Joško Jeličić (51) tijekom SP u Kataru mnoge je prikovao za TV ekran jer je za HTV komentirao kako utakmice tako i brojne druge situacije vezane uz našu nogometnu reprezentaciju ali i najvažniju sporednu stvar na svijetu. Mnogi gledatelji obožavaju Jeličićeve analize jer nije samo nogometni znalac već ima i vrlo inteligentne analize kako utakmica tako i strategija a k tomu koristi vrlo zanimljiv rječnik. Svojedobno je pred kamerama lansirao termin prostorna inteligencija i tako je mnogima dočarao bit kretanja naših 11 veličanstvenih na terenu. Jeličić je igrao i u dresu Dinama, Hajduka ali i reprezentacije. Za Hajduk je prvi put nastupio sa 16 godina i 9 mjeseci u Kup utakmici protiv Sarajeva što ga čini jednim od mlađih debitanata u povijesti jugoslavenskog nogometa. Ukupno je u dva najveća Hrvatska kluba osvojio 10 trofeja,od čega se posebno ističu s Hajdukom prvo prvenstvo Republike Hrvatske 1992.godine te zadnji kup Maršala Tita 1991.godine. Jedan je od rijetkih nogometaša koji je zabijao golove svim klubovima bivše jugoslavenske četvorke. Nakon sportske karijere počeo je raditi kao stručni komentator na športskoj televiziji Arenasport nakon čega prelazi na RTL te konačno na HRT, gdje radi i danas komentirajući HNL, Ligu prvaka i utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Zanimljivo je da kod nas bivši nogometni reprezentativci često imaju financijskih nevolja. Čini se da svi koji nisu ostvarili transfere mjerljive desecima milijuna eura lako zapadnu u poteškoće nakon prestanka aktivne karijere. Možda je glavni krivac tomu stanje u Hrvatskoj koje samo najužem krugu elite ne stvara trajne financijske tegobe. Očito većina poštenih ljudi u Hrvatskoj, koji profesionalno obavljaju svoj posao, k tomu podižu obitelji, što u Joškovom slučaju znači skrb o supruzi i trojici sinova, ne mogu lako sastaviti kraj s krajem pa im, kao i neznanim građanima Hrvatske, raznorazni ovrhovoditelji zakucaju na vrata. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Predbožićno vrijeme u Hrvatskoj proteklo je u znaku navijačke groznice, slavlja zbog uspjeha nogometne reprezentacije te konačno velebnog dočeka brončanih Vatrenih iz Katara. Dok su milijuni navijača kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta disali u ritmu nogometne reprezentacije, drhteći nad svim utakmicama, mnogi su kao apaurine nacije doživjeli komentatore u studiju HTV-ove Qatare. Omiljeni komentator Joško Jeličić još se jednom sa svojim skuliranim glasom i stavom pokazao kao izvrstan izbor državne televizije. Većina građana Hrvatske kada gleda Joška odjevenog u elegantno odijelo i kojeg nisu napali viškovi kilograma i salo u predjelu trbuha nakon aktivne karijere, kao nekad slavnog Ronalda, vjerojatno misli kako je taj bivši Vatreni tijekom karijere zaradio toliko novaca da laganini može sjediti u studiju neopterećen egzistencijalnim mukama prosječne Hrvatske.

No, sudeći po dokumentima koje je na Općinski građanski sud poslala zagrebačka javna bilježnica Jadranka Knego-Rogina u Joškovom slučaju ne radi se o bezbrižnoj financijskoj situaciji. Naime, ta je bilježnica 19. listopada u ime zagrebačke tvrtke Web direct poslala na ZG sud Rješenje o ovrsi. Od Jeličića se traži podmirenje duga u roku osam dana zajedno s nastalim troškovima ovršnog postupka u iznosu od 812,50 kuna. U spisu je i dokument koji nosi nazv Prijedlog za ovrhu i iz kojeg se vidi da tvrtka čiji je vlasnik i direktor Zagrepčanin Kristijan Špiček tereti zvijezdu emisije Qatara za dug od 3.030 kuna uvećan za zakonske zatezne kamate. Od ovršenika Joška traži se isplata duga na bankovni račun a inače mu prijeti ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona.

Traži se i 'Zapljena i prijenos radi naplate' (novčanih sredstava). Zatezne kamate računaju mu se od 22. srpnja. Ovrhovoditelja zastupa zagrebački odvjetnik Predrag Ilić. Zanimljivo je da se dug kategorizira kao 'usluga web trgovine'. No, već inicijalna pretraga na webu jasno navodi na zaključak kako se tvrtka Web direct kojoj Jeličić duguje ne bavi nikakvom trgovinom roba preko interneta i da to nije servis poput, primjerice Aboutyou.hr, koji kupce vara jer im umjesto naručenih artikala dostavlja nenaručenu znatno jeftiniju robu o čemu ćemo detaljnije pisati, već tvrtka koja daje internetske brze kredite. Vidljivo je to na web stranici Netinfo.hr na kojoj već u prvoj točci Općih uvjeta, odnosno Općih odredaba piše:

'Opći uvjeti kupnje netinfo.hr usluge internet informiranja i ugovora o zajmu (dalje u tekstu: Opći uvjeti) reguliraju postupak kupnje netinfo.hr usluge internet informiranja (dalje u tekstu: netinfo.hr usluga) i odobravanja zajmova (dalje u tekstu: Zajam) te prava i obveze Ugovornih strana kupnje netinfo.hr usluge i ugovora o zajmu sklopljenog između trgovačkog društva WEB DIRECT d.o.o, Slavonska avenija 1C, 10000 Zagreb, OIB ...., kao prodavatelja netinfo.hr usluge i zajmodavca (dalje u tekstu: WEB DIRECT) i Klijenta kao kupca netinfo.hr usluge internet informiranja i zajmoprimca (dalje u tekstu: Klijent), i primjenjuju se na prodaju netinfo.hr usluge te predstavljaju sastavni dio svakog ugovora o zajmu koje WEB DIRECT kao prodavatelj netinfo.hr usluge i zajmodavac pruža Klijentu, a u skladu sa ovim Općim uvjetima...'.

Na webu smo pronašli kako se ta tvrtka spominje i na forumu pod nazivom Internet pozajmica - put u propast. Navedimo i kako Jeličiću na raspolaganju stoji i mogućnost prigovora. Piše: 'Prigovor protiv rješenja mora biti obrazložen, dok će neobrazloženi prigovor sud odbaciti. Ako se ovrha provodi na novčanoj tražbini ovršenika po računu na koji mu se uplaćuju primanja i naknade iz članka 172. Ovršnog zakona ili iznosi koji su izuzeti od ovrhe iz članka 173. Ovršnog zakona, ovršenik je o tome dužan obavijestiti Financijsku agenciju (FINA)'. Istaknuta je i uputa o pravnom lijeku. Jeličić se može žaliti u roku od 8 dana od dana primitka otpravka rješenja i to javnom bilježniku koji je donio rješenje o ovrsi a o istom odlučuje nadležni sud. Uz Joškovo ime upisana je njegova adresa u zagrebačkoj Mandrovićevoj ulici. 

Prema podacima iz zemljišnih knjiga kao vlasnica stana na toj adresi upisana je Joškova supruga Žana. Na nju je upisan peterosobni dvoetažni stan (mansarda i galerija - nivo 4 i 5), površine 143,76 čm sa dva spremišta. Stan Jeličićevih nalazi se u novogradnji u širem centru Zagreba, odnosno u neposrednoj blizini rodilišta u Petrovoj. Na kućnoj adresi Joško i Žanaosnovali su  tvrtku Fotinia u kojoj je direktor njihov sin Marko. Joško je i suvlasnik tvrtke Biberon Style sa sjedištem u njgeovom rodnom Solinu. Partner u tvrtci mu je Splićanin Denis Pavlović koji je ujedno i direktor. Jeličić je od 2014. do 2019. bio i vlasnik i direktor rogozničke tvrtke Green Placer koju je preuzeo Poljak Piotr Pawel Gwelowski. Dakle, u Joškovom slučaju vidljivo je kako uz posao sportskog komentatora HRT-a ima i poslovne pothvate ali su svi ti poslovi vjerojatno determinirani hrvatskom kriznom situacijom.

Kada uzmemo u obzir konkretnu ovrhu koja svjedoči da je Joško posegnuo za brzom pozajmicom preko interneta, ne čudi da su mnogi gledatelji Qatare čuli Jeličića kako, u polušali, u jednoj emisiji ,govori kako se nada da će im šefovi povećati honorare. Možda bi bio red da Jeličić i drugi sudionici te vrhunske emisije i dobiju neki bonus na kraju godine s obzirom na rejting i gledanost koju je ta emisija postigla dok je trajao SP u Kataru. Ovaj slučaj nije izoliran. Pisali smo i ranije o brojnim nogometašim a i bivšim Vatrenima koji su se suočili ili s ovrhama ili su platili ceh promašenih poslovnih odluka. O tome svjedoče naše priče o dugovima zlatne kopačke sa SP-a u Francuskoj '98 Davora Šukera te drugih slavnih nogometaša poput: Boška Balabana, Igora Cvitanovića, Dine Drpića, Ahmada Sharbinija, Nikole Pokrivača, Duju Čopa, Vlade Kasala....