Postupak osobnog bankrota neki prezaduženi hrvatski građani vide kao jedini izlaz oslobođenja dužničkog ropstva. Većina koji su tražili od hrvatskih sudova taj postupak završili su ga s pozitivnim ishodom. Naime, mnogima je pošlo za rukom osloboditi se nagomilanih pa i višemilijunskih dugovanja. Zadnji pobjednik u skupini bankrotiranih osoba zagrebački je umirovljeni profesor za kojeg je kampanju prikupljanja novaca pokrenuo preko Facebooka poznati zagrebački redatelj Dario Juričan koji je odnedavno i službeno promijenio ime u Milan Bandić. Preko weba pokrenuo je kampanju tražeći 225.000 eura za liječenje u Americi. No, emisija Provjereno raskrinkala je drugo lice Krešimira Mikića, kao osobe koja se kronično godinama zaduživala kod svojih studenata, svima pričajući istu priču da mu trebaju novci za liječenje. Istu je priču prodao i zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i još jednom odnio pobjedu nad svojim brojnim vjerovnicima.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu kod sutkinje Mirne Jakovac 21. listopada otvoren je ali istodobno i zaključen stečaj nad profesorom Krešimirom Mikićem iz Zagreba. Određeno mu je razdoblje provjere ponašanja u trajanju od 5 godina a dobio je i povjerenika Josipa Perića koji će 'u ime i za račun potrošača unovčavati imovinu potrošača i prikupljenim sredstvima namiriti nastale troškove postupka'. Zadatak povjerenika je otvoriti poseban transakcijski račun kod financijske institucije za potrošača. Također, može unovčiti imovinu iz koje se mogu namiriti vjerovnici u slučaju da profesor stekne takvu imovinu i ako ona bude unovčiva u skladu sa zakonom. U obrazloženju piše kako je sam Krešimir Mikić podnio  prijedlog za otvaranje postupka stečaja potrošača te istome priložio Popis imovine i obveza te Plan ispunjenja obveza. O tome smo ranije objavili članak.

U Planu ispunjenja obveza potrošač je predložio potpuni otpis duga. Prezaduženi profesor nije predložio ispunjenje obveza u iznosu koji je jednak ili veći od 25 posto ukupnog iznosa potrošačevih obveza, što za sud znači da plan ispunjenja nije prihvaćen. Potom je sud zatražio podatke o imovini potrošača od Financijske agencije, Državne geodetske uprave, Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d., Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Zemljišnoknjižnog odjela ovog suda. Na temelju navedenih podataka, sud je utvrdio da je potrošač korisnik mirovine koja iznosi 7.964,44 kune. Prezaduženi profesor nastanak dugova pravdao je 'na sljedeći način.

Naveo je 'da mu je 2012. dijagnosticirana leukemija nakon čega je započeo s liječenjem u Americi budući je smatrao da će tamo imati kvalitetnije liječenje, a njegovi prijatelji i kolege iz Amerike su mu ponudili djelomično financiranje liječenja i lijekova. Međutim, kako je dio troškova morao snositi sam bio je primoran podići kredit i to je učinio kod PBZ d.d., Cash Expert, Slatinske banke, OTP Banke, Prima Solvent i BMJ Savjetovanje. U vrijeme podizanja kredita bio je zaposlen kao profesor na Učiteljskoj akademiji i primao je plaću u iznosu oko 11.000,00 kuna te je još zarađivao honorarno oko 8.000,00 kuna mjesečno. Kredite je podigao oko 2017., 2018. i isti su iznosili ukupno oko 200.000,00 kuna. U vrijeme podizanja kredita, očekivao je da će raditi još minimalno dvije godine na Učiteljskoj akademiji, međutim nakon što se promijenila uprava fakulteta, nova uprava je odlučila da ode u mirovinu, u koju je otišao 2018., s time da je imao dogovor s fakultetom da će povremeno predavati i za to primati naknadu u iznosu 3.000 - 4.000 kuna, a u to vrijeme je i ugovorio radni odnos s Vern-om za narednih 5 godina i mjesečnu plaću u iznosu 13.500 kuna.

Na Vern-u je radio do veljače 2020., nakon čega je ugovor raskinut jer je Izraelsko sveučilište preuzelo Vern i odlučilo nastavu organizirati na drugačiji način. Nakon toga njegovo jedino primanje je mirovina od koje mu se plijeni trećina za namirenje dugova. Trošak mjesečnog liječenja je iznosio prosječno oko 3.000 - 4.000 kuna, a ponekad i do 8.000 kuna, zbog čega ponekad nije bio u mogućnosti podmirivati svoje ostale obveze te je tako nastao dug prema Gradu Zagrebu, HEP Toplinarstvo d.o.o. i Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća.U konačnici, ističe da ne osporava postojanje dugova, ali ih nije u mogućnosti otplatiti te naglašava da je u vrijeme podizanja kredita njegova financijska situacija bila drugačija i nije imao razloga očekivati da će se njegove financije promijeniti na način da neće biti u mogućnosti otplaćivati kredite.U dopunjenom i specificiranom Popisu imovine i obveza.., potrošač je naveo da njegov ukupan dug iznosi 335.083,84 kune i to prema vjerovnicima PBZ d.d., Cash Expert, Grad Zagreb, Hep Toplinarstvo d.o.o., Zoran Grgurev, Jasmin Ćosić, Prima Solvent, Slatinska banka, BMJ Savjetovanje i OTP banka. Podneskom od 1. srpnja 2021. vjerovnik Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća, prijavio je svoju tražbinu u iznosu ukupno 1.348,85 kuna' - piše u sudskom dokumentu.

Sud je 8. rujna 2021. pozvao osobe koje imaju pravni interes za provedbom postupka stečaja potrošača da u roku 15 dana od objave rješenja na mrežnoj stranici e–oglasna ploča sudova uplate predujam za namirenje troškova postupka u iznosu od 10.000 kuna, međutim nitko od vjerovnika nije uplatio predmetni predujam. 'Iz utvrđene ukupne visine potrošačevih dugova (336.432,69 kune) te vrijednosti njegove imovine (mjesečna mirovina u iznosu 7.964,44 kune), jasno je da potrošačeva imovina nije dostatna za namirenje njegovih dugova, slijedom čega je potrošač nesposoban za plaćanje te je time ispunjen' osnovni preduvjet osobnog stečaja. Tako je profesor koji je široj javnosti postao poznat nakon emisije Provjereno iz kojeg je proizlazila njegova upornost u žicanju novaca od brojnih studenata i to za potrebe liječenja a koje nikada nije vratio, odnio još jednu dužničku pobjedu.

Potezom pera oslobođen je golemih dugova i brojnih drugim vjerovnicima pa sad može zamoliti svoga nekadašnjeg studenta Darija Juričana, koji je za njega pokrenuo prvu Facebook kampanju prikupljanja novaca, da pokrene novu kako bi mogao otpočeti s novim ciklusom zaduživanja kod lakovjernih. Naime, Juričan je preko svog Blinka - filmskog inkubatora napravio tu Fejs kampanju i to, kako je napisao, 'za najboljeg profesora na svijetu'. Tko zna možda uskoro Dario Juričan pokrene kampanju i za ponovno otvaranje stečajnog postupka nad suprugom Martine Tomčić, Ženjom Moskaljovim, koji je također od Općinskog građanskog suda u Zagrebu zatražio osobni stečaj zbog duga od 25 milijuna kuna ali mu je taj postupak propao jer je povjereniku zatajio imovinu pa je proglašen nepoštenim o čemu smo prethodno pisali