Biti bogat i anoniman - san je svih inteligentnih osoba koje su svjesne kako izlaganje oku javnosti ponekad može biti i neugodan teret. U slučaju Dragice Pilipović - Chaffey ne može se baš govoriti i anonimnoj osobi jer ona je u Srbiji javnosti poznata kroz brojne intervjue koja je davala ali i kao najbliža suradnica kralja kablovske televizije i interneta u Srbiji, tajkuna Dragana Šolaka. No, iako je u Hrvatskoj već desetljećima prisutna kako kroz poslovne funkcije tako i kroz obiteljske veze te posjed vrijedne nekretnine u srcu Hvara, Dragica Pilipović - Chaffey ipak je enigma prosječnim građanima kod nas. Iako se radi o moćnici koja stoji u vrhu kompanije United Group, i koja s potpredsjedničke pozicije kontrolira i hrvatske sastavnice te tvrtke, a što su Nova TV, Telemach i niz drugih povezanih tvrtki o toj uspješnoj bankarici i poduzetnici kod nas se skoro ništa ne zna. No, zahvaljujući rješenju o nasljeđivanju koje je postalo javno dostupno kroz praksu Općinskog suda u Splitu imali smo priliku iz prve ruke rasplesti zanimljivu obiteljsku priču te, možda, i najmoćnije žene u regiji. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj mediji često pišu o osbnim bogatstvima čelnika velikih kompanija no to nije slučaj s onima koji dolaze iz susjedstva ili inozemstva. Tako da nije bilo imperijal.neta nitko u Hrvatskoj ne bi znao kako impresivno nekretninsko carstvo na mondenim lokacijama od Azurne obale, Švicarske pa Miami otoka milijardera ima gazda Nove TV i Telemacha Dragan Šolak. Podsjetimo, o njemu smo pisali u nekoliko nastavaka. Prvi put u prosincu 2020. kada smo objavili članak pod naslovom: 'POHLEPNIK BEZ GRANICA Suvlasnik Nove TV, N1 i Tele 2 taji da je vlasnik Miami vile od 27 milijuna dolara - Doznajte kako je Dragan Šolak investirao bogatstvo preko poreznih oaza u vilu tik do Julia Iglesiasa na najskupljem otoku na Floridi pa tvrdi kako on nije vlasnik'.

U listopadu 2021. objavili smo članak pod naslovom: 'BOGATSTVO DRAGANA ŠOLAKA IZ BLOKA 44 Luksuzna vila gazde Nove TV, N1 i Telemacha na obali Ženevskog jezera - Rezidencijalni posjed se nalazi na jednoj od najskupljih lokacija znanoj kao Dullywood Beach u kantonu Vaud'. U studenom 2021. objavili : 'OD VARDARA DO TRIGLAVA PA SVE DO SEJŠELA Gazda Nove TV, N1 i Telemacha Dragan Šolak u pariški registar upisan kao Maltežanin s adresom u Švicarskoj - Rođen je u Kragujevcu 1964. ali uz njegovo su ime Francuzi upisali kako je rođen u zemlji koja se zove Srbija - Crna Gora'. I dok gazda moćne hrvatske Nove TV te Telemacha živi na relaciji Beograd, Ljubljana, obala Ženevskog jezera, Miami, Azurna obala te pohodi sve prestižne golf turnire u čitavom svijetu kao strastveni golfer zajedno sa suprugom, bivšom Ljubljančankom Gordanom, dotle njegova desna ruka, Dragica Pilipović Chaffey, tek na ljeto stigne doći u svoju kuću za odmor u centru Hvara, par minuta šetnje do znamenite hvarske Rive.

No, netom je Općinski sud u Splitu objavio nasljedni dokument iz kojeg je jasno kako je Dragica Pilipović - Chaffey povezana s Hrvatskom puno domicilnije nego što je to dosad bilo poznato. Dragica Pilipović - Chaffey bila je u Nadzornom odboru Varaždinske banke od 1997. godine u vrijeme dok je u istom predsjednik NO-a bio pokojni Anđelko Herjavec te dok su u njemu sjedili: Hrvoje Vojvoda, Ivan Biškup, Milan Štimac, Drago Špoljarić i Davor Štern. Tada je u hrvatski trgovački registar upisala adresu Hvar bb, što znači bez broja. U kolovozu 2008. kada je postala direktorica Totalne televizije u Zagrebu navela je kao adresu Hvar, Gojava i tada se upisala s putovnicom izdanom od Veleposlanstva RH u Moskvi. Službeno je Dragica Pilipović Chaffey potpredsjednica United Group, krovne kompanije koja upravlja desetinama moćnih tvrtku u regiji od kojih su najpoznatije u Hrvatskoj Telemach, N1 te Nova TV. United Group je velika regionalna telekomunikacijska i medijska tvrtka s godišnjim prometom od 600 milijuna eura. 

Od 2015. United Group uključuje više od 20 operativnih kompanija od kojih su najveće Vivacom, Bugarska, Nova, Grčka, Telemach, Grčka,  bivši Tele2 , Hrvatska, Srbija Broadband, Telemach Slovenija, Telemach Bosna, Telemach  Hrvatska, Sport Klub TV kanali, N1 informativno-informativni TV kanal. Iz nekoliko intervjua Pilipović - Chaffey bilo je poznato kako je u mladosti bila bankarica u Svetskoj banci u Washingtonu što joj je otvorila brojna vrata u svijet bankarstva ali i biznisa. Stoga ne čudi da je zadnjih godina povezana i s NO-om krovne Addiko banke u Beču. Pilipović - Chaffey uvijek je u srbijanskim medijima isticala krajiško porijeklo svojih roditelja. Pritom je mislila na BiH krajinu. Naime, njezin otac Nikica Pilipović bio je pukovnik nekadašnje JNA koji je bio rodom iz Vrtoče kod Bosanskog Petrovca. U Beogradu je napravio impozantnu karijeru. Na Wikipediji je dostupna njegova biografija pa tamo možemo saznati kako je rođen 1922. a umro 2021. u Londonu. Piše kako je bio oženjen s Bosom Bosnić Peričić iz Drvara te da je s njom dobio dvije kćeri, Dragicu koja je bila u braku s Jamesom Chaffeyem. On je radio za Svjetsku banku iz Washingtona.

Tamo je napisano kako je Dragica bila generalna direktorica kompanije SBB i visoko rangirani službenik EBRD-a. Za drugu kćer Gordanu je napisano kako je udata za prof. dr Branka Kirigina. Radi se o poznatom hrvatskom arheologu koji je rođen 1947. u Zagrebu, potom je živio na Hvaru, školovao se u Beogradu a potom je karijeru gradio ponajviše u Splitu gdje je predavao i na Filozofskom fakultetu ali i bio ravnatelj Arheološkog muzeja. No, ime Dragice Pilipović - Chaffey isplivalo je u dokumentu splitskog općinskog suda. Radi se o rješenju o nasljeđivanju koje je donijela splitska javna bilježnica Borica Kovačević. Ona je odlučivala u ostavinskom postupku iza pok Bosiljke Pilipović iz Splita. Nakon ostavinske rasprave dovršene dana 15. studenoga 2022. godine donijela je odluku o nasljeđivanju iza Bosiljke Pilipović djevojački Bosnić koja je bila rođena 17. ožujka 1922. a preminula  28. kolovoza 2015. godine. Uz ime pokojnice piše kako je bila državljanka RH. Utvrđeno je kako njenu imovinu čine novčana sredstva na računu kod Hrvatske poštanske banke.

Njezinim su nasljednicima, temeljem zakona, prihvata i ustupa, proglašeni suprug Nikica Pilipović te kćeri  Gordana Pilipović - Kirigin i Dragica Pilipović - Chaffey. Uz ime prve kćeri piše adresa u Sutivanu na Braču a uz ime druge kćeri adresa u Ulici Vinka Pribojevića na Hvaru. Javna bilježnica odredila je da 2/3 nasljedstva pripadne Gordani Pilipović - Kirigin jer se i muž pokojnice odrekao svog dijela u korist prve kćeri. Javna bilježnica je zaključila kako 1/3 nasljedstva pripada Dragici Pilipović - Chaffey jer se ista nije odrekla svog dijela nasljedstva. Kako sudsko rješenje nije preuzela na hvarskoj adresi na kojoj joj je poslano, isto je objavljeno na sudskoj ploči. Inače, na toj adresi, koja se nalazi na par stotina metara od hvarske Rive, vidljivo je kako je Dragica Pilipović Chaffey vlasnica nekretnine od 2018. godine. Inače, tik do njenog kućnog hvarskog broja vlasnici nekretnine su naš poznati arheolog Branko Kirigin i nasljednici njegove sestre Jasne Kirigin Momčilović, Milica i Borivoje Momčilović iz Beograda. Što se pak tiče adrese u Sutivanu koje je navedeno u Rješenju o nasljeđivanju tamo su kao vlasnici nekretnine uknjiženi Gordana Pilipović - Kirigin i Branko Kirigin. Tako je jedan nasljedni list otkrio zanimljive i dosad javnosti nepoznate veze između najmoćnije bankarice i medijske moćnice u regiji te obitelji poznatog i cijenjenog hrvatskog arheologa.