U žižu medija dospjela je nekadašnja dance pjevačica znana po hitu 'Sherry, sherry' Velina Oršolić zato što joj je bivši direktor Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota pod suspektnim okolnostima dodijelio četiri kućice za prodaju cvijeća i lampiona na zagrebačkom Mirogoju. Velina se prije udaje prezivala Hegel i ona je sestra bivše hrvatske klizačice Idore Hegel. Imperijal.net ekskluzivno otkriva kako je Velina vjerojatno pokušala zakupom mirogojskih lokacija pomoći i sestri Idori koja je nedavno bankrotirala ali epilog svega je bila ostavka direktora Patrika Šegote.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zadnjih godina u hrvatskim medijima prigodno osvane ime nekadašnje kraljice zagrebačke Ledene dvorane Idore Hegel. O njoj se uglavnom napiše kako se sa suprugom Jakšom Mrčelom i tri sina odselila u Los Angeles 2012. Hegelica se za splitskog pouzetnika udala 2008. godine, Jedno vrijeme se pisalo kako njezinom suprugu u građevinskom biznisu u Hrvatskoj cvjetaju ruže te da je čak kupio i luksuznu vilu u Los Angelesu. No, vrijeme je donijelo samo poslovne nevolje i financijski krah. Vidi se to iz sudske radnje koja se dogodila ovo ljeto na zagrebačkom sudu.

Naime, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, sutkinja Iva Žutelija Krešić presudila je u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom Idore Hegel iz Zagreba 17. srpnja 2020. godine. Tog je dana otvoren i istodobno zaključen osobni bankrot naše nekadašnje najuspješnije klizačice. Idora je nakon zatvaranja stečaja oslobođena obveza u odnosu na Općinski građanski sud u Zagrebu i Ministarstvo financija RH, te ovrhe  glavnice u iznosu 7.500 kn zaprimljene 29. studenog 2019. i troškova od 465 kuna. Stečaju Idore Hegel prethodio je poziv Financijske agencije - Fine na očitovanje u roku 15 dana.

Na taj se poziv Idora Hegel oglušila. Prema zakonu ogluha se smatra suglasnošću za provedbu stečaja nad imovinom. Prema Fininoj evidenciji Idora Hegel imala je dugovanja manja od 20.000 kuna koje nije podmirila dulje od tri godine. Fina je utvrdila kako se tu radi o evidentiranim tražbinama radi prisilnog ostvarenja. Hegel nije dostavila popis imovine pa se u toj situaciji smatra kako dužnik ni nema imovinu. Vjerovnicima je dat rok unutar kojeg su mogli izvijestiti sud o postojanju imovine dužnika.

Zatim je sud službenim putem pribavio podatke o imovini potrošača, te je tako uvidom u evidenciju dohodaka i primitaka utvrdio da Idora Hegel 2017. i 2018. godini nije imala nikakvih prihoda, da je u 2019. primila na ime plaće iznos od 2.000 kuna mjesečno, a da u 2020. godini nije imala stalno novčano primanje, već samo naknadu plaće za vrijeme spriječenosti na rad, na teret sredstava obveznih osiguranja.Ta su primanja izuzeta od ovrhe.

Idora Hegel bila je u blokadi 1164 dana. Uvidom u u podatke Visokog trgovačkog suda utvrđeno je kako je Hegelica vlasnik udjela u četiri trgovačka društva, sva u stečaju (Liquens, Figurella, Turistički kompleksi i Vereor). Zbog statusa tih društava, zaključeno je kako udjeli potrošača nemaju nikakvu vrijednost. Nadalje, Hegelica  je 100-postotna vlasnica  tvrtke Hegel d.o.o., koje posluje s gubitkom, te vlasnik 50 posto udjela u Poslovno stambenenom centru Lazarica koje također posluje s gubitkom. Sud je iz toga zaključio kako  vrijednost potrošačevih udjela u tim društvima - nema vrijednost.

Zbog toga je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Iva Žutelija Krešić zaključila osobni bankrot Idore Hegel i oslobodila je obveza prema vjerovnicima. Ime Idore Hegel dospjelo je u medije i kroz slučaj četiri unosne mirogojske lokacije za cvijeće i svijeće koje su završile kod nje. Velina je znana kao nekadašnja dance zvijezda devedestih znana i po hitu "Sherry, shery" te kao sestra Idole Hegel. Afera u kojoj se našla imala je i epilog, naime direktor Gradskih groblja Patrik Šegota podnio je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ostavku jer su sve četiri unosne lokacije za prodaju cijeća i lampiona završile kod njezinog obrta Velina design. 

Naime,  Šegota je bio raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup  zemljišta na četiri unosne lokacije na Mirogoju. Na natječaju koji je trajao tek četiri radna dana pobijedili su četiri te osnovane tvrtke s ponudom za kućicu po cijeni od 3510 kuna što je bilo samo 10 kuna više od drugog najboljeg konkurenta. Brzinski su postavljene i kućice za prodaju svijeća i cvijeća prije blagdana Svih svetih, a mediji su otkrili kako su sve te četiri tvrtke poslovanje prepustile obrtu Velina design u vlasništvu Veline Oršolić.

Inače, roditelji Idore Hegel i Veline Oršolić od ranije su imali Cvjećarnicu Hegel čije sadašnje poslovanje vodi Velinin obrt Velina design. Velina je prije izbijanja afere, a prije blagdana Svih svetih kada se na Mirogoju najviše zarađuje, preuzela mirogojske kućice, no sada je sve to dovedeno od sumnju. Moguće da se Velina na sporno proširenje poslova odlučila kako bi pomogla svojoj sestri i izbavila je iz financijskih dubioza u koje je upala i zbog kojih je završila u bankrotu na zagrebačkom sudu.