Često čitamo kako su kriminalci iz Srbije, BiH ili Crne Gore pali u nekoj međunarodnoj akciji uglavnom zbog droge a da su kod sebe imali jednu ili više hrvatskih putovnica. Zanimljivo je kako tržište lažnih hrvatskih osobnih dokumenata i dalje cvjeta kao da postoji neka nedodirljiva krtica unutar sistema koja uvijek iznova i iznova omogući svima koji su u nevolji privilegij lažnog identiteta. No, priča koja slijedi zanimljiva je po tome što za lažnim hrvatskim dokumentima nije posegnuo neki krimos iz regije već hrvatski državljanin Josip Brkić zv. Pope koji je već dulje od desetljeća zvijezda crnih kronika. Priča koja slijedi otkriva metodologiju kako su oni i Nemanja Dragutinović iz Stare Pazove uspjeli domoći se lažnh osobnih i putnih isprava pa čak i e-osobne i e-putovnice na ime Tomislav Karas. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu poslalo je na zagrebački Općinski kazneni sud optužnicu i traži istražni zatvor od trenutka uhićenja. No, glavni akteri priče nedostupni su hrvatskom pravosuđu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Stara je uzrečica da svaka država ima mafiju a neke mafije imaju državu. Svaki razuman čovjek sam može procijeniti živi li u državi koja ima mafiju ili pak u mafijaškoj državi. Građani koji ne žive u mafijaškoj državi ne libe se prijaviti kazneno djelo jer znaju da policija i istražitelji nisu korumpirani, da neke mračne osobe ne štite mafijaške bosove. Svjetski producirani dokumentarci briljantno opisuju svijet kriminala ali i precizno dokumentiraju kako to izgleda kada mafija iz sjene kolo vodi i u nekim strukturama koje su zadužene za javni mir i poredak. Utješno je da hrvatski građani znaju kako se pojedini slučajevi kriminala kod nas detektiraju i procesuiraju iako je jasno da do istih ne bi došlo da nema neke zaštitničke ruke koja iz sjene daje support pojedinim krim akterima. U priči koja slijedi jedan od dva optuženika dobro je znano lice iz crne kronike.

Mediji su mu posvetili intrigantne naslove tipa: 'Zefin nećak i odvjetnik prijavljeni zbog iznude kamatarenja'. Taj članak iz rujna 2007. iz Jutarnjeg lista samo je jedan u nizu koji opisuje krim podvige tog stanovnika zagrebačke Dubrave. U članku je istaknuto kako je tada 29.-godišnji Pope, na kojeg je u travnju iste godine pucano  pred restoranom Madera na Prisavlju, prijavljen zbog iznude. Inače, Pope je u medijsku orbitu došao tijekom suđenja za šverc automobila u kojima je jedan od optuženika bio i bivši suprug pjevačice Indire ex Mujkić a sada Levak. O bjeguncu Brkiću je pisano kao o novoj generaciji hrvatskog podzemlja. Na vrhuncu moći zagrebačkim ulicama vozio se u skupom bijelom Lamborghiniju. No, kada mu je auto zaplijenjen i pokušana javna dražba isplivao je naslov kako 'Nitko neće kupiti propucanu bijelu jurilicu'. Prodavala se za oko 225.000 eura. U priči o Popeu uvijek se provlačilo ime Josipa Antića Zefe kojeg neki mediji označavaju kao kamatara iz Dubrave.

Zefo je poznat i kao dugogodišnji partner Ive Jerković, ljepotice, prezenterice i vlasnice studija ljepote Larita u zagrebačkoj Radničkoj ulici. Iva je prije dvije godine 15. godina starijem Zefi rodila kćer kojoj su dali ime Rina Ami. Ponosni tata Zefo po imenu kćeri nazvao je i tvrtku koja posluje na Zamorskom bregu a koja se zove Rina Ami Vision. Prije nekoliko godina Zefin omiljeni lokal bila je Kala u zagrebačkom Kaptol centru. Na obližnjem parkingu njegove jurilice plijenile su pažnju posjetitelja. Zefo je zimi znao sjediti na terasi a vidjelo se kako voli krznene ovratnike jer mu je to bio omiljeni modni dodatak. Zadnjih godina nema ga u središtu Zagreba a niti njegovog nećaka koji je dao petama vjetra. Inače, bivša manekenka i TV voditeljica, sudeći po njenim objavama na društvenim mrežama, živi i radi punim plućima.

Osim što sebe promovira na trendy mjestima, u luksuznim ambijentima, na mnogim njenim slikama je i Modni Mačak ali i Davor Grgin. Zefo nema razloga za ljubomoru kada je Iva u društvu s takvim dečkima. Očito Iva i Maja Šuput dijele iste prijatelje a profili Larite na Instagramu i Facebooku pokazuju kako je jedna od stalnih Laritinih klijentica ne samo Maja Šuput nego i druge slavne Hrvatice. I dok biznis Zefine izabranice i majke njegove kćeri cvjeta dotle je nećak Josip Brkić Pope zaglibio, barem sudeći po optužnici. O tome svjedoči dokument koji je Općinsko kazneno državno odvjetništvo 21. studenog 2022. poslalo na zagrebački Općinski kazneni sud s istaknutom naznakom ISTRAŽNI ZATVOR!.

U uvodu piše kako se na 'temelju članka 38. stavak 2. točka 6. i članka 341. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku ....', podiže optužnica protiv:I okrivljenog JOSIPA BRKIĆA, zvanog "Pope", OIB: ....., sina Mate i Marije rođene Macukić, rođenog 24. veljače 1978. u Prištini, Kosovo, s prebivalištem u Zagrebu, Oporo......, državljanina Republike Hrvatske, ugostitelja, pismenog, protiv kojeg je određen istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku rješenjem Županijskog suda u Zagrebu broj Kir- 578/2022 od 7. travnja 2022. koji može trajati mjesec dana od uhićenja, nedostupnog, II okrivljenog NEMANJE DRAGUTINOVIĆA, sina Vladimira, rođenog 30. prosinca 1982. u Beogradu, Republika Srbija, s prijavljenim prebivalištem u Republici Srbiji, Stara Pazova, Zm..., državljanina Republike Srbije, ostali podaci nepoznati, protiv kojeg je određen istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku rješenjem Županijskog suda u Zagrebu broj Kir-578/2022 od 7. travnja 2022. koji može trajati mjesec dana od uhićenja, nedostupnog'.

Optužnicu je OKDO Zgareb podigao pod sumnjom  'da su-u vremenu od 20. srpnja 2018. do 6. kolovoza 2018., u Zagrebu i Tovarniku, u nakani prikrivanja stvarnog identiteta I okrivljenog Josipa Brkića i u tu svrhu ishodovanja osobnih dokumenata za I okrivljenog izdanih od Republike Hrvatske na ime Tomislav Karas, nakon što je prethodno u tu svrhu I okrivljeni Josip Brkić od NN osobe pribavio neistinitu putnu ispravu Republike Srbije serijskog broja 008215145 u kojoj je neistinito navedeno da je izdana 25. siječnja 2010. od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, Policijska uprava u Srijemskoj Mitrovici na ime Tomislava Karasa, u kojoj se umjesto fotografije Tomislava Karasa nalazila njegova umetnuta fotografija te nakon što je prethodno 20. srpnja 2018. u Matičnom uredu u Tovarniku pribavio domovnicu i rodni list na ime Tomislav Karas, tako pribavljenu neistinitu putnu ispravu Republike Srbije serijskog broja 008215145, rodni list i domovnicu, sve na ime Tomislav Karas, kao i svoje vlastite fotografije, predao II okrivljenom Nemanji Dragutinoviću koji ju je po prethodnom dogovoru s I okrivljenim, u svrhu ishodovanja osobnih dokumenata za I okrivljenika izdanih od Republike Hrvatske na ime Tomislav Karas, preuzeo te 1. kolovoza 2018. u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Odjel za prijavništvo i osobne isprave, Petrinjska 30, podnio zahtjev za izdavanje e-osobne iskaznice i e-putne isprave Republike Hrvatske u žurnom postupku te kao dokaz identiteta predočio neistinitu putnu ispravu Republike Srbije serijskog broja 008215145, svjestan da je neistinita, kao i ostalu prethodno pribavljenu dokumentaciju i fotografije I okrivljenika, koje zahtjeve je vlastoručno potpisao imenom Tomislav Karas te uz zahtjeve priložio fotografiju I okrivljenika Josipa Brkića te dao vlastite otiske lijevog i desnog kažiprsta, temeljem čega su navedeni zahtjevi zaprimljeni i ovjereni kao istiniti te je prvo 1. kolovoza 2018. u žurnom upravom postupku izrađena e-osobna iskaznica serijskog broja 113907649 s rokom važenja do 1. kolovoza 2023., a potom 6. kolovoza 2018. izrađena e- putovnica Republike Hrvatske serijskog broja 158948844 s rokom važenja do 6. kolovoza 2028., sve na ime Tomislava Karasa, u kojima se umjesto fotografije Tomislava Karasa nalazila fotografija I okrivljenog Josipa Brkića, dakle, nabavili lažnu ispravu i uporabili ju kao pravu, a djelo je počinjeno glede javne isprave te dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učinili da nadležno tijelo u javnoj ispravi ovjeri štogod neistinito što ima služiti kao dokaz u pravnom prometu, pa da je time počinio dva kaznena djela krivotvorenja i to jedno kazneno djelo - krivotvorenjem isprave – opisano u članku 278. stavak 1. i 3., a kažnjivo po članku 278. stavak 3. u vezi sa člankom 52. i jedno kazneno djelo –ovjeravanjem neistinitog sadržaja – opisano i kažnjivo po članku 281. stavak 1. u vezi sa člankom 52., sve u vezi sa člankom 51. Kaznenog zakona.....' - piše u optužnici.

Optužnicom se za Josipa Brkića traži kazna zatvora u trajanju od po 2 godine i 6  mjeseci pa da ga na temelju članka 51. Kaznenog zakona osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, a II okrivljenom Nemanji Dragutinoviću za kaznena djela iz članka 278. stavak 1. i 3. u vezi sa člankom 52. te iz članka 281. stavak 1. u vezi s člankom 52. Kaznenog zakona utvrdi kazne zatvora u trajanju od po 1  godine i 6 mjeseci pa da ga na temelju članka 51. Kaznenog zakona osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine. Zastupnica optužnice, zamjenica općinskog tužitelja Silvia Lončar, predložila je da vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odredi istražni zatvor protiv I okrivljenog Brkića i II okrivljenog Dragutinovića. Predložila je i da sud donese rješenje o suđenju u odsutnosti I i II okrivljenom.

U spisu se nalaze i dokazi na kojima se temelji optužnic pa tako i: prijava vanjskog prebivališta na ime Tomislav Karas, preslika srpske putne isprave serijski broj 008215145 navodno izdana 25. siječnja 2010. na ime Tomislav Karas, domovnica na ime Tomislav Karas izdana u Tovarniku 20. srpnja 2018., rodni list na ime Tomislav Karas izdan u Tovarniku 20. srpnja 2018., obrazac 2 – Karton osobne iskaznice PU zagrebačke serijski broj 113907649 na ime Tomislav Karas, zahtjev za izdavanje putovnice PU zagrebačke izdane na ime Tomislav Karas, univerzalni nalozi za plaćanje na ime platitelja Tomislava Karas, izvješće PNUSKOK Rijeka od 25. siječnja 2021., dopis Službe za međunarodnu policijsku suradnju, biometrijska identifikacija lica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“od 1. veljače 2021., biometrijska identifikacija lica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“od 31. ožujka 2021. te nalaz i mišljenje vještaka za otiske papilarnih linija.

Istaknuti su i razlozi u kojima se navodi  kako je 'Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu  7. travnja 2021. zaprimilo kaznenu prijavu PNUSKOK-a Rijeka broj K-41/2021 od 2. travnja 2021. protiv I okrivljenog Josipa Brkića i II okrivljenog Nemanje Dragutinovića zbog kaznenih djela iz članka 278. stavka 1. i 3. te iz članka 281. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. Na temelju dokaza navedenih pod točkama 1 do 12 postoji osnovana sumnja da su I i II okrivljenici počinili inkriminirana im kaznena djela upravo na način kako je to činjenično i pravno opisano u izreci optužnog akta. Dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika I okrivljenika Josipa Brkića i II okrivljenika Nemanje Dragutinovića nisu provedene jer su nedostupni tijelu kaznenog progona' - piše u dokumentu.

Iz daljnjeg sadržaja proizlazi kako je Zefin nećak posegnuo za još jednim lažnim identitetom. Vidljivo je to u dijelu optužnice koja slijedi: 'Iz zahtjeva za izdavanje putovnice i osobne iskaznice proizlazi mjesto, vrijeme i način počinjenja kaznenog djela, kao i da je II okrivljeni pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske predočio neistinitu putnu ispravu Republike Srbije serijskog broja 008215145 na ime Tomislav Karas s fotografijom I okrivljenika, dok je pri predaji zahtjeva za prijavu prebivališta predočio prethodno pribavljeni rodni list i domovnicu na ime Tomislav Karas te neistinitu putnu ispravu Republike Srbije serijskog broja 008215145 na ime Tomislav Karas s fotografijom I okrivljenika. Iz izvješća Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta od 25. siječnja 2021. proizlazi da I okrivljeni Josip Brkić koristi još jedan identitet Bosne i Hercegovine na ime Bojan Kovačević te da se II okrivljeni Nemanja Dragutinović nalazio na području Republike Hrvatske u vrijeme izrade neistinitih dokumenata za I okrivljenika. Iz dopisa Službe za međunarodnu policijsku suradnju od 14. siječnja 2021. proizlazi da je putem Interpola Beograd dobiven podatak da je uvidom u njihov sustav putnih isprava utvrđeno da je putna isprava Republike Srbije serijskog broja 008215145 izdana na ime Ljubice Todorović te da je pasivizirana 16. srpnja 2012.., što ukazuje na to da je putna isprava navedenog serijskog broja s umetnutom fotografijom I okrivljenika neistinita. Također, iz nalaza i mišljenja vještaka za vještačenje papilarnih linija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ od 8. rujna 2022. proizlazi da je otisak papilarnih linija desnog kažiprsta uzetog pri zaprimanju zahtjeva za izdavanje e-putovnice na ime osobe Tomislav Karas identičan otisku papilarnih linija desnog kažiprsta osobe Nemanja Dragutinović. Iz navedenog proizlazi osnovana sumnja da je upravo II okrivljeni Nemanja Dragutinović 1. kolovoza 2018. u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Odjel za prijavništvo i osobne isprave, Petrinjska 30, podnio zahtjeve, potpisao ih vlastoručno imenom Tomislava Karasa, predao fotografije I okrivljenika i dao vlastite otiske prstiju umjesto I okrivljenika, sve kako bi I okrivljeniku bili izdani neistiniti osobni dokumenti Republike Hrvatske. Također, iz biometrijske identifikacije lica proizlazi da se na sinalgetičkoj fotografiji I okrivljenika Josipa Brkića i fotografiji predanoj prilikom predaje zahtjeva za izradom osobne iskaznice (F1 i F3) vrlo vjerojatno, gotovo sigurno nalazi ista osoba, odnosno I okrivljeni Josip Brkić' - piše u optužnici.

Na kraju navedimo kako je drugooptuženi Nemanja Dragutinovića pozvan da u roku osam dana od objave optužnice podnese prigovor na istu. Također, ima pravo na odvjetnika po službenoj dužnosti. Sve su te radnje odvjetnika po službenoj dužnosti kako bi postupak po optužnici mogao započeti. Zagrebački općinski kazneni sudac Ilija Jurčević potpisao je taj dokument 29. studenog ove godine. Hrvatskoj ljepotici i uspješnoj poduzetnici Ivi Jerković zacijelo neće biti sasvim jednostavno suočiti se s novim nevoljama sa zakonom bliskog člana obitelji njenog izabranika i oca njene jedinice Rine Ami.