Davne 1979. godine bračni par Vlasta i Mladen Poljak prvi su tržištu ponudili originalne gumbe od sedefa koji u ljetnim kolekcijama odjeće i danas koriste i svjetski dizajneri. Potom su prešli na obradu jadranskih koralja i nabavili strojeve za obradu i poliranje vrijednog kamenja. Nautilus nije samo dućan nakita koji je suočen s opcijom mogućeg skorog zatvaranja već je to mjesto na kojem opstaje san o svijetu kojeg je moguće uljepšati crvenom bojom koralja, zavodničkim sjajem sedefa, kamenim perlama koje reflektiraju svjetlost i očaravaju kromatičnošću....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Postoji uzrečica koja kaže kako svi na zemlji mogu potpuno besplatno uživati u mirisu cvijeća i ljepoti sjaja zvijezda. Ima još nešto božanstveno na zemlji u čemu rijetki uživaju besplatno ali većina ipak mora posegnuti za džep kako bi osigurala blizinu lijepih kristala, minerala, dragog i poludragog kamenja. U tu skupinu spadaju i koralji, jadranski i tropski, sedef školjki bisernica, ali i puno egzotičnih stvorenja na zemlji za čiju ljepotu morate posegnuti na morsko dno. U toj su kategoriji recimo bodlje tropskog ježa - dovoljno velike, atraktivne i konzistentne da od njih mogu obradom nastati zanimljivi uzorci nakita.

Ukoliko ste ljubitelj dokumentarnih filmova zacijelo ste na DokuTV-u mogli uočiti dokumentarac o znamenitoj njujorškoj draguljarnici Tiffany. Svi znamo da su pojam dobrog ukusa, tvorci luksuznog modela zaručničkog prstenja kakvo uživa kultni status ali i nezaboravnih komada nakita za koje su njihovi nenadmašni draguljari inspiraciju pronašli u prirodi, kao u predivnim uzorcima orhideja, magnolija, tropskog cvijeća ili pak egzotičnih životinja. U tom je filmu, predstavljena i nova dimenzija Tiffanyja - draguljarska potraga za selektivnim uzorcima fosila ili raritetnog kamenja ili fosilnog drva koje ugrađuju u nakit za nove generacije kupaca dubokog džepa.

U suštini priča o tom megauspješnom brandu koji ima čak svoju posebnu zaštićenu nijansu tirkizne boje, priča je o uspješnom obrtu koji je postao brend ali istodobno ostao i majstorski obrt na višoj razini. Tiffany svi pamtimo i po glasovitom uratku iz Zlatnog doba Hollywooda i nenadmašnoj Audrey Hepburn kao glavnoj junakinji filma 'Doručak kod Tiffanyja'. I taj je dokumentarac prikazao kako su u svaku uspješnu priču utkani snovi, snovi utemeljitelja, vlasnika, ali i svih koji sudjeluju u tom procesu.

Naravno, Hrvatska ima dvostruko manje stanovnika od New Yorka pa ništa nije komparabilno na faktičkoj razini između nas i njih. Naravno, da mala Hrvatska i Zagreb koji ima više nego dvostruko manje stanovnika od najpoznatije njujorške četvrti Manhattan, nema kapacitete za stvoriti ništa slično Tiffanyju. No, to nas ne priječi da unutar malih granica našeg svijeta ne konstatiramo kako i kod nas, na margini svjetske kreativne, obrtničke i draguljarske industrije, egzistiraju pojedinci koji godinama žive svoj san i pokušavaju našim kupcima omogućiti priliku da posjeduju mali uzorak iz tog svijeta ljepote.

Jedan od takvih dućana s dugom obrtničkom izradom nakita i raznih 'ukrasnih sitnica koje život znače' je Nautilus u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u blizini Petrove crkve ali na strani prema Kvatriću. Nautilus nije mjesto na koje ćete otići i tamo kupiti neki od komada nakita kakvi se na stotine tisuća komada serijski proizvode u Kini, Indiji ili nekoj trećoj azijskoj zemlji. U Nautilusu uvijek možete pronaći jedinstveni uzorak nakita od jadranskih koralja koji su otkupljeni od ovlaštenog jadranskog ronioca i prerađeni u ogrlice, narukvice ili broš.

Svi znamo da su koralji i tirkizi ljeti neizbježni 'must have' komadi. No, većina hrvatskih kupaca zapravo ne zna da se iza intenzivno tirkizne boje skrivaju zapravo obojeni komadi poludragog kamena Howlita illi pak magnezita. Naime, to je kamenje vrijedno u smislu kristaloterapije ali ima bijelu boju a kako je porozno odavno je prepoznato kao idealno za bojiti u željene nijanse tirkiza ali i druge boje poput ružičaste. No, u Nautilusu znaju razliku pa će Vam pokazati autentične komade znatno skupljeg pravog tirkiza po prihvatljivoj cijeni.

Naravno, i oni kao i drugi dućani slične profilacije diljem svijeta imaju i nakit tirkizne boje od Tirkenita - što je komercijalni naziv za obojani Howlit. No, u Nautilusu su eksperti za koralje. U vitrini stoje mali uzorci intenzivno crvenog jadranskog koralja a do njega, možete vidjeti crveni tropski koralj manje intenzivne crvene boje ali i razne druge varijante kako bijeli tako i sivoplavi ali i koralje neobičnih oblika. Zapravo takvih da biste u prvi mah pomislili kako su neki od kristala kakve možete vidjeti u enciklopedijama.

Police izložbene vitrine u Nautilusu odišu duhom minulih vremena - dočaravaju doba u kojem su na cijeni bile male desertne vilice sa ukrasnim drškama od sedefa, pozivaju na daleka putovanja jer se pogled lako može zanjihati u ovećim zdjelicama Petrovog uha, puža kojeg svi doživljavaju kao lijepu ovalnu sedefnu školjku. Vlasnica dućana Vlaste Poljak zna puno o obradi koralja, sedefa ali i poludragog kamenja jer je u mladim danima sa svojim, sada pokojnim mužem Mladenom, krenula u poslovnu avanturu života.

Kada su prije tridesetak godina počinjali s obradom nakita kod nas tržište nije niti postojalo za jadranske koralje pa su neki od njihovih prvih uzoraka završili kod kupaca iz Italije koji su oduvijek znali razliku između jadranskog i tropskog koralja. Naime, jadranski je znatno manjih grana, ali manje porozan i ne treba ga puniti umjetnim smolama ili akrilima kao što se to često radi s tropskim koraljima. Također, puno uzoraka koji se na našem tržištu prodaju zapravo je sintetizirana koraljna prašina koja se obrađuje u kuglice, kabašone i slične uzorke te prodaje kao koraljni nakit iako je nastao preradom ostataka integralnih komada koralja.

Autentični primjerci nakita od jadranskog koralja u Nautilusu prodaju se s certifikatom a na maloj hologramskoj markici nalazi se jedinstveni broj koji kupcu jamči kvalitetu i porijeklo. Sastavni dio Nautilusu je radionica koja se nalazi integrirana u pomoćnoj prostoriji. U njoj se nalazi alat koji vlasnica Vlasta koristi za rezanje i obradu poludragog kamenja, sedefa, koralja.... Radi se o stroju s dijamantnim pilama različite debljine koje je kod nas raritetetan. Naprosto zato što kod nas skoro nitko više ne obrađuje ništa na strojevima u obrtničkom smislu već se kupuje uglavnom serijski proizvedeni elementi koji se kod nas samo asembliraju.

Kuglice poludragog kamenja danas se mogu kupovati na kilograme, izrađivači nakita uglavnom ih samo nižu u ogrlice. Porijeklo takvog kamenja u nekim je situacijama i dvojbeno. Naime, Kina je zadnjih desetljeća razvila tehnologije koje mogu sintetizirati razno i drago kamenje u rasponu od kubične cirkonije, opala, rubina, safira... pa naravno da im nije nikakav problem sintetizirati poludrago kamenje. Poglavito ono koje je na tržištu traženije poput ahata, tzv. Egipatskog tirkiza, ametista... Takvi uzorci izgledaju često i bolje od prirodnog.

Naime, u prirodi ništa nije savršeno, pa je tako često nakit koji izgleda manje atraktivan zapravo autentično prirodnog porijekla, u pravilu više nego komadi koji izgledaju fantastično i bez mane. Na tržištu nakita toliko je uspješnih sintetskih materijala i formula da i najveći španjolski proizvođač bisera Majorica zapravo uzgaja u laboratoriju svoje biserne kuglice u otopinama s formulama koje, jasno, taje. No, u Nautilusu znaju raspoznati prave od uvjetno rečenih, lažnih bisera. Tamo možete vidjeti mali okvir kao za minijaturnu sliku na kojoj se nalazi presječen biser, crni i bijeli.

Autentični biser ima sićušne godove ali nije biseran samo uz vanjski rub kao što je to slučaj s umjetno uzgojenim ili sintetiziranim biserima. Također, miris odaje svaku sirovinu. Naime, kada vlasnica Vlasta sjedne za svoj rezaći stol i kada kamen ili neki drugi materijal dođe pod dijamantnu pilu koja se natapa vodom, miris je nepogrešivi indikator radi li se o prirodnom ili ljudskom rukom nastalom materijalu. Također, prepoznaje i miris koralja koji je specifičan, nešto između mirisa koji se razvije u prvim sekundama kada se na žar bace škampi ili dagnje ali s nekom notom mirisa koji se razvije kada neko neupućeno dijete izroni morsku zvijezdu, pa ju ostavi na plaži kad mu roditelji kažu da ju ne smije uzeti jer je zaštićena, te ona odleži koji dan na suhom.

Iza vlasnice dućana Nautilus desetljeća su napornog ali kreativnog rada. Sa pokojnim suprugom Mladenom u neka bolja, mogli bismo čak reći zlatnija obrtnička vremena, odlazila je na sajmove u Njemačku ali i obišla glavno sjedište za obradu kamenja, dragog i poludragog u njemačkom Idar-Obersteinu. Prije više desetljeća tada entuzijastični bračni par Poljak nabavio je niz strojeva potrebnih za obradu nakita, u rasponu od stroja za rezanje kamenja, bubnjeva za poliranje kamenja, strojeva za izradu kuglica....

Nabavili su tako sve strojeve potrebne za kompletnu obradu nakita - od sirovine do predivnih kuglica i drugih oblika. No, nažalost nikada nitko nije uspio troškovima proizvodnje približiti se onima radnika s Istoka, bilo iz Kine, Indije ili neke treće azijske zemlje. Za svaki biznis potrebno je stvoriti tržište. Unatoč golemomom entuzijazmu i volji za kreativnim i inovativnim komadima nakita, gospođa Vlasta i njezin tim susretao se godinama sa spoznajom kako manji dio tržišta traži unikatne i inovativne uzorke i materijale dok većina tržišta poseže za prepoznatljivim komadima nakita od koralja i poludragog kamenja u rasponu od hematita, tigrovog oka, malahita ali i jantara.

Bez obzira što je tržište tražilo prepoznatljive materijale i oblike, u Nautilusu se uvijek našlo mjesta i za izvanserijske uzorke i materijale za kupce koji traže više i drugačije ili pak koji imaju vjeru kako ti materijali zrače posebnom, energijom ili vibracijama. Tu dolazimo do dijela u kojoj nakit prestaje biti samo dekorativan i postaje blagodatan za sve koji imaju vjeru u dodatnu snagu i moć ili energiju određenog kamenja. Kada kupujete u nekoj zlatarnici malu koraljnu narukvicu za prinovu u obitelji zlatari vam u pravilu kažu kako koralj mijenja boju ako dijete ima povišenu temperaturu. Tako jedna mala narukvica ima o dodatnu funkciju - djeluje kao vrlo praktičan i specifičan termometar. No, i to je moguće samo kada je koralj autentičan i netretiran. Sigurno da neće promjenom boje signalizirati promjenu u tjelesnoj temperaturi nikakva narukvica od koraljne prašine spojene akrilnim smolama a niti tretirani koralj koji je dobio intenzivnu crvenu boju dodatnim kolorističkim zahvatima.

Zato je važno, ako kupujete ili želite posjedovati komad nakita od autentičnog materijala, obratiti se ekspertima sa iskustvom koji će vam ponuditi original a ne patvorinu. Cijene koraljnog nakita u Nautilusu nikad nisu bile povoljnije. Naime, korona kriza negativno se odrazila i na taj segment pa vlasnica još uvijek dvoji da li da nastavi dalje. Zadnjih mjesec dana nakit je snižen što je vidljivo i na web stranici Nautilusa. U optjecaju je opcija da se dućan potpuno zatvori ali to još nije sasvim potvrđeno. Ako želite posjetiti jedinu autentičnu zagrebačka podmornicu s nakitom i ukrasnim dodacima - Nautilus - pođite tamo čim prije.

Možda se na trenutak vratite u djetinjstvo kada su straije generacije uzdisale nad istoimenom podmornicom Julesa Verna. Gospođa Vlasta još će raditi svaki dan od 9-12 i od 14-17 h. Od nje možete dobiti savjet - koji Vam nakit pristaje ali će rado sa svima podijeliti svoje spoznaje iz svijeta ljekovite strane komada koje prodaje. Primjerice, od nje možete doznati kako postoji vjerovanje kako Petrovo uho trebate staviti u posudu s vodom ako patite od glavobolje i potopiti stopala. U prodaji su i komadi od ametista - još su stari Grci vjerovali kako je to kamen koji ima čarobne moći i pomoći će da se ne ošamutite i ako popijete čašu više.

U vitrini vam pogled može privući i lijepa kristalna geoda, napola prepiljena i ispolirana. Podsjetnik je to na vrijeme kada je vlasnica putovala vani u potrazi za kod nas dotad nedostupnim uzorcima lapisom lazulijem, larimarom, rodonitom, rodokrozitom, ahatima... Ponuda Nautilusa odaje eklekticizam vlasnice dućana, jedinstveno je to mjesto u Zagrebu gdje se na istom mjestu mogu kupiti i koralji, i uzorci nakita sa srebrnim elementima ali i sedefni gumbi, morski konjići, morske spužve...

Ako nemate mogućnost osobno posjetiti dućan možete napraviti virtualni 'đir' na njihovoj web stranici. 'Nakit od prirodnih materija: spoj estetike, artističnog dizajna i funkcionalnosti' piše na nautilus-nakit.com. Jedan mali detalj iz foto prezentacije otkriva bit Nautilusa - vjernost samim počecima. Očituje se to iz slike sedefnih gumba svih mogućih veličina i nijansi. 'Neki nas poznaju po ovome.... Počeli smo s gumbima od školjaka, koje prodajemo i danas...' - piše na web stranici.

Tradicija - to je nešto što je počelo nestajati iz naših života i našeg društva. No, ako ipak ne mislite da svijet dekorativnog nije oličen u estetici sintetike koja stiže u kontejnerima s Istoka, i ako želite ući u svijet tradicionalno lijepih i obrađenih komada nakita autentično prirodnog porijekla - sve dok Nautilus ne zatvori svoja vrata - možda i tamo na vas čeka neki originalni komad koralja ili poludragog kamena izvađen iz morskih ili zemnih dubina, obrađen i dizajniran specijalno po mjeri vaših estetskih i energetskih mjerila.