Koliko smo puta u javnosti čuli povike na manjkavosti Ovršnog zakona? Unatoč svim opravdanim prigovorima vojska javnih bilježnika i odvjetnika neumorno ubire goleme prihode u ovršnim postupcima. Slučaj Olje Vori dokazuje kako i mali neplaćeni račun, nakon ovršnog postupka, naraste do neslućenih visina.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Olja Vori u hrvatskim medijima uživa kultni status najtrendi, najkreativnije, 'fensi šmensi' Hrvatice. Otvorite li bilo koji magazin koji objavljuje slike poznatih osoba na špici, ulici, promocijama i slično, uvijek ćete vidjeti kako su odjevne kreacije supruge Igora Vorija zasjenile sve druge. No, ovaj put pišemo o njoj u nešto drugačijem kontekstu. Naime, ime Olje Vori 18. veljače Općinski građanski sud u Zagrebu oglasio je na sudskoj oglasnoj ploči. Predmet je bilo rješenje o ovrsi koju je protiv Olje pokrenula Croatia osiguranje.

Vrijednost neplaćenih računa iznosila je 1.003,75 kn a ovrhovoditelj je zatražio ovrhu općenito nad imovinom ovršenika. Od Vori se traži i plaćanje zateznih kamata u iznosu 64,84 kn. No, ne lezi vraže. Dok je slučaj prošao kroz Odvjetnički ured Hanžeković i partneri te kroz javnobilježnički ured Branka Jakića umnožen je s 15. Naime, nastali trošak obračunat je na 450 kn, predvidivi trošak na 897 kn pa je to s osnovnim dugom više nego udvorstručen. Dug je obračunat zadnji dan listopada 2018. a postao je ovršni u studenom 2019. godine.

Iz dokumenata se vidi nevjerojatni raspon ovršnih termina - stavki koje iznose desetine i stotine kuna a koje pomažu da se ovrha uveća za više od dva puta. Navest ćemo samo neke formulacije: 'pribava klauzule pravomoćnosti i ovršnosti', 'trošak pribave odgovarajućeg izvatka', 'klauzula pravomoćnosti i ovršnosti', 'trošak dostave pravomoćnosti'......Uz ime dužnice upisana je adresa u zagrebačkoj Ulici Kosa I, Odvojak.. na kojoj bivši reprezentativac Igor Vori posjeduje obrt za poslovne usluge koji nosi ime po njegovom prezimenu.

Sada Olji Vori preostaje pohitati na šalter ili online platiti dospjelu ovrhu kako Croatia osiguranje ne bi združeno s jakim snagama odvjetnika i bilježnika krenula u pohod ovrhe 'općenito na imovini ovršenika' kako piše u samom zaglavlju ovršnog dokumenta. Inače, biti ovršen postalo je in u Hrvatskoj. Većina poznatih osoba tako se suočila s raznoraznim posljedicama zametnutog računa. Tako naša zemlja osim potresa, uhljebenja može postati poznata i kao zemlja ovršenih.