Lidija - Zulma Udovički, šogorica Rade Šerbedžije, bila je direktorica u tvrtci Continental Wind Serbia zajedno s Anom Brnabić a slučaj je završio kao afera Vjetropark. Mreža istraživačkih novinara otkrila je kako je tvrtka koristila porezne off shore oaze radi utaje poreza a pod lupom se našla i Kori Udovički, druga Šerbedžijina šogorica, koja je bila ministrica u Vladi Srbije. Šerbedžijin šogor, Amerikanac Mark W. Crandall, pokrenuo je energetski biznis u Hrvatskoj preko tvrtki sa sjedištem u Cipru. Ulagao je u hrvatsku vjetroelektranu u partnerstvu s hrvatskim naftašem Jasminkom Umićevićem. Šerbedžijina šogorica Lidija direktorica je u Kazalištu Ulysses.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj je potkraj svibnja prošle godine eksplodirala afera vjetroelektrane koja je sa sobom politički potopila nekad moćnu bivšu HDZ-ovu gradonačelnicu Knina Josipu Rimac. U toj je aferi osumnjičen i bosansko-hercegovački poduzetnik Milenko Bašić te predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Tomislav Jureković. Slučaj je  prikazan i kao jedna od najvećih korupcijskih afera u povijesti Hrvatske, težak više od 1,9 milijardi kuna. Rimac je uhićena na poziciji državne tajnice u Ministarstvu uprave te joj je odmah određen jednomjesečni pritvor. Slučaj je pokazao kolika se lova vrti u biznisu s obnovljivim izvorima energije u što spadaju vjetroelektrane.

Kod nas je to prvi slučaj istrage i uhićenja za sumnjive poslove s vjetroelekranama no u susjednoj Srbiji afera znana kao Vjetropark izbila je još 2016. godine. Ključna politička figura te afere bila je aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je prije imenovanja za ministricu uprave u Vladi Srbije 2016. godine bila direktorica u tvrtci Continental Wind Serbia. U istoj toj tvrtci direktorica je bila i Lidija - Zulma Udovički, sestra Lenke Udovički, supruge Rade Šerbedžije. Ona je inače odvjetnica i u Beogradu je 2007. utemeljila ured Udovički & Associates koja je nakon izbijanja afere preimenovana u Overa i dokumenti.

Lidija Zulma Udovički ujedno je supruga Amerikanca Marka W. Crandalla koji je vlasnik međunarodne korporacije Continental Wind Partners. Crandall je vlasnik čitavog niza tvrtki u poreznim oazama preko kojih vodi svoj biznis s vjetroelektranama. U Srbiji je utemeljio Continental Wind Serbia te pokrenuo vjetroelektranu u Inđiji. Aktualna srbijanska premijerka Brnabić bila je od zaposlenica Crandallove tvrtke u Srbiji od 2011. godine a 2013. imenovana je za direktoricu. Prethodno je na toj funkciji bila Lidija - Zulma Udovički. 

Brnabić je inače studirala u SAD-u a njezino je ime u Srbiji i odjeknulo kroz aferu Vjetropark. Naime, srbijanske su vlasti provele tajna snimanja nakon što je predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio Nikolu Petrovića, kuma tadašnjeg premijera Srbije i direktora Elektromreže Srbije, da je tražio mito od te tvrtke. Istragom se ispostavilo da je to Bajtiću rekla upravo Šerbedžijina šogorica Lidija Udovički koja je tvrdila kako je Petrović tražio mito od dva milijuna eura od njezinog supruga Marka Crandalla da bi pogodovao njegovoj energetskoj tvrtci. Mediji u Srbiji objavili su kako je ona nepravomoćno osuđena na plaćanje milijun srbijanskih dinara odštete za klevetu Petroviću.

Zanimljivo je kako je u Vladi Srbije druga Šerbedžijina šogorica Kori Udovički bila potpredsednica te ministarica lokalne samouprave i državne uprave. Prethodno je bila i guvernerka Narodne banke Srbije te ministrica rudarstva i energetike u Vladi Zorana Đinđića. Inače, Šerbedžijina supruga Lenka i njezine tri sestre rođene su u braku španskog borca Lazara Udovičkog koji je bio jugo-ambasador u Urugvaju gdje je i upoznao njihovu majku Carolinu Mariu de Copacabana Sanchez de Lozada koja je nakon udaje promijenila ime u Karolina Nina Udovički

Njezin je brat bivši bolivijski predsjednik Gonzalo Sánchez de Lozada kojeg su američke vlasti 2018. optužile za masovne smrti civila tijekom njegove vladavine te se morao pojaviti na sudu u Floridi gdje se vodi proces. Tu su vijest svojedobno objavile sve svjetske agencije. Prema optužnici odgovoran je za smrt civila koji su stradali u represivnim obračunima sa snagama reda na bolivijskim ulicama 2003. godine. Obitelji žrtava od njega traže odštetu od 10 milijuna dolara. Inače, tri sestre Lenke Udovički rođene su u glavnom gradu Bolivije La Plazi a samo je ona rođena u Beogradu.

Zanimljivo je kako je aktualna premijerka Brnabić preuzela funkciju ministrice uprave u kolovozu 2016. upravo od Kori Udovički a onda je s te funkcije imenovana premijerkom Srbije u lipnju 2017. Poznato je kako je poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića primila dok je bila na odmoru u Staroj Baškoj na Krku u kući koju je naslijedila od obitelji s očeve strane. Srbijanski su mediji objavili kako je Brnabić kada je imenovana ministricom izjavila da će nastaviti pravcem Kori Udovički.

Iz navedenog je jasno kako su neodvojive sudbine premijerke Brnabić i obitelji supruge Rade Šerbedžije. U vrijeme kada je izbila afera Vjetropark u Srbiji na odmoru u Fažani bili su Lidija Udovički, njezin suprug Mark Crandall te veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scot. Naslov u srpskom Blicu glasio je: "Skot letuje s Lidijom Udovički: Američki ambasador na Brionima s akterima afere Vetropark". Slovenski istraživački novinar Blaž Zgaga objavio je 2018. detaljnu priču o vezama aktualne srbijanske premijerke Brnabić s akterima spomenute afere. U članku je opisao mrežu tvrtki iz poreznih oaza koje je Mark W. Crandall osnivao od Cipra, preko Malte, Britanskih Djevičanskih Otoka.. a koje su bile osnivačice tvrtki u Srbiji, Rumunjskoj, Poljskoj, Australiji... a koje se bave vjetroelektranama. 

Tu je priču objavio Nacional 2018. pod naslovom "Srbijanska premijerka u off shore aferi". Znakovito je kako u priči nigdje nije spomenuto kako su Crandall i njegova supruga Lidija Udovički obiteljski povezani s Radetom Šerbedžijom. Također, objavljena je shema povezanih društava iz off shore oaza ali nigdje nije bilo spomena kako je spomenuti Crandall poslovno vezan uz Hrvatsku. U Nacionalovom članku autora Zgage, koji je nastao u produkciji Mreže istraživačkih novinara, navedeno je ime Fabrizia Cagnassa, Talijana s adresom u Monacu.

Upravo je Cagnasso bio direktor u dvije hrvatske tvrtke koje su trebale pokrenuti biznis s vjetroelektranama u našoj zemlji.  Radi se o tvrtkama Adriatic - energija vjetra te Lika-Feniks. Osnivači tvrtke Adriatic - energija vjetra bili su potkraj 2010. zagrebački OG Adriatic i ciparska Shiostra Investments. Sjedište je bilo na Pantovčaku 42, odnosno u stanu naftaša Jasminka Umićevića. On je bivši Inin direktor te konzultant za Inu u mandatu premijera Zorana Milanovića. Označen je i kao jedan od važnih subjekata u Ininom gubitku arbitraže s MOL-om.

Naime, Umićević je bio konzultant čije je mišljenje dostavila hrvatska strana a sud je ocijenio kako je on nevjerodostojnio prikazao stanja u Ini te ga je Arbitražni sud odbacio kao neuvjerljiv. Prva direktorica tvrtke bila je Umićevićeva pouzdanica Patrizia Škunca a od listopada 2011. osobno Fabrizio Cagnasso. Zanimljivo je kako je istodobno u Srbiji posao u Crandallovoj tvrtci dobila Ana Brnabić, direktorica je tada bila Lidija Udovički, a kao vlasnik Continental Wind Serbia bila je upisana tvrtka iz Monaca Deprojen S.A. čiji je utemeljitelj Fabrizio Cagnasso

Jasminko Umićević je uživao povjerenje u tadašnjoj Vladi Zorana Milanovića, te od Milanovića delegiranog predsjednika NO-a Siniše Petrovića, pa ne čudi da je kao tada izabrani savjetnik za Inu tada imao velike energetske planove. Očito je s tih pozicija ušao u biznis sa Šerbedžijinim šogorom Crandallom, odnosno bio suvlasnik Adriatic - energije vjetra. Ana Brnabić u istom razdoblju još nije bila ni srbijanska ministrica ni premijerka ali je njezin poslodavac bio Umićevićev poslovni partner Crandall a direktorica, koju će kasnije naslijediti, sestra Lenke Udovički.

Drugu će sestru Lenke Udovički Brnabić naslijediti kasnije na poziciji ministrice uprave u Vladi Srbije pa tko može reći kako nisu življi nego ikad srpsko-hrvatski poslovni čvorovi, sprega visoke politike i biznisa u sjeni Kazališta Ulysses. Naime, Lidija Udovički, akterica afere Vjetropark sa srbijanskom premijerkom, ujedno je izvršna direktorica međunarodnih odnosa  Kazališta Ulysses. Upravo nam je taj podatak sa službene web stranice Kazališta Ulysses pomogao u rekonstrukciji hrvatskih investicija sestre Lenke Udovički. Lidija - Zulma Udovički na webu Ulyssesa navela je adresu Trg Sv. Kuzme i Damjana 5 u Fažani.

Slijedom te adrese zamijetili smo odluku koju je u siječnju 2014. potpisao Valter Flego, bivši župan Istarske županije, a kojom se ta županija odrekla prava prvokupa nekretnine koja ima status kulturnog dobra. Odluka se imala dostaviti Lidiji Zulma Udovicki Sanchez De Lozada uz čije je ime upisana adresa Trg Sv. Kuzme i Damijana 4, Fažana. Tako smo rekonstruirali da se Šerbedžijina šogorica u Hrvatskoj predstavlja punim imenom i prezimenom, odnosno i s majčinim djevojačkim prezimenom kao što je običaj u Južnoj Americi. Inače, u srbijanskom trgovačkom registru ona je upisana samo kao Lidija - Zulma Udovički. 

Važno je spomenuti kako je njezin suprug Mark W. Crandall prijavio beogradsku adresu što su novinari doveli u kontekst njegovog izbjegavanja plaćanja poreza prema strogim američkim propisima. U jednom trenutku činjenica da je Kori Udovički sestra Crandallove supruge bio je uteg jer je novim propisima i u EU gdje posluju njegove tvrtke doveden u kontekst politički izložene osobe. To ujedno objašnjava zašto je došlo do promjene u Vladi Srbije te je ministricu Kori Udovički zamijenila Crandallova pouzdanica Ana Brnabić kojoj se posrećilo da je imenovana kasnije i premijerkom.

Kakogod, više ni Crandall ni njegova supruga Lidija Zulma od 2016. nisu više imali političke konekcije da su morali u bankama i drugim institucijama u EU popunjavati obrasce o političkoj izloženosti.  U telefonskom imeniku uočili smo kako je Šerbedžijina šogorica Lidija upisala pretplate na 4 različite adrese na Fažani. Pretplatnica je na po dva broja u Ulici Piazza Grande te Trgu Sv. Kuzme i Damjana. Sve četiri adrese nalaze se u srcu Fažane, na središnjim lokacijama koje su redom spomenici kulture.

Na Trgu Sv. Kuzme i Damjana 5, adresi koju je Lidija upisala i na webu Ulyssesa, nalazi se kuća koju pod imenom Villa Chersin Udovički iznajmljuje turistima. Uz oglas piše "Vila Chersin nalazi se neposredno uz crkvu u središtu Fažane, na svega 10 metara od Jadranskog mora. Iz objekta se pruža pogled na Nacionalni park Brijuni". Ipak, na jednom booking portalu stoji oznaka "terrible". Nezadovoljna korisnica napisala je kako je usluga neadekvatna a cijene previsoke. Udovički je dala izraditi i grb Ville Chersin koji se nalazi uz foto galeriju agencija koje preko interneta bukiraju goste. 

Pravo nas je iznenađenje dočekalo u zemljišnim knjigama kada smo pretraživali vlasničke slijedove u nekrentinama u povijesnoj jezgri. Tako smo doznali da je Šerbedžijina šogorica proteklih godina uknjižila 10 različitih nekretnina od kojih je neke kupovala od privatnih osoba a neke su bile gradsko vlasništvo. Osim spomenutih lokacija Udovički se uknjižila i na dvije nekretnine u susjednoj Ribarskoj ulici. Za tu je nekretninu trebala dozvolu da postavi skelu na javnu površinu te joj je izašao u susret SDP-ov gradonačelnik Fažane Radomir Korać koji je 2017. odredio cijenu od mizernih 19 kuna. Korać je inače pretprošle godine Fažanu proglasio Gradom - prijateljem novinara i to promovirao u društvu bivšeg predsjednika HND-a novinara Saše Lekovića

Nije nimalo slučajno da se Udovički odlučila za ulaganje u Fažanu. Na susjednom otočju Brijuni ljeti se održavaju predstave Kazališta Ulyssesa i neosporno je da brojni ugledni gosti trebaju i smještaj u neposrednoj blizini slavnog otočja. Moglo bi se ispitati je li Lidija Udovički u sukobu interesa kao direktorica međunarodnih kontakata Kazališta Ulysses i kao vlasnica niza apartmana i nekretnina koje iznajmljuje u Fažani. Kazalište Ulysses je inače neprofitna organizacija koju vodi Duško Ljuština.

Ulysses sponzoriraju tvrtke i hrvatski proračun preko raznih lokalnih ili središnjih jedinica. Osoba koja vodi međunarodne kontakte neprofitne kazališne institucije, Lidija Udovički, zacijelo bi morala voditi računa da njezini privatni apartmanski interesi ne kompromitiraju ugled koji to kazalište uživa u zemlji ali i inozemstvu.  U zemljišnim knjigama Fažane otkrili smo još jednu zanimljivost. Kao vlasnica svih nekretnina upisana je Šerbedžijina šogorica Lidija ali je upisano i postojanje bračnog ugovora s Markom W. Crandallom. Prvi put je Lidija odbijena u zahtjevu da se u gruntovnicu uknjiži postojanje bračnog ugovora ali je u ponovljenom zahtjevu u travnju 2017. uspjela u toj radnji.

Iz navedenog je jasno kako je zapravo suvlasnik tih nekretnina i sam Crandall. On je proteklih godina dobivao prostor u hrvatskim medijima i to kao inozemni investitor. U travnju 2013. u Poslovnom je objavljeno sljedeće: "Mark Crandall, vlasnik fonda Continental Wind Partnersa koji u cijelom svijetu ulaže u vjetroelektrane, pa tako i u Hrvatskoj, kazao je da je glavni problem u Hrvatskoj i regiji koja je okružuje nepostojanje strategija i olako mijenjanje infrastrukturnih planova – što zbunjuje i odbija investitore". Tada je on bio sudionik Brown foruma koji se održavao u hotelu Jaderi u Petrčanima kraj Zadra

Na tom je skupu Crandall nastupao sa zastupnikom njegove vjetroelektrane iz Inđije. Potom se Crandall povukao iz biznisa s vjetroelektranama iz Hrvatske i to očito koincidiralo s padom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića. Adriatic - energija vjetra je ugašena ali tvrtka Lika - Feniks koju je suosnovao Crandall, ide dalje. Taj se projekt definirao svojedobno kao najveći vjetroenergetski projekt koji se razvija u Hrvatskoj je na području općine Udbina. Planiran je bio  vjetropark na 50 km2 , a koji bi se trebao početi graditi 2012. godine. Pisalo se kako je "nositelj projekta je tvrtka Lika - Feniks d.o.o.  u suradnji sa konzultantskom tvrtkom Adriatic- Energija Vjetra te jedan američki fond koji već duže vrijeme ulaže u regiji".

Taj se projekt do danas nije do kraja realizirao ali nam preostaje vidjeti što će se sve u konačnici razviti iz biznisa s vjetroenergijom koja je mamac očito mnogim krupnim igračima jer su u igri i milijuni poticaja iz EU. Zanimljivo je kako je 2018. isplivala i afera u Sloveniji da je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković omogućio milijunsku zaradu jednoj privatnoj tvrtci. Radilo se o njegovoj kontroverznoj odluci da poslove energetske obnove 49 javnih objekata vrijedne 18,8 milijuna eura pod upitnim uvjetima dodijelio tvrtci Resalta, u kojem je suvlasnik američki poduzetnik Mark Crandall.

Ti su poslovi odobreni kao javno-privatno partnerstvo slovenskog Petrola koji je tada vodio Tomaž Berločnik te slovenskog Resalta. Resalt je u vlasništvu istoimenog nizozemskog Resalt B.V. Pretragom tamošnjeg registra otkrili smo da je među zastupnicima i Bugarin Dimitar Nikolaev Enchev čije se ime navodi na web stranici Postscriptum Ventures čiji je šef Mark Crandall. Na istoj su stranici navedeni i Fabrizio Cagnasso te  Tijana Gajić koja je naslijedila direktorsku funkciju od Ane Brnabić u Crandallovoj tvrtci Continental Wind Serbia. Encheva smo pronašli i u bugarskom registru - tamo je bio zastupnik tvrtke koju je prvo osnovala ciparska Shiostra Investment a koju je kasnije preuzeo Deprojen iz Monaca.

Slična shema u isto vrijeme događala se i u Hrvatskoj kao što smo već naveli. Shiostra Investments bila je suosnivač Adriatic - energije vjetra a Fabrizio Cagnasso, vlasnik Deprojena iz Monaca, direktor. K tomu Cagnasso je naslijedio i Umićevićevu pouzdanicu Patriziju Škuncu na poziciji direktora tvrtke Lika - Feniks koja vodi projekt vjetroelektrane u Udbini. Kao što smo napisali na početku teksta više je nego očito da samo krupne zvjerke vode energetske a poglavito vjetroenergetske projekte u zemlji i regiji. A

kteri koje smo naveli dolaze iz samog vrha regionalne politike i biznisa a raspleti financijskih tokova su takvi da ih ni u Kazalištu Ulysses ne bi mogli postaviti na kazališne daske. Bivšem istarskom županu, sadašnjem EU parlamentarcu Valteru Flegi, koji se kao župan odrekao prava prvokupa nekretnine - spomenika kulture u korist Šerbedžijine šogorice poslali smo upit. Pitali smo ga sljedeće: Prema podacima sa službene web stranice Istarske županije Vi ste kao župan u siječnju 2014. potpisali odluku kojom ste se odrekli prava prvokupa prvokupa za nekretninu upisanu u zk.ul.br. 305 k.o. Fažana, zgr.k.č.br. 81/ZGR, zgrada, te je ista tako postala suvlasništvo Lidije - Zulma Udovički. 

Jeste li prigodom potpisivanje te odluke bili upoznati s tim kako je dotična direktorica u tvrtci Continental Wind Serbia, sestra Lenke Udovički, supruge Rade Šerbedžije te ujedno supruga Marka W. Crandalla? 

Jeste li kao župan ikad primili bračni par Udovički - Crandall u svom uredu? Jesu li utemeljitelji Teatra Ulysses, bračni i poslovni par Udovički - Šerbedžija lobirali kod Vas kao župana za odricanje od prava prvokupa?

Dobili smo odgovor hrvatskog EU zastupnika posredstvom njegove asistentice. "Kao odgovor na vaš upit, obavještavamo vas da zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom obnašanja dužnosti župana Istarske županije nikada nije bio u kontaktu s navedenim osobama. Što se tiče odricanja prava otkupa, zbog limitiranih fiskalnih kapaciteta Istarske županije to je i danas standardna praksa".

U prosincu prošle godine Lidija Udovički promovirana je u istarskim medijima i Novom listu jer je istupila kao predsjednica udruge Duh stare Fažane. Napala je gradonačelnika Fažane Radomira Koraća i ocijenila kako njegov rad šteti ugledu SDP-a. Na taj istup odgovorio je i SDP-ov gradonačelnik Fažane Korać. Lidija Udovički pokrenula je i istoimenu web stranicu duhstarefazane.hr na kojoj je nastavila obračune s Radomirom Koraćem. Tako na toj web stranici objavljuje sve članke s drugih medija koji su osudili Koraćev napad na nju ali i publicira sve afirmativne članke o radu svoje udruge.

Prema podacima iz registra udruga RH predsjednica te udruge je Lidija Zulma Udovicki Sanchez De Lozada, prvi dopredsjednik je Čedomir Kostešić a drugi dopredsjednik je Petar Fehir. Status udruge Duh stare Fažane donešen je u lipnju 2020. a potpisala ga je osobno Udovički. Čudni su putevi kapitala i poznatih osoba - tko bi rekao da će duh stare Fažane braniti svim srcem osoba koja je bila u biznisu s Anom Brnabić prije nego što je dotična postala premijerka Srbije.

(Napomena: Članak autorice Irene Divković Milanović u izvornom obliku objavljen je prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal).