Dvije bivše HDZ-ove moćnice i perjanice, pale dive Gabrijela Žalac i Josipa Rimac mogle bi ponovno u osnovnu školu učiti pravopis. Jezivo su nepismene što je vidljivo iz optužnice koju potpisuje Sani Ljubičić delegirana EU tužiteljica u RH. Vrijedno je spomenuti kako se Rimac spominje čak 102 puta u toj optužnici. Evo samo nekih bisera''Potom Josipa Rimac u više poruka objašnjava svoju poziciju u Ministarstvu uprave: „Tako ti je Lovre mene docekao....bacio me u zadnji ured na dnu hodnika izvan kabineta....ali nakon misec dana kad je shvatio da mu mogu odradit vise nego svi savjetnici i kabinet....sad kao on bi da biram ured....ja kazem meni tamo super.. Ej....znanje mi ne moze uzet niti jedan a ni mrezu poznanstava“,  na što I okr. Gabrijela Žalac odgovara: „Svi su gadovi..E upravo to“ ....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U posjedu smo integralnog teksta optužnice protiv Gabrijele Žalac i drugih od 27. prosinca 2022. koju je potpisala delegirana europska tužiteljica u RH Sani Ljubičić. Optužnica je poslana na Županijski sud u Zagrebu. U uvodu piše: 'Na temelju članka 13. stavak 1. u svezi članka 36. stavak 1. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) (dalje u tekstu: Uredba), čl. 4. i 5. Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem ureda Europskog javnog tužitelja (»EPPO«) (Narodne novine“ br. 146/20) te čl. 38. st. 2. t. 6. i čl. 341. st. 1. Zakona o kaznenom postupku („Narodne novine“ br. 152/08, 76/09, 80/11, 91/12 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 143/12, 145/13, 152/14, 70/17, 126/19, 126/19 i 80/22, dalje u tekstu: ZKP/08), podižem OPTUŽNICU protiv:

I okr. GABRIJELE ŽALAC, dj. Ivanković, OIB ......., kćer Ivana, rođena 04. veljače 1979. godine u Vinkovcima, s prijavljenim prebivalištem u Vinkovcima, Ulica ....., državljanka Republike Hrvatske, pismena, sa završenim Ekonomskim fakultetom u Osijeku, direktorica u trgovačkom društvu Mega EU projekti d.o.o. i vlasnica obrta Mega projekti, s mjesečnim primanjima u iznosu od 25.000,00 kn, udana, majka troje djece od kojih je jedno punoljetno, dobrih imovinskih prilika, suvlasnica obiteljske kuće na adresi prebivališta, vlasnica stana u Zagrebu, Bleiweisova .... površine 85,5 m2 i pripadajućeg garažnog mjesta, bez vojnog čina, neodlikovana, neosuđivana, vodi se drugi kazneni postupak, sukladno rješenju Županijskog suda u Zagrebu broj 1 Kir-Us-256/2021 i rješenju Županijskog suda u Zagrebu broj 13 Kir-Us-274/21 nalazila se u istražnom zatvoru od 10. studenoga 2021. u 08,44 sati do 3. siječnja 2022., nalazi se na slobodi....

Optužnica je toliko opsežna i na toliko stranica da nalikuje na mega optužnicu podignutu protiv čelništva nekadašnjeg Agrokora. No, kako su proteklih dana u javnost selektivno curile poruke između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac pustit ćemo ovaj put samo dio iz optužnice koji dijelom obuhvaća i tu prepisku. Ostavit ćemo ju u originalnom obliku točno kako je navedeno u optužnici. Javnost bi mogla ostati šokirana najnižom razinom pismenosti, odnosno potpunom nepismenosti dviju bivših HDZ-ovih perjanica i moćnica. Citiramo dio optužnice:

'Do sklapanja ugovora nije došlo iz razloga što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave postupajući povodom žalbe društva KING ICT d.o.o., Rješenjem, KLASA: UP/II-034-02/17-01/696, URBROJ:354-01/17-8 od 23.10.2017. godine radi povrede članka131. Zakona o javnoj nabavi poništila predmetni postupak. I okr. Gabrijela Žalac pozvana na kaznenu odgovornost distancira se od nabave koja je predmetom postupka prebacujući odgovornost na niže službe, a tu obranu jasno demantiraju rezultati pretrage mobitela Tine Markuš, što ćemo detaljno prezentirati u svezi s pojedinim dijelovima inkriminacije, kao i rezultati pretrage mobitela Josipe Rimac. I okr. Gabrijela Žalac komunicira u noći s 13. na 14. studeni 2017. s osobom od svog povjerenja.

Radi se o porukama koje je I okr. Gabrijela Žalac razmijenila s Josipom Rimac, tada državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, nakon javne objave odluke Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Iz komunikacije I okr. Gabrijele Žalac proizlazi bez imalo dvojbe jer I okr. Gabrijela Žalac jasno tako i piše, da je cijeli postupak nabave programa PLUR od II okr. Mladena Šimunca njena volja, a isto tako jasno iskazuje i svoju nakanu da u budućem otvorenom postupku javne nabave provede nabavu upravo onako kako ona želi, bez obzira na Zakonom o javnoj nabavi propisne procedure, zabranu pogodovanja bilo kojeg gospodarskog subjekta, a to iskazuje riječima: „….Ali gle..Ovo će bit po mom..Što prije“.

Komunikacija I okr. Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, koju nastavno iznosimo bez ikakve intervencije u sadržaj, započinje 9.11.2017. u 9:12:49 porukom podrške Josipe Rimac I okr. Gabrijeli Žalac:  „Sreciceeeee..Samo hrabro..Vidim da su i ovi u javnoj nabavi isli kontra....ako ti tamo nesto treba samo me zovi. Za tebe sve....pusaaa..“ I okr. Gabrijela Žalac piše Josipi Rimac 13.11.2017. 23:31:42: Hvala ti Josipa! Na što Josipa Rimac u 23:32:10 s podrškom dodaje:„Sreco sta got treba tu sam!!!!“….Pokazat cemo im ....“ na što I okr. Gabrijela Žalac dodaje: „Koji su to smradexi..I treba im pokazat sa smiješkom na licu. A pravit se glupave“, a Josipa Rimac dodaje: Da da...sve to Josipa prosla a i jos prolazim.dhelom“. Potom I okr. Gabrijela Žalac piše Josipi Rimac- “Zabavljam se...Glupi su..Jer misle da smo mi…” na što Josipa Rimac odgovara: „Pojma oni nemaju”, a I okr. Gabrijela Žalac potvrđuje: „Ne..A misle da su Bogovi!“.

Potom Josipa Rimac u više poruka objašnjava svoju poziciju u Ministarstvu uprave: „Tako ti je Lovre mene docekao....bacio me u zadnji ured na dnu hodnika izvan kabineta....ali nakon misec dana kad je shvatio da mu mogu odradit vise nego svi savjetnici i kabinet....sad kao on bi da biram ured....ja kazem meni tamo super.. Ej....znanje mi ne moze uzet niti jedan a ni mrezu poznanstava“,  na što I okr. Gabrijela Žalac odgovara: „Svi su gadovi..E upravo to“ Josipa Rimac: “Pitao me AP kako me je Lovre doceka ja kazem sve ok to nije tvona briga“ Potom I okr. Gabrijela Žalac komentirajući kolege navodi:„Dok oni smisle mi gotove..Dođi kod mene! Jebale bi im sve od reda..Ajooooj..Ju..I ju ju…A fine“, što Josipa Rimac komentira riječima kako osoba AP to ne bi dozvolila: „Nebi AP pustio sad rosade“, na što I okr. Gabrijela Žalac samouvjereno dodaje:“..Pustio bi on pustio“. Tu razmjenu mišljenja Josipa Rimac završava konstatacijom: „Ali i ovako smo ubojite“ te dodaje: „Kad se vrnes idemo na veceru da poslozimo sve pa ce oni vidit..” što I okr. Gabrijela Žalac potvrđuje: „Jesmo da..Svakako…Znaš šta“

Nastavno na to, Josipa Rimac zainteresirano pita:“ Šta?“ I okr. Gabrijela Žalac odgovara: „Volim što izgledam glupa njima. Naprosto obožavam… Obavezno se vidimo.” Josipa Rimac potvrđujući piše „Ahaaa…” te nastavno nastavlja s komentiranjem kolega: „a kad bi oni mogli kombinirat procese kao mi u drzavi bi bilo blagostanje.. Oni ne mogu radit vise od jedne radnje. Ni nju ne rade kvalitetno”, što I okr. Gabrijela Žalac potvrđuje očito se dobro zabavljajući – “Baš…Hahahahhah hahahahhah..Pa ni tu jednu..”, na što Josipa Rimac dodaje – „Sve liši jebači“ što I okr. Gabrijela Žalac komentira riječima:“Uffff..U zdrav mozak”, te dodaje:  „Ali gle..Ovo će bit po mom..Što prije“ Na to Josipa Rimac podržavajući piše: „Nek oni samo misle da su mocni. Nema predaje!!!!“  Na što I okr. Gabrijela Žalac dodaje: „Treba njima niz dlaku Gladiti..I radit kurvanjski posao“. Potom Josipa Rimac piše: “Kad misle da si nemocan tad si najjaci”, a I okr. Gabrijela Žalac dodaje: „Neka misle da su moćni“.

U nastavnoj komunikaciji na sugestiju Josipe Rimac: „Sutra dogoviri sa AP i slozimo mi kontru„ I. okr. Gabrijela Žalac izražava nezadovoljstvo što je osoba inicijala AP dozvolila takvu odluku DKOM-a, te piše: „Već je on odmah rekao….Ali sam ja ljuta što je dozvolio ovo..Jebote Josipa…Bezveze“. Tim riječima I okr. Gabrijela Žalac izražavajući ljutnju na osobu inicijala AP koja bi trebala dozvoliti ili ne dozvoliti odluku DKOM-a, jasno pokazuje nimalo poštivanja pravnog poretka koji uređuje postupak javne nabave. Nastavno Josipa Rimac podučava I okr. Gabrijelu Žalac:  ..“Ne mozes sama nekad trebas nekog za razgovor za slozit kockica“, što I okr. Gabrijela Žalac s razumijevanjem potvrđuje izražavajući i žaljenje što tako nije već učinila, te piše:„ Pa naravno..Ali jbg“. Josipa Rimac nastavlja: „Ja i Mirjana se godinama nadopunjujemo mnogima smo trn ub ku“, na što I okr. Gabrijela Žalac dodaje: „Govorim danima..I džabe“.  Josipa Rimac nastavlja utješno: “Ali imamo mrezu za pokrit sva podrucja”, na što I okr. Gabrijela Žalac potvrđujući odgovara:“ Apsolutno…I lagano se svetiti svima..Za sva sranja..Dugogodišnja“.

 Nastavno posebno bitno za nastavni tijek događaja u 2018, Josipa Rimac piše I okr. Gabrijeli Žalac o Goranu Matešiću, predsjedniku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave:  „ Da sam znal za ovo nebi prosla zalba ja bi Matesica rjesila…I uvik sam svima rjesavala“. Na to I okr. Gabrijela Žalac, sa žaljenjem odgovara: „E jbg sad“. Josipa Rimac zaključuje: „A imamo posla.. Ispravit cemo i ovo....bit ce to jos sladja pobjeda“. Na kraju I okr. Gabrijela Žalac piše očito aludirajući na podnositelja žalbe trgovačko društvo KING ICT: „Kad se vratim vidimo se. Uglavnom.. U ovom sudjeluju naši ljubljeni prijatelji. Koordinirana akcija Oluja na mene“, na što Josipa Rimac imajući rješenje na svaki problem dodaje: „Ali znas da ja godinama organiziram Oluju pa im znam za mane ahaaaaaa“. Komunikacija te noći završava 14.11.2017. 0:20:16: „Pusaaaaa“.

Slijedom samo citiranih riječi I okr. Gabrijele Žalac proizlazi da je donošenje odluka I okr. Gabrijele Žalac od 20. travnja 2017. o promjeni Plana nabave iz izrade programa u nabavu licenci, zatim nastojanja da se uvjeti planiranog otvorenog postupka javne nabave licenci u potpunosti prilagode interesima II okr. Mladena Šimunca i programskom rješenju PLUR kojim isti raspolaže, zatim odluke od 1. kolovoza 2017. o promjeni Plana nabave iz otvorenog u pregovarački postupak i time oteža tržišno natjecanje potencijalnoj konkurenciji za koju su I okr. Gabrijela Žalac i II okr. Mladen Šimunac svjesni da postoje, odluka u voljnoj sferi upravo I okr. Gabrijele Žalac i materijalizacija namjere na pogodovanje II okr. Mladena Šimunca, s ciljem da poduzme sve što može kako bi osigurala posao za II okr. Mladena Šimunca nabavom licenci za program PLUR u pregovaračkom postupku javne nabave, protivno čl. 131. Zakona o javnoj nabavi i to prema unaprijed dogovorenim uvjetima o broju licenci i cijeni, tržišno nerealnim, štetnim i bespotrebnim za potrebe MRRFEU, u kojoj namjeri nije uspjela uslijed odluke DKOM-a.

No, ono što je ključno, osim samih pitanja povrede Zakona o javnoj nabavi, druga je okolnost da ovdje govorimo o 9,8 milijuna razloga zašto je model nabave licenci za PLUR uz takvu kreaciju cijene toliko evidentno odstupajući od realnosti, da je čak i Josipa Herceg Zeba iz SAFU-a prijateljski skrenula pozornost Mariji Rajaković da se malo cjenkaju s ponuditeljem. Takva vrijednost nabave u znatnoj mjeri, višestruko odstupa od svih sličnih ugovora o nabavama financiranim iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Nadalje, sukladno svjedočenjima, pa i iz navoda obrane II okr. Mladena Šimunca i iz analize elektronske pošte MRRFEU proizlazi da je ova nabava izazvala pojačan interes javnosti. Pretragom servera MRRFEU, utvrđeno je kako su još krajem rujna 2017. započeli upiti medija o toj nabavi. ...... Primjerice Glavno tajništvo je izrijekom bilo stava da nema osnova za podnošenje tužbe na odluku DKOM-a, a onda 14. studenog 2017. u 10,10 sati I okr. Gabrijela Žalac pita Tinu Markuš:

„Tužbu pripremate? Dokad je rok? To ćemo detaljno kad se vratim“. Na to Tina Markuš piše: „Nismo. Do 11.12. Moramo sjesti i dgv. Pricala sam sa svojima iz bivseg min - upava za jn. Kazu da nema elemenata“, a I okr. Gabrijela Žalac odgovara: „Tina, Razgovaramo kad dođemo“. Zatim, na istu temu, 15. studenog 2017., nakon što je Tina Markuš u više navrata i porukama i elektronskom poštom informira da nema temelja za tužbu na odluku DKOM-a, I okr. Gabrijela Žalac nalaže Tini Markuš:  „ Samo vi pripremite tužbu..Bez puno rasprave i uključivanja bilo koga, bez konzultacija sa mnom..ne ide ništa“. Iz rezultata istrage nadalje proizlazi da nakon svih prethodnih radnji kojima je pokušala namjestiti nabavu II okr. Mladenu Šimuncu, I okr. Gabrijela Žalac iako se u kontekstu negativnih medijskih natpisa, prikazivala i žrtvom situacije, u svezi s nastavnim dijelom inkriminacije ponavlja isti obrazac postupanja kao u 2017. godini, te u kontinuitetu nastavlja realizirati postojeću jasnu i nedvosmislenu namjeru da nabavi IT rješenje kako konvenira interesima II okr. Mladena Šimunca za što je postavljen temelj još sredinom 2017., iako je svjesna da niti jedno postojeće IT rješenje niti PLUR niti SPUR niti bilo koje drugo zapravo u potpunosti ne zadovoljava potrebe MRRFEU, jednostavno iz razloga što podzakonski akti koji bi procese strateškog planiranja regulirali još nisu doneseni.

I okr. Gabrijela Žalac nakon odluke DKOM-a svjesna interesa tržišta za ovu nabavu osobno je u Planu nabave za 2018. definirala predmet nabave kao robu, gotovo i funkcionalno rješenje s kratkim rokom isporuke iako svjesna da niti jedno IT rješenje ne može biti gotovo i funkcionalno jer podzakonski akti koji reguliraju pitanje strateškog planiranja još nisu doneseni, te istovremeno određuje rok od godine dana za prilagodbu programa još nedefiniranim potrebama ministarstva, ignorirajući pritom direktne sugestije Ane Odak i Tine Markuš o mogućnosti otvorenog postupka javne nabave izrade IT sustava prema potrebama MRRFEU koje tek treba definirati, kao što je bilo i planirano Planom nabave za 2017. godinu. Što se tiče planirane vrijednosti nabave I okr. Gabrijela Žalac nastavno je povisivala planiranu vrijednost nabave, s 9,8 milijuna kuna, najprije  na 10,2 milijuna kuna da bi u kratkom roku na sljedećem sastanku naložila da se vrijednost nabave povisi na 13 milijuna kuna, bez ikakvog prijedloga ili analize resorne Uprave, pa kako nije bilo dostatno sredstava na poziciji Uprave za strateško, naložila je da se potreban iznos preraspodjeli s pozicija drugih Uprava.

Zatim je osobno odredila članove Stručnog povjerenstva, dužnosnike izvan MRRFEU, osobno nadzirala pripremu dokumentacije o nabavi, stručne službe morale su joj predavati sve radne nacrte dokumentacije o nabavi, jer ništa nije smjelo izaći iz Ministarstva bez da to I okr. Gabrijela Žalac odobri. Dokumentacija o nabavi u dijelu funkcionalnih i tehničkih specifikacija istovjetna je onoj iz 2017. koja je namještana za II okr. Mladena Šimunca. Takvim Planom nabave za 2018. definiranom kao nabavom robe gotovog i funkcionalnog IT sustava, te s dokumentacijom o nabavi koja je izrađena na osnovu pripremanog DON-a iz 2017. s preciznim tehničkim specifikacijama registra projekata razrađenima na 158 obveznih polja i s kratkim rokom isporuke robe od 30 dana, s istovremenim rokom od godine dana za prilagodbu nedefiniranom dijelu programa za strateško planiranje, s jedne strane otežano je natjecanje mogućoj konkurenciji za koju je svjesna da postoji, a s druge strane favorizira II okr. Mladena Šimunca jer je dokumentacija o nabavi u dijelu registra projekta prilagođena upravo PLUR-u.

Konačno, u dijelu koji se odnosi na strateško planiranje, nedefiniranom, nedorečenom osigurava da što god II okr. Mladen Šimunac putem naoko nepovezanog V okr. trgovačkog društva Ampelos ponudi da bude proglašeno funkcionalno i gotovo programsko rješenje baš onako kako ministarstvu treba, da bude plaćeno kao gotovo i funkcionalno, iako to nije bilo niti u trenutku rada Stručnog povjerenstva niti u trenutku isporuke izvornog koda na USB memorijskoj jedinici, niti nakon godine dana prilagođavanja potrebama ministarstva, niti danas. Kao i u 2017., I okr. Gabrijela Žalac osigurala je putem IV okr. Tomislava Petrica da djelatnici SAFU tijekom ex ante kontrole istu provedu prije savjetovanja s zainteresiranim gospodarskim subjektima, te umjesto jasnog ukazivanja da se ne radi o nabavi robe nego usluge, zapravo sudjeluju u kreiranju dokumentacije o nabavi da barem formom nalikuje nabavi robe gotovog i funkcionalnog IT rješenja s kratkim rokom isporuke i s istovremenim rokom od jedne godine za prilagodbu normama koje još nisu definirane.

U predmetnom slučaju, kako proizlazi iz iskaza svjedoka Vedrana Težaka, Natalije Radovčić, Ane Katavić i Maje Jakšić, a izrijekom iz e-mail korespondencije, prvo su stručne službe SAFU ukazivale da je prije ex ante provjere potrebno provesti javno savjetovanje, međutim u konačnici SAFU ne samo da provodi ex ante kontrolu prije savjetovanja, nego aktivno sudjeluje u pripremanju dokumentacije o nabavi, davanjem sugestija i savjeta kako da dokumentacija o nabavi barem formom nalikuje na nabavu robe, iako opis predmeta nabave i rok od 12 mjeseci za prilagodbu programa jasno upućuje da se radi o nabavi usluge, u čemu su suglasni svi svjedoci, a jednako tako suglasno iskazuju da ex ante kontrola u ovom slučaju niti je uobičajena niti tako postupaju inače, a kako kaže svjedok Vedran Težak, tako su postupali, jer je IV okr. Tomislav Petric tako tražio, iako  nikako nije zadatak SAFU u ex ante kontroli da sudjeluje u pisanju dokumentacije o nabavi što u svjedočenju navodi Josipa Herceg Zeba, zamjenica IV okr. Tomislava Petrica. Istovremeno s naporima resornih službi uz veliku potporu SAFU, da se dokumentacija o nabavi prilagodi odluci I okr. Gabrijele Žalac kojom je u Planu nabave definirala nabavu robe, gotovog IT rješenja, uz istovremeni rok od godine dana za prilagodbu nedefiniranim budućim potrebama ministarstva u dijelu akata strateškog planiranja, I okr. Gabrijela Žalac uložila je dodatan trud, kao što je to sugerirala Josipa Rimac u ranije citiranom razgovoru. Iz rezultata istrage proizlazi da je I okr. Gabrijela Žalac uspostavila poznanstvo s Goranom Matešićem, tada predsjednikom Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, time namjeravajući za slučaj potrebe osigurati i podršku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. DKOM odlučuje u vijećima od 3 člana, no očekivanja I okr. Gabrijele Žalac od Gorana Matešića bila su jasno instruirana onime kako Josipa Rimac sugerira „…ja bi Matesica rjesila…I uvik sam svima rjesavala“, da svojim utjecajem za slučaj žalbe u otvorenom postupku javne nabave za IT sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem barem pokuša osigurati povoljnu odluku prema njenoj želji. Iz analize poruka između I okr. Gabrijele Žalac i Josipe Rimac proizlazi kako Josipa Rimac upoznaje I okr. Gabrijelu Žalac s Goranom Matešićem, to poznanstvo pretvara se u intenzivno druženje, a sastanci koreliraju precizno s izradom pojedinih varijanti nacrta DON-a koje je službenica Loreta Tej predavala po finaliziranju I okr. Gabrijeli Žalac.

Osim što se osobno sastajala s Goranom Matešićem predsjednikom DKOM-a, I okr. Gabrijela Žalac organizirala je sastanke u DKOM-u u svezi ove javne nabave, o čemu svjedoče Marija Rajaković i Ana Odak. Komunikacija I okr. Gabrijele Žalac s Josipom Rimac i s Goranom Matešićem  zabilježena je 23.3.2018. 14:07:37. Josipa Rimac  piše Matešiću „U utorak prvo ja i ti u 12:30 kog Gabi u ministarstvu pa ti i ja na rucak, na što Goran Matešić u 14:13:55 odgovara: „Ja ti necu u Ministarstvo , nikad ne idem na noge ministru. Pazim na to od pocetka. Ali dolazi u obzir da se negdje vidimo!, na što Josipa Rimac piše: Ok u Bocamarai na katu…Ona je dama…“ Potom dana 26.4.2018. u 7:47:20 sati, Goran Matešić tada predsjednik Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave obraća se I okr. Gabrijeli Žalac, u grupnom razgovoru I okr. Gabrijele Žalac, Josipe Rimac i Gorana Matešića: „Gabi, papire sam dao u rad, a sto je na onom USB u ?, na što Josipa Rimac u šali dodaje: „Sta se bijis otvorir....sayber seks…Syber“ I okr. Gabrijela Žalac 26.4.2018. 8:51:09 odgovara: “Na USB- u je elektronska verzija papira…I da vam nešto kažem Cyber je zakon…Gorane tvoji i moji neka sjednu u slijedeći tjedan i pregledaju to skupa.

Ti reci tko od tvojih..Moji su spremni..“ Goran Matešić u 9:24:46 u šali dodaje: „Jebo te prepao sam se da tu nije kompilacija cyber uradaka... a onda nema nazad! Ha ha“ I okr. Gabrijela Žalac u 10:14:55 piše: „A Gorane ne boj se..Ja ću ti pokazati “. Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave u 14:31:26 završava komunikaciju konstatacijom:  „Ako bude problema DrKOM ce to ponistiti!“ U nastavnom tijeku inkriminacije, nakon što je DKOM odbio žalbu na dokumentaciju o nabavi, dana 12. kolovoza 2018. godine III okr. Marko Jukić kao direktor V okr. Ampelosa d.o.o. podnio je ponudu za program SPUR na troškovniku u iznosu od 12.991.000,00 kn bez PDV-a, odnosno ukupno 16.238.750,00 kn. u ime Zajednice ponuditelja V okr. Ampelos d.o.o. i Infodom d.o.o. ( ponuda i troškovinik na listu 8857 – 9017 spisa). Istragom je utvrđeno da istovremeno sa svim radnjama I okr. Gabrijele Žalac krajem 2017. prilikom donošenja Plana nabave za 2018. godinu započinju i aktivnosti II okr. Mladena Šimunca i III okr. Marka Jukića. II okr. Mladen Šimunac i III okr. Marko Jukić poriču počinjenje kazenog djela i bilo kakav međusobni dogovor u svezi podnošenja ponude, međutim u slobodnom iznošenju obrana, kao i odgovaranju na pitanja iznose niz kontradikcija koje već same po sebi upućuju na neistinitost osnovne postavke njihove obrane, što ćemo detaljno analizirati u posebnom dijelu obrazloženja ove optužnice.

Suprotno navodima obrana istragom je utvrđeno da je II okr. Mladen Šimunac, kako bi prikrio svoju povezanost s I okr. Gabrijelom Žalac u otvorenom postupku nabave u 2018. dogovorio s III okr. Markom Jukićem sudjelovanje u ovom otvorenom postupku javne nabave, te je upravo II okr. Mladen Šimunac kreator Zajednice ponuditelja InfoDom d.o.o. i V okr. Ampelos d.o.o. sa svrhom podnošenja ponude u otvorenom postupku javne nabave u 2018. od koje će osobno ostvariti značaju protupravnu imovinsku korist. Dakle, na otvoreni poziv za javnu nabavu u 2018. kao ponuditelji nisu se javila društva II okr. Mladena Šimunca, Razvojna platforma j.d.o.o. i VI okr. Micro projekt d.o.o. od kojih je u 2017. godini I okr. Gabrijela Žalac namjeravala kupiti licencu za program naziva PLUR u pregovaračkom postupku javne nabave, proglašavajući ga jedinim proizvodom na tržištu koji odgovora potrebama MRRFEU, u čemu kako je prethodno navedeno nije uspjela jer je odlukom Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave ista poništena, a takav pokušaj I okr. Gabrijele Žalac izazvao je negativan odjek u javnosti.  U ovom dijelu potrebno je napomenuti i kako je MRRFEU u 2017. za potrebe pregovaračkog postupka javne nabave PLUR-a od II okr. Mladena Šimunca, u dokumentu Analiza tržišta i opravdanje za pregovarački postupak, iznijelo kako na tržištu ne postoji niti jedno programsko rješenje koje odgovara potrebama MRRFEU u smislu sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem, osim PLUR-a.

Također, MRRFEU u odgovoru na žalbu KING ICT-a na pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, izrijekom isključuje informatičko rješenje V okr. Ampelosa ProgressIT kao neprikladno potrebama Naručitelja. S time u vezi valja navesti da svjedok Marija Rajaković iskazuje kako ona stvarno nije radila nikakvu analizu tržišta za potrebe pregovaračkog postupka javne nabave, te da je II okr. Mladen Šimunac dao podatke koji se odnose na PLUR koje je unijela u taj dokument. Da je II okr. Mladen Šimunac u dogovoru s III okr. Markom Jukićem stvarno upravljao svim procesima podnošenja ponude za program SPUR,  proizlazi iz decidiranog svjedočenja Slavka Vidovića odgovorne osobe trgovačkog društva InfoDom d.o.o. ( 19596 – 19601), svjedoka Sanje Vukušić Jereman, dugogodišnje zaposlenice Infodoma, te Gorana Puflera, kao i Željka Marića – bivšeg suvlasnik V okr. trgovačkog društva AMPELOS d.o.o. i bivšeg suradnika II okr. Mladena Šimunca ( 19450 – 19456).

Također, od značaja su i svjedočenja zaposlenika VI okr. Micro projekta do 2019., te kasnije formalno zaposlenika V okr. Ameplosa d.o.o. Kristine Jeleč ( 19420 – 19424), Ane Menegelo -. ( 19427 – 19430), Danijele Pupić ( 19431 – 19434), Ivana Šimića - (19435 – 19439),  kao i Antonele Alvir – članice uprave trgovačkog društva Micro projekt d.o.o. ( 19662 – 19674), te poslovnih suradnika II okr. Mladena Šimunca i III okr. Marka Jukića, Alena Zekulića – Vlasnika obrta “NMS” (21016 – 21027), Arona Mišerde –iz trgovačkog društva Hyperlink d.o.o. (20500 – 20506), što ćemo detaljno prezentirati u dijelu obrazloženja koje se odnosi na II okr. Mladena Šimunca i III okr. Marka Jukića. Uvodno ističemo da tvrdnje II okr. Mladena Šimunca i III okr. Marka Jukića koji poriču međusobni dogovor u svezi s inkriminiranom nabavom, potvrđujući međusobnu podjelu novca, izrijekom demantira svjedok Slavko Vidović, ( 19596 – 19601), te valja napomenuti kako svjedok Slavko Vidović u iskazu, kao i Sanja Vukušić Jereman i svjedok Željko Marić iznose i niz važnih okolnosti koje se odnose na I okr. Gabrijelu Žalac i njenu svijest o postojanju interesa tržišta za ovu javnu nabavu, ali jednako tako i potpuno pomanjkanje interesa za bilo koju drugu soluciju....' - samo je maleni dio optužnice protiv Gabrijele Žalac i drugih.

Nastavlja se......