Nad Zavičajnim društvom Međimurje, čiji je predsjednik bio poznati televizijski novinar i sudionik popularnog showa 'Zvijezde pjevaju', otvoren je stečaj. Sud poziva Smrtića na dostavu podataka a on tvrdi kako je podnio ostavku još još u ožujku 2019.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku 2018. mediji su pompozno najavili novo vodstvo Zavičajnog društva Međimurje Tako je objavljeno kako je novi predsjednik Damir Smrtić, poznati novinar i urednik HRT-a. Društvo se inače brine o očuvanju identiteta i kulturne baštine Međimurske županije u Zagrebu. Tada su izabrane i dopredsjednice Branka Prišlić i etno glazbenica Lidija Bajuk te Izvršni odbor u sastavu: Matija Kikelj, Neven Kočila, Davorin Radošević, Karlo Radmanić, Dijana Varlec, Dušan Knežić, Margareta Varga Ribić i Dean Kovač. Na Face profilu Međimurci su tom prigodom objavili 'Nikad jači sastav'.

Tko bi slutio da će nakon nešto više od dvije godine stvari po to društvo krenuti nagore. A ipak jesu. Vidljivo je to iz više objava na sudskoj oglasnoj ploči. Zadnjom objavom Trgovačkog  suda u Zagrebu pozvan je Damir Smrtić kao zakonski zastupnik na dostavu službenih podataka o poslovanju. Naime, sutkinja Jasminka Gadža postupajući po zahtjevu Financijske agencije, pokrenula je skraćeni stečajni postupak nad Zavičajnim društvo "Međimurje" iz Zagrebu 16. prosinca 2020. godine. Oglasom od 11. siječnja ove godine pozvan je Damir Smrtić da  u roku od 8 dana dostavi sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza na propisanom obrascu.

Smrtića, odnosno ovlaštenu osobu, u dokumentu se upozorava da će, ako propusti dostaviti podatke, sud smatrati da je dužnik nesposoban za plaćanje, nakon čega će, po službenoj dužnosti, biti donešeno rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. Inače, prva objava na oglasnoj ploči dogodila se 11. prosinca prošle godine kada je prvi put objavljen Finin zahtjev za stečajem tog društva. Iz dokumenta je vidljivo dugovanje u neprekinutom razdoblju od 304 dana, u ukupnom iznosu od 100.389,97 kuna, u koji su je uračunate kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe. Utvrđeno je i kako društvo nema zaposlenih. Zapisano je da je s računa društva zaplijenjeno 100 kuna na ime predujma za troškove stečajnog postupka.

Potom je 16. prosinca objavljen oglas kojim je pozvan zakonski zastupnik na dostavu podataka o imovini. Očito se na taj oglas ovlaštena osoba Zavičajnog društva Međimurje nije javila te da je zato oglas kojim se poziva zakonskog zastupnika na dostavu obveznih podataka Trgovački sud u Zagrebu objavio na sudskoj oglasnoj ploči 11. siječnja ove godine. Iako je Damir Smrtić u velikom stilu na Faceu i u medijima promoviran kao veliko pojačanje zavičajnog društva, uspjeh je izostao. Možda je za sve kriva korona koja je mnogima pokopala snove o uspjehu i rezultatima. 

Nakon objave članka obratio nam se osobno Damir Smrtić. U svom mailu napisao je sljedeće: 

'Želim Vas informirati da sam ostavku na dužnost predsjednika Zavičajnog društva "Međimurje" dao 2. ožujka 2019. i ona je istog dana prihvaćena od Izvršnog odbora. Dakle, na mjestu predsjednika bio sam malo manje od godinu dana. Nešto ranije ostavku na dužnost potpredsjednice dala je i Lidija Bajuk. Ostavke smo dali zbog neslaganja s načinom vođenja društva. Odmah nakon moje ostavke za v.d. predsjednicu imenovana je Branka Prišlić i to je objavljeno i na stranicama Zavičajnog društva "Međimurje".

https://www.zavicajno-drustvo-medjimurje.hr/o-drustvu/

Zašto sam ja i dalje naveden kao zakonski zastupnik? To sam pitanje uputio i sadašnjem vodstvu društva. Ali, očito, nešto nisu napravili kako je bilo potrebno' - napisao je Smrtić.

Ipak vjerujemo kako će se ove formalnosti riješiti i da će sud ubuduće pozive upućivati na pravu adresu.