Kći bivšeg predsjednika HSS-a i bivšeg predsjednika Sabora RH, operna pjevačica i beskompromisna članica žirija Supertalent, zbilja je hrabra žena jer već desetljeće odolijeva teškim životnim izazovima o kojima nikad nije ništa govorila u javnosti. Naime, nad njezinim je suprugom Ženjom Moskaljovim 10. veljače 2017. počeo izvanparični postupak stečaja potrošača. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dotad je Martinin suprug u javnosti slovio kao uspješan poduzetnik i direktor u nizu poduzeća. No, postupak stečaja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ogolio je strašnu financijsku istinu i blizu 25 milijuna kuna duga raznim vjerovnicima u rasponu od bankara do Porezne uprave o čemu smo već ranije pisali. Podugačka je lista vjerovnika supruga Martine Tomčić. Na njoj su Addiko banka, Zagrebačka banka, Ministarstvo financija RH, Mercedes Benz Leasing, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Centar banka dd u stečaju, Financijska agencija...

Zbog toga je Ženja Moskaljov dobio stečajnog povjerenika Valentina Jakovca. U rujnu prošle godine Općinsko državno odvjetništvo poslalo je podnesak na Općinski građanski sud u Zagrebu kao zastupnik vjerovnika - RH a kojim je uvećana dužnikova tražbina koja iznosi skoro 25 milijuna kuna. Postojećoj tražbini  17. srpnja 2020. pridodano je JOŠ 11.141,98 kn koje je vjerovnik Republika Hrvatska naknadno prijavila. Radi se o prsilnoj naplati novčanih kazni i troškova prekršajnog postupka te novčanoj kazni za prekršaje i oduzetoj imovinskoj koristi na kojoj RH ima i ovrhu.

Zadatak stečajnog povjerenika u slučajevima kada se provodi postupak osobnog stečaja nad nekim dužnikom je da redovito prati i izvješćuje sud o stanju imovine kao i prihodima dužnika. Tako je Općinski građanski sud u Zagrebu zaprimio 10. ožujka ove godine zadnje Izvješće stečajnog povjerenika iz kojeg proizlazi kako Ženja Moskaljov nema imovinu, nije imao prihoda, nije isplatio niti kunu obveza vjerovnicima te da stanje stečajne mase iznosi 0 kuna. Doista situacija izgleda skoro pa bezizlazno no hrabra Martina Tomčić uspijeva držati sve konce obiteljskog i poslovnog života čvrsto u svojim rukama.

Tako je ona, s obzirom da zbog navedenog njezin suprug ne smije imati poslove na svoje ime jer bi svi prihodi otišli brojnim vjerovnicima, preuzela i vlasničke udjele u tvrtci Framos koji egzistira u njihovom stanu u zagrebačkom Prevoju. Preko te tvrtke obitelj Tomčić Moskaljov posjeduje trgovinu Dog & Style u Ulici Grada Mainza. Radi se o trgovini kućnih ljubimaca kao i trgovini proizvodima za kućne ljubimce te njegu koja je vrlo popularna i medijski popularizirana. Zanimljivo je kako je Ženja Moskaljov direktor u istoj ali vjerojatno vlasnica kompanije, njegova supruga Martina, očito nije u prilici isplatitu mu plaću.

S takvim se neugodnim problemima mora suočavati Martina Tomčić a istodobno mora zadržati optimizam, suverenost i beskompromisnost. S tim posljednjim suočili su se i brojni ambiciozni sudionici Supertalenta kojima je Martina Tomčić na više načina svojim strašnim sudom odredila tijek karijere - bilo tako da im je dala ili srezala krila. Također, obitelj Tomčić  Moskaljov zasigurno mora imati beskrajnu snagu da se nosi s realnom situacijom jer ih mediji doživljavaju i prezentiraju u javnosti kao super uspješni par, nju kao umjetnicu i poduzetnicu a njega kao poduzetnika.

Možda bi i njima bilo puno lakše kada bi na neki način mogli prebroditi taj 'križ' uspjeha koji im mediji stavljaju na teret, odnosno da se na neki način 'outaju'. Zacijelo bi u ovoj sumornoj hrvatskoj ekonomskoj situaciji, u zemlji ovršenih i bankrotiranih građana, mogli mnogima postati utjeha i uzor jer bi većina prosječnih građana Hrvatske shvatila kako i 'bogati plaču', odnosno prolaze iste muke osobnog stečaja kao i oni sami, odnosno da moraju ustati i zaspati s mišlju kako da svaku kunu koja im je nužna za život nekako zaštite od neumoljivih vjerovničkih šapa.

No, možda bi bilo sve jednostavnije kada bi to bo jedini teški teret koji obitelj Tomčić Moskaljov nosi već godinama na svojim plećima. Tu je još jedan podmukli teret koji je zacijelo umnogome otežao život ovog para i zbog kojeg zaslužuju nagradu za hrabrost i ustrajnost u odolijevanju tegobama života. Naime, presuda koja je donešena 'U ime Republike Hrvatske' na Županijskom sudu u Velikoj Gorici po sutkinji Martini Maršić 15. prosinca prošle godine ipak je na neki način označio kraj jedne dugogodišnje agonije.

Naime, presuđivalo se u predmetu izvršavanja kazne zatvora nad osuđenim Milovanom Moskaljovim. Županijski sud u Velikoj Gorici  obustavio je postupak zbog nastupanja zastare, odnosno izvršavanja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci, nad  osuđenim Milovanom Moskaljovim. Za osuđenika piše kako je rođen 1949. u Zagrebu kao sin Miloša i Rozalije rođ. Stipetić ali bez aktivnog prebivališta i boravišta u Republici Hrvatskoj. Postupak je pokrenut temeljem pravomoćne i izvršne presude Općinskog suda u Vrbovcu od 18. veljače 2010. godine.

U obrazloženju presude  navodi se kako je prvookrivljeni Milovan Moskaljov osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6  mjeseci zbog počinjenja kaznenih djela iz čl. 224. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona. To je djelo u KZ-u definirano kao 'Ugrožavanje prometa opasnom radnjom ili sredstvom'. Odnosno Članak 224. st. 1 propisuje 'Tko uništi, ošteti, ukloni ili na bilo koji način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak ili napravu koja služi za sigurnost željezničkog, morskog, vodenog ili zračnog prometa kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine'.

'Navedena presuda potvrđena je presudom Županijskog suda u Velikoj Gorici, poslovni broj .... od 13. prosinca 2010. kada je postala pravomoćna dok je izvršna postala 10. veljače 2011. godine te je nakon zaprimanja naloga za izvršavanje kazne zatvora nad osuđenim Milovanom Moskaljovim 8. veljače 2012. donijeto rješenje, kojim se osuđeni upućuje na izvršavanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

Zbog nedostupnosti osuđenog, istoga dana ovaj sud je donio nalog za raspisivanje tjeralice, a iz istog razloga je protiv osuđenog 20. veljače 2012. raspisana međunarodna potraga te 13. veljače 2015. izdat i Europski uhidbeni nalog. Kako osuđeni Milovan Moskaljov nije uhićen po raspisanim tjeralicama do 13. prosinca 2020. odnosno do datuma kada je nastupila zastara izvršavanja kazne, postupak izvršavanja kazne zatvora nad njim je obustavljen. 

Naime, prema članku 83. stavak 1. alineja 5. KZ/11, izrečena kazna zatvora se ne može izvršiti zbog zastare kad od pravomoćne presude protekne 10 godina od izrečene kazne zatvora u trajanju duljem od 1 godine, a kako je presuda Općinskog suda u Vrbovcu od 18. veljače 2010. postala pravomoćna 13. prosinca 2010. godine, to je u ovom predmetu zastara nastupila dana 13. prosinca 2020. godine', zaključila je sutkinja Martina Maršić.

Nakon ove presude obitelj Tomčić  Moskaljov ali i osuđeni Milovan Moskaljov mogu odahnuti jer sada više nema prijetnje zatvorom. Inače, na YouTube dostupna je snimka Milovana Moskaljova iz koje se vidi da je on kao savjetnik austrijske kompanije Ostap radio vodovod u Gračanici na Kosovu. Na snimci se vidi postariji gospodin sijede kose i velikih sijedih brkova kako uvjerava mještane u uspjeh predstojećeg posla.

No, baza sudskih oglasa otkriva nam kako je i nad Milovanom Moskaljovim određena ovrha. Naime, Općinski sud u Velikoj GoriciStalna služba u Vrbovcu, po sucu pojedincu Ljiljani Košić, dopustila je ovrhu Hrvatskih voda nad novčanim sredstvima-računima ovršenika Milovana Moskaljova iz Zagreba. Iz Rješenja se vidi kako je Milovan Moskaljov imao adresu u Zagrebu u Učkinoj ulici a prethodno u Ilici.  Dana 30. studenoga 2018., ovršeniku Milovanu Moskaljovu, postavljen je privremeni zastupnika Ivan Biđin, odvjetnika iz Vrbovca, 'zato što navedeni ima nepoznato prebivalište i boravište, a nema opunomoćenika te zato što bi redovan postupak oko postavljanja zakonskog zastupnika dugo trajao'.

Taj zastupnik obavljat će sve poslove 'dok se ovršenik Milovan Moskaljov ili njegov opunomoćenik ne pojave pred sudom, odnosno sve dok Centar za socijalnu skrb u Zagrebu, Podružnica Trešnjevka ne obavijesti sud da je postavio staratelja'. No, budući da je svekar Martine Tomčić dobio rješenje o obustavi izvršenja zatvorske kazne zasigurno će sada riješiti i ovrhu koja mu već godinama visi nad glavom.