Ljeto je vrijeme kada popularna splitska pjevačica ima pune ruke posla. Treba stići na sve gaže i ljetne terase jer publika uz more voli laganini hitove, mini krpice, obline, laku zabavu uz koktele - sve što može stasom i glasom ponuditi splitska zvijezda hopa cupa ritma Lidija Bačić. No, zimi sigurno Lile nema posla napretek, osim toga na snazi su bile i pandemijske mjere, nije bilo koncerata pa samim tim čudno zvuči apel koji joj je u veljači preko novina uputila njena zaboravljena strina. No, tko zna što je sve zapelo između strine i Lile, možda i karakterna neslaganja. Naime, udovica Lidijinog pokojnog strica Ajka Keserović je očito burnog temperamenta dok ju je sustigla kazna zbog vike u splitskom fast foodu a piše kako je i prije prekršajno osuđivana. Detalji slijede u nastavku priče......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači ove godine Slobodna Dalmacija objavila je reportažu sa splitskog Pazara s dijela na kojem se prodaje cvijeće. Predstavljena je na simpatičan način i zanimljiva cvjećarica. 'Vedar duh pun ljubavi, međutim, krasi Ajku Keserović, rođenjem Bosanku a stanovanjem u Splitu; i ne samo vedrina, krasi je i jakna cvjetnog dezena, zbog nje izgleda "ka cvit u cviću", pogotovo kad je za fotografiju vragolasti Joško Šupić posjedne usred štanda s rezanim cvijećem. – Sama sam, ali voljela bih da me neki kavalir iznenadi buketom cvijeća za Valentinovo, da mi se dogodi i neka romantična noć – sanjari Ajka dok se – razbuđuje'. Novinarka Lenka Gospodnetić s čitateljima je podijelila i jednu pikanteriju o cvjećarici Ajki. 'Znaš, ja sam ti udovica pokojnog Bačića, i strina Lidije Bačić. Zgodna cura, jelda? Nikako se s njom vidjet, čut. De, reci joj ovako preko novina da se javi strini. Čekam je na kavici – umiljava se Ajka, zna ona da "Slobodna" spaja ljude...' - pisalo je u Slobodnoj.

Ime Liline zaboravljene strine netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Naime, na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu sutkinja Snježana Radovniković presudila je protiv okrivljene Ajke Keserović. Teretilo ju se za počinjenje prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Protiv Liline strine proces se vodio temeljem optužnog prijedloga Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, II. Policijske postaje Split od 17. prosinca 2021. godine. Splitska sutkinja 26. svibnja 2022.  godine proglasila je Ajku Keserović krivom. Uz njeno ime, među ostalim piše kako je  rođena 1965. u Sanskom Mostu, u BIH, s prebivalištem u splitskoj Gundulićevoj ulici te da je već prekršajno kažnjavana. Proglašena je krivom jer je 15. prosinca 2021. oko 13,10 sati u Splitu u Fast foodu "Hami" u ulici Ćulića dvori kbr. 5., 'narušavala javni red i mir na način da je ispred objekta galamila i vrijeđala nepoznatu mušku osobu psujući mu majku, čime kod prisutnih gostiju narečeng objekta kao i ostalih građana koji su prolazili izazvala osjećaj uznemirenosti i nelagode zbog čega su i zatražili intervenciju policije, dakle, na javnom mjestu vikala i na drugi način remetio javni red i mir' - piše u presudi. 

Izrečena joj je novčana kazna u iznosu 300 kn. Kako je u Hrvatskoj na snazi stari prekršajni zakon onda su suci dužni provoditi besmislicu a to je da preračunavaju kune u nepostojeće njemačke marke. Tako Ajka po presudi mora platiti 'protuvrijednost domaće valute u iznosu od 79,28 DEM... odnosno 39,64 EUR-a po srednjem tečaju HNB na današnji dan'. Istu je dužna platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti prekršajnog naloga. No, smatrat će se da je novčana kazna 'u cjelini plaćenom ako osuđena osoba plati dvije trećine izrečene novčane kazne u roku određenom odlukom kojom je ta kazna izrečena'. Dužna je 'platiti troškove postupka u iznosu od 150 kuna u roku od 30 dana po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga'. Iz obrazloženja je, među ostalim, vidljivo kako je splitska policija 17. prosinca 2021. podigla optužni prijedlog. Prekršaj je iz optužnog prijedloga 'utvrđen na temelju neposrednog opažanja policijskog službenika II. PP. Split Lee Nogalo koja je o tome sačinila službenu zabilješku 15. prosinca 2021' - piše u dokumentu koji nastavlja sljedećim riječima:

'Upravo navedeni dokaz opravdava izdavanje prekršajnog naloga kojima je okrivljenik proglašen krivim zbog prekršaja činjenično opisanog i pravno označenog u izreci kažnjen alternativno blaže propisanom novčanom kaznom, u iznosu koji se smatra primjerenim stupnju krivnje okrivljenika, opasnosti djela i svrsi kažnjavanja kao i imovinskom stanju okrivljenika, uz napomenu da je ovlašteni tužitelj predložio da se okrivljenik kazni novčanom kaznom u iznosu od 750,00 kuna. Člankom 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje da će se kazniti novčanom kaznom u rasponu od 50 do 200 DEM u kunskoj protuvrijednosti ili kaznom zatvora do 30 dana tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir. Izreka o troškovima prekršajnog postupka temelji se na odredbi članka 138. i članka 139. stavka 3. Prekršajnog zakona, a odnosi se na paušalni dio troškova, te imovno stanje okrivljenika' - piše na kraju presude koja nosi datum 26. svibnja 2022.

Kako Ajka nije podigla presudu ista je završila na sudskoj plioči. Protiv tog prekršajnog naloga okrivljenica može u roku od 8 dana po primitku istog podnijeti prigovor ovom sudu. No, Lilinoj zaboravljenoj strini ispisana je i stavka u presudi koja glasi: 'Postupajući po prigovoru Sud nije vezan zabranom iz čl. 202. st. 4. Prekršajnog zakona pa okrivljenik može biti strože kažnjen propisanom novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana'. Ta bi rečenica na većinu osuđenika djelovala preventivno u smislu da bi odustali od svake žalbe pa možda tako bude djelovala i na splitsku cvjećaricu Ajku. Možda se popularna Lile u pauzi između dva vrckava nastupa u minimalnoj odjeći i zamamnih plesnih koraka ipak prisjeti svoje zaboravljene strine pa joj malo olakša tugu zbog presude i uljepša ove sparne ljetne dane.