Ne tako davno bivši zagrebački novinar pa producent i partner Tončija Huljića te Nikše Bratoša bio je jedan od primjera hrvatskog poslovnog čuda. Na vrhuncu moći sa splitskim hit mejkerom i glazbenikom Tončijem Huljićem posjedovao je ne samo produkcijsku tvrtku već je imao i vlasitu avio prijevozničku kompaniju. Živio je na visokoj nozi kako se to u Hrvatskoj moglo prije 20 godina na temelju podignutih Hypo milijunskih kredita. No, kada su krediti stigli na naplatu urušio se poslovni i privatni Majetićev poduzetnički genij. Uz njegovo ime počele su se vezati ovrhe, stečajevi, likvidacije, neplaćeni računi, nevolje s realizacijom poslovnih porjekata. U jednom trenutku nije imao za platiti struju, u drugom račune za mobitel a ostao je i bez luksuznog stana većeg od 200 m2 u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Privatni i poslovni krahovi kao da su stizali jedni za drugim čineći od producenta nekoć najgledanijih hrvatskih sapunica lika koji bi i sam mogao postati inspiracija za glavnog lika neke nove domaće telenovele. Slijede detalji o tome kako je Majetić ostao bez luksuznog krova nad glavom te kako mu prijeti ovrha zbog smeća vezanog uz taj isti stan....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ava produkcija nekoć je bila sinonim za uspješnu produkcijsku kuću. Bilo je to vrijeme poslovnog uzleta mnogih, doba Hypo milijunskih kredita bez pouzdanih pokrića, doba kada Hrvatska nije imala umreženi sustav kontrole tokova novca na standardnim razinama. Hrvatska je publika napeto iščekivala zaplete i rasplete u Vili Mariji a jedna od glumica - Jelena Veljača - tek je bila na početku karijere. Njezin tadašnji privatni izbor bio je Roman Majetić, partner Tončiju Huljiću u Ava produkciji. U to je vrijeme bivši novinar koji je devedesetih radio za EPH Nine Pavića imao i druge privatne produkcijske tvrtke koje su danas ili mrtvo slovo na papiru, odnosno sudskom registru, ili se pak periodički oglašavaju na sudskim pločama zbog dugova i ovrha. Jedna takva važna Majetićeva produkcijska tvrtka bila je Audio vizualne atrakcije. Majetić ju je 2003. osnovao dok je imao prijavljenu adresu u Parizu i bio u braku s bogatom nasljednicom, zagrebačkom umjetnicom Ivanom Leom Korejzl, inače unukom pokojnog vlasnika Dinersa Žarka Kraljevića, s kojom ima sad odraslog sina.

O nevoljama bivših supružnika koji su nastavili poslovnu suradnju pisali smo i u studenom 2020. godine. Tako smo objavili članak: 'PRESUDA ZBOG JUGOSLOVENKE: Vjerovniku Romana Majetića zabrana pristupa njegovoj bivšoj supruzi - Aleksandar Stefanović ne smije prići Ivani Lei Korejzl s kojom tvrdi da je bio u emotivnom odnosu a kojem propali kralj sapunica duguje novac'. No, vratimo se spomenutoj tvrtci u kojoj je direktor bio i poznati glazbeni producent i aranžer Nikša Bratoš. Ta je tvrtka koja se bavi produciranjem telenovela otišla u stečaj u svibnju 2012. a potom je izbrisana iz sudskog registra. Ta tvrtka osnovala je potom Audio vizualne atrakcije air u kojoj je Majetić bio direktor. Na vrhuncu Majetićeve produkcijske moći bavili su se i zračnim prijevozom. No, i tu je tvrtku snašla stečajna sudbina a potom likvidacija. No, koliki su se novci vrtili u produkcijskom biznisu prije 15, 20 godina u Hrvatskoj svjedoči podatak kako je preko tvrtke Audio vizualne atrakcije Roman Majetić kupio luksuzni stan u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Radilo se o dvoetažnom stanu, dijelom na 1. katu a dijelom u potkrovlju, podne površine 221,79 m2.

Stan je potom s tvrtke Roman Majetić prepisao na sebe. U trenutku te zemljišne transakcije, u svibnju 2008. imao je prijavu na skromnoj zagrebačkoj adresi u zagrebačkom Folnegovićevom naselju u Ulici Milke Trnine. No, na stanu je vrlo brzo upisana ovrha i to u listopadu 2009. godine. Sljedeća ovrha na stanu upisana na temelju rješenja o ovrsi Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 5. ožujka 2012. godine. Kao ovrhovoditelj upisana je Hypo Alpe Adria Banka koja je već tada očito shvatila da ima posla s klijentom koji se rado zadužuje ali teško servisira dugove. No, u lipnju 2020. izbrisana je ovrha sa stana. Ne zato što je Majetić, koji se do tada već debelo pozdravio s danima vrhunca i slave i za kojeg je Jelena Veljača već odavno postala bivša, vratio dugove. Dogodilo se to zbog prodaje stana Bjelovarčaninu Saši Renduliću. Potkraj listopada 2021. godine temeljem sudske dosude upisan je zaključak o predaji nekretninu novom vlasniku, odnosno Renduliću. Tako su luksuzni kvadrati u podsljemenskoj zagrebačkoj zoni s čistim zrakom za Majetića postali samo trenuci neke bolje prošlosti. Zadnjih godina uz njegovo ime vezivani su ili skandali ili dugovi.

O tome smo prethodno pisali prije godinu dana u članku pod naslovom: 'AGONIJA BIVŠEG VELJAČINOG DEČKA Producent Vila Marije i Ponosa Ratkajevih nema ni za za struju ni mobitel -  Doznajte za novu dubiozu u kojoj se našao Roman Majetić kao vlasnik i direktor Kreativne produkcije'. U prosincu prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'ŠOK UOČI NOVE ZA BIVŠEG OD VELJAČE Posrnulom hrvatskom kralju sapunica Romanu Majetiću stigla nova ovrha - Na vrhuncu moći nekadašnji novinar i televizijski producent serija poput Vila Marija i Ponos Ratkajevih imao je i parišku adresu te živio na visokoj nozi'. No, ime Romana Majetića zadnje desetljeće nije sinonim produkcijskog uspjeha kao u doba kada su nastale telenovele Vila Marija i Ponos Ratkajevih već sinonim kraha. O tome svjedoči i novo sudski oglašeno rješenje o ovrsi. Majetića naime ovršno progone zastupnici zagrebačke komunalne tvrtke. Naime, Zagrebačkom holdingu, podružnici Čistoća dugovao je za odvoz smeća iznos od 549,15 kn plus zakonske kamate.

Od Majetića traže podmirenje duga u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s troškovima postupka u iznosu od 312,50 kn. Predložena je ovrha općenito na imovini Romana Majetića ukoliko ne izmiri dug. Posrnulog kralja sapunica terete za neplaćene računa za odvoz smeća od travnja 2020. do ožujka 2021. godine. Ovrha je povjerena odvjetničkom uredu Hanžeković i partneri a u papirima se pojavljuje ime Dore Hanžeković Žuža, kćeri pokojnog hrvatskog kralja ovrha, odvjetnika Marijana Hanžekovića. U svakom slučaju pred Majetićem je obveza plaćanja duga za repove koje su nastali u doba dok je živio na visokoj nozi u luksuznom stanu u zagrebačkoj Ulici Trsje prije njegovog produkcijskog potopa i kraha Hypo kreditnog inženjeringa. No, život je nepredvidiv. U povijesti je bilo puno slučajeva da se ljudi uspiju podići, kako se kaže, 'iz pepela' pa nije nemoguće da i Majetiću nakon sušnih godina zasja ponovno poslovno i privatno sunce.