Mediji su u proljeće 2017. objavili kako Antunu Vrdoljaku nikad nije dosta. Pisali su kako su za Generala dobili 9,6 milijuna kuna od HRT-a, 4,2 milijuna kuna od HAVC-a te bjanko ček od MORH-a, te da je Vrdoljak zatražio donacije od tvrtki s državnim udjelom, odnosno od Ine, HEP-u i Hrvatske lutrije.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Naš najpoznatiji živući redatelj Antun Vrdoljak davne je 1982. režirao igrani film Kiklop prema istoimenom romanu Ranka Marinkovića u produkciji tadašnje Televizije Zagreb. U filmu je glavnu ulogu Melkiora Tresića tumačio Frano Lasić, a ostale uloge imali su: Rade Šerbedžija, Ljuba Tadić, Mira Furlan, Boris Dvornik, Mustafa Nadarević, Rade Marković, Maria Baxa i Ivo Gregurević. Očito je Kiklop toliko obilježio Vrdoljaka da je svoju privatnu tvrtku, osnovanu u ožujku 2015., nazvao Kiklop film.

Tvrtka se proteklih godina spominjala poglavito kroz činjenicu da je s tom tvrtkom bivši v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić 2016. potpisao ugovor za film i osam epizoda serije o životu Ante Gotovine pod nazivom General. 'To je nepristojno pitanje i u svijetu je nepojmljivo da se to pita', odgovorio je redatelj Antun Vrdoljak novinarima početkom rujna 2016., kad su ga pitali koliko će koštati 'General'. Onda su počeli curiti podaci o izdašnim donacijama koje je dobivao Kiklop film.

No, sve to nije spriječilo da se ime tvrtke ne nađe na sudskoj oglčasnoj ploči. Prvi je oglas Trgovački sud u Zagrebu objavio 19. veljače ove godine. Naime, Financijska agencija uputila je sudu zahtjev za provedbu skraćenoga stečajnoga postupka na Kiklop filmom. Tvrtka je inače registrirana na kućnoj adresi Antunovog sina Andrije Vrdoljaka koji je javnosti poznat i kao muž pjevačice Vanne u zagrebačkoj ulici Dobri dol.

 Iz sudskog dokumenta proizlazi kako na dan 2. siječnja 2021. tvrtka ima 'evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 304 dana, u ukupnom iznosu od 3.010.149,89 kuna, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima. Prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za potrebe podnošenja zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnoga postupka dužnik nema zaposlenih' - piše u sudskom dokumentu.  

Financijska agencija obavijestila je sud kako je na ime predujma za namirenje troškova stečajnoga postupka zaplijenila  novčana sredstva u iznosu od 0,00 kuna. što znači da Kiklop film nema ni lipe na računu. Potom je promptno reagirao Trgovački sud u Zagrebu, odnosno Stalna služba u Karlovcu, te objavila provedbu skraćenog stečajnog postupka. Iz dokumenta je vidljivo kako Kiklop film duguje 3.010.149,89 kn. Pozvana je odgovorna osoba dužnika da u roku 15 dana od dana objave oglasa, podnese sudu javnobilježnički ovjeren popis imovine i obveza na propisanom obrascu.

Također, pozvani su i svi vjerovnici da najkasnije u roku od 45 dana od dana objave ovog oglasa, predlože otvaranje stečajnog postupka, te po pozivu suda predujme sredstva za namirenja troškova postupka. Istaknuto je upozorenje da će, ukoliko dođe do ogluhe dužnika ili izostane javljanje vjerovnika, sud  'po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka'. Tako je zaključila karlovačka sutkinja Jadranka Mađeruh

Navedeni ishod zacijelo bi najviše odgovarao Vrdoljakovima jer bi tim postupkom izbjegli daljnje natezanje s vjerovnicima i ne bi morali više misliti o višemilijunskim dugovima koji su ostali nakon filmskog pothvata - filma o Anti Gotovini pod nazivom General. Film je premijerno prikazan za Dan državnosti 2019. a glavnu ulogu dobio je, očekivano, Vrdoljakov zet Goran Višnjić. No, film o Gotovini očito nije donio dobit s blagajni pa su Vrdoljakovi, čim je ponestalo dotacija, zaglavili u dubiozama.