Sve dok Putinova čizma i armada nisu stupili na ukrajinsko tlo u prvim televizijskim minutama zbrajali su se oboljeli, mrtvi, broj onih na respiratoru, broj cijepljenih, prvom, drugom, buster dozom.... No, preko noći ruski predsjednik ukrao je koronu i sada slušamo o stotinama tisuća izbjeglih, tisućama ubijenih te razorenih domova. Jedno je zlo zamijenilo drugo puno veće i razornije zlo. Tri su desetljeća prošla otkako su u Sarajevu granate fijukale oko glave članice Kriznog korona stožera Alemke Markotić. Zacijelo je bila duboko ganuta kad se teleportirala u dane svoje mladosti, u opkoljeni grad, u kojem je manjkalo lijekova, hrane, vode, struje.... 30 godina puno je u životu jedne osobe i jednog naroda - tek što su Hrvati zacijelili rane Domovinskog rata, razornih potresa, korona pandemije, evo nas pred novim svjetskim izazovima. No, 'BUDI MIRAN' kao da nam bez maske iz zadnjih redova potpore skupu za Ukrajinu poručuje dojučerašnja glavna zvijezda svih medija u Hrvatskoj.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Danas je u Zagrebu na središnjem Trgu bana Jelačića u 12:30 u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora održan prosvjed protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u najavi prosvjeda rekao je kako se ne smije zaboraviti što se događalo u Domovinskom ratu, naglasivši kako je Ukrajini potrebno iskazati podršku. U srcu hrvatske metropole ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. "Danas stojim tu pred vama kako bih rekao nekoliko bitnih riječi. Umjetnici i znanstvenici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Europi?  Taj krik je protiv napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To nije rat, već genocid", nastavio je Kirilič: "Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvori nebo nad Ukrajinom i tako spasi tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje"

Zahvalio je Hrvatskoj, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Gaja, čime je želio poručiti kako su Hrvati i Ukrajinci povezani narodi. Nakon njegovog govora, okupljeni građani uzvikivali su: "Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina". Veleposlanik je bio dirnut dok su mu okupljeni pljeskali. Zanimljivo je kako na početku skupa nije bilo puno ljudi, samo do polovice Trga, od bine do spomenika banu. Kasnije se pridružio nešto veći skup građana ali ni upola onoliko koliko ih bude na Trgu kada se dočekuju reprezentacije ili pak kad se zbog nečega krupnog prosvjeduje. Čak smo čuli neke građane kako komentiraju da je sramota kako odaziv Zagrepčana nije veći. Možda je tome kumovalo i hladno vrijeme ali i činjenica da se unatoč niskoj temperaturi ukazalo sunce pa smo više poznatih vidjeli kako u Tkalči ispijaju kavu. Među poznatima zapazili smo popularnog voditelja Marija Petrekovića.

Ipak na Jelačić placu smo među okupljenima vidjeli i neka poznata lica. Zacijelo najpoznatija među građanima bila je ravnateljica Infektivne Alemka  Markotić, članica Kriznog stožera RH. Mnogi su već primijetili kako je Putinova agresija na Ukrajinu oduzela prime time termine koroni, Kriznom stožeru a da ne govorimo kako su brojke oboljelih ili umrlih od korone ništa prema brojkama koje pristižu iz ratom zahvaćene Ukrajine. Stotine tisuća izbjeglih, tisuće mrtvih, beskrajne kolone ruskih oklopnjaka, desetine tisuća razorenih domova..... Tako je jedno veće zlo svrgnulo s trona ono za koje su nas do jučer uvjeravali kako je najgora moguća pošast koja trenutačno hara planetom. Stajali smo pokraj Markotićke i gledali njeno mirno i nepokolebljivo lice. Zacijelo, događaji koji su prethodili HHO-ovom skupu podrške Ukrajini na središnjem zagrebačkom trgu ravnateljicu Markotić transportirali su u dane njene mladosti.

Kada ju je kao mladu, tek diplomiranu liječnicu zatekao rat u Sarajevu i kada je radila pomažući onima koje je taj rat u njenoj tadašnjoj domovini pogodio. Nedjeljom se Alemka Markotić dolazila moliti bogu sa svojom majkom, s kojom i danas živi u Zagrebu, i to u zgradu sarajevske Bogoslovije koja je tada bila sigurnija od sarajevske Katedrale za održavanje misa. Zacijelo je Markotićki danas u glavi bio vremeplov dug čak tri desetljeća. Članica kriznog korona stožera RH tada je bila mlada i pred njom je bio život cijeli i karijera koju je uspjela i ostvariti. No, unatoč dubokim emocijama koje su ju zacijelo iznutra preplavile Alemka Markotić bila je na visini zadatka i svoje društveno i profesionalno odgovorne pozicije. Iako nije imala masku kao ni drugi građani ipak je držala socijalnu distancu.

Među onima koji su danas govorili na pozornici bili su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, EU parlamentarac iz redova SDP-a Tonino Picula, saborski zastupnik Borislav Graljuk iz Liberalne stranke te Plenkovićeva savjetnica Zdenka Bušić. Zagrepčani i Zagrepčanke nosili su natpisei poput "Stop War in Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Ukraine is the Heart of Europe".  Picula je govorio kako se osjeća privilegiranim što je danas na tom mjestu. "Okupila nas je solidarnost, kao što diljem Europe građani iskazuju prema napadnutoj Europi. To je važno, ali međunarodna zajednica mora biti jedinstvena i u akcijama protiv ruskog režima". Naglasio je i kako ruski predsjednik Vladimir Putin mora pred sudom odgovarati za svoje postupke. "Danas Ukrajina krvari, ali uskoro će iskrvariti Putinov režim", naglasio je Picula. "Hrvatska je ponovno na dobroj strani povijesti, Slava Ukrajini", uzviknuo je na kraju, nakon čega je riječ preuzeo ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Sloboda je neprocjenjiva, sloboda će sigurno prevladati", rekao je Fuchs. Saborska zastupnica Zdravka Bušić povikala je kako "Ukrajina mora pobijediti...Ukrajinski narod prolazi nezamislive trenutke. Nadajmo se kako će pobijediti. Ukrajinci, vidite, cijela Hrvatska je uz vas jer mi to jako dobro osjećamo. Agresija u nama budi sjećanje na devedesete", govorila je Bušić vrlo emotivno i dobila najveći pljesak.  Na kraju se obratio organizator i šef HHO-a Ivan Zvonimir Čičak: "Danas izražavamo solidarnost s ukrajinskim narodom koji gazi Putinova čizma. Tamo se vodi krvavi rat protiv svih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti. Rat između dobra i zla. Živimo u nadi i vjeri da dobro, sloboda i ljubav moraju pobijediti. Putinov teror i laži ne mogu biti ugašeni gašenjem Twittera i Facebook." Pozdravio je gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Na kraju je nastupio zbor koji je pjevao pjesmu o miru. Skup je završio oko 13:30 i tada je pomalo snježnih pahulja počelo padati na Zagreb no to je trajalo vrlo kratko.