Na listi kupaca luksuznog poslovno-stambenog kompleksa u srcu Zagreba, nadomak Trga bana Josipa Jelačića, gdje su stambeni kvadrati dosezali i 7.000 eura, osim Gorana Ivaniševića, Matea i Izabel Kovačić, tajkuna i poduzetnika, našlo se i nekoliko potpuno anonimnih hrvatskih milijunaša / milijunašica.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U luksuznom Ban centru u Cesarčevoj ulici dvosobni stan petom katu površine 91,41 m2, s lođom, ukupne podne površine 2,13 m2 kupio je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Iako je naš izbornik iza sebe imao i karijeru međunarodnog trenera njegov stan kvadraturom je iza brojnih drugih vlasnika stanova, garaža ili poslovnih prostora u Ban centru. Tako veći stan od njegovog, trosobni na drugom katu ukupne površine 112,51 m2 posjeduje supruga košarkaškog trenera Jasmina Repeše, Mubera Repeša.

Još veći trosobni stan od Dalića i Repeše posjeduje Riječanin Željko Miljanić, suvlasnik Ridenta. Njegov stan s balkonom sveukupno iznosi 131,28 m2. Stan koji je kvadraturom sličan Dalićevom na drugom katu Ban centra posjeduje Eva Butorac iz Jastrebarskog. Njezin stan s terasom ukupne ima površinu od 98,25 m2. Veleposlanstvo Nizozemske ima jedan stan na drugom s balkonom površine 131,29 m2, drugi ukupne korisne površine 67,47 m2 te treći od 130,59 m2. Dvosobni stan sveukupne površine 86,17 m2 ima i bivša supruga vlasnika FIS-a iz Viteza Pere Gudelja, Snežana Gudelj.

Zagrebačka tvrtka 7M Joška Miliše direktora Prosperus investa, čija je direktorica Valerija Miliša, upisala je trosobni stan na drugom katu ukupne površine 130,59 m2. Tvrtka Telefon čiji je osnivač zagrebački odvjetnik Robertino Bilobrk na istom katu posjeduje stan površine 67,46 m2 te još jedan od 137 m2. Stan s terasom sveukupne površine 86,26 m2 uknjižila je zagrebačka tvrtka Projekt zona čiji je osnivač Davor Merdžan povezan s kladionicom Germania sport. Suvlasnik Imago reklamne agencije Damir Ciglar i njegova supruga Ines posjeduju trosobni stan na drugom katu koji s balkonom ima 147,29 m2.

Četverosobni stan površine 177,98 m2 na istom katu kupljen je za potrebe Veleposlanstva Švicarske. Njihov je susjed tvrtka Cefis koja je kupila jedan od najmanjih stanova, odnosno 41,13 m2. Osnivač i direktor Cefisa je Zagrepčanin Ivan Širić. I poduzetnik Željko Kurtanjek koji je osnivač ABS -New posjeduje s Blaženkom Kurtanjek luksuzne kvadrate u Ban centru. Oni su uknjiženi na stan površine 106,35 m2. Susjeda im je Zagrepčanka Viktoria Vranešić koja na trećem katu posjeduje stan površine 112,61 m2.

Trosobni stan na trećem katu uknjižila je tvrtka Level S limited. Vlasnica te tvrtke je Violeta Stanaj iz Podgorice. Ona posjeduje ukupno 131,40 m2 u Ban centru. Manji stan u luksuznom centru posjeduje i Milena Turkalj iz Zadra, odnosno sveukupno 83,82 m2. Hrvatsko - kanadski poduzetnik Alan Kadic sa suprugom Ivanom kupio je četverosobni stan na trećem katu površine 166,37 m2. Njihov je susjed Ivica Kliček, dugogodišnji suradnik Luke Rajića i član Uprave Lura grupe. On je kupio  četverosobni stan na trećem katu  površine 162,44 m2.  

Susjeda mu je Zagrepčanka  Ljiljana Toman koja se uknjižila na 75,30 m2. Trosobni stan površine 130,67 m2 uknjižen je na osnivačicu i direktoricu tvrtke Millies Millies Miju Šipek te njezine malodobne sinove. Dvosobni stan na trećem katu površine 67,47 m2 kupila je Katarina Galić iz Zagreba. Na njezinom je stanu zabilježba - djelomično odbijeni prijedlog predlagatelja Kristijana Galića radi brisanja zabilježbe spora. Galić je odvjetnik čije se ime spominjalo u kontekstu svojedobnog uhićenja Ane Karamarko, supruge Tomislava Karamarka.

Trosobni stan na trećem katu površine 137,45 m2 uknjižila je i Martina Šipek iz CS Computer System. Čakovečka tvrtka Media Soft Damira Šafarića kupila je stan na istom katu površine 75,30 m2. Susjed im je Robert Šipek iz Oroslavlja koji se uknjižio na stan površine 147,33 m2. Tu je još jedan član obitelji Šipek, Stjepan koji živi na istoj adresi kao i već spomenuta Mija, u zagrebačkoj Iločkoj ulici. Stjepan Šipek uknjižen je na 179,25 m2. Oboica su članovi Uprave CS Computer System.

Na istoj etaži skormni ali zasigurno skupi stan površine 41,13 m2 kupio je Matej Par iz Zagreba. Supruga Stojana Stojka Vrankovića, bivšeg hrvatskog košarkaškog reprezentativca, Lovorka, uknjižila se na stan površine 106,28 m2. Stoga ne čudi da Stojko često sjedi na terasama lokala u Cesarčevoj koje se nalaze u neposrednoj blizini Ban centra. Renato Korać iz Čitluka, vlasnik kladionica u Hercegovini, uknjižen je na stan površine 112,42 m2. Trosobni stan na četvrtom katu površine 131,31 m2 kupila je splitska tvrtka Onyx. Vlasnik te tvrtke je Splićanin Josip Komar.

Šibenčanka Nevenka Kalauz uknjižena je na dvosobni stan četvrtom katu površine 69,14 m2. Zagrebačka tvrtka čiji je osnivač u Švicarskoj a direktor Zagrepčanin Tihomir Bago, Boškovićeva 2 Rent, kupila je trosobni stan  na istom katu površine 131,38 m2. Australski Hrvat Robert Tomislav Jakovljevic kupio je dvosobni stan na četvrtom katu površine 67,47 m2. Trosobni stan na istom katu površine 130,60 m2 kupila je Vesna Ramljak, vlasnica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Susjeda joj je Nevenka Tomić iz Zagreba koja je kupila stan površine 62,85 m2.

Vesna Stanić iz Splita uknjižila se na luksuznih 164,50 m2 na istom katu. Susjeda joj je Matea Grgić, kći tajkuna iz Hercegovine sa zagrebačkom adresom Dubravka Grgića. Ona je ponosna vlasnica  stana na četvrtom katu površine 170,97 m2. Susjed joj je Rus s adresom u Pobrima kod Opatije Nikas Shcheglov koji je uknjižen na 62,86 m2. Hrvoje Mrkša iz zagrebačkog Markuševca koji sada živi u Klimnu kupio je peterosobni stan 147,81 m2 na istom, četvrtom katu. Mrkša je poznat kao poduzetnik i vlasnik Plemićkog dobra Kustošak i PP Maksimir.

Njegov je susjed Zvijezdan Stanić, poduzetnik rodom iz Kreševa u BiH koji je suvlasnik Stanić grupe. On je uknjižen na trosobni stan površine 177,03 m2. Do njega jednosobni stan površine 39,04 m2 posjeduje njegova supruga Irena. Susjed im je Zvonimir Radić čiji stan iznosi 105,04 m2. Radić je poznat i kao poduzetnik koji je priznao kako je preko svoje tvrtke sudjelovao u izvlačenju novaca iz HGK u mandatu Nadana Vidoševića a što Vidošević ne priznaje na sudu. Trosobni stan na petom katu površine 112,42 m2 kupio je Ivan Korać iz Zagreba. On je bio direktor Germania sport kladionice.

Koraćev susjed je Goran Ivanišević s obitelji koji je kupio stan preko svoje tvrtke Funky City o čemu smo već pisali. U susjedstvu je stan kupila i tvrtka Ragusa Magnifica iz Zatona čija je osnivačica i direkorica Silva Violić. Ona je vlasnica  jednosobnog stana površine 55,04 m2. Veliki četverosobni stan površine 166,41 m2 na petom katu kupio je Goran Horvat, partner u KPMG Hrvatska. Po pola su  četverosobni stan na petom katu površine 162,43 m2 kupili supružnici Srećka i Božo Crnjac. Crnjac je poznat kao vlasnik Splendid ugostiteljstva pod čijom kapom djeluju nei od najrazvikanijih zagrebačkih restorana.

Susjed im je s jednosobnim stanom površine 50,47 m2 Veleposlanstvo Mađarske. isto veleposlanstvo posjeduje još jedan stan površine 50,57 m2.  Susjed je sin Dragutina Kamenskog, vlasnika Kamgrada, Tomislav. On je kupio trosobni stan na petom katu s balkonom, ukupne površine 130,98 m2 i to u vrijeme dok je studirao u Milanu te je upisao adresu u  Via Antonio Tandarini. No, Kamenski je kupio još jedan dvosobni stan petom katu površine 67,64 m2. Susjedi sinu građevinskog tajkuna Kamenskog s trosobnim stanom na petom katu površine 137,52 m2 su Zlata i Nikola Štefanac iz Zagreba.

Na istoj petoj etaži rluksuzne stanove posjeduju Izabel i Mateo Kovačić o čemu smo pisali u posebnom članku.  Druga kćer hercegovačko-zagrebačkog tajkuna Dubravka Grgića Renata Tolj-Grgić posjeduje trosobni stan na petom katu impresivne površine 201,29 m2. Njezin je susjed hrvatski izbornik Zlatko Dalić o kojem smo na početku teksta pisali kao o vlasniku jednog od skromnijih stanova u luksuznom kompleksu Ban centru. Kat iznad, na šestoj etaži u dvosobni stan površine 79,69 m2 investirao je zastupnik BMW-a za Hrvatsku kompanija Tomić & CO.

Tik do tog stana trosobni stan površine 148,64 m2, s balkonom, površine 12,06 m2, terasom od 7,48 m2, sunčalište od 5,72 m2 i bazenom površine 25,77 m2, što sveukupno iznosi 199,67 m2 uknjižio je vlasnik te tvrtke Franjo Tomić koji inače živi u Münchenu. Tomićev susjed koji je kupio luksuzni peterosobni dvoetažni stan na šestom i sedmom katu Ban centra je Branko Zec iz Rovinja. On je bio dugogodišji menadžer TDR-a. Kupio je stan površine 149,85 m2 koji s dva balkona ukupno iznosi  169,38 m2 na šestom katu te drugi stan na sedmom  koji s terasama i balkonima iznosi 162,74 m2.

Dakle, ukupna kvadratura Branka Zeca u Ban centru iznosi 332,12 m2 što ga približava kvadraturi našeg nogometnog reprezentativca Matea te njegove supruge Izabel Kovačić. Dvoetažni stan na petom i šestom katu s balkonima, tersama, bazenom, sunčalištem... ukupne površine 340,47 m2 kupio je Šibenčanin Paško Lubura, predsjednik CS Computer Systema čiji su članovi uprave Robert i Stjepan Šipek čije smo kvadrature u Ban centru već opisali u ovom članku. No, Branko Zec, koji je bio vetera Adris grupe a sada radi u Maistri, u Ban centru uknjižen je na još jedna peterosobni dvoetažni stan na čestom i sedmom katu.

Njegovi impresivni kvadrati koji osim stambenih uključuju i balkone, terase, saunu... iznosi fascinantnih 332,39 m2. Susjeda Zecu je Zagrepčanka Marijana Krivić. Ona je uknjižena na peterosobni dvoetažni stan na koji također, s balkonom, terasama, sunčalištem... iznosi 342,81 m2. prigodom kupnje luksuznog stana Krivić je upisala adresu u zagrebačkom Vrbiku. Za nju bismo mogli napisati kako je očito anonimna hrvatska milijunašica.

Šesterosobni stan na šestom katu do Krivić posjeduje Mateo Kovačić o čemu smo već pisali. Trosobni stan na sedmom katu uknjižila je Zagrepčanka s bečkom adresom Alina Tretinjak. Ona ima 110,37 m2. Na istom katu nalazi se još jedan stan u posjedu Nevenka Tomić iz Zagreba. Njezin trosobni stan s terasom iznosi 134,54 m2. Nevenkin susjed je posrnuli kralj šećerne industrije u Hrvatskoj Marinko Zadro koji je uknjižen na četverosobni stan sedmom katu koji s balkonom i terasom sveukupno iznosi 234,26 m2 o čemu smo također već pisali u zasebnom članku.

Članak u kojem smo pisali tko je sve vlasnik luskuznih garaža u Ban centru te ne mora dijeliti sudbinu brojnih građana metropole koji satima kruže centrom u beuspješnoj potrazi za parkiralinim mjestom pobudio je golem interes čitatelja portala Imperijal.net. Vjerojatno stoga što se među vlasnicima nalaze i očekivana imena osoba koje su mogle zaraditi veliki novac u svojim karijerama ali i zato što se među vlasnicima nalaze imena koja nisu poznata široj javnosti.