Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, Pododsjek u Visu, izdao je 28. kolovoza ove godine investitorici Aranki Paštrović Lucić iz Zagreba građevinsku dozvolu. Suprugu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb Dinka Lucića zastupao je kao opunomoćenik viški arhitekt Ante Mardešić iz Komiže. On je ujedno i glavni projektant vile s bazenom koja će zacijelo uskoro niknuti u dijelu Komiže zvanom Brgujac. U neposrednoj blizini je i hotel Nona Tina čija je vlasnica Aranka Paštrović Lucić. Devedesetih godina bila je u medijima poznata kao zaručnica dubrovačkog šansonjera Ibrice Jusića. No, nakon udaje za bankara Dinka Lucića te rođenja troje djece ona se otisnula u poduzetničke vode te je otvarala uspješne firme koje su sudjelovale u višemilijunskim transakcijama. Preko jedne firme uknjižila je i vrijednu nekretninu u Krapinskim Toplicama. Njezin poslovni put pokazuje kako su privatni gubici najmilijih nešto što zauvijek odredi naš životni i poslovni put. No, i tu je Aranka pronašla način da bolni gubitak pretoči u brend. Tako sjećanje na majku Tinu, nonu njenih sinova, živi kroz brend Nona Tina Handmade koji promovira i preko Facebooka. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Noni i none' - termin koji zacijelo svima koji imaju dalmatinsko porijeklo itekako zvoni na pozitivne i drage uspomene iz djetinjstva i kasnije. No, malo je u Hrvatskoj osoba koje su uspješno brendirale uspomenu na svoju majku kao što je to pošlo za rukom Zagrepčanki dalmatinskih korijena Aranki Paštrović Lucić. Ona je svoj hotel u Podstražju u Komiži nazvala Nona Tina. Voljena Tina Paštrović umrla je u rujnu 2005. godine a  koliko ju je njena obitelj voljela svjedoče brojna sjećanja iz Slobodne Dalmacije koja joj posvećuju njezini potomci. 'Spoznaj tajnu ljubavi, riješit ćeš tajnu smrti i vjerovati da je život vječan!' - piše u sjećanju iz 2013. kojoj su pokojnoj supruzi, majci i noni posvetili tada još živi njezin muž Ranko, kći Aranka, zet Dinko te trojica praunučadi, sinovi jedine kćeri. U sjećanju je još napisano i 'Draga naša Nona, ti i dalje živiš u nama i s nama, jednako voljena i štovana. Počivala u miru Božjem'. Jedan unuk none Tine rođen je nakon njezine smrti.

Vidljivo je to iz dirljivog sjećanja koji je Noni Tini posvećen dvije godine nakon njene smrti. 'Prošle su dvije godine otkako nema naše None. Njen iznenadni odlazak ostavio je veliku prazninu u nama, a proteklo vrijeme teško zacjeljuje neizmjernu bol. Nenadoknadivi gubitak voljene None i spoznaja da nje više nema s nama surova je stvarnost s kojom se nije lako miriti. Jednostavna i nesebična, bila je jedna od onih koji ovaj svijet čine ljepšim. Ponosni smo što je njen život ostavio traga kroz sjećanja mnogih koji i danas s poštovanjem o njoj govore. Ove riječi napisane su njoj u spomen. Našoj Tini... koja nas je dotaknula svojom dobrotom i nježnošću i kojoj neizmjerno zahvaljujemo na toplini, blagosti i strpljenju koje je utkala u nas. Draga naša Nona, tvoja beskrajna ljubav živi i dalje u nama, ona nas čuva i štiti i tu će ostati zauvijek. Volimo te' - napisano je u sjećanju iz 2007. godine.

No, voljeni ne umiru onima koji su za njih imali emocije i sve dok žive na zemlji živi i sjećanje na voljene pretke. Nona Tina živi i u nazivu hotela koji se nalazi u dijelu Komiže zvanom Podstrožje. Tamo je Aranaka Paštrović Lucić vlasnica kuće sa zemljištem koji je preuredila u turističke svrhe. No, to nije jedina nekretnina poduzetne Zagrepčanke rođene u Dalmaciji. Ona je vlasnica još i parcele na području zvanom Brgujac kraj Komiže. Tamo je zatražila i netom dobila građevinsku dozvolu za izgradnju vile s bazenom. Radi se o vili s prizemljem i prvim katom tlocrtne površine 235 m2 a na kojoj je predviđen i pomoćni objekt, bazen sa strojarnicom. Glavni projektant je Ante Mardešić, dipl.ing.arh. iz Komiže pa će zacijelo objekt odisati mediteranskim duhom. Aranka Paštrović Lucić inače se osim obitelji bavi i poduzetništvom. Njezino ime povezano je s nizom tvrtki od kojih je neke već prodala a spominjana su kao kupci nekretnina i velikih tvrtki koje su skončale u stečaju.

Tako je Aranka sad vlasnica i direktorica zagrebačke firme Sedm te firme Kustura sa sjedištem u Krapinskim Toplicama. Kustura je upisana kao vlasnik katnice u Krapinskim Toplicama. Koliko je uspješna majka i poduzetnica posvećena brendu koji je podsjeća na njenu majku, nonu njezinih sinova, svjedoči i to da je na Facebook profilu jedina slika uopće koju ima ona profilna, stilizirani crtež žene s harfom i potpisom Nona Tina Handmade. Inače, vrijedi naglasiti i da je njen muž, uspješni bankar Dinko Lucić, koji već godinama vodi Privrednu banku Zagreb, također Višanin. Vidljivo je to iz osmrtnice koja je objavljena u Slobodnoj Dalmaciji za Anku Ružicu Lucić rođenu Kaštelančić koja je preminula 2018. godine. Pokopana je na mjesnom groblju Podselju na Visu. Vidljivo je kako se poznati par skorom gradnjom vile u uvali kraj Komiže vraća zemlji svojih dalmatinskih otočkih predaka. Vjerojatno je bankar Lucić dobrim dijelom zaslužan za poduzetnički razmah svoje supruge.

Tako je ona bila suvlasnica zagrebačke firme Ecopulito koja je 2016. preuzela nekretnine Validusa u stečaju za 4,1 milijun kn te firme Hit turizam koja se bavi prodajom jeftinih avio karata. Na kraju spomenimo i kako je prije udaje za bankara, dapače predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb Dinka Lucića Aranka Paštrović u medijima bila kao dugogodišnja zaručnica Ibrice Jusića. Poznati dubrovački šansonjer, kojeg nazivaju i trubadur, sa sentimentom je govorio o svojoj nekadašnjoj ljubavi u intervjuu za Slobodnu prije 10 godina. O njoj je tada rekao: 'Moja splitska ljubav, Aranka, za koju vjerojatno znate, meni je dala svoje najljepše godine, od svoje devetnaeste do trideset i dvije, i ja sam joj na tome zahvalan. Moji su roditelji inače bili u braku šezdeset i tri godine i držim da je to divno, ali život nekad složi manje konvencionalan scenarij' - rekao je Ibrica.

Reci što misliš!