Često sudske oglasne ploče hrvatskih sudova nalikuju na top liste poznatih osoba. Tamo su brojni selebritiji, posvuduše ali i znamenitiji pripadnici javne, političke ili sportske scene dospjeli jer nisu osobno primili poziv za ročište ili se pak nad njima provode ovrhe pa čak i bankroti. Sudska oglasna ploča tako zorno svjedoči kako u Hrvatskoj nema nedodirljivih barem kada su posrijedi tako neugodne stvari kao što su posljedice loših životnih, poslovnih, financijskih usluga ili pak da se svi, znani i neznani, lako poskliznu i ogriješe o zakone. Živimo u dobu kada je teško ostati neotkriven, počinimo li prometni prekršaj, tu su i brojne kamere koje će to zabilježiti. No, mnogi se ponašaju kao da živimo u kamenom dobu pa olako čine prijestupe, prekršaje ili čak teža kaznena djela. Zbog toga se skoro svakodnevno netko od lica s naslovnica nađe na sudskoj oglasnoj ploči. Saznajte zašto je sud tražio bivšeg savjetnika predsjednika Ive Josipovića ali i Kolinde Grabar Kitarović, sada poznatijeg kao muža Jelene Veljače.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Općinski prekršajni sud u Zagrebu putem sudske oglasne ploče poslao je poziv okrivljeniku Viti Turšiću. Sudi mu se zbog prekršaja iz članka 53. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U zakonu piše kako se 'Na cesti u naselju vozač  ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio. Zagrebački sud vodi žurni postupak a kako Turšić  nije osobno (namjerno ili nenamjerno) primio poziv pozvan je putem sudske oglasne ploče da pristupi  26. studenog ujutro u zgradu suda na adresi Avenija Dubrovnik 8 na ročište radi ispitivanja u tom prekršajnom postupku. Istaknuto mu je i upozorenje kako je 'dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište.

Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom...  Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju ili dostaviti pisanu obranu. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog ..., s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta (članak 139. stavak 1. Prekršajnog zakona). Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, postupak će se provesti i donijeti presuda bez njegove nazočnosti ....' - piše u pozivu.

Sudu Turšić može dostaviti i pisanu obranu. Predmet vodi sutkinja Vanja Kolovrat Bjelinski. U spisu je optužni prijedlog koji po službenoj dužnosti dostavlja nadležna policijska uprava. Već smo pisali kako je sudskim putem tražena i Jelena Veljača zbog prometnog prekršaja  i njezinog tadašnjeg zaručnika a sadašnjeg supruga Vitu Turšića policija je poslala na sud. Prethodni slučaj sutkinja sa zagrebačkog Općinskog prekršajnog suda proslijedila je na sesvetski sud zbog njihove nadležnosti. Ime Vite Turšića na sudskoj oglasnoj ploči našlo se i kada mu je obustavljena ovrha čemu smo posvetili članak. U rujnu smo pisali i kako Jeleni Veljači prijeti dovedbeni nalog jer je tada i njeno ime oglašeno na sudskoj oglasnoj ploči. Iako se Veljača na društvenim mrežama silno trudi ostaviti dojam kako s Turšićem proživljava rajske trenutke ipak ni taj par nisu mimoišle nevolje sa sudovima.