Članak koji slijedi kronološki precizno pokazuje poziciju i odnose koji su doveli do sudskog spora aktualnog ministra graditeljstva Ivana Paladine i tvrtke u kojoj je 10-postotni suvlasnik te koju tuži. Tvrtka se ranije zvala Avenue ulaganja a sada Kupari Luxury Hotels. Tvrtkom se prije vlasnički dominirali Rusi Sergej Gljadelkin i obitelj Tkach a sada singapurski fond koji je poznat kao ulagač u hotelski biznis. Iznosimo intrigantne pojedinosti međusobnog odnosa te kako je tužbi ministra Paladine prethodila njegova smjena nakon koje je tvrtku preuzeo osobno gazda Sergej Gljadelkin. Razotkrivamo i tko je desna ruka ruskog kapitala u Hrvatskoj te kakvu je tvrtku u američkom kockarskom raju Las Vegasu osnovala donedavna direktorica tvrtke u kojoj je Paladina suvlasnik i koju tuži te kakvim se poslom taj subjekt bavi. I konačno nameće se pitanje profilacije Rusa s kojima je godinama poslovao Paladina, kakvi su to ulagači kada  tvrtku povezanu s njima nazivaju imenom koje je postalo sinonim za svijet mafije i mafijaškog zametanja tragova love i zlodjela?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon što je Ivan Paladina postao ministar graditeljstva u Vladi RH porastao je interes za njegove poslovne odnose s ruskim investitorima u hotelskom projektu u Kuparima. Te odnose najbolje možemo predstaviti kronološki. Počet ćemo s trenutkom kada je aktualni ministar postao direktor tvrtke zagrebačke tvrtke Avenue ulaganja za turizam i nekretnine koja je osnovana 24. kolovoza 2015. godine. Tada je aktualni ministar živio kod punca i punice u njihovoj obiteljskoj kući u Samoboru. Ta je tvrtka poznata jer je kupila bivši hotelski kompleks u Kuparima koji desetljećima čeka na obnovu zbog čega ministra i prozivaju. Naime, kritičari se pitaju kako će obnovu Hrvatske pokrenuti osoba koja nije uspjela obnoviti hotelski kompleks u Kuparima čiji je suvlasnik. Prema podacima s registra ruski ulagači Sergej Gljadelkin te Marijan i Igor Tkach u tu su hotelsku grupaciju ušli preko bečke tvrtke koja se zove Avenue Osteuropa GmbH.

Prema podacima iz austrijskog registra vlasnik te tvrtke je Avenue Holding Gmbh a zastupnik Sergej Gljadelkin. Iz austrijskog registra smo saznali kako u toj tvrtci vlasništvo dijele Gljadelkin i Igor Tkach. Gljadelkin ima 73 posto udjela a Tkach preostalih 27 posto. Rus Gljadelkin za kojeg je šira hrvatska javnost prvi put čula kada je Paladina postao ministar, i to kao suvlasnika IGH, inače je u austrijskoj metropoli vlasnički povezan s još nekoliko tvrtki koje u nazivu imaju izraz avenue. Radi se o tvrtkama: Avenue North America GmbH, Avenue Global Management GmbH, Avenue Energy GmbH  te  Avenue Holdings GmbH. Sve te tvrtke imaju sjedište u Beču u Liechtensteinstraße 25. O njihovoj funkcionalnosti svjedoči i podatak kako imaju registriranu domenu avenue-group.com koja nije funkcionalna.

U tvrtci Avenue ulaganja je u svibnju 2018. direktor postao i Sergej Gljadelkin osobno. Vrlo brzo, 17. rujna 2018. dužnosti direktora razriješen je Ivan Paladina, aktualni ministar. Tad je već bio prijavljen na adresi luksuzbog stana u novogradnji u Cenkovačkoj ulici u Zagrebu. Vrlo brzo u sudskom registru dogodila se zabilježba spora. Sudska savjetnica Ana Vuković s Trgovačkog suda u Zagrebu 'po službenoj dužnosti, na temelju članka 38.a stavka 2. Zakona o sudskom registru' 11. prosinca 2019. godine upisala je zabilježbu spora temeljem rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu broj 97. P-2346/2019 od 10. prosinca 2019. godine. Potom je upisana i druga zabilježba. Naime 'Trgovački sud u Zagrebu rješenjem broj 2. P-12/2020 od 12. prosinca 2020. godine' dopustio je 'upis zabilježbe spora ... pod poslovnim brojem P-12/2020 između tužitelja Ivana Paladina..... protiv tuženika Avenue Ulaganja d.o.o. za turizam i poslovanje nekretninama, Zagreb....., radi istupa člana iz društva...'

Ta je zabilježba upisana 14. veljače 2020. od strane sudskog savjetnika Tonyja Mandušića. Tako je zabilježen spor koji je sada postao vruća tema. Naime, netom je objavljeno kako je ministar Paladina pokrenuo tužbu a spor je stigao do Visokog tgovačkog suda u Zagrebu. Njegov odvjetnik potražuje 25 milijuna kuna na koliko je Paladina procijenio vrijednost svod suvlasničkog udjela na dan početka spora. S druge strane Fran Olujić, odvjetnik tuženika, tvrtke Avenue ulaganja koja je u međuvremenu promijenila ime u Kupari Luxury Hotels, smatra kako Paladini pripada oko 5 milijuna kuna koliko sada tržišno vrijedi njegov udio. U tvrtci Avenue ulaganja dogodile su se promjene u upravi i 23. rujna 2020. godine. Umjesto Sergeja Gljadelkina u upravu su ušli Mariyan Tkach i Alina Yuvakaeva. Oboje su prijavili zagrebačku adresu. 

Tako se Tkach prijavio s adresom u Ulici Miroslava Kraljevića a Yuvakaeva u Ulici Frana Kesterčaneka. U srpnju prošle godine oboje Rusa istupit će iz Uprave Avenue ulaganja. To se dogodilo zbog promjene vlansičke strukture. Naime, u tvrtku Avenue ulaganja koja je promijenila ime u Kupari Luxury Hotels ušao je singapurski fond koji ulaže u nekretnine diljem svijeta. Zbog toga je sada u medijima istaknut pojam singapurski fond kad se govori o tužbi aktualnog ministra Paladine a puna istina je da je Paladina zapravo spor počeo protiva svojih nekadašnjih ruskih partnera, odnosno tvrtke koja je u krajnjem suvlasništvu  Gljadelkina i Tkacha. Kada je tvrtka Avenue ulaganja promijenila ime te vlasničku strukturu u njoj su direktori postali državljanin Velike Britanije  Andrew Christopher Roberts i stanovnik Hong Konga Christopher Lim Tien Lock o čemu svjedoči rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 18. veljače ove godine.

Singapurski fond svoje udjele u tvrtci Kupari Luxury Hotels drži preko londonske tvrtke  HPL (Croatia) Ltd. u kojoj su pak direktori spomenuti Roberts i Tien Lock. Prethodno smo pisali kako su suvlasnici Instituta građevinarstva Hrvatske IGH kojeg je utemeljio pokojni Jure Radić, Gljadelkin i Tkach ulagali u nekretnine u Francuskoj dok je Paladina kupio luksuzni stan u Zagrebu. No, u međuvremenu smo otkrili i kako je Ruskinja Alina Yuvakaeva suvlasnica tvrtke Consigliere sa sjedištem u Las Vegasu u Nevadi i to od 2016. godine. Dakle, od vremena kada je ministar Paladina bio u poslovnoj sprezi i ljubavi s Rusima, vlasnica  te tvrtke radila je za Avenue ulaganja kao i ministar. Ruskinja sa ZG adresom ne samo da je tvrtku utemeljila već je i njena predsjednica, rizničarka i direktorica.  S obzirom da se ta tvrtka bavi nekretninama i savjetovanjima pri transakcijama nekretninama te da ima predstavnike u Las Vegasu. Moskvi, Londonu, Cipru i Zagrebu, a da je Alina zastupnica u našoj zemlji, vjerojatno kako ona tu funkciju obavlja za ruske vlasnike Gljadelkina i Tkacha kao njihova pouzdanica.

Tvrtka Consigliere ima i svoju web stranicu na kojoj smo pronašli i Alininu sliku te njenu biografiju. Tako smo saznali kako osim diplome iz Moskve ima i diplomu Cotrugli poslovne škole. U nevadskom registru uz Alinu kao suosnivač upisan je Mayer Bogomolny uz čije ime piše kako je inženjer s diplomom s Taškent sveučilišta u Rusiji. Piše i kako je specijaliziran za inženjerski menadžment te da mu je sjedište u SAD-u. Na web stranici tvrtke Consigliere navode se osim biografija i slike svih članova tima. Tako smo imali priliku vidjeti kako je nekadašnja direktorica u tvrtci čiji je Paladina suvlasnik i koju tuži od 2019. atraktivna i mlada Ruskinja. I ostali članovi vodstva te tvrtke su redom Rusi koji žive na više adresa uključujući i London i Cipar ali i Moskvu. Zanimljivo je kako se ruski tim odlučio za talijanski naziv tvrtke i to termin 'CONSIGLIERE - savjetnik' koji je kopromitiran kroz činjenicu da su američki mafijaški kumovi tako zvali svoje odvjetnike koji su redom umočili prste u kriminal braneći iste.

Stoga ne čudi da je termin consigliere eksploatirala i filmska industrija u SAD-u. Prema definiciji 'Consigliere je pozicija unutar vodstvene strukture sicilijanske, kalabrijske i talijansko-američke mafije. Riječ je na engleskom populariziran romanom The Godfather i njegovom filmskom adaptacijom s nezaboravnim Marlon Brandom u ulozi Kuma te njegovim consigliereom odvjetnikom Tomom Hagenom kojeg je uprizorio Robert Duvall. Consigliere je savjetnik šefa u mafijaškoj kriminalnoj obitelji i ponekad se smatra njegovom "desnom rukom". Smatra se trećim najvrjednijim položajem pored dona ili kuma, sve donove ili kumove naredbe obično dolaze preko consiglierea, iako on nema stvarnu moć.

Često su gangsteri niskog profila kojima se može vjerovati. Consiglieri djeluju kao posrednik u sporovima ili predstavnici ili pomoćnici u sastancima s drugim obiteljima. Često održavaju obitelj što je više moguće legitimnom, a ponekad su i sami legitimni osim malog kockanja ili lihvarstva. Neki nemaju vlastite timove, ali ipak posjeduju veliku moć u obitelji. Oni su također često veza između dona i važnih osoba, poput političara ili sudaca.  Glavni posao consiglierea je djelovati kao donov ili kumov "pomoćni mozak", pomažući mu u formuliranju planova. Consigliere, po samoj prirodi svog posla jedan je od rijetkih u mafijaškim obiteljima koji može raspravljati s glavnim o obiteljskim stvarima. Kada don smisli poslovni plan, consigliere mora osporiti slabosti tog plana dok ne bude siguran.

Consigliere je jedini u obitelji koji zna sve donove kontakte i tajne, a ako se natjera na razgovor, može propasti cijela obitelj' - sve to radi consigliere. Postavlja se pitanje jesu li utemeljitelji tvrtke Consigliere, koja je indikativo registrirana u američkoj prijestolnici kocke, imali sve to na umu kada su svojoj tvrtci dali ime Consigliere. Pri tom mislimo na osnivačicu, Ruskinju sa zagrebačkom adresom Alinu Yuvakaeva i  drugog osnivača Mayer Bogomolnyja, odnosno one koji stoji iza njih ako oni nisu krajnji gospodari udjela u tvrtci Consigliere koja iz Las Vegasa pruža poslovne savjete klijentima u Londonu, Moskvi, Cipru i Zagrebu? Spomenimo i to kako je u Srbiji netom u sklopu uhićenja na slobodu privremeno puštenog narko bosa Darka Šarića uhićen i njegov odvjetnik Dejan Lazarević koji nosi prepoznatljiv nadimak Konsiljere, kako fonetski ' po Vuku ' Srbi pišu talijanski naziv Consigliere.