Najpoznatiji hrvatski bjegunci su zasigurno Zdravko i Zoran Mamić koji su izbjegli sankcije hrvatskog pravosuđa bijegom u BiH čiji su i državljani. Tamo je već od ranije i Miroslav Kutle, nekad najpoznatiji hrvatski tajkun. Prethodno je sudski pravorijek izbjegao i Josip Gucić, član janjevačke dinastije koji se na vrijeme sklonio u Beograd. No, u susjednu BiH nije utekao Milovan Moskaljov, otac Ženje Moskaljova, supruga najbritkije članice žirija Supertalenta, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu u Hrvatskoj. Trebao se javiti u Remetinec na izvršenje kazne 2012. godine ali uspješno se skrivao sve dok nije nastupila zastara u prosincu prošle godine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku ove godine objavili smo članak kako svekar Martine Tomčić napokon može odahnuti nakon desetogodišnjeg skrivanja od hrvatskog pravosuđa. Naime, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici obustavljen je postupak njegovog upućivanja u zatvor i to zbog zastare. Svekar Martine Tomčić bio je osuđen na izvršavanja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci. U presudi je bilo napisano kako je osuđenik  rođen 1949. u Zagrebu kao sin Miloša i Rozalije rođ. Stipetić ali bez aktivnog prebivališta i boravišta u Republici Hrvatskoj. Postupak je pokrenut temeljem pravomoćne i izvršne presude Općinskog suda u Vrbovcu od 18. veljače 2010. godine. Osuđen je zbog počinjenja kaznenih djela iz čl. 224. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

To je djelo u KZ-u definirano kao 'Ugrožavanje prometa opasnom radnjom ili sredstvom'. Odnosno Članak 224. st. 1 propisuje 'Tko uništi, ošteti, ukloni ili na bilo koji način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak ili napravu koja služi za sigurnost željezničkog, morskog, vodenog ili zračnog prometa kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine'. Presuda nad Moskaljovim postala je izvršna 10. veljače 2011. godine.   Nakon zaprimanja naloga za izvršavanje kazne zatvora nad osuđenim Milovanom Moskaljovim 8. veljače 2012. donijeto rješenje, kojim se Moskaljov morao uputit na izvršavanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci u Centar za dijagnostiku u Zagrebu, odnosno u Remetinec. Zbog nedostupnosti osuđenog, istoga dana taj sud je donio nalog za raspisivanje tjeralice, a iz istog razloga je protiv osuđenog 20. veljače 2012. raspisana međunarodna potraga a 13. veljače 2015. izdat i Europski uhidbeni nalog.

Kako osuđeni Milovan Moskaljov nije uhićen po raspisanim tjeralicama do 13. prosinca 2020., odnosno do datuma kada je nastupila zastara izvršavanja kazne, postupak izvršavanja kazne zatvora nad njim je obustavljen. Naime, zastara je nastupila dana 13. prosinca 2020. godine, zaključila je sutkinja Martina Maršić. No, Moskaljov nije sjedio skrštenih ruku dok je čekao zastaru. Dok mu je trajalo suđenje u Hrvatskoj on se prvo preselio u Austriju. U toj zemlji poslovao je peko tvrtke DMG Intertrade LLC. Tvrtka se bavila trgovinom cementom, keramikom, proizvodima od drveta, PVC-a, metalurškim proizvodima. Sjedište tvrtke bilo je u poreznoj oazi u Delawareu. Britanski trgovački registar otkriva nam kako je Moskaljov bio i direktor u istoimenoj tvrtci osnovanoj u Edinburgu.

Drugi direktor u tvrtci i njegov partner bio je Zagrepčanin rođen 1973. Dragutin Mitrečić. On se na LinkedInu i predstavlja kao vlasnik DMG Intertrade. Uz ime Milovana Moskaljova upisana je austrijska podružnica tvrtke, odnosno ulica Liebermannstrasse u mjestu Brunn am Gebirge. Trgovački registar Kosova otkriva nam kako je Milovan Moskaljov poslovno carstvo tijekom desetljeća bijega razvio na Kosovu. Tako je s tisuću eura temeljnog kapitala osnovao tri tvrtke u kojima je isključivi vlasnik te jednu s 1.400 eura. Tvrtke su i danas aktivne a zovu se: Yopa, KG Lift, PPA Control Kosovo i Plana. U tvrtci Kata Sh.p.k. suvlasnik je s osobama koje se zovu Brilant Pireva i Selvije Pireva.

U tvrtci Yopa Moskaljov je direktor kao i Arbër Vllasaliu, u KG Liftu direktor je Selvije Pireva, u tvrtci Kata direktori su obojica Pireva, u PPA Control Kosovo direktori su Selvije Pireva i Muharrem Selimaj a u tvrtci Plana direktor je Fadil Selimaj. Sjedište četiri tvrtke je u Prištini a tvrtke Plana u kosovskoj Đakovici. U kosovskim medijima ostalo je zabiježeno kako je Milovan Moskaljov bio zastupnik i austrijske tvrtke Ostap koja je gradila vodovod u Gračanici na Kosovu. U svakom slučaju zasigurno je vijest o zastari dočekana s euforijom u obitelji Tomčić Moskljov poglavito jer je nad suprugom Martine Tomčić obustavljen bankrot zbog osobnih dugova od skoro 25 milijuna kn o čemu smo nedavno pisali.