Kada je turistička sezona na vrhuncu, kada poznati i nepoznati s Jadrana ili drugih turističkih destinacija objavljuju slike u oskudnim kupaćim kostimima, na bazenima, u uvalama s tirkiznim morem, dok pijuckaju koktele ili plešu u klubovima, čini se kako se Hrvatska nalazi u zlatnoj ekonomskoj fazi, da je standard građana visok a da smo svi situirani kao da smo bogati Amerikanci. No, situacija je potpuno drugačija odmaknemo li se od varljivog svijeta društvenih mreža i analiziramo li čime se bave trenutačno hrvatski sudovi. Pogled iz te perspektive donosi uvid u beskrajne kolone zaduženih, ovršenih, građana pred bankrotom ili pak onih koji su u tom postupku već odavna. Negativnu statistiku upotpunjuju i brojne znane face za koje se misli kako zarađuju na razini europskih ili američkih profesionalaca jer često sami takve dojmove stvaraju objavljujući  glamurozne sadržaje na svojim profilima na društvenim mrežama. U priči koja slijedi isplivat će dužnički detalji jednog od poznatijih hrvatskih producenata mlađe generacije koji je dugo godina bio producentski boss ultra glednog Big Brothera ali i drugih RTL formata. Dugovi zbog kojih ga je Financijska agencija poslala na zagrebački sud sežu dulje od desetljeća, odnosno dulje od 12 godina. Slijede detalji priče koja još jednom dokazuje kako su u Hrvatskoj korona, dužnička kultura i bankroti neiskorjenjivi.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U lipnju prošle godine tzv. 'vjenčanje godine' kako su neki mediji prozvali vjenčanje Jelene Veljače i Vite Turšića u zagrebačkom Botaničkom vrtu bilo je zasjenjeno pričama tko je tajanstveni crnokosi muškarac u društvu Doris Pinčić (33). Maštu medija i javnosti raspirila je sama Veljača koja je na svom Instagram profilu objavila fotke Doris Pinčić u društvu Mr. Neznanog. Brzo se saznalo tko je taj misteriozni muškarac koji se našao u društvu popularne TV voditeljice koja je tada još vidala rane nakon rastave od glazbenika Borisa Rogoznice (32) s kojim ima sina i kćer. Od rastave dotad nije se bila nikada pojavila u muškom društvu u javnosti pa nije čudilo da su svi pomislili kako tu mora biti nešto više od puke poslovne suradnje. No, na proljeće ove godine otkriveno je kako je Doris novu ljubav pronašla u menadžeru jednog trgovačkog lanca 46-godišnjem Daruvarčanu Davoru Guberoviću pa je tako vijest o vezi s Janom Štedulom (39) izgubila na značaju.

Vrijedno je spomenuti kako Štedul s nekadašnjom zvijezdom 'Provjerenog' Ivanom Paradžiković ima sina Huga. Kao što je poznato, Paradžiković je nedavno dobila otkaz u zagrebačkoj redakciji Una TV, tzv. Dodikove televizije koja se našla u 'banani', odnosno financijskim problemima. No, Štedul je bio suprug Helene Bočkaj kasnije Štedul, modne dizajnerice i sestre Eduarda Bočkaja, bivšeg muža Dine Štern, kćeri Davora Šterna. Eduard Bočkaj zbog svog fizičkog izgleda slovi kao hrvatska 'Faca', odnosno domaća inačica lika iz popularne serije 'Seks i grad'. S Helenom je Štedul u braku dobio dvoje djece. Glavni junak ove priče bio je i dugogodišnji televizijski producent koji je radio na mnogim emisijama poput 'Big Brothera', a u vrijeme kada su snimljeni objavljeno je kako surađuje s Doris na njezinim audio vizualnim projektima koje Pinčić proizvodi u sklopu svoje firme DPR. Doris Pinčić je nakon Veljačine svadbe o mogućoj privatnoj shemi sa Štedulom izjavljivala: 'To nema veze s mozgom... Isto tako onda sutra možete napisati da sam u vezi s Davorom Meštrovićem'.

Ipak mediji su tada konstatirali kako su svi sudionici vjenčanja tada zamijetili da su Pinčić i Štedul doista bili nerazdvojni. S obzirom da je Štedul godinama prisutan u vrhu medijsko-producentskoj sceni a da sada za sebe navodi kako je storyteller, nemalo nas je iznenadilo kada smo vidjeli dokument iz kojeg proizlazi kako mu prijeti osobni bankrot. Naime, Financijska agencija RH zbog dugova je pokrenula tu proceduru na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Uz Štedulovo ime upisana je adresa na zagrebačkom Medveščaku. Inače, njegova bivša supruga Helena Bočkaj živi u Gundulićevoj ulici u srcu Zagreba gdje posluje i njen obrt za  marketing Stedulica. Dokument nosi datum 27. srpnja ove godine a naslovljen je s 'Poziv potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Štedul je pozvan da se očituje je li suglasan s tim postupkom.

'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kn. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u dokumentu.

Štedulu je dostavljen obrazac na kojem bi, u slučaju da je suglasan s provedbom osobnog bankrota, trebao popuniti podatke o imovini. Ukoliko se Štedul ne očituje u roku 15 dana za sud će to biti isto kao da je izjavio suglasnost. Prema podacima Financijske agencije Štedul već 4654 dana duguje 12.470,25 kuna. Pobrojani su i njegovi vjerovnici. Navedena je ovrha Croatia osiguranja provedena po javnom bilježniku Tomislavu Matijeviću, neplaćena naknada za vodni doprinos iz lipnja 2019. godine koja je došla u fazu ovrhe, dug za bivši Vipnet, odnosno ovrha po tom dugu koju je proveo javni bilježnik Ivan Maleković te još jedna ovrha u korist Hrvatskih voda. Često pišemo o tome kako brojne znane i neznane građane Hrvatske muče dugovi, ovrhe, da se nalaze pod prijetnjama bankrota. Tako je jedan od najpoznatijih bankrota među poznatima onaj zeta bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, odnosno supruga Martine Tomčić koji je u tom postupku završio zbog duga od blizu 25 milijuna kn o čemu smo pisali.

Navedimo i kako je bivšem šogoru Jana Štedula Eduardu Bočkaju prijetio bankrot o čemu smo već pisali u članku pod naslovom: 'DUGOVI U DOBA KORONE Bankrot čeka hrvatskog 'Facu' Eduarda Bočkaja, bivšeg muža Dine Štern -Nakon što bivši direktor marketinga RTL Hrvatske nije dostavio sudu popis imovine, pozvani su vjerovnici'. Za kraj i jedna zanimljivost. Jan Štedul koji se nalazi pred bankrotom bio je sin dugogodišnje tajnice zadnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića (ta se funkcija tada inače zvala predsjednik saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.) Naime, njegova bivša punica Vera Bočkaj desetljećima je radila u Grazu za tvrtku pokojnog Markovića.  Inače, njegov punac je bio Eduard Bočkaj, bivši košarkaš Lokomotive i dugogodišnji košarkaški trener mladih cibonaša  koji se zove isto kao i Štedulov bivši šogor - hrvatska Faca koja trenutačno živi u Monacu. I ova priča dokazuje kako su u Hrvatskoj zasad samo korona i dugovi naši svagdašnji - neiskorjenjivi.