U ovom dijelu svijeta nekako se podrazumijeva da djeca imaju ogromna očekivanja od roditelja ne samo u pogledu školovanja već i ukupnog standarda. U Hrvatskoj je čak zaživjela praksa da zrele osobe uživaju komoditet roditeljskog doma dok se u razvijenim zemljama Zapada forsira da se djeca što prije nakon punoljetnosti puste u samostalni život i pod zasebni krov nad glavom. I dok djeca i skandinavskih bogataša znaju kako trebaju zaraditi za svoju prvu nekretninu kod nas nerijetko mnogi očekuju da im krov nad glavom, više ili manje luksuzan, daruju roditelji. Kada je darovala četvrtinu luksuzznog stana sinu saborska zastupnica Možemo očito je bila bliže balkanskom stilu razmišljanja no kada ga je uzela natrag približila se krućim skandinavskim standardima.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nije nepoznanica da je saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin jedna od najbogatijih saborskih zastupnica. Prema imovinskoj kartici ona je u vlasništvu ili suvlasništvu 13 nekretnina – 3 stana, 2 kuće s okućnicom, 2 poslovna prostora, 3 šume, vikendice sa zemljištem, vinograda i njive ukupne tržišne vrijednosti preko 29 milijuna kuna. Od tih 13 nekretnina, zastupnica Možemo je u suvlasništvu njih 9 s trećim osobama, dok četiri nekretnine ima u vlasništvu osobno i/li sa suprugom. Već smo ranije pisali kako je dio nekretnina stekla u vrijeme dok je gradonačelnik Zagreba bio Milan Bandić a ona aktivistica koja se snažno opirala Bandićevom modelu upravljanja metropolom. No, to Uršu, koja se tada zvala Neda jer još nije bila službeno promijenila ime, nije spriječilo da sklopi milijunsku nagodbu s Gradom Zagrebom o čemu smo prethodno pisali.

Imovinska kartica zastupnice Možemo će  zacijelo biti bogatija ako uspije do kraja s postupkom u kojem traži povrat nacionalizirane imovine. Tu je proceduru započeo još njezin pokojni otac Mladen. Ranije smo objavili članak kako je Urša u imovinskoj kartici sakrila arheološki park u Ivancu. Naime, ona potražuje tamo nekretnine a iz dokumenta lokalne uprave bilo je vidljivo kako je dobila obveznice dok se ne riješi zahtjev. Kao što smo prethodno pisali i prvi hrvatski predsjednik bio je veliki štovatelj pokojnog pijanista i glazbenog pedagoga Mladena Raukara da ga je odlikovao kao i njegovu kći Uršu o čemu smo pisali neposredno prije zagrebačkih lokalnih izbora u kojima je lista Možemo trijumfirala i osvojila vlast u hrvatskoj metropoli. Teško je reći je li Urša prva političarka među glumicama ili prva glumica među političarkama.

U svakom slučaju je iskazala hrabrost i odvažnost pa čak i kada je prstom zaprijetila Milanoviću dok je bio premijer o čemu smo prethodno pisali. No, neovisno o njenom umjetničkom ali i političkom te aktivističkom habitusu Urša je kraljica racionalnosti kada je posrijedi imovina a poglavito nekretnine. Ona je ne samo puno toga naslijedila nego cijelom tom imovinom krajnje racionalno upravlja. U prilog tome može svjedočiti kako je čak i stan koji je darovala svome sinu sporazumno vratila u svoj posjed. Radi se o 5-sobnom stanu na četvrtom katu u središtu Zagreba u Palmotićevoj ulici. U istoj zgradi  ured imaju i odvjetnici Bartolići koji su uspješno vodili ne samo kao rođaci već i profesionalci Uršin maratonski imovinski spor sa Gradom Zagrebom iz kojeg je glumica izašla kao istinska materijalna pobjednica.

Taj je stan Urša, dok se još zvala Neda o čemu smo pisali, darovala sinu Luki Gamulinu i to temeljem Ugovora o darovanju od 10. rujna 2010. godine. No, stan je ponovno vratila pod svoje vlasništvo i to 'na temelju sporazumnog raskida ugovora o darovanju od 31.ožujka 2015.godine. Tako je saborska zastupnica Možemo dokazala kako s njom nema šale, tu jednu četvrtinu vlasništva koje je prenijela na sina nakon pet godina ponovno je uzela natrag. Iz navedenog proizlazi kako Urša ima više skandinavski nego balkanski model odnosa prema imovini kad su potomci u pitanju. Naime, tamošnji bogataši ne misle kako djecu treba darivati nekrtninama već da im treba pružiti dobar odgoj, obrazovanje i neko putovanje vrijedno spomena a da se za sve ostalo pa i stan djeca moraju sama pobrinuti.

Kao što će se britanski prijestolonasljednik princ Charles očito načekati imperijalne krune sve dok je njegova majka 96-godišnja kraljica Elizabeta II živa tako će se očito i Luka Gamulin morati načekati da uživa vlasništvo jedne od 13 nekretnina koliko njegova mama ima u vlasništvu i suvlasništvu. Luka je inače jedini nasljednik glumice i zastupnice kojeg je dobila u braku s arhitektom Nikom Gamulinom. Luka je diplomirao na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu a na svom Facebook profilu 2012. objavio je post koji je nazvao 'moja prva plaća'. Uz tu objavu išla je slika limenki. Ako su mu i ostale plaće slične Luka Gamulin zadugo sigurno neće doći u poziciju da zaraditi za svoj prvi samostalni krov nad glavom. 

Sin Urše Raukar na FB profilu 2012. napisao je uz karton limenki da je to njegova 1. plaća, očito će teško do vlastitog krova nad glavom jer mama mu je 2010. darovala četvrtinu 5-sobnog stana pa mu 2015. isto uzela