Nastupi uživo skoro da ne postoje, rijetke su gaže i nastupi, turneje su postale mislene imenice - sve je to drastično pogodilo glazbenu industriju. Naravno, nije samo ta umjetnička branša pogođena, korona pandemija stubokom je promijenila život svim segmentima života i rada. Naravno da za liječnike koji stenju pod navalom brojnih pacijenata i za farmaceutsku industriju nema zime. No, kako će iz kronične dubioze izaći glazbenici koji su ostali bez prihoda jer njihova egzistencija ovisi i o nastupima uživo i kontaktu s publikom kada je svaki njihov nastup opterećen brojnim pandemijskim mjerama....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Proteklih godina postalo je jasno kako je teška situacija u Hrvatskoj ako promatramo broj ovršenih ali i strukturu ovršenih. Naime, naše istraživanja dokazuju kako ovršeni u našoj zemlji nisu osobe sa socijalnog dna već često i viša srednja klasa, ako se o takvom nečemu može govoriti u  Hrvatskoj a ponekad i oni za koje mislimo kako ne bi trebali imati problema s plaćanjem računa. Na sudskim oglasnim pločama svaki dan je sve više poznatih ili osoba za koje smo mislili kako su situirane toliko da ih ne mogu stići nevolje s likvidnošću prosječnih građana Lijepe naše. No, mi smo očito država građana koji su konstantno u crvenom pa će uskoro biti manjina oni koji uspijevaju sastaviti kraj s krajem i podmiriti troškove dospjelih režija. U Imperijalu smo prošle godine pisali o brojnim ovršenim nogometašima, političarima, poduzetnicima, poznatim osobama.

Pisali smo o ovršenim glazbenicima poput Nene Ninčevića, , Mire Ungara ali i Maje Šuput. U slučaju Škendera radilo se o ovrhama zbog smeća, zaprijetilo mu je iskapčanje struje o čemu smo pisali a potom ga je ovršno stisnula Hrvatska radiotelevizija. Oni su izračunali da im popularni pjevač duguje 240 kn za neplaćenu pretplatu od srpnja do prosinca 2019. godine. Odvjetničko društvo Hanžeković & partneri koji zastupaju nacionalnu televiziju papreno su Škenderu zaračunali troškove ovrhe ali i predvidive troškove. Tako su nastali trošak izračunali u iznosu 206,25 kn a predvidivi trošak u iznosu 506,25 kn. Tako je Škenderu stigla preskupa ovrha, odnosno njegov osnovni dug od dvjestotinjak kuna uvećan je čak 4 puta.

No, na meti ovrhovoditelja prošle godine našao se i Jasenko Houra iz Prljavog kazališta ali i njegova supruga Dianne. Houru je ovršno progonila zagrebačka Čistoća. Općinskom građanskom sudu u Zagrebu predložili su ovrhu općenito na imovini dužnika i to zbog duga od 413,17 kuna. Houru terete za neplaćene račune za odvoz smeća u periodu od veljače do srpnja 2019. godine. I u ovoj ovrsi opunomoćeno je isto odvjetničko društvo. Kakav Eldorado vlada na tržištu ovrha vidljivo je iz činjenice da su troškovi ovrhe nad Hourom zaračunati posve drugačije od troškova nad Škenderom. Tako su zaračunali 300 kn trošak ovrhe a predvidive troškove u iznosu 243,75 kn, dakle ukupno 543,75 kn.

Očito je kako je problem s ovršnim troškovima u tome da Hrvatska nema jedinstvenu tarifu pa tako trošak sastava ovrhe ili predvidive troškove računa kako tko stigne. Već smo više puta pisali kako su među najskupljima ovrhe koje provodi šogorica Joška Klisovića, odvjetnica Ermina Abdić-Klisović u ime operatera A1 Hrvatska.  Osim Jasenku Houri ovrha je prošle godine pogodila i njegovu suprugu Dianne Houra. Nju je ovršno gonio HRT zbog neplaćene pristojbe od siječnja do lipnja 2020. u iznosu 480 kn. Odvjetničko društvo Hanžeković & partneri trošak ovrhe izračunali su na 300 kn a predvidivi troška na čak 506,25 kn.

Očito puno veću tarifu imaju odvjetnici iz ureda Dore Hanžeković Žuža kada računaju troškove za HRT nego za zagrebačka komunalna poduzeća. Postavlja se pitanje kakvi su to hrvatski ovršni zakoni koji dopuštaju da ne postoji jedinstvena ovršna tarifa već da se ista formira u odnosu na tvrtku za koju se provodi ovrha? Naravno da su neki ozbiljni politički krugovi već odavno trebali pokrenuti to pitanje u Saboru i tražiti izmjenu zakona koji odvjetnicima dopušta drakonsko zaračunavanje ovršnih a poglavito predvidivih ovršnih troškova. Tko zna možda o tome propjeva Houra koji je prošle godine govorio kako ga je pandemija toliko pogodila da je ispočetka imao osjećaj da je umro a potom se malo pomirio sa svim.

 Na meti ovrhe prvih dana ove godine našao se i poznati glazbenik Denis Ahmetašević iz Soulfingersa. Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja tereti ga za neplaćene račune za vodu u iznosu od 1.706,50 kn. Na Općinski građanski sud u Zagrebu poslan je prijedlog ovrhe općenito na Denisovoj imovini. Ahmetašević ima sreću da ta komunalna tvrtka nema angažiran neki skupi odvjetnički ured koji provodi ovrhe pa trošak ovrhe i javnog bilježnika iznosi 220 kn. Terete ga za neplaćene računa u periodu od srpnja do prosinca 2020. godine. U svakom slučaju i ovaj članak pokazuje kako pandemija polako ali sigurno nagriza materijalne temelje našeg društva i kako svima nama prije ili kasnije prijeti neka ovrha ako se pandemija ne okonča u razumnom roku.