Fina je avanturista Osmanagića koji je iz rodne BiH tijekom rata otišao u SAD pozvala 2. rujna ove godine da dostavi adresu za primanje pošte zato što prema podacima iz MUP-a nema boravište niti prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH svakodnevno traži razne osobe kako bi im 'sukladno članku 79. c stavku 6. Zakona o stečaju potrošača', dostavila pismene obavijesti. To poduzima kada iz MUP-ove evidencije proizlazi da neki dužnik nema ni boravište ni RH. Tako su službenim putem pozvali Sama Osmanagicha kako bi mu uručili poziv na očitovanje vezano za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača. Taj će poziv biti aktivan 60 dana. Ukoliko se Sam Osmanagich ogluši na poziv, smatrate će se kao da je izjavio kako nema imovinu u RH te da je suglasan s provedbom osobnog stečaja.

Nakon toga službeno će biti pozvani vjerovnici da prijave tražbine. Fina takve pozive upućuje kada netko ima dugovanja u Hrvatskoj te dugotrajniju blokadu. Sam Osmanagich je inače amerikanizirani oblik pisanja imena znanstvenika i istraživača koji je rodom iz Zenice ali čija je majka rođena na Braču. Na tom otoku, točnije u Bolu, Osmanagić je 15. travnja 2016. osnovao tvrtku Kamp Osmanagich. Tvrtka je imala 20.000 kuna temeljnog kapitala, nalazi se u likvidaciji od 2017. a sjedište joj je bilo u Ulici Uz curicu na Bolu. Ta je ulica paralelna s obalnom šetnicom.

Sjedište te tvrtke je u obiteljskoj kući čiji su suvlasnici Tonka Osmanagić, očito Semirova majka, te njegov brat Snježan Osmanagić. Uz ime Snježana Osmanagića upisana je adresa u kalifornijskom San Pedru. On je tamo javni bilježnik.  Pronašli smo na YouTube jedan tutorijal s imenom Snježana Osmanagića te zaključili kako se radi o bratu poznatog tvorca bosanskih piramida koji mu fizički prilično nalikuje. Na Fejsu je Osmanagić do prije nekoliko godina objavljivao slike sa suprugom i sinovima. No, potkraj prošle godine njegova supruga Nina Bezelj podnijela je zahtjev za rastavu braka u SAD-u.

Sa Semirovim bratom Snježanom inače je imala zajedničku tvrtku Tvrtko llc u Kaliforniji. Osmanagićeva majka Tonka suvlasništvo nad bolskom nekretninom stekla je nasljedstvom 14. kolovoza 1991. godine iza smrti Josipa Karninčića pokojnog Ivana iz Bola. To je očito djed s majčine strane Semira Sema Osmanagića. No, svoj je vlasnički udio Semirova majka Tonka prenijela na njegovog brata o čemu svjedoči dio iz vlasničkog lista u kojem piše kako je ugovor o darivanju ovjeren kod javne bilježnice Dinke Martinović u Supetru 7.  prosinca 2016., a da je punomoć ovjerena kod sarajevske notarke Merdžane Škaljić 26. rujna 2016.god. Inače, na Bolu je bosanski Indiana Jones Osmanagić imao poslovnih planova koji su neslavno završili.

Hrvatica iz Amerike Bianca Childs  prošle godine javno ga je optužila da mu je  platila 250.000 dolara za projekt u Bolu, a ostao joj je samo kamen. Inače, oni su se upoznali jer je njezin pokojni partner partnera, koji je u SAD-u imao duhovni televizijski talk show za potporu u teškim trenucima, naslijedila organizaciju "Bridging Heaven and Earth", te je odlučila veći dio poslovanja prebaciti u Hrvatsku. Osmanagić je pak na Bolu imao megalitni park, odnosno mini Stonehenge, a ona je došla napraviti s njim televizijski intervju za svoju organizaciju.  Tada su isplivai i detalji te investicije za koju Zagrepčanka s američkom adresom tereti Osmanagića a što je objavila Slobodna Dalmacija:

'Za 250 tisuća američkih dolara prodao mi je 2780 kvadrata zemljišta s projektom. Obvezao se da će napraviti pet kaskada koje gledaju na plažu Zlatni rat, bazen, drvenu platformu veličine 10 puta 15 metara, šest tuševa, parking, kamene stolove od bračkog kamena... No, prije nego što je završio radove, otišao je u Bosnu i rekao da više neće dolaziti u Bol. Krivi Općinu da su ga htjeli izbaciti, jer je 2016. dobio nalog komunalnog redarstva za uklanjanje svoje mobilne kućice, te mu je sve sravnjeno sa zemljom. U prostoru je, kako se pokazalo, ostao samo megalitni park, a Childs tvrdi da joj Osmanagić nije rekao da je doneseno rješenje o uklanjanju. – Taj dokument donesen je na njegovo ime jer je jedna parcela glasila na osobu od koje ju je on kupio, a koja je potom preminula, još nisam bila upisana kao vlasnica zemljišta. Moj dio nisu rušili upravo zbog toga što vlasnički odnosi nisu bili riješeni' – isticala je razočarana Bianca Childs.

Inače, Osmanagić je u SAD-u živio u Houstonu u Teksasu sa suprugom Oksanom Gerussi koja je državna službenica te sinom koji nema ambicija vratiti se u rodnu zemlju svoga oca a niti u rodnu zemlju svoje bake Bračanke Tonke. Inače, na svojoj parceli na Bolu Osmanagić je postavio mobine kućice koje je onda morao ukloniti. Te su kućice izazvale prigovore i bolskih vjećnika o čemu svjedoče i zapisnici sa sjednica. Tako smo ušli u trag jednom zapisniku iz kojeg je vidljivo sljedeće: 'Vijećnik Matko Baković je pitao što općinska uprava poduzima kako bi se uklonile nelegalno postavljene mobilne kućice. Naglasio je da se ne smije dozvoliti nered u prostoru.

Također ukazao na dvojbene kriterije za ishođenje Rješenja o osnivanju OPG-a.Posebno je istaknuo OPG Kamp Osmanagić. Rekao je da na navedenom OPG-u nema nikakve poljoprivredne kulture te da vlasnik i njegova obitelj ne žive na Bolu. Pročelnik Stipe Karmelić je kazao da je općinska uprava poduzela sve korake iz svoje nadležnosti kako bi se spriječio nered u prostoru odnosno nelegalno postavljanje  mobilnih kućica.Tako su nakon zakonom predviđene procedure donesena Rješenja o uklanjanju 5 mobilnih kućica' - objavljeno je na službenim stranicama Općine Bol 25. studenog 2016. godine.

Za Slobodnu je Osmanagić o optužbama Biance Childs te sporu s Općinom Bol dao izjavu prošlog srpnja. O tome svjedoči sljedeći dio članka:  'Prije pet godina s gospođom Childs ostvario sam suradnju, nakon što je došla u Bol sa mnom napraviti intervju. Vidjela je moj ranč, tamo sam podigao megalitni park, kupio sam parcele, a imao sam i obiteljskog zemljišta. Osnovao sam OPG s kampom. Postavio sam jednu mobilnu kućicu ... Napominje da mu je Županija izdala dozvolu za OPG s kampom.– Po zakonu imate pravo postaviti mobilne kućice za smještajne kapacitete. Onda sam u to dodao parcelu za Biancu, koja je htjela napraviti isto što i ja, te sam joj dobronamjerno ponudio, budući da sam već prošao kroz proces čišćenja, uređenja i dozvola, da joj pomognem oko toga.

Nešto novca je uplatila, više se ne sjećam koliko. Tako sam i njezinu parcelu uključio u taj kamp na OPG-u. Papiri su bili uredni.Međutim, iz bolske Općine su se "zakačili" na mene i nju, rekli su da na parceli ne mogu biti mobilne kućice, što nije točno. Naime, legalno je staviti mobilnu kućicu na kotačima i za to ne trebaju dozvole. No, kako to obično biva u administraciji, misle da ako je netko došao iz Amerike, da ima novac i da će ih platiti. No, nemam običaj da ikoga plaćam – navodi Osmanagić i dodaje:– Kada su u Općini naložili da maknem kućice, žalio sam se. Znao sam da sve radim po zakonu, no pravosuđe je sporo, a oni su malo nasilno doveli bagere i maknuli moju mobilnu kućicu.

Tužio sam ih i dobio spor na Visokom upravnom sudu u Zagrebu. Međutim, taj je spor trajao tri godine, meni se sve to skupa smučilo, tako da se, bez obzira na ishod spora koji je za mene pozitivan, tamo više neću vraćati?. Iako je tvorac bosanskih piramida, koje znanstveno nisu potvrđene, rekao kako se na Bol neće vraćati očito su iza njega ostali neki financijski repovi koji se sada rješavaju Fininim pozivom za dostavu adrese kako bi mogao otpočeti postupak njegovog osobnog bankrota u našoj zemlji. 

U kući koju je naslijedila njegova majka Tonča Osmanagić je registrirao tvrtku koja se nalazi u likvidaciji od početka 2017.

U Ulici Uz curice u Bolu na Braču Osmanagić je imao tvrtku u kući čiji je dio naslijedila njegova majka Tonka koja je svoje vlasništvo prepisala na drugog sina Snježana