Nekad je Boško Balaban bio pojam uspješnog mladog čovjeka. Bio je nogometaš, član hrvatske selekcije, oženjen za nekadašnju Kraljicu Hrvatske Ivu Radić s kojom je u sretnom braku dobio troje djece. No, otkako se rastao njegovo se ime uglavnom spominje u negativnom kontekstu. I sami smo pisali o omčama ovrha koje ga stežu, o presudi koju je izborila njegova bivša supruga zbog kroničnog neplaćanja alimentacija a kojom je uvjetno osuđen na zatvor, o zalogu stana kod poznatog menadžera ali i pokušaju susjeda da mu stave hipoteku na stan zbog neplaćanja pričuva.... Prosječnog čovjeka takva bi akumulacija problema zacijelo slomila ili barem mu oduzela samopouzdanje. Uvjerili smo se u to osobno, netom poslije pokopa Miroslava Ćire Blaževića kada smo Balabana ugledali u središtu grada i dok je šetao Tkalčićevom ulicom. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sud u Zagrebu sudac Mirko Aužina odlučivao je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Boška Balabana, zbog kaznenog djela iz članka 227. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona a povodom optužnice Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu broj KO-DO-1760/22 od 27. prosinca 2022. godine. Sudac je 'prihvaćajući zahtjev Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu za izdavanje kaznenog naloga' 27. siječnja 2023. izdao kazneni nalog protiv okrivljenog Balabana. Uz njegovo ime piše, među ostalim, kako je sin Vice i Ljubinke Balaban, rođene Soldo, rođen 15. listopada 1978. u Rijeci, s prebivalištem u Zagrebu' i to na dvije adrese, da je  'umirovljeni nogometaš srednje stručne spreme, razveden, otac troje djece, osuđivan, nalazi se na slobodi'. Presudom je proglašen krivim što je:

'10. lipnja 2021. u 14,06 sati u Zagrebu, upravljajući osobnim automobilom marke "Mini" reg. oznake ZG .... prometnom trakom za skretanje lijevo sjevernog kolnika ulice Ilica u smjeru zapada, lakomisleno smatrajući da takvom vožnjom neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, protivno članku 43.stavku 1. i 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ...., započeo radnju prestrojavanja vozilom u prometnu traku za ravno istog kolnika, a da se pritom nije uvjerio da navedenu radnju može poduzeti bez opasnosti za druge sudionike u prometu vodeći pri tome računa o položaju vozila te brzini i smjeru kretanja, pri čemu je prednjom desnom stranom vozila udario u lijevu bočnu stranu mopeda marke „KYMCO“, reg. oznaka ZG .... kojim je upravljao K. K. koji se kretao desnom prometnom trakom za smjer ravno ulice Ilica u smjeru zapada i zadržavao svoj smjer kretanja, uslijed kojeg udarca automobila i pada s mopeda je K. K. zadobio ozljede u vidu prijeloma lijeve ključne kosti i oguljotine lijevog koljena, povrede koje su u ukupnosti teške naravi' - piše u presudi.

Tako je sudac zaključio da je Balaban  'iz nehaja kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za život ili tijelo ljudi, pa zbog toga prouzročio tešku tjelesnu ozljedu druge osobe', odnosno kazneno djelo protiv sigurnosti prometa – izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu kažnjivo po članku 227. stavku 2. KZ/11. Balaban je osuđen  na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci.  Na temelju članka 56. KZ/11 izrečena mu je uvjetna osuda, odnosno zatvorska kazna neće se izvršiti ako u  vremenu provjeravanja od 2 godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Dužan je naknaditi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 500  kuna / 66,36 eura, troškove sudskomedicinskog vještačenja u iznosu od 2.000 kuna / 265,45 eura i troškove izrade skice mjesta nastanka prometne nesreće i fotoelaborata u iznosu od 320 kuna / 42,47 eura  u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo protiv Balbana optužnicu 27. prosinca 2022., te je zatražilo da 'sud izda kazneni nalog temeljem članka 541. ZKP/08 na način da okrivljenog osudi na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci, uz izricanje uvjetne osude' točno onakve kakva mu je i presuđena.

Sudac je ustanovio utemeljenost kaznenog naloga jer je isto proizlazilo 'iz zapisnika o očevidu I. postaje prometne policije Zagreb, Policijske uprave zagrebačke broj K- 68/2021 od 9. prosinca 2021. s pripadajućom skicom, prijave KBC "Sestre milosrdnice" od 10. lipnja 2021. o ozljedama K. K., potvrde o privremenom oduzimanju predmeta I. postaje prometne policije Zagreb, Policijske uprave zagrebačke serijskog broja .... od 14. lipnja 2021. s CD medijem s video zapisom predmetne prometne nesreće, izvješća o videozapisu I. postaje prometne policije Zagreb, Policijske uprave zagrebačke, povodom prometne nesrećeod 10. lipnja 2021., fotografskog elaborata I. postaje prometne policije Zagreb, Policijske uprave zagrebačke, povodom prometne nesreće od 10. lipnja 2021. od 10. lipnja 2021., medicinske dokumentacije KBC Sestre Milosrdnice na ime K. K. od 22. veljače 2022.,zapisnika o ispitivanju u svojstvu svjedoka žrtve K. K. od 21. rujna 2022., te nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za sudsku medicinu dr. Davora Mayera od 14. prosinca 2022.' - piše u sudskom dokumentu. Sudac mu je kod izricanja presude imao na umu kako je izrečena 'kazna primjerenu težini djela, stupnju krivnje, okolnostima pod kojima je djelo počinjeno, jačini ugrožavanja zaštićenog dobra te osobi okrivljenika, kao i da će se istom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja iz članka 41. KZ/11' - piše u presudi suca Marka Aužine. Protiv te presude okrivljenik ili njegov branitelj imaju pravo u roku od 8 dana po primitku iste podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga. 'Ukoliko prigovor bude pravodobno podnesen, optužnica će biti dostavljena optužnom vijeću radi ispitivanja u smislu članka 348. stavak 4. ZKP/08, a u suprotnom kazneni nalog će postati pravomoćan, te će izrečena kazna biti izvršena. Protiv presude o izdavanju kaznenog naloga državni odvjetnik ima pravo žalbe' - piše u presudi. O eventualnim žalbama odlučuje nadležni Županijski sud u Zagrebu. Balabana je branio zagrebački odvjetnik Gordan Preglaj. Uz presudu priložena je i optužnica koju potpisuje zamjenik općinskog državnog odvjetnika Nikola Peris. Iz optužnice je vidljivo i kako se kod prvog ispitivanja Boško Balaban branio šutnjom ali je iz ukupnog korpusa dokaza sud nedvojbeno utvrdio kako je on počinio djelo za koje ga se teretilo.

Tjedan dana prije objave ovog članka snimili smo Boška Balabana kako se ležerno šeće s Trga bana Jelačića kroz Splavnicu pa do kraja Tkalčićeve ulice. Zamijetili smo kako je prolazeći kroz Splavnicu skrenuo prema ulazu u kojem je živio pokojni trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević. Na ulazu su gorila dva lampaša za Ćiru. No, Balaban se nije zadržao na tom mjestu već je ležernim korakom kročio Tkalčom okrećući se čas lijevo čas desno i motreći u razne lokale. Na trenutak bi mu pažnju odvukao mobitel. Posebno je pažljivo pogledao u smjeru History bara bivših Vatrenih braće Darija i Josipa Šimića koji se renovira. Moguće da je Balaban odlučio ići cipelcugom kroz metropolu kako bi izbjegao napast počinjenja eventualnog nove prometne nesreće koja bi ga automatski suočila sa zatvorskom kaznom. Inače, zadnji smo put o Balabanovim kroničnim nevoljama pisali u članku od 22. prosinca 2022. pod naslovom:

'VATRENE NEVOLJE Boška Balabana, nakon što je prenoćio u zatvoru, SUD traži zbog pokušaja susjeda da mu stave HIPOTEKU na stan zbog dugova -  Nedavno su mediji objavili kako je bivši nogometni reprezentativac prenoćio u zatvoru i dobio zabranu pristupa bivšoj supruzi Ivi Radić Balaban, on je živi dokaz kakve sve nevolje mogu sustići i bivše zvijezde'. U tom smo članku objavili i sljedeće: 'Njemu prosinac nije počeo nimalo blistavo jer je noć proveo lišen slobode kao što smo napisali u uvodu. Možda će ta noć biti ujedno noć preokreta za nizove loših događaja koji su ga mučili zadnje dvije godine. O tome svjedoči i Imperijalov članak o ovrsi zbog neplaćanja smeća koji smo objavili u veljači 2021. ali i članak iz kolovoza 2021. o kroničnim dubiozama njega i druge bivše nogometne zvijezde Dine Drpića. U svibnju ove godine pisali smo kako je sud dopustio njegovoj bivšoj supruzi koja je svojedobno ponijela i lentu Kraljice Hrvatske a sad je šefica portala journal.hr da stavi hipoteku na njegov stan zbog dugova.

U srpnju ove godine pisali smo i kako je na stanu Boška Balabana vidljiva posudba u iznosu 30.000 eura koja je upisana u korist bivšeg Škegrinog menadžera, poznatog poduzetnika i ujedno šefa NO-a Nexe grupe Željka Lukača. Dodamo li tome da je prošle godine objavljena i presuda kojom je Balaban uvjetno osuđen na godinu dana zatvora zbog neplaćanja alimentacije iako je prema sudskoj presudi bio vlasnik više vrijednih nekretnina u Zagrebu, Rijeci i Istri. To i ne čudi kada je svojedobno imao višemilijunske transfere jer je igrao za Dinamo, Aston Villu, Club Brugge, reprezentaciju...'