Bivša ministrica kulture u vrijeme premijerskog mandata Zorana Milanovića HNS-ovka Andrea Zlatar Violić ujedno je jedina članica kabineta aktualnog predsjednika koja se našla na optuženičkoj klupi. Protiv nje je Uskok podigao optužnicu koju je u srpnju 2017. potvrdio i sud. Zlatar Violić na teret se stavljala zlouporabu ovlasti, odnosno nezakonito trošenje novca preko službenih kartica. Sumnjalo se da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine podigla nešto više od 250 tisuća kuna. Dio novca je i vratila, no sebi je, stoji u optužnici, zadržala 99 tisuća kuna. Zbog te je afera HNS-ova ministrica odstupila s dužnosti. Ponovno se ime Zlatar Violić našlo na sudskoj oglasnoj ploči no ovaj put zbog neusporedivo benignijeg konteksta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Božidar Violić bio je poznati hrvatski kazališni redatelj i filmski scenarist koji je preminuo u studenom 2020. u dobi od 89 godina. Bio je bliski suradnik kultnog hrvatskog redatelja i scenarista Ante Babaje koji je umro 2010. u dobi od 83 godine. Babaja i Violić napravili su zaokružen opus promodernističkih, ludičkih kratkih igranih filmova na granici s eksperimentalnim filmom (Nesporazum, 1958; Lakat (kao takav), 1959; Pravda,1962; Jury, 1962; Ljubav, 1963; Putokazi stoje na mjestu, 1964) koji kulminira u cjelovečernjem Babajinu debitantskom igranom filmu Carevo novo ruho (1961), adaptaciji bajke Hansa Christina Andersena, političkoj alegoriji protiv totalitarizma snimljenoj u kolor-fotografiji visokoga ključa. Većina tih kultnih filmskih uradaka sada se našla u dokumentu Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Naime, 28. srpnja prošle godine doneseno je Rješenje o nasljeđivanju iza pokojnog Božidara Violića koje je netom objavljeno na sudskoj ploči. Sastavni dio tog dokumenta je i ovrha Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pravomoćna od rujna 2019. godine. Glavnica po ovrsi iznosi 350 kn, 76 kn kamata, 150 kn troška te 70 kn predujma. Glasi na bivšu ministricu Zlatar Violić kao na solidarnu ovršenicu. Iza pokojnog Božidara Vilića, osim duga po ovrsi HZZO-a Zagreb ostala je nekretnina - zemljište kraj Dubrovnika u Trstenom koje je naslijedio sin Dinko Violić. Ostala su i autorska scenaristička prava za filmove Ante Babaje: Nesporazum, Lakat kao takav, Carevo novo ruho, Ljubav, Breza, 'Mirisi, zlato i tamjan'; zatim autorska prava za dramatizaciju Ježeve kućice prema ugovoru s naručiteljem zagrebačkim ZKM-om od ožujka 2009. godine te autorska prava za režiju i adaptaciju Georgesa Feydeaua 'Gospon lovac' za HRT.

Iza pokojnog scenarista ostali su i novčani iznosi u više banaka kao i neutvrđeni broj mirovina. Nasljednicima su proglašeni supruga Andrea Zlatar Violić i sin Dinko Violić koji su prihvatili nasljedstvo te se sporazumjeli o podjeli ostavine. Dokument nosi žig i potpis javnog bilježnika Vladimira Šarčevića. Potkraj listopada prošle godine objavili smo kako je bivšu ministricu sustigla i pogolema ovrha zbog režija. Sveukupno je zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji dugovala  1.179,75 kuna za stan na zagrebačkom Medveščaku gdje je prijavljen i njen sin Dinko. Inače iz dokumenta o nasljeđivanju vidljivo je kako je pokojni Božidar Violić živio u Biankinijevoj ulici u užem centru metropole.