Brojni hrvatski građani muku muče s frontalnom besparicom pa ne mogu redovito otplaćivati svoje dugove, plaćati rate, servisirati režije. No, neki su ipak veći sretnici pa se uspiju provući kroz zakonsku rupicu pa izbjeći ovrhu nad vozilom kada ovrhovoditelj pokuca na vrata. Doznajte kako je to pošlo za rukom bivšem suprugu Ive Majoli. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nekad je ime Stipe Marića bilo sinonim uspjeha i poželjnosti. Bilo je to prije nego što je osvojio srce naše nekadašnje najbolje tenisačice Ive Majoli i postao njezin suprug. No, to vjenčanje godine zbilo se u rujnu 2006. no, kao što je poznato, par se burno rastao nakon što su u braku dobili kći jedinicu. Unatrag desetljeća i nešto više o Ivi Majoli pisalo se u kontekstu dugova, ovrha, bankrota, prijetnji deložacijom... No, na sreću ti su financijski najcrnji dani iza Majoli. Njezin prezaduženi Teniski centar na Cmroku založno je najprije preuzeo Danko Končar i njegova obitelj.

Potom se u toj priči pojavio i bogati hercegovački nasljednik o čemu smo već pisali. No, nedavno je na sudskoj oglasnoj ploči objavljeno ime bivšeg supruga Ive Majoli, Stipe Marića. Radilo se o oglasu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Objavljeno je sudsko rješenje sutkinje Tatjane Banić Požnjak u pravnoj stvari ovrhovoditelja PBZ Carda a protiv ovršenika Stipe Marića. Uz njegovo ime upisana je adresu u Ilici 1. Radi se o poznatom iličkom neboderu koji je u vlasništvu tvrtke Frankopan nekretnine koja drži obitelj lažnih Frankopana preko svoje off shore tvrtke s Britanskih Djevičanskih otoka Starwing Investments Inc.

Podsjetimo, radi se o potomcima pokojnog Luje Doimija s Visa koji se oženio Šveđankom te su živjeli u Velikoj Britaniji. Kako je tamo na cijeni kraljevska obitelj, plemići i grofovi tako se pokojni Višanin Lujo dosjetio da bi mogao uzeti ime pokojnih Frankopana koji su umrli bez potomaka, kako govore povijesne knjige. No, to Luju nije spriječilo da si uzme prezime Frankopan pa su tako direktori u tvrtci Frankopan nekretnine njegovi sinovi od kojih se jedan zove Peter de Frankopan a drugi čak Louis Doimi de Frankopan Subic Zrinski. Dakle, u tom neboderu gdje obitelj lažnih Frankopana iznajmljuje uredske prostore Stipe Marić prijavio je privatnu adresu.

Inače, tamo je poslovao preko tvrtke Sora restorani koja je bila na vrhu tog nebodera a koja je skončala u silnim dugovima i o kojoj se pisalo u kontekstu dugovanja plaća radnicima i sličnim dubiozama. No. važno je spomenuti kako je Marić bio prvi osnivač i direktor Sora restorana no od njega su suvlasništvo i direktorske pozicije 2011. preuzele Iva Majoli i njezina prijateljica, bivša klizačica Idora Hegel koja s obitelji živi na Floridi. O Hegel smo pisali u kontekstu njezinog osobnog bankrota u Hrvatskoj. Prije deset godina Stipe Marić postao je direktor u tvrtci Croesus partneri.

U njoj je direktor i danas zajedno s Damirom Ostovićem, bivšim šefom Hrvatskog fonda za privatizaciju u vrijeme Račanove koalicijske vlade te Krasnodarom Ragužem. Raguž je bio u zagrebačkom gradskom HDZ-u iz kojeg je izbačen nakon tzv. afere WhatsApp. Podsjetimo, Raguž je bio dio HDZ-ove zg. osmorke koja je optužena da je u WhatsApp i Viber grupama širila mržnju i poticala kolege da ne glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović što je on negirao. Iz navedenog je jasno kako je Stipe Marić i dalje na direktorskoj poziciji ali sudeći po tekstu objave na sudskoj oglasnoj ploči, more ga financijske nevolje ali u kojima dobro pliva.

Naime, sutkinja je bez održavanja ročišta 11. veljače 2021. odbila kao nedopušten prijedlog Eos Matrixa iz Zagreba od 22. veljače 2019., da kao novi vjerovnik stupi u postupak na mjesto dosadašnjeg ovrhovoditelja Raiffeisenbank Austria. U obrazloženju se navodi kako je rješenjem tog suda od 15. siječnja 2014. određena ovrha na motornom vozilu ovršenika. Treća pravna osoba, odnosno treći vjerovnik Eos Matrix podnijela je 22. veljače 2019. prijedlog za stupanje u postupak na mjesto ovrhovoditelja. Izvijestili su sud kako je  ovrhovoditelj svoje potraživanje prenio na njih temeljem Ugovora o cesiji od 13. studenog 2018. godine.

No, sutkinja je taj prijedlog odbila kao nedopušten. Obrazloženo je to formalno - pravnim razlozima. Ističe se kako je prijedlog za ovrhu podnesen po javnom bilježniku 15. ožujka 2011. pa se slijedom navedenog u ovom postupku primjenjuju odredbe Ovršnog zakona koji ne propisuje mogućnost promjene ovrhovoditelja tijekom ovršnog postupka, odnosno da se mora primijeniti zakon koji je bio na snazi u vrijeme podnošenja prijedloga za ovrhu javnom bilježniku.

Sutkinja je napisala kako umjesto tužitelja može u parnicu stupiti novi tužitelj samo ako tuženik na to pristane. Navodi se kako ovršenik nije dao svoj pristanak na stupanje treće osobe u ovršni postupak umjesto ovrhovoditelja. Tako je riješila sutkinja Tatjana Banić Požnjak u slučaju ovrhe nad automobilom koji je u posjedu Stipe Marića a kojeg se Eos Matrix očito neće moći domoći.