U pozivu za ročište ispisano je upozorenje kako je okrivljena dužna do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljenoj ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Pred sucem Damirom Plešeom s Općinskog prekršajnog suda za nešto više od mjesec dana trebala bi se naći jedna od najpoznatijh hrvatskih glumica, scenaristica, aktivistica.... Jelena Veljača pozvana je na sud zbog prekršaja iz članka 59. stavka 1. Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Postupak protiv Veljače se vodi kao žurni postupak. Okrivljenoj Veljači sud nije uspio redovnim putem dostaviti poziv za ročište koje je zakazano u 13,20 u sobi 321. 

Okrivljena je dužna osobno pristupiti ispitivanju ili dostaviti pisanu obranu. Ukoliko se okrivljena Veljača ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavala primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog (članak 129. stavak 1. Prekršajnog zakona ), s time da je okrivljena dužna snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta (članak 139. stavak 1. Prekršajnog zakona). No, ukoliko se Veljača ne odazove pozivu, a njezina nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, postupak će se provesti i donijeti presuda bez njezine nazočnosti.

Veljača sudu može dostaviti i pisanu obranu. Tako piše na pozivu na ročište koje je sudac Damir Pleše ispisao 9. rujna ove godine. Inače, poznatu glumicu terereti se za prolazak kroz crveno. Pročitali smo što piše u članku 59. , odnosno kakve su sankcije predviđene. Inače, radi se o prolasku kroz crveno, prekršaju koji je u smislu težine i kazne situacija koju želi izbjeći svaki normalni vozač. Citirat ćemo zakonske odredbe:

'Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji, na mjestu na kojem se promet upravlja semaforima, ne zaustavi svoje vozilo na znak crvenog svjetla. (6) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji na mjestu na kojem se prometom upravlja semaforima ne zaustavi svoje vozilo na znak crvenog svjetla bez smanjenja brzine kretanja vozila ili povećava brzinu kretanja vozila ili se ne zaustavi vozilom na dva ili više znakova crvenog svjetla. (7) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 5. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od: 1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put, 2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put. (8) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od: 1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put, 2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put. (9) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 5. ovoga članka. (10) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka' - piše u članku 59 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U svakom slučaju pred glumicom i aktivisticom sada je proces u kojem mora dokazati nevinost ili pokušati izvući za sebe optimalnu kaznu. Inače, prolazak kroz crveno spada u skupinu najtežih prometnih prekršaja koji su često u podlozi i najtežih nesreća koje se događaju u prometu. U svakom slučaju poslije ove optužnice Jelena Veljača itekako će morati paziti na to kako upravlja motornim vozilom.

Reci što misliš!