Nakon nestanka Mateja Periša na mračnim beogradskim stepenicama pokraj restorana Savanova i početka službene potrage za njim sve je aktivnija potraga za Splićaninom od strane brojnih web entuzijasta koji svakodnevno donose nove tragove koji bi mogli pomoći rekonstrukciji. Evidentno je srbijanska policija uložila velike napore u fizičku potragu za nestalim Splićaninom kao i forenziku Matejevog Samsung mobilnog uređaja - no ništa nije dalo rezultat. Zadnja izjava srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina kako sada traže Matejevo tijelo nakon što su postupali po svim dojavama uključujući i one vračara - svjedoči kako s istekom 30-og dana neuspješne potrage postoji volja da se slučaj arhivira i dalje, kako pravila nalažu, postupa samo s dojavama. Dok se aktivna potraga privodi kraju raste broj komentatora na društvenim mrežama kako je Matej Periš žrtva neke organizirane skupine, da nekome odgovara da se prikaže kako je bio pod utjecajem nekih psihoaktivnih supstanci pa se zbog tog izgubio i skočio samoinicijativno u Savu te da ga je voda odnijela. Prevladava uvjerenje kako policija nije temeljito ispitala određene osobe jer uživaju zaštitu. Zanimljivo je kako se na YouTube kanalu Nestali Matej Periš pojavila snimka sa zaslona mobitela Maje Sopte i ista dovela u svezu s kadrom djevojke koja trči u trenucima kada i Matej istim ulicama. Objavljena je i snimka zaslona na Instagramu za koju se tvrdi kako je dostavljena od strane prijatelja nestalog Mateja a na kojoj se vidi da je Maja iscrtavala rute kretanja na navigacijskoj karti kojom se kretao Matej. No, otkriće koje slijedi zasigurno će baciti novo svjetlo na zanimljivu mrežu kontakata i prijateljstava koje je ostvarila do prije mjesec dana javnosti nepoznata Splićanka.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Odmah nakon što se doznalo kako je njegova prijateljica Maja Sopta zadnja osoba s kojom je komunicirao Matej Periš prije nestanka ta vlasnica agencije za iznajmljivanje brodova iz Podstrane zatvorila je svoje profile na Facebooku i Instagramu. Nakon njenog gostovanja u emisiji EXploziv Prve srpske televizije isplivale su razne sumnje koje su dovele u pitanje njenu iskrenost pred kamerama kao i produbile pitanja je li istražiteljima rekla se što zna i koliko toga taji, možda i iz razloga, osobne sigurnosti. O tome smo pisali u zasebnom članku koji se bavi time kako je nehotice otkrila da je s Matejem komunicirala preko Instagrama i razmjenjivala rute kretanja. Na YouTube kanalu Nestali Matej Periš friško je objavljena njena slika sa zaslona mobitela gdje je u bijeloj majici s kapuljačom koju u Srbiji nazivaju dukseria a kod nas 'hudica' te s NY kapom šiltericom.

Ta je slika komparirana sa slikom osobe koju su zabilježile kamere u noći Matejevog nestanka neposredno nakon što je on protrčao. Komentatori na tom kanalu većinom su uvjerenja kako je to ona i kako nju netko štiti. Takvo uvjerenje prevladava i na drugim profilima na društvenim mrežama koje se bave nestankom Mateja Periša. No, Maja Sopta zasigurno nikome neće ostati dužna. Da ima ono što bi se u narodu reklo 'dugačku jezičinu' vidljivo je i s Facebook profila maja.sopta s kojeg su uklonjene sve profilne snimke ali su ostale samo  recenzija i slike iz beogradskog Sakura restorana od 30 siječnja 2020. godine Taj se lokal nalazi u Beton hali, dakle na istom mjestu na kojem posluje i klub Magacin, bivši Gotik iz kojeg je istrčao Matej i izgubio se u mračnoj noći zadnjeg dana 2021. godine.

U recenziji koja je vidljiva i na stranicama tok skupog i elitnog sushi bara Maja je napisala kako tamo voli kad ju poslužuje samo jedan konobar jer su drugi glupi, spori i žele ju prevariti. Također i na Facebook stranici Split Boats koja promovira ponudu agencije kojom se ona bavi komentirala je javljanje jedne Facebook korisnice iz Srbije koja je pitala je li to ona Maja koja tvrdi da je u Beogradu bio led a snijeg i led su pali tek 7 dana nakon što je Matej nestao. S profila Split Boats toj je Facebook korisnici odgovoreno 'Rada B Antonijević za nas Dalmatince sve ispod 21 stupnjeva je led i snig, gospodine dragi. A sad odjebite u pakao di ćete i gorit koliko ste zli'. Osebujni, kako bi pripadnici mlade generacije rekli, brutalni stil izražavanja ima i Majin brat Vicenco Sopta o čemu smo već pisali a koji je putem Facebooka govorio kako bi on takve poput Lane Jurčević pregazio na cesti kad mu vrate vozačku.

Zanimljivo je kako je njihova mama bila ujedno Matejeva učiteljica pa nam i to može ilustrirati kako je teško onima koji odgajaju tuđu djecu odgojiti i svoju.  Mama Maje Sopte je također na Facebooku objavljivala slike sa svojih egzotičnih putovanja u Tajland i Kubu te slike partijanja s ekipom na Zrću o čemu smo pisali, no sada su sve te slike izbrisane s njenog profila. Oko slučaja nestanka Mateja Periša stvorila se kritična masa sljedbenika na društvenim mrežama koji se ne mire sa službenim stajalištima kako nije bilo nikakvog nasilja pa samim tim ni nikakve pozadine Matejevog nestanka.

Što je privuklo široke mase na internetu tom slučaju a ne brojnim drugim nestancima - nije lako dešifrirati. Zasigurno je veliku ulogu imalo sveukupno držanje Matejevog oca Nenada Periša koji je došao u Beograd, davao izjave kako nikuda ne ide bez svoga sina i koji je ljudima bio dostojanstven u svoj svojoj roditeljskoj boli. Moguće da je javnost u Matejevom licu prepoznala nešto čisto, nevino i bezazleno, lice osobe koja može biti i u prljavštini ali u kojoj je završila ne usljed svojih želja i spoznaja, već usljed neprepoznavanja stvarnog karaktera. Možda je Mateja javnost prepoznala kao naivca kojeg bi netko mogao i uvući u nešto prljavo baš zbog toga što svojim licem 'bezazlenjaka' može otkloniti u startu sumnje kako se radi o nečemu mutnom. Zbog toga na webu uglavnom pišu kako je žrtva kojoj je netko namjestio te se izvode razne teorije da je žrtva sačekuše o čemu smo pisali.

Matej Periš ukratko ima lice osobe za koju nitko ne bi rekao kako je 'premazan svim mastima'  kao neki drugi akteri koje je ovaj slučaj iznjedrio na površinu. Pod akterima se misli i na osobe koje presudno odlučuju o događaju nestanka kao i kraju istrage. Već smo pisali o Instagram objavi korisnika pod imenoma lelola__la. Na tom profilu objavljena je originalna slika za koju se tvrdi kako ju je u Viber grupu postavio prijatelj nestalog Mateja. To je ista snimka koju je Maja Sopta slučajno otkrila pred kamerama EXploziva kada je htjela pokazati da je imala propušteni poziv pa je umjesto toga otišla na Instagram poruke i pomicanjem prsta otkrila dvije slike - odnosno karte za koju je kasnije na tom Instagram profilu napravljena analiza. Istaknimo da u Instagram komunikaciji tog profila s pratiteljima piše:

'Slike s Majinog telefona! Prijatelj od Mateja bio admin u grupama na viberu. Poslao je ove slike da su od Maje i odjednom izišao iz grupa! trenutno'. Potom piše sljedeće: 'Osoba koja je autor ove fotografije se i nalazi upravo na ovome mjestu. ( na lokaciji nastanku fotografija koje su bile u Majinom telefonu) zbog oznake točne lokacije ( prvi znak u doljnjem desnom kutu). Ispod tog je znak planiranog kretanja od točne lokacije ili dolaska na planirani cilj. Prilikom pomicanja krug gubi točku iznutra i točnu trenutnu lokaciju. Tko ih je uradio ???? Također opcija dijeljenja svoje točne lokacije nam pokazuje lakši put do te osobe i uvid u njegovo stanje potrošnje baterije. Čudno da se zna koliki postotak baterije je imao, a gdje je nestao nitko ne zna. Sve su to slučajnosti jel ??......I također se u dijeljenju točne lokacije moze staviti na " skriveni način " da se na karti ne pokazuje znak osobe gdje je točno, ali zato onome tko ga prati stoji znak i prvi i drugi u doljnjem desnom kutu i naravno kompas smjera u gornjem desnom dijelu u kojem smjeru treba treba ići'.

Na to su uslijedili komentari tipa kako je Beograd pokriven s 2 milijuna kamera pa je sramota da se toliko plaća a na kraju da se ne može ništa vidjeti, odnosno da bi ministar policije trebao podnijeti ostavku ako to ne može riješiti i slično. Korisnici na Instagramu postavljaju razne podatke pa i linkove na službeni popis kamera koje su na raspolaganju MUP-u Srbije. Iz svega se može zaključiti kako, koliko god službeni organi i budu željeli minorizirati skupine koje vode paralelnu istragu  da im to neće biti sasvim jednostavno jer se očito radi o skupinama ojačanim znanjem i sofisticiriranim vještinama. Kolektivni um koji se konstituirao na društvenim mrežama mogu se nazvati nekom vrstom pametnog digitalnog Sherlocka Holmesa, super detektivskog uma.

No, najdragocjenije u cijeloj priči je to da su akteri posijali digitalne tragove puno prije nego što su postali top tema u javnosti i događaju u kojem se logično žele predstaviti nevinašcima. Zanimljivo je kako neke osobe u cijeloj priči podcjenjuju i zdravi razum većine ali i sposobnost digitalno pismenih korisnika društvenih mreža da iščitaju ikone i druge informacije sa slike. No, za kraj ove priče ostavili smo jednu ali vrijednu informaciju detektiranu u virtualnom svemiru. Ta informacija je slika koja daje nevjerojatnu težinu cijelom slučaju. Mjesto radnje nije disko klub kako kaže pjesma već gumenjak. Na čamcu zanimljivo društvance. Središnji lik je sredovječni kratko ošišani muškarac u kupaćim gaćama s debelim zlatnim lancem oko vrata. Oko njega sjede tri ženske a jedna ponosno pozira na rubu čamca. Gumenjak se ljeljuška na lijepom plavom Jadranu.

Visoko uzdignuta čela, s ponosnim osmijehom sjedi Maja Sopta. Muškarac je glavom i bradom jedan od bivših pripadnika zemunskog klana koji je odslužio svoju kaznu i sudioništvo u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Poslije toga i sam je bio žrtvom nesupjelog atentata koji je uspješno preživio. Danas živi obiteljski život ali je vidljivo kako i dalje voli skupe terence, brze motore, ljetne morske užitke i naravno iznad svega svoju obitelj. Slika je nastala u kolovozu 2017. godine. Jedan od komentara na tu sliku je kako se na njoj nalazi sultan od Zemuna a drugi da je muškarac blažen među ženama. Andy Warhol bio je duboko u pravu kada je nagovijestio vrijeme u kojem će svatko imati svojih pet minuta slave. Maja Sopta upravo proživljava svoji teških pet minuta slave. Za Mateja Periša sve do njegovog nestanka javnost nije znala.

Ni u Hrvatskoj nije bio poznat Nenad Periš iako je u Splitu bio jedan od uglednijih, politički i sportski aktivnih građana o čemu smo pisali. Kao i u svakoj istrazi i u ovoj je bitno da javnost ne stekne dojam kako netko nekoga štiti i kako se određenim informacijama ne daje pažnja koju zaslužuju. U konačnici javnost koja plaća iz svojih poreznih džepova policiju i u Srbiji i Hrvatskoj ima pravo znati je li se postupa profesionalno ili profesionalizam kao u bivša vremena uzmiče pred političkim ili što je još gore kriminalnim nalozima. U slučaju nestanka Mateja Periša uključila se javnost tako da istinu više ne traži samo njegova najuža obitelj već tisuće i tisuće ljudi u svim zemljama bivše Jugoslavije.