Pregledom prakse hrvatskih sudova lako je uočiti kako su statistički najčešći ovršni predmeti. Neumoljivi ovrhovoditelji efikasno pronalaze put da naplate svoje tražbine a u tome im pomaže rijeka odvjetnika i javnih bilježnika. Ovrhe su zacijelo jedan od najuspješnijih biznisa u Hrvatskoj jer štancanje nekoliko papira kojim dužnici završe na sudu papreno se naplaćuje. Nije rijetkost i da, unatoč sustavu OIB-a, nekad budu ovršeni krivi ljudi, a ranije smo mogli čitati i medijske napise kako su na meti ovrha znala biti čak i najmlađa djeca. Naime, dogodila bi se pogreška pri upisu OIB-a pa bi tako na adresu roditelja nekog mališana znala pristići ovrha, primjerice, HRT-a. Ništa neobično u zemlji u kojoj je prije nekoliko godina javni bilježnik Mladen Ježek za dugove aktualnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića pokušao ovršiti njegovog imenjaka koji živi u Zagrebu ali koji nije bio napravio dugove u Krajiškoj ulici u stanu u kojoj živi vladar Pantovčaka. No, u slučaju ovrhe koju je u ime HEP Elektre zbog neplaćene struje poslala sadašnja odvjetnica a bivša državna odvjetnica, iliti tužiteljica, Željka Pokupec ne radi se o takvoj pogrešci. Naime, Kristijana Belina, sina jedinca legende Dinama Rudolfa Rudija Belina (81), tereti se za neplaćene račune za struju stan kojem mu je otac prepisao na temelju ugovora o uzdržavanju. Samim tim Kristijan je dužan plaćati režijske troškove za maksimirski stan u kojem živi i Rudi. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu završilo je ovršno rješenje kojim je Kristijanu Rudolfu Belinu naloženo da ovrhovoditelju HEP Elektri namiri tražbinu u iznosu od 547,17 eura / 4.122,65 kn uvećanu za zakonske zatezne kamate koje teku od 1. studenog 2022. godine pa nadalje u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi zajedno s troškovima postupka u iznosu od 149,38 eura / 1.125,50 kn. U protivnom slijedi prisilna naplata s računa dužnika a predložena je i ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. Uz ovrhu koju vodi odvjetnica Željka Pokupec, bivša državna odvjetnica, odnosno tužiteljica, priloženo je i ovršno rješenje zagrebačkog javnog bilježnika Bojana Ruždjaka ali i izvadak iz poslovnih knjiga.

Iz istog je vidljivo kako sina legendarnog stopera Dinama ali i reprezentacije Jugoslavije terete za neplaćene račune za struju iz listopada 2022. te za konačni obračun struje za prošlu godinu sve zajedno u iznosu 545,84 eura. Računi su nastali u domu Belinovih u Kraljevićevoj ulici u Maksimiru. Vlasnički list nam otkriva kako su suvlasnice te kuće nasljednik pokojnog Rudolfovog brata, također nekadašnjeg nogometaše Brune Belina koji je tragično u 33.-oj preminuo u prometnoj nesreći sa nekolicinom sportaša kraj Beograda davne 1962. godine. Iza Brune Belina ostali su njegovi sinovi Bruno i Zlatko koji su upisani kao suvlasnici.

Vlasnički list otkriva i kako je svoj suvlasnički dio legendarni Dinamovac i bivši YU reprezentativac Rudolf Belin prepisao na svog sina Kristijana Rudolfa Belina 'temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju od 16. srpnja 2015.' . U tom je ugovoru Kristijan Rudolf Belin naveden kao davatelj uzdržavanja. Rudolf Belin bio je igračka legenda u vrijeme kad nogometaši nisu bili takve zvijezde kao  danas i kada njihovi ugovori nisu imali takve višemilijunske znamenke. Ipak, tijekom karijere zaradio je više od prosječnog hrvatskog penzionera no to više nije nikakvo jamstvo da ima osigurana starost. U svakom slučaju i ova priča pokazuje kako je stvarnost hrvatskih građana daleko od slike koju promiču vladajući političari koji govore kako idemo gore i da bilježimo sve pozitivne trendove.