Istom ženevskom odvjetniku svoje off shore tvrtke povjerili su i Bregović kao i šogor zamjenika glavnog tajnika NATO-a Rumunja Mircea Geoană. Na račune njihovih tvrtki u kanadskom Montrealu slijevao se novac od političkih kampanja u Rumunjskoj. Montreal je u Quebecu, gdje je francuski službeni jezik pa ne čudi da se odvjetnik iz Ženeve odlučio za svoje klijente osnovati tvrtke baš tamo. Bregovićeva montrealska kompanija spomenuta je u prijavi u Sarajevu kojom se pjevača teretilo za utaju poreza preko niza tvrtki osnovanih u Parizu, Montrealu te Sarajevu i Palama ali nije poznat ishod tih provjera. Inače, vlasnik Bregovićeve montrealske kompanije je njegova panamska off shore firma.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Izgleda da je matrica poslovanja političara u tranzicijskim zemljama nastalih raspadom Istočnog bloka svugdje ista. Svjedoči to i slučaj iz Rumunjske, odnosno nekoliko godina stara afera koja tek odnedavno poprima nove strateške dimenzije. Radi se o Bregovićevom nastupu u rumunjskom gradu Craiovi iz 2012. čiji je pokrovitelj bila tadašnja gradonačelnica Olguta Vasilescu. Ona je članica tamošnje socijaldemokratske partije PSD a čiji je bivši čelnik u ljeto 2019. izabran za zamjenika glavnog tajnika NATO-a. Radi se o Mircei Geoană, političaru koji je favorizirao izbor Vasilescu za gradonačelnicu.

Spomenuta Vasilescu, zbog koncerta Gorana Bregovića na njezinom predizbornom skupu te muljanja s novcima u predizbornoj kampanji, 16. kolovoza 2016. našla se na meti optužbe za korupciju u Bukureštu. Zbog optužbi za korupciju privedena je u ožujku 2016. Organizator koncerta Goran Bregovića tvrdio je u izjavi istražiteljima da je od gradonačelnika Craiove Olguţa Vasilescu dobio 50.000 eura. Tužitelji su tvrdili kako je dio tog novca bio mito dobiven od jednog poduzetnika iz Craiove. Gradonačelnica Vasilescu tvrdila je da je nevina. Osim toga nju se teretilo i za pranje novca te korištenje ovlasti ili utjecaja u svrhu stjecanja neprimjerene koristi. Optužnicu protiv tadašnje gradonačelnice podigao je Denre Becheru za kojeg je Vasilescu tvrdila da treba psihijatrijski pregled. Kao matematičar po profesiji, Becheru je predsjednik udruženja "Romarta" i bio je je od podnositelja tužbe u tom slučaju.

Tužitelji su istupali ispred organizacije DNK-a i tražili su od sudaca da se nad Olgutom Vasilescu primijene mjere koje će joj onemogućiti komunikaciju i pristup svjedocima ključnim za slučaj. Apelacijski sud u Bukureštu odbacio je zahtjev DNK. Tijekom procesa pojavljivali su se svjedoci sa zaštićenim identitetom Kroz taj proces isplivale su okolnosti vezane uz financiranje njezine predizborne kampanje za gradonačelnicu Craiove. U osnovi, cijela istraga započela je od troje svjedoka zaštićenog identiteta. Svjedoci s kodnim imenima iskazivali su da su gospodarstvenici novac davali timu Olgute Vasilescua te plaćali njezinu reklamnu kampanju a što nije prikazivano u službenim izvješćima.

U tim iznosima navedeno je i kako je jedan lokalni poslovni čovjek platio dio umjetničke naknade Goranu Bregoviću - iznos od 25.000 eura. Članovi tima DNK prikupili su niz dokaza da je Vasilescu financirala svoju političku kampanju zaobilazeći Zakon o financiranju političkih stranaka, te da primljeni novac i usluge oglašavanja nije službeno deklarirala. Tvrdili su da je Bregoviću isplaćena dvostruka naknada za izborne koncerte Jedno je od ključnih svjedočanstava u spisu je ona organizatora koncerta Gorana Bregovića 14. svibnja 2012. a koji je dao izjavu u ožujku 2016. godine. Tada je u predmet ušlo ime rumunjskog političara Mircea Geoană.

On je inače bivši veleposlanik i bivši predsjednik gornjeg doma rumunjskog parlamenta. Od travnja 2005. do veljače 2010. bio je šef rumunjskih socijaldemokrata (PSD), najveće rumunjske stranke. Bio je i kandidat stranke za mjesto predsjednika Rumunjske na izborima 2009. godine. Izbačen je iz PSD-a 22. studenoga 2011. ali se ponovno pridružio stranci krajem 2012. Potom je postao predsjednik i osnivač PSRO-a, Socijalističke rumunjske stranke osnovane u travnju 2015. Također je predsjednik Instituta Aspen u Rumunjskoj. Mircea Geoană je 17. srpnja 2019. godine imenovan zamjenikom glavnog tajnika NATO-a. Njegovo je ime isplivalo i u aferi Panama Papers u Rumunjskoj.

U aferu je dospio zbog obiteljske veze s Iounutom Costeaom koji je bio potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj te bivši predsjednik Exim banke. Bio je poznat kao "najplaćeniji čovjek u Rumunjskoj" u 2011. godini, prema izvjestiteljima RISE-a u Rumunjskoj. Costea je usto i Geoanăin šogor. Kad je izbio rumunjski krak afere Panamski papiri, Geoană je javno izrazio ogorčenje zbog utajivača poreza: "Sasvim je jasno da bogate međunarodne korporacije i milijarderi, uključujući rumunjske milijardere, igraju po drugačijim pravilima od običnog čovjeka. Imaju off shore tvrtke i plaćaju porez manje ili više transparentno", rekao je tada aktualni zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Baza mreže svjetskih istraživačkih novinara otkriila je vezu šogora dužnosnika NATO-a s off shore zonama i tvrtkama. Tako je u njihovoj bazi lako detektirati da je Mircein šogor Costea vlasnički povezan s Shilou Finance Corp. koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima. Znakovito je kako smo ime te tvrtke pronašli kao ime osnivača montrealske kompanije Atlantic CG Consultant Group INC. U kanadskom registru vidi se da je ta tvrtka upravljanje kasnije povjerila švicarskom odvjetniku Norbertu-Maxu Bläuensteinu. No, tu nije bio kraj našim otkrićima. Isti odvjetnik Bläuenstein upravlja i Bregovićevom montrealskom tvrtkom Ignite Music Productions Entertainment.

Obje te tvrtke spominjane su u istrazi nezakonitog plaćanja predizbornog koncerta koji je održao Brega za rumunjsku gradonačelnicu. Spomenute tvrtke i registrirane su na istoj kanadskoj adresi: 8356 rue Labarre Montréal. Intrigantan podatak koji smo istražili u montrealskom registru odnosi se na činjenicu da je Bregović vlasnik kanadske tvrtke preko panamske off shore kompanije Beattod Holding Corporation. Tu je tvrtku Brega osnovao u siječnju 2009. Da ju nismo detektirali u kanadskom regsitru ne bismo niti znali da je Brega poslovao preko panamskog poreznog raja. 

Inače, 2015., kada je Bregović umjesto pariške prijavio sarajevsku adresu i to iz očito poreznih razloga, objavljen je članak kako se istražuje zbog utaje poreza. U tom kontekstu navedeno je bilo i ime montrealske tvrtke Ignite Music Productions Entertainment. Bregović te tada prema pisanju medija našao na meti istražnih organa u BiH zbog sumnje da je izvršio nezakonite višemilijunske transfere novca u BiH iz drugih država. Istraživan je na temelju anonimne predstavke u kojoj se tvrdilo da je popularni Brega novčanim transferima između tvrtki u njegovom vlasništvu izbjegavao plaćanje poreza.

U anonimnoj prijavi protiv Bregovića navodilo se i da je krajem kolovoza 2013. godine izvršio kazneno djelo kada je u jednoj banci u Sarajevu prilikom prebacivanja oko 9.000.000 eura u raznim valutama dao lažnu izjavu kako se radi o individualnoj štednji. “Riječ je o novcu sa računa njegovih povezanih firmi koji potiče od koncerata koje on održava širom svijeta i koji nije oporezovan, a sve je urađeno sa ciljem da izbjegne plaćanje poreza”, tvrdio je sugovornik beha Pressa, ističući da se to navodi u pismu koje je dostavljeno tamošnjim agencijama SIPA-i, MUP-u RS, MUP-u Federacije BiH, Ministarstvu finansija Srbije, Poreznoj upravi RS i FBiH te Ambasadi Francuske u BiH.

Bregović je prema tvrdnjama tog izvora, imao registrirane tvrtke “Kamarad production” u Parizu, “Ignite Music Producion Entertainment Ltd” u Montrealu, "Tetak d.o.o” sa sjedištem na Palama, kao i istoimenu tvrtku sa sjedištem u Sarajevu. U toj se anonimci navodilo i kako je Bregović u gotovini dobio honorare od ukupno 500.000 eura za koncerte koje je 2014. sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” održao u Budvi, Ljubljani, Mariboru, Beču, Munchenu, Stutgartu, New Yorku, Chicagu i Torontu. Isti izvor tvrdio je kako Bregović od prijave adrese u Sarajevu sav ostvareni prihod doznačava na račun svoje tvrtke “Tetak”, koja je registrirana u ulici Čekaluša u Sarajevu. To je inače njegova kućna sarajevska adresa. Bregoviću smo, radeći na ovoj temi u prethodnom razdoblju, poslali upite na koji se nije očitovao.

Uostalom zašto bi se on uzbuđivao oko svojih poslovanja preko poreznih rajeva kada na iste sheme ostaju ravnodušni i političari koji, kao što vidimo u slučaju Rumunja Mircee, završe na najvišim dužnostima u NATO-u?! S druge pak strane spomenuta gradonačelnica Craiove Lia Olguţa Vasilescu bila je kasnije članica rumunjskog Senata kao članica PSD-a a ostavku je podnijela polovicom prošlog mjeseca. Prethodno je bila izabrana za ministricu rada. Postala je objekt sprdačine i izvan Rumunjske zbog lošeg znanja engleskog i francuskog, Naime, nakon nastupa 2017. za govornicom UN-a na konferenciji o ženskim pravima, njezini govori postali su viralni. Rumunjski mediji čak su objavili kako je Olguta Vasilescu govorila engleski s takvim sovjetskim naglaskom da je aktiviran proturaketni štit Deveselu", misleći na štit namijenjen zaštiti Rumunjske članice NATO-a od mogućih prijetnji Rusije.

Nakon što je održala u UN-u govor na Francuskom rumunjski medij je satirično objavio kako su se 'stotine ljudi okupile rano ujutro ispred sjedišta UN-a u New Yorku nakon što su organizatori najavili da će rumunjska predstavnica Lia Olguta Vasilescu ponovno govoriti na stranom jeziku. Znatiželjna publika donijela je fotoaparate, snimače i sendviče da svjedoči sjajnoj predstavi'. Ona je naime govoreći na francuskom o ulozi žene na globalnom tržištu rada, govorila o „marche de tramvai“ - maršu tramvajske ulice - umjesto „marcheu“ du travail “- tržište rada i prosipala slične bisere. Očito se radi o rumunjskoj inačici hrvatske političarke Ingrid Antičević Marinovič koja je ostala zabilježena po 'pipl mast trast'.