Proteklo desetljeće saborski zastupnik Možemo i najizgledniji favorit za ulazak u drugi krug utrke za zagrebačkog gradonačelnika stekao je kredibilitet kao civilni aktivist. Iza njega su skupovi potpore radnicama Kamenskog, akcija Ne damo Varšavsku, Mutna, kuferi za Remetinec, prosvjed pred Todorićevim dvorcem na Šestinama.... Ova priča otkriva drugo - globtrotersko lice urbanog nomada Tomislava Tomaševića.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nova politička zvijezda u Hrvatskoj, lider Možemo Tomislav Tomašević proteklih je godina paralelno sa Zelenom akcijom, aktivnostima na zagrebačkim ulicama trgovima, pred Saborom, aktivnostima koje su imale za cilj dovesti do sloma Bandićevu eru u hrvatskoj metropoli - putovao u sve dijelove svijeta. Taj njegov paralelni život nije tajan, uostalom i sam ga je promovirao godinama na svom Facebook profilu ali nije sve dosad ni medijski eksploatiran.

Taj putoholičarski obilazak raznih udaljenih destinacija nikada nije ni dospio u fokus javnosti. Sudeći po brojnim slikama s Tomaševićevih putešestvija jasno je kako je on pasionirani ljubitelj egzotičnih mjesta i posve drugačijih kultura od naše. Na to je zasigurno utjecala ne samo filozofija svojstvena civilnim i zelenim aktivistima te političarima lijevih opcija već zasigurno i njegova supruga, certificirana joga instruktorica Iva Mertić Tomašević. Proteklih godina Tomašević je putovao ne samo po Europi već i u razne dijelove Azije te Južne Amerike. Što se tiče europskih destinacija na Fejsu se sam pohvalio slikom s nogometnog SP-a u Moskvi u srpnju 2018.

Uz tu navijačku sliku Tomašević je napisao kako je bio i na SP-u u Francuskoj 1998. Tomašević voli naše nacionalne sportske legende premda bi se iz njegvih dominantno političkih nastupa dalo zaključiti kako je asportski tip. Na Fejsu ponosno pozira uz našeg legendarnog rukometaša Ivana Balića na frankfurtskom aerodromu u lipnju 2015. Naravno da Tomašević stigne dati potporu sudjelovanjem na Zagreb Pride ali bio je i na onom kudikamo frekventnijem i uzbudljivijem Berlin Prideu u srpnju 2016. Tomašević je imao i više tura po Aziji. Na nekim slikama je sa suprugom Ivom pa je izgledno da je putovao u paru. Tako je Tomašević pozirao ispred velikog spomenika Džingis-kana u Ulanbatoru u Mongoliji.

Iako je sa suprugom Ivom pozirao ispred te najveće statue konjanika na svijetu koja se nalazi u Mongoliji, Tomašević je ispod te autentične slike napisao Auckland, Novi Zeland. Slika je nastala u listopadu 2015. Da je Tomašević bio u Mongoliji svjedoče i druge slike koje je objavio na Fejsu. Iste godine putovao je i u glavni gruzijski grad Tbilisi. O tome svjedoči panoramska slika koju je tamo snimio i objavio u kolovozu 2015. na Faceu.  U listopadu 2016. bio je i na aerodromu u Parizu. No, sa suprugom Ivom obišao je i Nepal. Sa suprugom se slikao na raznim mjestima a na jednoj slici imaju tradicionalni cvjetni vijenac oko vrata.

Uz tu sliku piše kako je snimljena na lokaciji Thamel u Kathmanduu. Objavljena je 30. svibnja 2016. Također, on i supruga slikali su se i na planinskim visovima Annapurna tijekom tog putovanja. Stigao je Tomašević i do Južne Amerike gdje je doživio ponovni susret sa starim prijateljima u listopadu 2016. u Urugvaju.... No, očito je Tomašević uspješan pa je stigao biti sveprisutan, na zagrebačkim ulicama, među prosvjednicima, ali i na svjetskim aerodromima, azijskim planinskim visovima, južnoameričkim skupovima, na domaćim i inozemnim paradama ponosa, odnosno Pride paradama. Očito civilni aktivisti nisu samo backpackeri koji svijetom putuju bez novčića s ruksakom na leđima cipelcugirajući da ne zagađuju okoliš ispušnim auspusima.