Sinu poznate fotografkinje Vladimire Splinder i unuku naše poznate dječje književnice sudilo se zbog prekšraja protiv javnog reda i mira. Policajac koji ga je priveo na sudu je svjedočio kako je Rehaku 'izdao jasnu naredbu da takvim ponašanjem narušava javni red i mir i vrijeđa policijske službenike, isti se na to oglušio i nastavio dalje vikati, a obzirom se oglušio na izdanu naredbu, upotrijebio je sredstva prisile tjelesnom snagom i sredstva za vezivanje, odnosno kad se htio oteti iz zahvata njega i njegovog kolege, srušili su ga na pod te mu je on stavio lisice. Nakon toga isti se i dalje nastavio otimati i pružati aktivni otpor. Napominje da je ovaj događaj izazvao nemir i zgražanje građana koji su se nalazili u caffe baru Funk i na Tkalčićevoj ulici. Također želi napomenuti da je prije ovog događaja priveden i otac Rene Rehaka, Andrej Rehak, i njihov prijatelj Mak Murtić'

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, sutkinja Vanja Kolovrat Bjelinski donijela je presudu u prekršajnom predmetu protiv okrivljenog Rene Rehaka, zbog prekršaja iz čl. 13. i čl. 17. Unuku Sanje Pilić sudilo se po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, povodom optužnog prijedloga PU zagrebačke, I. Policijske postaje od 17. ožujka 2019. godine. Presuda je donešena 25. svibnja 2021. a netom je objavljena na sudskoj oglansoj ploči. Optuženi Rene Rehak (21), sin  Andreja i Vladimire Rehak, djevojački Spindler, učenik, 'uzdržavan od majke', s prebivalištem u zagrebačkoj Radićevoj ulici, dosad prekršajno nekažnjavan proglašen je krivim zato što je 17. ožujka 2019. u 2,30 sati, u zagrebačkoj Tkalči u caffe baru „Funk“ 'narušavao javni red i mir na način da je vikao i galamio riječima: „kakva je ovo represija, koji kurac privodite ljude iz kafića, ostavite ih na miru, koji kurac hoćete od nas, zar je ovo policijska država“, na što je upozoren da prestane s narušavanjem javnog reda i mira i vrijeđanjem policijskih službenika, na što se okrivljenik oglušio i nastavio vikati: „koji kurac hoćete, kakva je ovo represija“. Rehaku je izrečena novčana kazna u iznosu od 754 kn.

Uračunato mu je vrijeme uhićenja po policiji od dana 17. ožujka 2019. godine u 02,30 sati do dana 17. ožujka 2019. godine u 05,35 sati, kao 300,00 kuna za dan zatvora, pa ima za platiti još 454 kn. Obvezan je platiti i novčanu kaznu u korist Državnog proračuna na račun naveden u priloženom predlošku u roku 15 dana po pravomoćnosti presude. Ako plati dvije trećine novčane kazne smatrat će se da je platio u cijelosti a oslobođen je plaćanja paušalne svote troškova postupka. 'Okrivljenik je u svojoj obrani naveo kako se ne smatra krivim. On je dana 17.3.2019. g. u 02,30 sati bio u ugostiteljskom objektu „Funk“ u Zagrebu, Tkalčićeva 56 i u jednom trenutku su došli policajci interventne jedinice, vidio je kako su legitimirali njegovog prijatelja Maka Murtića i nakon legitimiranja ga izbacili iz kafića, a njegov tata Andrej Rehak, koji je također bio s njima, je reagirao na način da je izašao van kako bi bio uz Maka. On nije vikao i galamio riječi: „kakva je ovo represija, koji kurac privodite ljude iz kafića, ostavite ih na miru, koji kurac hoćete od nas, zar je ovo policijska država“. Nakon toga on je također izašao van iz kafića i u tom trenutku su ih policajci počeli odvlačiti prema „marici“, on im je pokušao objasniti da to ne rade, da je Mak uzoran mladić, da je njegov otac branitelj, no međutim jedan ćelavi policajac ga je srušio na pod i stavio lisice na ruke. On nije njemu rekao: “koji kurac hoćete, kakva je ovo represija“.

U dokaznom postupku sud je ispitao svjedoke policijske službenike Slavka Senjaka, Davora Bratinu i Deana Čadonića. Citiramo iskaz policajca Slavka Senjaka: 'kako je dana 17. ožujka 2019. g. u 02,30 sati u ugostiteljskom objektu u Tkalčićevoj ulici kod kbr. 56 u caffe baru „Funk“ Rene Rehak narušavao javni red i mir na način da je vikao kakva je ovo represija, koji kurac privodite ljude iz kafića, ostavite ih na miru, koji kurac hoćete od nas, zar je ovo policijska država, a kad mu je izdao jasnu naredbu da takvim ponašanjem narušava javni red i mir ivrijeđa policijske službenike, isti se na to oglušio i nastavio dalje vikati, a obzirom se oglušio na izdanu naredbu, upotrijebio je sredstva prisile tjelesnom snagom i sredstva za vezivanje, odnosno kad se htio oteti iz zahvata njega i njegovog kolege, srušili su ga na pod te mu je on stavio lisice. Nakon toga isti se i dalje nastavio otimati i pružati aktivni otpor. Napominje da je ovaj događaj izazvao nemir i zgražanje građana koji su se nalazili u caffe baru Funk i na Tkalčićevoj ulici. Također želi napomenuti da je prije ovog događaja priveden i otac Rene Rehaka, Andrej Rehak, i njihov prijatelj Mak Murtić. Želi napomenuti da je okrivljenom više puta rečeno da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira i vrijeđanjem policijskih službenika, a na što se isti oglušio i nije htio slušati, zbog čega je onda izdana naredba o upotrebi sredstava prisile tjelesnom snagom i sredstva za vezivanje, odnosno kako je isti pružao aktivni otpor nije bilo drugog načina nego da upotrijebe tjelesnu snagu da ga sruše na pod i vežemo lisicama, to je u ovakvoj situaciji uobičajeni način ponašanja.

Svjedoci Davor Bratina i Dean Čadonić koji je bio rukovoditelj za snage interventne policije ponovili su isto za što i Senjak u smislu ponašanja uhićenika i optuženika Rehaka. Čadonić je rekao kako su policajci Senjak i Bratina 'upotrijebili sredstva prisile tjelesnom snagom i sredstva za vezivanje, odnosno kad se htio oteti iz njihovog zahvata srušili su ga na pod te stavili lisice. Nakon toga isti se i dalje nastavio otimati i pružati aktivni otpor'. Sutkinja je povjerovala policiji a u sudski spis je ušlo kako i sljedeće: 'Okrivljenik pozvan na suočenje s policijskim službenicima, na isto se nije odazvao niti izostanak opravdao'. Na kraju presude sutkinja je napisala kako je okrivljenik oslobođen dužnosti plaćanja paušalne svote sudskog postupka , 'jer sud smatra, a obzirom na imovno stanje okrivljenika da bi njihovim plaćanjem bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje'. Protiv te presude dopuštena je žalba u roku od 8 dana od dana primitka presude a podnosi se Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. To je epilog slučaja o kojem se svojedobno podigla prašina na društvenim mrežama i u medijima.

Naime, neugodno iskustvo s policijom na Facebooku je podijelio Reneov otac, hvatski redatelj Andrej Rehak. I Vladimira Splinder, Reneova majka na svom je profilu na Facebooku objavila nekoliko fotografija ozlijeđenog mladića na kojima su vidljive rane na vratu i rukama. Kći Sanje Pilić tada je u komentarima napisala 'kako joj nitko iz policije nije javio da joj je sin u postaji, a isto je potvrdio i njegov otac. ''On ih je, pošto su nam uzeli mobitele i ugasili, tražio da se javi mami, no nisu mu dali telefon, tako da ih je zamolio da joj on javi da je tu jer živi s majkom i još je školarac. Oni to nisu napravili'', rekao je za Dnevnik.hr  Andrej Rehak. Iz PU zagrebačke su tada za Dnevnik.hr odgovorili da, 's obzirom na medijske napise, provode "inspiciranje događaja", no prema dosad prikupljenim informacijama nisu utvrdili propuste u postupanju policajaca. Nad tri osobe, dvojicom muškaraca starosti 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom starosti 30 godina uporabljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć. Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka odnosno da je od ranije', glasio je tada odgovor PU zagrebačke na upit Dnevnika.hr.

Tada je pojašnjeno i što znači racija, odnosno da je to 'kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja kako bi se pronašli počinitelji kaznenih djela, osobe za kojima se traga, ali ujedno i da se spriječe sva protupravna ponašanja'. Tada je objavljeno i kako su građani tijekom racije dužni postupati po upozorenjima i naredbama koje im daju policajci. Na kraju prisjetimo se straog hita Bijelog dugmeta 'Jer milicija trenira strogoću da ne bude sve kako ja hoću'. Nakon svega izvjesno je kako profili na društvenim mrežama služe samo za trenutačno olakšavanje duše bez ikakvog stvarnog učinka na promjenu ishoda događaja. Nakon što je buka splasnula kao i događaj zaboravljen od medija slučaj je završio na sudu a Rene Rehak dobio je prekršajnu kaznu koja mu je ušla u evidenciju.