Danas su objavljeni rezultati toksikološkog nalaza tijela pokojnog 27-godišnjeg Splićanina. Iako su rezultati očekivani jer su se prve vijesti o narkoticima pojavile odmah nakon nestanka Mateja Periša zadnjeg dana 2021. godine, pa je i objavljeno kako je na tu temu iskazivala Maja Sopta, Matejev zadnji kontakt, ali i da je policija pronašla tragove speeda u kombiju s kojim su Matej i društvo došli iz Zagreba u Beograd, bilo je puno onih koji su sumnjali kako se potenciranjem droge skriva nešto puno veće ili da se nekoga pokušava zaštiti. Činjenica je da su sve informacije oko narkotika puštene već u prvoj fazi potrage i istrage od strane osoba koje su bile na neki način povezane sa srbijanskom policijom pa je upravo to favorizirano detroniziranje nestalog mladića mnogima bio okidač za sumnje u navedenom smislu. Kada je u Beograd stigao Matejev otac Nenad Periš koji je odmah izjavio kako njegov sin nije ništa konzumirao i da je bio sportaš popustile su objave oko droge kao okidača neželjenog raspleta događaja koji su prethodili Matejevom nestanku nakon što je optrčao svoje posljednje životne dionice na beogradskim ulicama. Činjenica je da je Nenad Periš od početka bio pun superlativa u službenu istragu srbijanske policije koja je surađivala i s hrvatskim kolegama pa ne čudi da je i danas prihvatio priopćenje koje je izdalo beogradsko Više tužiteljstvo kako nasilja nije bilo. Tako je zatvoren krug, od službene rekonstrukcije koju je osobno predstavio srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin koji je izjavio kako nasilja nije bilo ali da se traga za tijelom, što je mnogima bio znak kako on zna da je Matej mrtav jer bi inače, u suprotnom, rekao da se traga za osobom - do obdukcijskog i toksikološkog nalaza - zatvorio se krug. Na to su upozoravali brojni komentatori na društvenim mrežama već u prvom mjesecu potrage za Matejem. Točno je istaknut slijed događaja, a neki su čak išli dotle da su govorili kako je Matejev otac koperativan i komplimentira srbijanskoj policiji kako bi od njih dobio tijelo da sina može dostojno ukopati. Nenad Periš je danas izjavio kako je Matej tajnu odnio u grob, no, unatoč tomu, materijalni dokazi koji su isplivali s Matejem na svjetlo dana daju za pravo i onima koji misle kako službena istina nije objektivna i traže pravdu za Mateja. U međuvremenu smo uputili i pitanja Nenadu Perišu, ali za sada odgovor nismo dobili. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači 2016. Express je objavio članak pod naslovom 'Otkrivanje tragova narkotika u ljudskom organizmu ovisi i o tome u čemu ih tražite'. Radilo se o prijevodu članka iz Business Insidera. U članku je detaljno opisano koliko dugo razne droge poput marihuane, kokaina i MDMA-ja mogu ostati u organizmu te koliko se dugo mogu iščitati. Naglasimo kako duljina detekcije droge uvelike varira o tome traži li ih se u urinu, krvi ili kosi. Primjerice,  marihuana tako u urinu ostaje 7-30 dana, u krvi oko dva tjedna, a u kosi do 90 dana. Za kokain je navedeno kako u urinu ostaje svega tri do četiri dana, u krvi samo jedan do dva, ali u kosi čak do 90 dana. Prema istom izvoru alkohol iz krvi "ispari" za 10-12 sati, iz urina za tri do pet dana, no u kosi isto ostaje do 90 dana. Zanimljivo je kako u pogledu detekcije 'najbolje' prolaze konzumenti LSD-ja koji se iz urina može očitati jedan do tri dana, iz krvi svega dva do tri sata, a iz kose do tri dana. Ukratko, sve vrste droga jedino se mogu iščitati analizom kose i to u roku do 90 dana.

S obzirom da je Matej Periš službeno nestao u prvim satima zadnjeg dana 2021. godine, da je njegovo tijelo isplivalo 18. svibnja ove godine kod Ade Huje postavlja se pitanje kako je detektiran alkohol, kokain i speed ako je točna tvrdnja da se tragovi droga mogu iščitati u roku 90 dana. Ako je točno da se droga zadržava u kosi unutar 3 mjeseca onda to dovodi pod znak pitanja trenutak Matejeve smrti. Postoji vjerovanje kako kosa i nokti rastu nakon smrti. No, to je zato što se okolna tkiva povuku pa djeluje kao da je kosa izrasla za 1 cm. Činjenica je kako se na nekim truplima pojavljuje  vosak u prvih nekoliko dana koji prekrije kožu i koji može očuvati ostatke pokojnika godinama. To bi možda moglo objasniti činjenicu da je tijelo Mateja Periša bilo u takvom stanju da su brojne osobe na društvenim mrežama iznosile sumnju da je proveo skoro 5 mjeseci u vodama Save i Dunava. Na društvenim mrežama brojni komentatori već od siječnja pišu kako će toksikološki nalaz zacijelo pokazati prisutnost droga u Matejevom organizmu.

Zanimljivo je kako to pišu osobe koje od početka misle kako je on ubijen te da su oni koji su to skrivili osigurali takav razvoj događaja. Neki su Matejev nestanak i utapanje uspoređivali s Banjalučaninom Davidom Dragičevićem  iz Banja Luke za kojeg neki na webu tvrde kako je bio vješt haker kojeg su otkrića podataka o zamračenim interesima doveli do toga da se njegov mladi život okonča a slučaj bude predstavljen kao utapanje povezano s konzumacijom droga. Nakon obdukcijskog nalaza i izjave beogradskog Višeg tužiteljstva kako nije bilo tragova nasilne smrti, oglasio se i otac pokojnika Nenad Periš. Znakovito je kako beogradsko tužilaštvo navodi kako nije bilo oštećenja udova a upućeni tvrde kako je Matej pokopan bez lijevog stopala. Sljedeća kontroverza vezana je uz crvene krvave tragove na njegovoj odjeći. Upućeni tvrde kako je imao tipične fleke kakve mogu ostati samo od krvi po cijeloj odjeći a na slici koju je objavio Informer i koja je najvećim dijelom zatamnjena jasno se vide crveni tragovi na stražnjem dijelu, odnosno džepu od hlača.

Sliku je objavio portal republika.rs. Još se dvije stvari opiru logici, zdravom razumu ali i zakonima fizike. Naime, Matej je isplivao s mobitelom u džepu što uz stanje tijela i odjeće zbunjuje brojne komentatore na društvenim mrežama. Naime, oni se pitaju kako mobitel nije ispao ako je tijelo prevalilo  put uz dno rijeke, poglavito kad je prošao ispod Pančevačkog mosta za koji je poznato kako je zbog bombardiranja u II. svjetskom ratu nepremostiva prepreka. Naime, ispod postojećeg mosta nalazi se cijela konstrukcija vlaka koji je potonuo s mostom kad se isti srušio te je, iako je dio prekriven šljunkom i muljem, veliki dio armature iznad tog sedimenta. Zato je pravo čudo da je Matejevo tijelo prevalilo takav jeziv put a da je mobitel ostao u džepu. No, zadnja stvar koja je šokirala brojne komentatore je činjenica da je njegov sat izvučen kao nov što se jasno vidi na snimkama koje su nastale na mjestu gdje je tijelo isplivalo. Te su snimke objavljene u brojnim medijima a u tehničkom smislu su kvalitetne one koje je objavio portal informer.rs.

Brojni su komentatori izrazili sumnju da je sat mogao ostati neoštećen a metalni remen bez korozije. Dodatni šok izazvala je izjava Nenada Periša koju je dao prije 5 dana beogradskom Kuriru kada je rekao kako je dobio Matejev sat koji još uvijek radi. Pokušali smo na više adresa provjeriti mogućnosti da sat izdrži takav dril pod vodom kao i saznati marku sata. Ekspert za satove je prepoznao marku satu i druge karakteristike te iznio svoj sud, točnije rečeno sumnje. Kako bismo bili sigurni da nećemo iznijeti neku dezinformaciju poslali smo upit Nenadu Perišu na njegov osobni mail na radnom mjestu u splitskom Zavodu za javno zdravstvo kao i na mail Odjela za zrak i buku na čijem je čelu. Nismo primili nikakav odgovor ali upit donosimo u cijelosti.

Poštovani g. Periš,

Prvo Vam želimo izraziti najdublju sućut zbog gubitka Vašeg sina. Znamo da svako pitanje kod Vas budi bolne rane ali naša je profesija takva da pitamo i istražujemo. Pročitali smo Vaš intervju Kuriru u kojem ste rekli kako ste dobili Matejev sat i da on i dalje radi. Pokušali smo saznati kako je to moguće te smo kontaktirali stručnjaka. Dobili smo neke informacije i zapažanja koja želimo podijeliti s Vama ali ujedno i provjeriti je li točna informacija o marki sata.- Stručnjak misli kako se radi o starijem modelu SEIKO 5 SPORTS AUTOMATIC, na kojega je stavljen trendy remen koji ide s novijim SEIKO 5. Razlikuju se u dizajnu i položaju one bobice za namještanje ure. SEIKO 5 stariji ima bobu na sredini (3 sata), dok noviji SEIKO 5 ima bobu u otklonu, na 4 sata. Remen je tzv. shark mesh. Ti satovi su otporni do 10 bara tj.100 metara dubine u laboratorijskim uvjetima. Unatoč tome nisu za duže dubinsko ronjenje već za zaron. Ne podnose teške promjene temperature. S obzirom da je riječ o starijem modelu pitanje je tko ga je održavao i da li je mijenjao brtve.

Stručnjak misli kako sat ne bi mogao izdržati toliko dugo u vodi, sporno bi bilo nekoliko situacija, prvenstveno nagli skok jer nije predviđen za skokove, niti za nagle promjene temperature. Misli da bi brtve popustile, ako ne odmah onda prilikom porasta temperature u vremenu pronalaska tijela. Bila bi sporna i brzina kretanja rijeke, promjene tlaka, udarci tijela o prepreke, stres, itd. Ti mehanizmi su dosta osjetljivi. Stručnjak smatra da je slika sata dosta čista, tj. da je sat čist. Uhvatilo bi se dosta toga u taj remen i ako išta može biti smjernica, da je nešto mutno u igri, jest ta "čistoća" remena. Stručnjaku je to nepojmljiv detalj te smatra kako je sat trag da je bio na suhom mjesto a ne pet mjeseci u vodi. Kako Vi to komentirate? Na upit nije stigao nikakav odgovor od Nenada Periša koji inače komunicira s medijima iz čitave regije. Moguće da nije stigao odgovoriti pa ako ikada dođe odgovor svakako ćemo ga podijeliti s javnošću.

Reci što misliš!