Po tvrdnjama pouzdanih izvora ambiciozni Pleslić sređivao je poticaje ljudima poput pok. Žarka Pavline, rođaka tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića s kojim je Pleslić također bio u odličnim odnosima. Pleslić je 'pecao' krupne ribe, s obje strane političke pozornice. Trgovao je i s lijevima i desnima i sa svim političkim opcijama. Njemu su informacije moć koje imaju golemu vrijednost. Tijekom godina prošao je put od MUP-a i obavještajne zajednice, direktorovao u medijima poput Narodnog radija ali i upravljao Media servisom, vodio hrvatsko predstavništvo ruskog državnog naftnog diva Zarubežnjefta i dogurao do privatnog biznisa. Surađivao je s mnogim moćnicima pa tako i Gordanom Jandrokovićem još dok je predsjednik Sabora radio u Ministarstvu vanjskih i europskiih poslova. Postigao je veliki uspjeh i bogatstvo pa je tako preko tvrtke u kojoj je direktor, zagrebačkog J.S.K. za trgovinu naftom i naftnim derivatima, kupio u kolovozu 2022. luksuzni stan u sljemenskoj novogradnji što je samo mali dio nekretninskih akvizicija. Zanimljivo je da se Pleslić služi različitim potpisima, tako smo uočili bitnu razliku između načina koji je potpisao Ugovor o djelu s Ministarstvom poljoprivrede te onog kada je potpisao financijsko izvješće za svoju tvrtku koje je predao Financijskoj agenciji. Neki bi to protumačili kao taktiku kojom se stalno sluze obučeni obavještajci kako bi im se teško ušlo u trag. S obzirom na sadašnje bankarske procedure gdje se traži istovjetan potpis uvijek kao na deponiranom originalu ta bi mu navika mogla predstavljati smetnje. No, Pleslić je osoba s multitasking vještinama jer kako drugačije protumačiti da je upravo on detektirao bubu u autu Josipe Rimac dok su istražitelji provodili tajni nadzor nad njom. Tko zna kakve bi sve poruke iscurile koje bi demaskirale sustav korupcije u kojem živimo da nije bilo Pleslićeve intervencije. Koliko bi još bilo NETEMA kako ih je označio naš premijer? U državi punoj kontrasta ne čudi da se Pleslićevo ime našlo i na listi poreznih dužnika s golemim iznosom duga za običnog smrtnika ali očito ne i za krupnu ribu kakav je on. Zato slijede detalji o moćniku koji daje krila Josipi Rimac da unatoč optužnici hrabro kroči dalje i demonstrira snagu kakvu je netom pokazala i u intervjuu za RTL. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Otkako je bivša kninska kraljica i Uskokova optuženica Josipa Rimac 15. veljače prekinula  dvoipolgodišnju medijsku šutnju i u ekskluzivnom razgovoru s RTL-ovom novinarkom Ivandom Rožić otkrila trebaju li bivši kolege strahovati od sadržaja njezina mobitela, te tko je AP iz SMS poruka koje danima intrigiraju hrvatsku javnost, ali i zašto šefica DORH-a uporno negira kontakte s njom… mnogi u HDZ-u sa strahom iščekuju hoće li se u medijima pojaviti nove SMS poruke koje bi dodatno kompromitirale visokopozicionirane dužnosnike vladajuće stranke. I tko zna što se još moglo naći u mobitelu Josipe Rimac da njezin dečko Josip Pleslić, bivši agent SOA-e nije prekinuo tajni nadzor svoje drage kada je pronašao bubicu u njenom autu te je tako Rimac morala biti uhićena prije planiranog kraja akcije tajnog nadzora. Podsjetimo, Dalmatinac, Murterin, sa zagrebačkom adresom, Josip Pleslić, bio je direktor Narodnog radija prije nego što je počeo raditi za ruski Zabrežnjev koji je vlasnik brodske Rafinerije nafte, potom je krenuo u privatni biznis ali je zaglavio zbog bube u autu bivše gradonačelnice Knina i bivše državne tajnice.

Pleslić je spominjan u kontekstu s Rimac i u članku u '24 sata' koji je tematizirao uhićenja u aferi 'Vjetroelektrana'. Tad je objavljeno: 'Tako iz njezine komunikacije putem WhatsAppa s Bašićem, zaključuju, proizlazi kako joj je on još u lipnju 2017. godine ponudio da preuzme vođenje njegove firme za obnovljive izvore energije, a tijekom siječnja 2019. godine ponovno joj je ponudio da dođe raditi za njega jer bez nje ne može završiti projekt. O navedenoj ponudi upoznala je i Josipa Pleslića s kojim je komentirala kako u slične firme može otići kada hoće, ali sad nije trenutak i da joj je "ovako dobro s njima, a nigdje nije formalno". Rimac je 17. ožujka 2018. godine kontaktirala Bašića i prenijela mu da je sa svojima oko izbora te je od njega potom zatražila da joj pomogne jer mora zatvoriti financijsku konstrukciju. Istražitelji su u njezinu mobitelu našli i poruke upućene Bašiću 31. listopada 2018. godine u kojem ga je zamolila neutvrđeni novčani iznos navodeći kako u petak dolje ima izbore za mladež HDZ-a , te kako tih  dana imaju veća druženja i da to trebaju posložiti i da joj je to važno.'

U listopadu 2022. Nacional je objavio članak iz kojeg je također vidljiva ključna Pleslićeva uloga u cijelom slučaju i to pod naslovom: 'OTKRIĆE IZ 2020.: Kamo je nestala memorijska kartica s kompromitirajućim razgovorima Rimac s najmanje 5 ministara, što DORH skriva'. U tom su članku naveli: 'Nacional je koncem protekloga tjedna došao u posjed ekskluzivne fotodokumentacije koja otkriva kako izgledaju sofisticirani uređaji i prislušna oprema putem kojih su istražitelji mjesecima tajno nadzirali telefonsku komunikaciju i kretanje bivše gradonačelnice Knina i državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac. Radi se o fotografijama koje su istražitelji pronašli u telefonskom uređaju koji su oduzeli Josipu Plesliću, označenom kao osoba od najvećeg povjerenja Josipe Rimac. Pleslić je vlasnički ili upravljački povezan s više tvrtki, prije nekoliko godina bio je i direktor Narodnog radija, ali i Nestro Save, nekadašnjeg predstavništva ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Pleslić je također bivši zaposlenik SOA-e i MUP-a, koji je nedavno u toj aferi ispitan u svojstvu svjedoka'.

U drugim medijima koji su pratili aferu Vjetroelektrana Pleslić je označen kao osoba od najvećeg povjerenja Josipe Rimac. Tada se još nije pisalo o njima kao dečku i curi jer je tada službeno Rimac bila u braku s Danijelom Rimcem iz Knina s kojim ima kćer Katju. Podsjetimo kako smo u Imperijalu objavili priču o njihovoj vezi ali o tome kako je Pleslić imao zanimljivih veza i prije Rimac, poput osvajanja srce Doris Pinčić iz vremena kada su oboje radili na Narodnom radiju, on kao direktor a ona kao radijska voditeljica. Upućeni tvrde kako su Pleslić i Pinčić godinama njegovali iznimnu bliskost kao i da je kraj tom odnosu došao kada je u njegov život ušla bivša moćna HDZ-ova gradonačelnica i bivša državna tajnica Josipa Rimac. A kada su se nedavno u medijima pojavile poruke koje je bivši direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić razmjenjivao s visokopozicioniranim dužnosnicima HDZ-a, od Gordana Jandrokovića, Branka Bačića, Marka Milića, mnogima je to bila prava poslastica jer su  demaskirale sustav zapošljavanja i naštimavanja poslova u vladajućoj stranci.

No, jedna od njegovih poruka koju je odaslao aktualnoj djelatnici HGK Jeleni Đugum a bivšoj pomoćnici ministrice poljoprivrede Marije Vučković u svezi odluke o izboru mirovinskog fonda za radnike Hrvatskih šuma, posebno je odjeknula. Naime njegova poruka kako će on dobiti 'orlova muda s lentom' kao komentar da je za radnike HŠ-a kao obvezan izabran Raiffeisen fond i kad mu je Đugum odgovorila kako je njen fond Erste, tad  je Krunoslavu Jakupčiću sinulo da je Raiffeisen 'Josipov fond', a nakon toga mnogi su se pitali  je li mislio na aktualnog dečka Josipe Rimac Josipa Pleslića što smo istaknuli u ranijem članku. Ako je Jakupčić mislio na Josipa koji je osvojio srce nekadašnje kninske kraljice onda bi to moglo biti zanimljivo skoro kao i enigma o famoznom AP iz poruka koje su preko mobitela razmjenjivale Rimac i Žalac. Hoće li to pitanje ikad doći na dnevni red i hoće li to netko rasplitati - za sada ostaje enigma. Kao što je za mnoge bila enigma da je Josip Pleslić, kako tvrde naši pouzdani izvori, 2008. haračio po Ministarstvu poljoprivrede prije Marije Vučković i Ružice Njavro? 

Legenda kaže da ga je SOA instalirala u Ministarstvo kako bi kontrolirali tadašnjeg ministra, inače HSS-ovca Božidara Pankretića. I ne samo da ga je kontrolirao nego se, usput, tvrde naši izvori, omrsio na sređivanju poticaja. Tako je, po tvrdnjama pouzdanih izvora ambiciozni Pleslić sređivao poticaje ljudima poput pok. Žarka Pavline, rođaka tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića s kojim je Pleslić također bio u odličnim odnosima. Pleslić je 'pecao' krupne ribe, s obje strane političke pozornice. Trgovao je i s lijevima i desnima i sa svim političkim opcijama. Njemu su informacije moć.  Inače o Josipu Plesliću pisali smo u više navrata. Tako smo otkrili i neke njegove burne tajne u prethodnom članku, kao što je njegovo svjedočenje i snimanje kornatske tragedije te se zapitali je li se zbog razočaranja angažirao kod bivšeg Putinovog čuvara i šefa tajne službe? Pisali smo da je Josip Pleslić (46) rođak pokojnog šefa Janafa Ante Markova, te da je tvrdio  kako su požar skrivili radnici iz BiH koji su palili cementne vreće pa je jedna odletjela i izazvala tragediju, te da se protivio službenoj verziji. Pleslić je često mijenjao i adrese.

Tako je isprva bio prijavljen na obiteljskoj adresi u Murteru, potom je imao adresu u Zadru od 2007. godine kada je bio direktor Otočnog radija Kornati ali i 2008. kada se zaposlio u kabinetu kod tadašnjeg ministra poljoprivrede HSS-ovog Božidara Pankretića. Ne treba nikoga čuditi namještenje kod Pankretića jer je Pleslić uzletio kao kadar pokojnog Ante Markova koji mu je rođak. Markov je bio HSS-ov saborski zastupnik od 2003. do 2008. godine, bio je šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potom je bio šef JANAF-a u doba premijera Zorana Milanovića kada je u Jutarnjem objavljeno kako JANAF s Rusima želi oteti Ini plinski biznis u Slavoniji. Tako je preko pokojnog Markova visoko uzletio Pleslić i preko raznih struktura i biznisa dospio do vlastitog biznisa koje uključuje i trgovinu naftom ali i savjetovanja, kontroling i slično. Pleslić investira u nekretnine preko tvrtki tako je u kolovozu 2022. kupio od Tomislava Mijića, vlasnika turističke agencije Alga Travel koja je nakon skandala s maturalnim izletom i stečaja promijenila ime u Alga turizam,  luksuzni stan površine veće od 120 m2 u podsljemenskoj novogradnji u Ulici Gramače. Stan je uknjižio preko tvrtke J.S.K. koja se bavi, među ostalim i trgovinom naftom a čiji je službeno upisani osnivač Šime Cimera iz Mrljana na Pašmanu.

Pleslić je u toj tvrtci direktor. Očito je on puno više od samog direktora jer je nakon kupnje tog stana u Zagrebu promijenio adresu iz zagrebačke Ulici Vilima Korajca u podsljemensku Gramaču. Inače, spomenuti Mijić, bivši vlasnik stana na kojem je je sada prijavljen Pleslić ima, osim zagrebačke, adresu i na Milni na Braču. Tamo je suvlasnik jedne od ljepših vila koja se pod imenom Palazzo di Toma reklamira preko Bookinga. Suvlasnica te nekretnine u Milni je i Nela Klanac koju smo spominjali u članku o bivšem hrvatskom dužnosniku. Radi se o članku iz studenog 2022. pod naslovom: 'ČASNIČKE MUĆKE Zbog Rusa smijenjeni šef državnog ZTC-a, bivši ravnatelj VSOA general Zdravko Klanac, sakrio u imovinskoj kartici bračku parcelu koju je njegova žena s rodbinom prodala za 2 milijuna eura - Čak je 10 godina Klanac bio državni dužnosnik, u kolovozu je medije pitao bi li se trebao ubiti zbog otkaza u ZTC-u koji servisira protupožarne zrakoplove, prošli mjesec smijenio ga je premijer Plenković a mi otkrivamo kakvo je blago sakrio u imovinskoj kartici'.

Zajedno s Tomislavom Mijićem, prodavatelj stana tvrtci u kojoj je dečko kninske kraljice direktor, te Nelom Klanac suvlasnici su i njen brat Juroslav te teta Nevenka Buljević. No, to ujedno ne znači da postoji i neka dublja veza između Tomislava Mijića koji se natjecao na zandjim lokalnim izborima za načelnika Milne i to kao kandidat  HDZ-a te moćnog Pleslića. Mijić je izgubio na tim izborima od SDP-ovog Frane Lozića koji je dobio 468 glasova dok je on dobio 198 glasova. No, vratimo se glavnom junaku ove priče. Znakovito je kako smo uočili da se Pleslić bitno drugačije potpisuje na financijskim izvješćima koje predaje kao direktor J.S.K. nego što se potpisivao dok je sklapao Ugovor s Božidarom Pankretić kao ministrom poljoprivrede. U svakom slučaj Pleslić je očito shvatio kako funkcioniraju stvari u Hrvatskoj dok je radio u obavještajnim ali medijskim sustavima te kada se približio političarima. Stoga ne čudi njegov munjevit uspon s obzirom da je u ožujku 2004. imao tek obrt za pranje vozila Mortura na svojoj kućnoj adresi u Murteru koji je ugasio godinu kasnije.

Zanimljivo je kako je na Pleslićevoj kućnoj adresi od 9. prosinca 2009. pa sve do otvaranja stečaja u siječnju 2017. poslovala i tvrtka Rudnik produkcija Zadranke Josipe Kosanović koja je poznata kao scenaristica ali i producentica TV sapunica: 'Larin izbor', 'Ponos Ratkajevih', 'Obični ljudi', 'Izgubljeni princ'.... Nije isključeno da je Pleslić stajao iza producentskih pothvata Josipe Kosanović jer zbog čega bi ona uopće prijavila svoj produkcijski biznis na njegovoj obiteljskoj adresi u Murteru? Ime Josipa Pleslića našlo se i na listi poreznih dužnika. Tako smo tamo pronašli podatak da duguje po dvije stavke za dug poreza i prireza na dohodak 24.170,75  eura  te da ima dug doprinosa za obavezna osiguranja 24.765,50 eura, odnosno ukupni dug od 48.936,25 eura. I ti podaci svjedoče kako Pleslić ima golema primanja jer takvi dugovi nisu mogli nastati nikako na minimalcu. U međuvremenu prokolale su informacije i kako je Pleslić povezan s bijegom jahte Ruskinje pod sankcijama Irine Viner Usmanov koja je bila usidrena upravo u Betini na Murteru. Tko zna kakve sve tajne skriva Josip Pleslić i kako će ih sve biti spreman upotrijebiti zajedno sa svojom ljubljenom nekadašnjom kninskom kraljicom. Možda i ne saznamo je li on Josip koji je zaslužan za nesretni trenutak kada bivši šef HŠ-a govori o orlovim mudima s lentom ali zahvaljujući njegovoj detekciji bube ostali smo ukskraćeni za pikanterije iz afere A.P.