Većina građana Hrvatske nikada nema cjelovit uvid u liste osoba koje se opetovano natječu za udobnu i super plaćenu poziciju saborskog zastupnika. No, svake četiri ili manje godina na listama raznih stranaka nalaze se politički ambiciozni građani iz svih dijelova Lijepe naše. Među njima ima puno onih koji se uporno natječu za Sabor. Sve dok Nikola Grmoja nije postao najglasniji zastupnik Mosta u Saboru nije bilo ni pretjeranog interesa javnosti za ostale pretendente na najviše dužnosti unutar njegove obitelji. No, dok se u slučaju Grmoje i njegovog ujaka Miše Veraje koji je izlazio na izbore na listi minorne Autohtone - hrvatske stranke prava - A-HSP radilo o dva pokušaja, šogor SDP-ovog načelnika Milne na Braču Neno Doždor čak je tri puta pokušao postati zastupnik. U svim tim pokušajima radilo se o zanemarivom broju glasova koji bi vjerojatno neke realnije osobe već nakon prvog poraza odgovorile od daljnjih izbora. No, nikakvi izborni debakli nisu očito stali na put političkim ambicijama najbližim članovima obitelji poznatog Mostovca i SDP-ovca. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je hrvatski dužnosnik, SDP-ov načelnik Općine Milna, Frane Lozić (49) predavao svoje imovinske kartice u njima je navodio i primanja svoje supruge Alenke Lozić. Iz imovinske kartice tako proizlazi kako je supruga načelnika Milne u više mandata zaposlena u tvrtci Silvio i Lorena u Milni. Za neupućene radi se o tvrtci koja izvrsno posluje jer posjeduje diskontni market u privatnoj marini u Milni te jedan u Ložišćima. Prema zadnjem poslovnom izvješću predanom u travnju 2021. Fini tvrtka je imala aktivu u iznosu 1.617.239 kn. Poslovnu godinu završila je s prihodima većim od 31.000 kn. Troškovi prodane robe zabilježeni su u iznosu većem od 1,9 milijuna kn. Tvrtka Lozićevog šogora posjeduje i Caffe bar Milla Naves, ujedno i cocktail bar a koji posluje na atraktivnoj lokaciji na Rivi u Milni.

Stoga ne čudi da supruga SDP-ovog starog novog načelnika Milne iznosi 8.900 kn bruto, odnosno 6.000 kn neto. No, Lozićeva supruga Alenka nije samo obična uposlenica u tvrtci Silvio i Lorena d.o.o. Ona je ujedno i sestra Nene Doždora, osobe koja je čak tri puta pokušala ući u Hrvatski sabor na listi Autohtone - Hrvatske stranke prava A-HSP.  Prvi put se Doždor natjecao za Europski parlament. Prema rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo 30. travnja 2013. godine dobio je 56 glasova na listi Autohtone - Hrvatske stranke prava A-HSP. Da stvar bude beznadnija na istoj listi natjecao se i najpoznatiji hrvatski ultradesničar, sada pokojni Mladen Schwartz koji je dobio 189 glasova. Ilustracije radi navedimo kako je tada sadašnji premijer Andrej Plenković dobio čak 37.546 a iza njega na listi HDZ-a bila je Dubravka Šuica s 31.483 glasa.

Debakl na izborima za EU parlament nije spriječio politički ambicioznog Nenu Doždora iz Milne da krene na pohod na fotelju u Hrvatskom saboru. Prema rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo 24. studenog 2015. godine Neno Doždor je kao kandidat za zastupnika u Saboru u X. izbornoj jedinici osvojio mizernih 30 glasova. Pobjednik za jedan glas iznad njega bio je ujak Nikole Grmoje Mišo Veraja, kojeg su svojedobno bejzbol palicama napali usred Metkovića. I na sljedećim izborima sreću u utrci za Sabor okušali su se šogor SDP-ovog načelnika i ujak Mostovog zastupnika. Tako je prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva 26. rujna 2016. godine Neno Doždor, ujedno nositelj liste A-HSP osvojio 91 glas a Mišo Veraja debelo je zaostao za njim sa samo 17 glasova.

Istaknimo da ni na prvim izborima za Sabor 2015. ni Nikola Grmoja nije slavodobitno startao. Tako je prema službenim rezultatima kao kandidat u I. izbornoj jedinici na listi Mosta osvojio tek 483 glasa ili mizernih 1,13 posto od ukupnih glasova datih Mostu. Listu Mosta u toj izbornoj jedinici predvodio je Drago Prgomet koji je osvojio polovicu ukupnog broja Mostovih glasova, odnosno 21.438 glasova. O Miši Veraji, ujaku Nikole Grmoje, kao osobi sklonu i incidentima prethodno smo pisali u rekonstrukciji uspona Mostovog zastupnika na nacionalnu političku scenu. Na kraju istaknimo kako se građanima Hrvatske često čini kako su političke opcije u Hrvatskoj konfrontiraju i da žive u nekim zasebnim oblacima tako da skoro međusobno niti ne komuniciraju.

Možda je to tako u nekim slučajevima, no u odnosnima SDP-ovog Frane Lozića koji dolazi s lijevog političkog spektra i njegovog šogora Nene Doždora koji dolazi s krajnje desnog političkog spektra stvar je posve suprotna. Naime, ne samo da Lozićev šogor skrbi da njegova supruga dobiva redovito plaću i sve druge benefite radnog odnosa već, prema izvješću koje je Lozić podnio o troškovima kampanje, SDP-ov načelnik Milne troši novčana sredstva u kampanji u tvrtci svoga politički debakliranog šogora. Inače i na web stranicama Općine Milna vidljiva je i dodatna uloga marketa koji je u vlasništvu šogora načelnika Milne. Naime, kada se provode službene ankete zainteresirane se mještane informira kako među ostalim, istu mogu popuniti u marketu tvrtke Silvio i Lorena kao i marketu Studenac.

Iako se to čini na prvu beznačajnim istaknimo i kako brat Frane Lozića Josip Lozić zv. Jozo radi upravo u Studencu. U dokumentu piše kako je javnost više puta motivirana na ispunjavanje ankete. Postavlja se pitanje i tko kontrolira da se očuva integritet ispunjenih anketnih listića kada isti završavaju na prodajnim punktovima zainteresiranih članova najuže obitelji načelnika Milne Frane Lozića. Inače, protiv Lozića bilo je više podizanja kaznenih prijava, jedna se ticala lažiranja diplome inženjera elektrotehnike. U listopadu 2018. i sam je Lozić izjavio: 'Imam 16 prijava za 140 kaznenih djela, četiri suđenja... I opet sam pobijedio!'. 

Poznato je i kako je aktualni predsjednik Zoran Milanović u vrijeme dok je bio premijer razriješio načelnika iz svoje SDP stranke i cijelo Općinsko vijeće te imenovao posebnog povjerenika o čemu svjedoči službena odluka iz siječnja 2015. godine. Svojedobno su svi napadali pokojnog predsjednika Tuđmana tereteći ga za koncept 200 bogatih obitelji. No, godine koje su uslijedile nakon njegove smrti pokazale su kako hrvatska ima puno više od tih 200 bogatih obitelji i da su sve manje ili više, na nacionalnoj ili lokalnoj razini, skopčane s politikom.

REAGIRANJE NENE DOŽDORA:

Nakon objave ovog članka ali i drugog o proglogodišnjem napadaču na žene u Splitu - link - zaprimili smo reagiranje spomenutog poduzetnika iz Milane na Braču koji je preko Face profila dijelio objavu o tom napadaču. Doždor je reagirao na pojedine dijelova oba članka pa isti objavljujemo:

Neno Doždor vam piše osobno.. uz dužno poštovanje novinaru kojem sam ja osobno top tema ...poruka od mene ako ga bilo što zanima može se obratiti meni osobno Ii vrlo rado ću mu odgovoriti na svako postavljeno pitanje moj život i moj posao je JAVAN, OBRAZ ČIST I VEDRO ČELO. Naime iz vašeg članka iščitatavam među ostalim i da ja se "volim opustiti uz piće" što apsolutno ne odgovara istini ja ne pijem i ne volim piti nikakva alkoholna pića, pijem isključivo i samo mineralnu vodu Jamnica i kavu (što je lako provjeriti ) nije uopće korektno s vaše strane insuinirati i povezivati mene s milnarskim načelnikom iz redova SDP-a iako je istina da je on muž moje sestre da ste mene pitali dobili bi istinite informacije iz prve ruke. Među njima i te da ni SDP kao ni HDZ stranke ni do dana današnjeg mi nisu platili tj tvrtci u mom vlasništvu Silvio I Lorena d.o.o. ni od predzadnjih ni od zadnjih izbora ( ukoliko želite dokaz voljan sam vam dati kopije fakturiranih računa).

Uspješnost tvrtke Silvio I Lorena se gradi od daleke 2008 godine a tvrtka je sljednica trgovačkog obrta "DINA" I po sili zakona je prešla u tvrtku čije su bilance javne i transparentne, koja uredno posluje i uredno isplaćuje plaće zaposlenicima. "Dobro poslovanje" i u jeku pandemije, kako pišete, je zahvaljujući bankovnim garancijama i kreditima, dok su drugi tražili i dobili pomoć od države mi nismo imali pravo na potpore iako u sklopu tvrtke imamo i cocktail-caffe bar koji je bio zatvoren zbog pandemije (izgleda da vas to ne zanima). U vašem opsežnoj pisanju o mojoj malenkosti u većini u negativnom konotaciji - za vašu informaciju ja sam i hrvatski branitelj koji je svojedobno ostavio ženu s djetetom od 9 mjeseci (koja je danas magistra inženjer agronomije ) ali to vas ne "zanima", 2 trgovine i otišao u obranu naše svete hrvatske grude i imao sreću da nikoga nisam morao "riješiti" kao i da sam imao sreću vratiti se "neoštećen" ni fizički ni mentalno i nastavio pošteno raditi, priređivati i plaćati sve obveze našoj lijepoj Hrvatskoj drzavi. I za kraj vam obznanjujem da ću se opet kandidirati za HR sabor i rad za opće dobro (znam da ste me rendgenski skenirati i da znate i za moje "vrline" I humanitarne akcije koje vama u pisanju NISU ZANIMLJIVE..

Lijepi pozdrav.

NENO DOŽDOR