Damir Gojanović zadnji Izmijenjeni plan restrukturiranja za Udrugu KHL Medveščak Zagreb Trgovačkom sudu u Zagrebu dostavio je u veljači ove godine. Iz tog plana vidi se kako Udruga duguje više od 13 milijuna kuna a da neosigurani vjerovnici potražuju više od 19 milijuna kuna.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Iz dokumenata koji su deponirani na trgovačkom sudu u Zagrebu gdje se prvo dogodio predstečaj pa stečaj Udruge KHL medveščak čiji je predsjednik Damir Gojanović da se iščitati kako je godinama klub koji je okupljao zagrebačke Medvjede zapravo bio obični mjehur od sapunice koji je prsnuo čim su nagomilani milijunski dugovi počeli dospijevati na naplatu. Dotad je godinama Gojanović sa svojom ekipom mogao živjeti kraljevski trošeći na skupa jela i pića, koja su dostavljana ili korz catering ili dostavom, usluge raznih klinika, hotela, specijalista svih mogućih vrsta...

Zagrebački hokejaški klub na čelu s Gojanovićem nije štedio niti na putovanjima niti na pripremama o čemu svjedoče brojni neplaćeni računi skupih objekata za smještaj čije su usluge korištene, nije štedio niti na prijevozu, uslugama PR agencija uključujući i one svoje supruge Ane Petričević Gojanović, nije se libio niti posuđivati od uspješnih agencija.... Potpisivao je milijunske ugovore s igračima i trenerima, odnosno predstavnicima kluba, ali kada je sve to trebalo platiti - tu je Gojanović iskazao potpuno drugo lice. Vjerovnika KHL Medveščak je toliko da ne stanu u jedan članak, ali recimo da je osim pobrojanih i puno banaka i kartičarskih kuća, tvrtki poput Ine i PPD-a, medijski kuća, poslovnih i fizičkih subjekata ali i Ministarstava poput financija ali i unutarnjih poslova kojem je ostao dužan za osiguranje utakmica.

Na popisu vjerovnika je i Klemm security što znači da je Gojanović olako angažirao ali bio težak ili neuhvatljiv kada je trebalo naručeno i platiti. Kronološki postupak na trgovačkom sudu u Zagrebu teče na sljedeći način.Predstečajni postupak Udruge KHL Medveščak započeo je prijedlogom te udruge koju je Trgovačkom suduu Zagrebu prijavio predsjednik Damir Gojanović 10. svibnja 2019. Uskoro, 23. svibnja 2019. otvoren je predstečajni postupkom te je uslijedio niz pravnih radnji. Ročište za ispitivanje tražbina dogodilo se 12. rujna iste godine. Gojanović je u prijedlogu za otvaranje predstečaja naveo dugovanja udruge u ukupnom iznosu od 13.154.788,74 kuna. Tablice prijavljenih tražbina objavljena je 24. lipnja a onda su se dogodile dopune tijekom srpnja. Nakon očitovanja dužnika i povjerenika od 6. kolovoza objavljena je i lista osporenih tražbina i to 2. rujna 2019. godine. Šef Medveščaka Damir Gojević 23. listopada 2019. Trgovačkom sudu u Zagrebu dostavio je izmijenjeni Plan restrukturiranja.

Naglasimo kako njegova osobna potraživanja iznose preko 1,2 milijuna kuna, dakle skoro 10 posto ukupnog duga. Postupak predstečaja vodi sutkinja Nikolina Dorić Hadžisejdić a KHL Medveščak je zastupa odvjetničko društvo Jujnović, Lučić, Marković. Dokumenti iz predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Zagrebu prilika su da iz najrelevantnijih dokumenata doznamo sve dubioze koje su dovele do kraha ledene bajke koja je nekoliko godina zaluđivala stanovnike Metropole ali i šire. Lista dostavljenih tražbina te popis vjerovnika ukazuju na tamnu stranu medalje zagrebačkog hokejaškog kluba koji je startao s velikim ambicijama a završio dužan kao Grčka. MN: Dugovi trenerima, igračima, tvrtkama.... Lista vjerovnika otkriva i kako je klub koji je vodio Damir Gojević ostao dužan ne samo treneru, igračima, tvrtkama koje su prevozile igrače na utakmice, dostavnoj službi već i MUP-u RH koji je osiguravao utakmice.

Izuzmemo li tvrtke i MUP lista vjerovnika izgleda kao sastav momčadi. Donosimo popis jedne od lista vjerovnika KHL Medveščak, koji su prijavili potraživanja samo u jednoj rundi i to abecednim redom: Aaron Fox, Affero, Alexandre Girroux, Badel 1862, Bauerfeind, Bišćan turist, Blake Parlett, Croz, Čazmatrans, Dario Kostović, Derek Smith, DHL International, Doug Shedonn, Fina, Goran Joo, Ina, Klemen Mohorič, Krystofer Stanley Kolanos, Markoantonio Stjepan Belinić, Michael Christopher Eli Glumac, MUP.... No tijekom predstečaja neka su potraživanja osporena pa čak i iz banalnih razloga. Neki su vjerovnici poput hokejaša Stefana Luigi Giliatija doznavali za predstečaj u zadnji tren pa su dugove prijavili neposredno prije ročišta.

Sitno potraživanje Badela 1862 u iznosu od 36.757,63 kn osporeno je jer nije knjigovodstveno provedeno. Tražbina igrača Michaela Crhistophera Eli Glumca u iznosu od 417.094,32 kuna osporeno je jer je sud utvrdio da je prijavljena izvan roka. No, odvjetnik vjerovnika predao je sudu preslik potvrde preporučene pošiljke iz koje se jasno vidjelo da je podnesena 21. lipnja 2019., dakle u roku. Hokejaš Krystofer Stanley Kolanos potraživao je u predstečaju 530.497,85 kuna. No, iz KHL Medveščaka osporili su mu tražbinu jer su izjavili kako je sudski postupak u tijeku, da se dogodio sporazumni raskid ugovora tako da nitko nikome ništa ne duguje. Predstavnik Medveščaka na sudu je iskazao i kako za osporenu tražbinu ne postoji ovršna isprava. Niti hokejaš iz Slovenije Klemen Mohorič nije bolje prošao u predstečaju. Njegovo potraživanje nije bilo tako veliko - radilo se o iznosu od 35.622,49 kuna. Zastupnik Medveščaka i tu je naveo kako je tražbina predmet sudskog postupka koji je u tijeku te da ne postoji ovršna isprava.

Trener iz kanadskog Ontaria Doug Shedden, koji je u Medveščak pristigao 2014., prijavio je dug d po 280.520,00 kn. Isprva je dug osporen uz tvrdnje da je prijavljen izvan roka. No, njegov odvjetnik predao je dokaz preporučene pošiljke iz koje se jasno vidjelo da je prijava podnesena 21. lipnja 2019., dakle u roku. Nakon izvršenog uvida u preslik potvrde preporučene pošiljke dužnik i povjerenik otklanjaju osporavanje. I igrač iz kanadskog Ontaria Derek Smith prijavio dva potraživanja od po 753.271,00 kuna. I njegovo je potraživanje pokušano biti osporeno na isti način kao u prethodnim slučajevima ali je odvjetnik predao dokaz o prijavi unutar roka. Podsjetimo, s tim igračem Medveščak nije baš imao sreće. Klub se naime u srpnju 2017. oglasio službenim priopćenjem i ogradio od njega kada su rezultati dopinškog testa pokazali su nedopuštena konzumiranja.

Bez obzira na doping Smithu je priznato preko 100.000 eura potraživanja. Znakovito je da se i tražbina i Kanađanina Michaela Christophera Eli Glumca pokušala osporiti na isti način. No, i njegov je odvjetnik dostavio dokaz da je preporučena pošiljka poslana na vrijeme te je prihvaćeno da mu Medveščak duguje 417.094,32 kuna. Taj je igrač inače poznatiji pod kraćim imenom Mike Glumac.  U utvrđivanju tražbina u predstečajnoj nagodbi nije dobro prošao Krystofer Stanley Kolanos koji je smatrao da mu Medveščak duguje 530.497,85 kuna. Medveščaka je iskoristio činjenicu da je u tijeku sudski postupak kojem je prethodio sporazumni raskid ugovora te da dužnik nema ovršnu ispravu. U prosincu 2018. Amerikanac Aaron Fox odstupio je s mjesta trenera i sportskog direktora Medveščaka. Tada je Fox naglasio kako odlazi iz kluba zbog situacije. S obzirom na potraživanje koje je dostavio sudu, vidi se materijalni okvir njegova odlaska.

Fox je preko zagrebačkog odvjetnika Srećka Vukića u lipnju 2019. prijavio više od 1,8 milijuna kuna ili 249.900 eura potraživanja od Medveščaka. Bizarno je danas čitati na Wikipediji dio koji je napisan o Foxovoj ulozi u uspjehu Medveščaka. "U pripremama za novu sezonu 2009./10. Fox je potpisao za KHL Medveščak.[1][2] Već se u 12. kolu EBEL-a u sezoni 2009./10. protiv Albe Volán predstavio navijačima i upravi zabivši jedan od najnevjerojatnijih golova u hokejaškoj povijesti. Fox je majstorskim "lacrosse" potezom podigao pak na palicu i doslovce ga unio u mrežu Albe, iza golmanovih leđa.[3] U 32. kolu EBEL-a Medveščak je pred punim tribinama uvjerljivo porazio goste iz Jesenica (7:2), a Fox se prometnuo se u prvo ime "medvjeda" postigavši tri pogotka i dvije asistencije u važnoj borbi za ulazak u doigravanje. To mu je ujedno bila i najbolja utakmica dosadašnjeg dijela sezone".

Kanađanin Blake Parlett preko odvjetnika Ivana Vrdoljaka prijavio je tražbinu od preko 150 tisuća kuna. On je s Gojanovićem potpisao ugovor za Medveščak u veljači 2017. Splićanin Dario Kostović koji sada živi u Švicarskoj i radi kao trener potraživao je od Medveščaka preko 91 tisuću kuna koje je dobio sudskim putem. MN: Desetljetni dugovi za naručene delicije i osiguranje Iz potraživanja Gorana Joo, koji je isporučivao hranu za Medveščak vidi se da Gojanović nije čak plaćao ni sendviče ni hladne nareske koje je naručivao za klub. Iz jednog računa vidi se da su zagrebački Medvedi voljeli papati njoke s tartufima i šunkom, carpaco od hobotnice, namaz od tartufa, triple mousse... ali da delicije nisu voljeli plaćati. Tako su catering usluge Gorana Joo ostale neplaćene još od 2009. godine.

O tome svjedoče razni računi koje je u predstečaj preko odvjetničkog ureda Galetović dostavio nezadovoljni ugostitelj. Vidi se da je Gojanović znao naručiti u jednoj turi hranu u iznosu od skoro 20 tisuća kuna ali koju klub nikad nije platio. Joo je nekad držao Klub književnika na trgu bana Jelačića u Zagrebu a potom je s partnerom otvorio lokal na Borongaju sa sendvičima, rebricama i churrosima. I Markoantonio Belinić, koji je s Gojanovićem potpisivao ugovore, prijavio je tražbinu od preko 2,6 milijuna kuna. On je u klubu bio direktor hokejskih operacija. U Zagrebu je s Aaronom Foxom osnovao tvrtku MZA Hockey u kojoj su obojica direktori. Čak je i MUP RH ostao kratkih rukava u poslovanju s KHL Medveščakom.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Sabina Matijević prijavila je tražbinu MUP-a RH u iznosu od preko 36 tisuća kuna koje je MUP podbio sudskim putem. Naime, MUP je osiguravao utakmice ali Gojanović nije kao čelnik kluba podmirio dugove prema MUP-u. U izgubljenom sudskom postupku je hokejaški klub zastupao odvjetnik Antonio Zujić. Predstečajna trakavica vođena na Trgovačkom sudu u Zagrebu dokazuje kako je iza blještavila ledene bajke u čijoj su stvaranju sudjelovali i mediji surađujući s PRiredbom, PR agencijom i Rankom Vučinićem skriva tipični balkanski sindrom računa bez krčmara. PRiredba je tvrtka čija je vlasnica i direktorica Ana Petričević - Gojanović, supruga Damira Gojanovića.

Gojanović je olako naručivao skupa jela, policijska osiguranja, potpisivao ugovore s igračima te, hvalisao se po medijima a kako vidimo izbjegavao plaćanja na sve načine, što je ipak u kritičnom trenutku moralo doći na naplatu i kao bumerang se vratiti tvorcu hokejaškog zagrebačkog čuda bez pokrića. Sada je u tijeki stečaj.  S obzirom na činjenicu da se ledena zagrebačka hokejaška bajka istopila jednako kao što je meteorski i zabljesnula na sportskoj karti metropole, da Gojanović grca i u privatnim dugovanjima te da je izgubio kredibilitet potencijalnih sponzora priča o tome kako će se KHL Medveščak oporaviti i dići ponovno na noge zvuče jednako uvjerljivo kao da netko kaže kako će Hrvatska uskoro doseći švicarsku razinu.