Na web stranicama Hrvatskog vaterpolskog saveza objavljena je vijest 'Komemoracija za Ronalda Lopatnyja'. Piše kako se 'Vaterpolski Zagreb i Hrvatska pripremaju za dostojan oproštaj od velikana ove igre, hrvatskog sporta, gospodina Ronalda Lopatnyja koji je u preminuo u četvrtak, 5. svibnja u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti u 78. godini. Hrvatski akademski klub Mladost iz Zagreba organizira komemoraciju u ponedjeljak, 9. svibnja u 12.30 sati u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Istog dana slijedi posljednji ispraćaj olimpijskog pobjednika i trostrukog prvaka Europe s Mladosti, na groblju Mirogoj u Zagrebu od 15.00 sati. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Svetog Petra, u Vlaškoj ulici 93 s početkom u 17.00 sati'. Tako će barem slavni vaterpolist, nekadašnji zagrebački ugostitelj, bivši suprug Tereze Kesovije i Mie Begović te otac hrvatske trendseterice Maje-Lene Lopatny dobiti prije posljednjeg ispraćaja počasti koje zaslužuje.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tužno je, možda i tragično, kako je Ronald Lopatny u teškim financijskim problemima proživljavao svoje posljednje mjesece i dane. O tome svjedoči i sudski dokument. Naime, Financijska agencija RH na njegovu kućnu adresu u Vlaškovcu kraj Jastrebarskog poslala je zahtjev za osobni stečaj. Naime, Lopatny je tamo živio otkako se preselio iz središta grada u Palmotićevoj ulici. U Palmotićevoj ulici poslovao je godinama Lopatnyjev restoran LR i to u gradskom prostoru. No, Lopatny je bio godinama dužan za mjesečni zakup pa mu je Grad Zagreb otkazao ugovor ali ga svejedno nikako nije mogao deložirati. Prije 6 godina imao je planove o zajedničkom vođenju restorana s Ivonom Kapor iz Korčule ali to se nije ostvarilo. Inače, u svojoj privatnoj tvrtci Lopatny koja je imala sjedište u Vlaškovcu još u srpnju 2013. Lopatny je kao direktoricu imenovao kći jedinicu Maju-Lenu Lopatny a on je imao prokuru.

Tvrtka Lopatny izbrisana je iz sudskog registra u listopadu 2015. godine. Lopatny je posjed u Vlaškovcu koji je upisan kao kuća za odmor prepisao na Maju - Lenu darovnim ugovorom 18. veljače ove godine.  No, prvog travnja ove godine Financijska agencija oglasila je preko sudske ploče poziv Ronaldu Lopatnyju na 'dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Tražili su od njega da se očituje je li suglasan s provedbom jednostavnog postupka stečaja. 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kn' - piše na početku tog dokumenta.

Zahtjev za provedbom osobnog bankrota FINA inače upućuje nakon što dužnik ima dugovanja do 20.000 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine'. Od Lopatnyja su tražili da se očituje u roku 15 dana a ujedno su pozvali sve njegove vjerovnike da istaknu tražbine. Inače, ako se potrošač ne očituje na taj zahtjev smatra se da je to isto kao da je iskazao suglasnost s porvedbom osobnog bankrota. U Lopatnyjevom slučaju radilo se o ukupnom iznosu duga  26.169,46 kuna (zajedno s troškovima i kamatama) i to u neprekinutom razdoblju od 1198 dana. Većina dugova koje je imao slavni vaterpolist već su dospjeli u fazu ovrhe. Tako se vidi ovrha koju je vodila javna bilježnica Željka Maroslavac u ime Grada Zagreba od lipnja 2018. godine, slijedi ovrha Grada Jastrebarskog od veljače 2019. godine, ovrha Grada Zagreba iz studenog 2019. godine te dvije iz prosinca iste godine, ovrha zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje koju je vodio bilježnik Mladen Ježek, slijedi ovrha KBC-a Zagreb koju je donio Općinski sud u Novom Zagrebu.

No, Fina neće dočekati da vidi slavnog sportaša na sudu i dočeka popis njegove imovine i obveza jer je taj postupak suspendiran smrću Ronalda Lopatnyja. Nije on ni prvi a nažalost ni posljednji hrvatski velikan kojemu su dugovi opteretili treću životnu dob. Prošle godine pisali smo o zahtjevu za stečaj nad nekašnjom automobilskom legendom Jovicom Palikovićem. I ime naše slavne glumice teškog materijalnog statusa Jadranke Matković oglašeno je kako bi se nad njom proveo bankrot o čemu smo pisali. Sve te informacije više govore o stvarnom stanju društva u kojem živimo i položaju umirovljenika. Jer ako nekadašnje sportske legende ili pak slavna i omiljena glumica ne mogu imati ni minimalno osiguranu starost već se boriti s teretom akumuliranih ovrha i s osobnim bankrotima pred kraj života, čemu se mogu nadati tek oni koji su cijeli život bili prosjek. Zato ne čudi da u Hrvatskoj kod penzionera postaje sve popularnije pitanje ne 'ima li života poslije smrti već ima li života prije smrti'.