašnjim pomoćnikom ministra Vladimirom Zagorcem. Sudilo se i Matku Kakarigiju ali i Jurju Vojkoviću koji je znan i kao otac moćnog poduzetnika, povezanog s Ivom Josipovićem preko ZAMP-a. Radi se o Marku Vojkoviću, ujedno počasnom konzulu o kojem smo prethodno pisali. Osim Zagorca i spomenute dvojice bilo je još nekoliko suoptuženika koje se teretilo da su oštetili MORH za oko 16 milijuna kuna. 

Većina tih optužbi u međuvremenu je otpala, optuženici su uglavnom oslobođeni, a središnjom točkom optužbe, vezanom za famoznu obnovu kuće u Novigradu kod Zadra bivšem potpredsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Antunu Šporeru, hrvatski sudovi su se najdulje bavili. Zapravo, suđenje za inkriminirano kazneno djelo otprije 22 godine bilo je vraćeno na početak. Ipak ni treće ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, koje je odgađeno i zbog zdravstvenih problema Vladimira Zagorca, koji već dugo živi u Beču a u Hrvatskoj bespravno uzurpira pomorsko dobro na Šolti, o čemu smo pisali, nije donijelo očekivanu presudu. Naime, došlo je do obustave postupka uslijed apsolutne zastare. Tako je Šporer mogao uživati privilegij obnovljene vikendice s teniskim terenom pokraj nje zahvaljujući ulogu od 1,1 milijun kn poreznih obveznika.

Javnost pamti kako je Antun Šporer bio  jedan od dvojice tadašnjih oporbenih vijećnika HSS-a koji je digao ruku za HDZ i osigurao toj stranci većinu u Gradskoj skupštini. Šporer je postao potpredsjednik Skupštine. Na sudu je general Pavle Miljavac izjavio kako je predsjednik Tuđman naložio obnovu Šporerove vikendice jer je istu devastirala Hrvatska vojska tijekom rata te je MORH i platio 1,1 milijun kn za obnovu.  'Meni je to bilo dovoljno - izjavio je Miljavac na sudu, a na pitanje je li predsjednik Tuđman, s obzirom na to da smo tada imali tzv. polupredsjednički sustav, mogao takvo što narediti, Miljavac je rekao kako smatra da je to mogao učiniti preko ministra ili njega kao načelnika Glavnog stožera' - objavili su mediji. Hrvatski sudovi ni gotovo 22 godine od inkriminiranog događaja, u nepunih 17 godina sudovanja, nisu uspjeli utvrditi je li Šporerova kuća uništena uslijed ratnih djelovanja od strane neprijateljske vojske ili ju je, dok ju je kasnije koristila, uništila Hrvatska vojska.

Treba napomenuti da u sudskom spisu od početka suđenja postoje zapisnici 112. brigade HV-a u kojima je konstatirano u kakvom je stanju bio sporni objekt kada je u njega ušla Hrvatska vojska, kao i kada je objekt godinu dana kasnije predan Šporeru. Stoga je javnost ostala zapanjena kada se doznalo kako sud “činjenično stanje” kroz tako dugi period nije uspio utvrditi. Osim što je bio nagrađen mjestom potpredsjednika Gradske skupštine Zagreba Šporer je 1998. postao i predsjednik NO-a Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, 1999. direktor Matice obrtnika, bio je i u NO-u Adriatic osiguranja koje je kasnije postalo Allianz osiguranje, bio je i član NO-a Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva čiji je osnivač bio mirovinski fond. Tako je Šporer kao pionir, ili prvi žeton utro put svim političkim žetončićima koji su se pojavili nakon njega i koji su svojim prebješkim aktivnostima uspijevali mijenjati volju većine na izborima. Odnosno, Šporer je, iako su prošla desetljeća, ostao memoriran kao političar koji je dobro naplatio svoj glas u ZG gradskoj skupštini.