Pandemija koronavirusa svima je zagorčala život a neki pokušavaju alternativnim putevima izraziti svoj bunt i otpor mjerama Stožera civilne zaštite. No neki poput Marija Valentića platit će ceh jer su otpor iskazivali na neprikladnom mjestu čime su ugrožavali druge što se podvodi pod kršenje javnog reda i mira. Zbog događaja je intervenirala policija i to u kapelici jarunske crkve. Sretna okolnost je da je bivši mister i bivši suprug Mirne Maras kornisnik potpore Vlade RH zbog Covida-19 te uzdržavatelj dvoje malodobne djece što je sutkinja uvažila kao olakotnu okolnost zajedno s dosadašnjom neosuđivanošću.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, sutkinja Maja Župančić Ukropina, presudila je u procesu protiv Šimuna Cimermana kao prvookrivljenog i Marija Valentića kao drugookrivljenog zbog prekršaja iz čl. 6. i čl. 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužni prijedlog na sud je dostavila VII policijska postaja PU Zagrebačka 3. prosinca 2020. godine. Nakon glavne rasprave 9. ožujka 2021. godine u nazočnosti okrivljenika, sutkinja je donijela presudu 11. ožujka 2021. ali ista je tek sada objavljena. Obojica tuženika proglašeni su krivima.

Uz Šimuna Cimermana upisano je među ostali i to da je rođen 1974. u Zagrebu, da je dipl. politolog, zaposlen u vlastitoj turističkoj agenciji, da zbog pandemije dobiva potporu Vlade RH. Piše i kako je neoženjen, bez djece, prekršajno nekažnjavan, te se ne vodi drugi prekršajni niti kazneni postupak protiv njega. Uz ime Marija Valentića upisano je, među inima i to kako je rođen 1980. godine u Sisku, da je professor kineziologije, zaposlen kao kondicijski trener, te da zbog pandemije dobiva potporu Vlade RH. Piše i kako je oženjen, otac dvoje djece, prekršajno nekažnjavan, te da se protiv njega ne vodi drugi prekršajni niti kazneni postupak.

Okrivljenici su osuđenI zbog događaja od 30. studenog 2020. godine jer su 'u vremenu od 13,50 do 14,00 sati narušavali javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način, tako što su u kapelici crkve Svete mati slobode na adresi Don Petra Šimića 1 u Zagrebu, neovlašteno i bez odobrenja župnika unijeli spravu za vježbanje – ergometar i prostirku, na kojima su izvodili vježbe u znak protesta na odluku o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti uzrokovanih Covidom-19, što su sve snimili i zapis (snimku) u trajanju od 1 minute i 15 sekundi objavili na društvenim mrežama i time ga učinili vidljivim javnosti, što je kod građana uzrokovalo uznemirenost, radi čega je zatražena intervencija policije, dakle, na javnom mjestu remetili javni red i mir građana na naročito drzak i nepristojan način, čime su počinili djelo prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjivo po istom članku istog Zakona, što su istom zgodom na opisani način kao pod I. omalovažili moralne osjećaje građana vjernika, dakle, na javnom mjestu – kapelici crkve omalovažili moralne osjećaje građana vjernika, čime su počinili prekršaj iz čl. 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjiv po istom članku, istog Zakona' - piše u sudskoj presudi. Kažnjeni su ukupnom novčanom kaznom u iznosu od 754 kuna svaki koju su dužni uplatiti u roku jednog mjeseca. Ukoliko u navedenom roku plate dvije trećine izrečene novčane kazne u korist Državnog proračuna, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti uplaćena. U cijelosti su oslobađeni plaćanja troškova prekršajnog postupka u paušalnom iznosu.

U obrazloženju je prvookrivljenik Šimun Cimerman 'izjavio u svoju obranu da su navodi optužnog prijedloga istiniti jer da je predmetnoga dana zaista sa svojim kolegom Mariom Valentićem narušavao javni red i mir u kapelici predmetne crkve, kada su desetak minuta vježbajući on na ergometru, a Mario na prostirci, time protestirali na epidemiološke mjere zaustavljanja kompletnog sporta u državi, dok su se mise u crkvama i dalje održavale i crkve bile normalno otvorene, koje vježbanje su snimili i objavili u medijima, a za što su se naknadno ispričali javnosti i župniku. Drugookrivljenik Mario Valentić izjavio je da se pridružuje u cijelosti obrani svog prijatelja, prvookrivljenika, uz priznanje da je počinio ono što mu se stavlja na teret te da mu je žao radi toga i da su se naknadno ispričali radi spomenute aktivnosti' - piše u presudi.

Temeljem priznanja okrivljenika, sudac je nesporno utvrdio da su počinili prekršaje stavljene im na teret. 'Naime, prostori crkve su namijenjeni građanima i vjernicima koji u njih dolaze radi molitve i radi prisustvovanja misama koje se tu održavaju, a okrivljenici su iz protesta unijeli u taj prostor sportsku opremu i odradili desetak minuta sportske vježbe kontrirajući time epidemiološkim mjerama ograničavanja okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti Covidom, što se podvodi pod naročito drsko i nepristojno ponašanje u javnom prostoru, čime su narušavali javni red i mir, istovremeno omalovažavali moralne osjećaje građana vjernika koji su zapravo reagirali na objavu video uratka kojega su okrivljenici stavili u medije....

Prilikom odmjeravanja visine novčane kazne, uzete su u obzir sve okolnosti koje utječu na vrstu i visinu kazne iz članka 36. stavak 2. Prekršajnog zakona, te im je olakotnim cijenjeno iskreno priznanje djela prekršaja i dosadašnja nekažnjavanost okrivljenika, dok otegotnih okolnosti nije nađeno, pa kako su okrivljenici izrazili žaljenje radi počinjenih prekršaja te se ispričali naknadno osobama koje su uznemirili, sudac je okrivljenicima utvrdio novčane kazne u navedenom iznosu, držeći da će se istima postići svrha kažnjavanja, te im je izrekao ukupne novčane kazne' - piše u presudi. Sudac je naveo i kako ih je oslobodio obveze naknade troška prekršajnog postupka u paušalnom iznosu jer su okrivljenici radi pandemije primatelji novčane potpore Vlade RH, dok drugookrivljenik, dakle Mario Valentić, uzdržava dvoje maloljetne djece, pa bi plaćanjem istog bila otežane njihove materijalne prilike. Protiv te presude okrivljenici i tužitelj imaju pravo žalbe u roku od 8 dana i to Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.