Već godinama Josip Radeljak dospijeva u pažnju medija zbog niza sudskih sporova bilo da se radi o njegovoj bivšoj supruzi Vlatki Pokos od koje je izgubio 44 tisuće kuna na sudu,  polubratu Željanu Radmanu koji ga je sudski gonio zbog falsificiranja potpisa, tužbi protiv novinara ili pak sukoba koji nastaju zato što uzurpira zajedničke stambene prostorije u metropoli. Donosimo priču o još jednom njegovom izgubljenom sudskom sporu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ime Josipa Radeljaka netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Radi se o objavi rješenja Županijskog suda u Zagrebu koje je donijelo sudsko vijeće. Potpisala ga je Sonja Brešković Balent, kao predsjednice, a vijeće su činile sutkinje Jasna Smiljanić i Mirjana Rigljan. Tužena je bila Anđelka Jakovac. Radi se o Radeljakovoj susjedi iz Masarykove ulice u Zagrebu koju je on prijavio zbog kaznenog djela klevete. Sutkinje su, odlučujući o žalbi privatnog tužitelja Josipa Radeljaka protiv odluke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 29. siječnja 2021., na sjednici 29. ožujka 2021. odbacile žalbu.

Navodi kako je žalba privatnog tužitelja odbačena kao neosnovana. U obrazloženju piše kako je prvostupanjskim rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu obustavljen kazneni postupak protiv okrivljene Anđelke Jakovac iz Zagreba. Nju je Radeljak tužio 21. rujna 2016. Županijski sud odlučio je kako je privatni tužitelj Radeljak dužan nadoknaditi nužne izdatke okrivljenice te te troškove obrane. Radeljaka je zastupao zagrebački odvjetnik Tomislav Keser koji je žalbom tražio vraćanje na ponovni postupak.

Odvjetnik je u prigovoru naveo kako na raspravu koja je bila zakazana za 29. siječnja 2021. nije pristupio uredno pozvani privatni tužitelj Josip Radeljak, niti njegov punomoćnik koji je dopisom dan ranije a koji je zaprimljen putem emaila, obavijestio sud da je privatni tužitelj ograničio svoje kretanje i kontakte jer spada u rizičnu skupinu ljudi u slučaju zaraze Corona virusom te da se radi o osobi starije životne dobi te je stoga predložio odgodu rasprave. Općinski sud je održao raspravu smatrajući kako nema razloga za odgodu u čemu mu je Županijski sud dao za pravo.

Iz rješenja je vidljivo kako nije bilo zapreka da se održi ročište i bez tužitelja ali da na iste uzastopno nije pristupao njegov odvjetnik. Radeljak nije pristupio ni na jednu od tri rasprave na koje je pozvan. Sud je utvrdio kako je na raspravu dužan bio pristupati njegov odvjetnik koji se nije nijednom pojavio. Županisjke sutkinje zato su riješile kako je prvostupanjski sud pravilno primijenio odredbu koja propisuje da ukoliko privatni tužitelj ne dođe na raspravu, iako je uredno pozvan, a ni njegov punomoćnik, da će se rješenjem obustaviti kazneni postupak.

Tako je oslobođena krivnje Radeljakova susjeda koja je u rujnu 2016. dospjela u medije jer je tvrdila kako je Radeljak na nju nasrnuo fizički. 'Spremna sam ići na detektor laži da dokažem da je Radeljak nasrnuo na mene', tvrdila je tada Dikanova susjeda Anđelka Jakovac. U tekstovima se isticalo kako je ona zamijetila Radeljaka da postavlja tendu na zajedničkom neprohodnom krovu ispred stana u Masarykovoj ulici u centru Zagreba, na kojem je ranije stavio žardinjere i namještaj. Ogorčeni susjedi bili su strahu su da će im Dikan pasti na glavu jer krov nije predviđen za opterećenja a on ga je pretvorio u dnevni boravak.

Zbog uzurpacije zajedničkog prostora susjedu su mu bili poslali opomenu pred tužbu. Tužena susjeda tada je novinarima izjavila kako je bila u šoku jer ju je Radeljak uhvatio za ramena, tresao i gurao na vrata te da joj je prignječio nogu. Tvrdila je i kako joj je Radeljak govorio: ‘Mrš, što te briga što radim’ i nasrnuo na nju, zbog čega je zvala policiju koja je utvrdila da nije bilo narušavanja javnog reda i mira te da neraščišćene odnose moraju riješiti na sudu. Očito je epilog te međususjedske svađe bila tužba za klevetu koja je završila na štetu tužitelja Radeljaka.