Država je od početka korona krize donijela čitav paket mjera za pomoć gospodarstvu. U medije je isplivalo kako su pomoć iskoristili ne samo veliki subjekti koji su dobili milijune kuna već i poznate osobe poput Severine i Modnog mačka Marka Grubnića čiji su poslovni entiteti dobili po 3.500 kuna. Donosimo priču iza kulisa popularnog brenda nakita koji je također dobio državnu pomoć a čiji novi suvlasnik ima veze s crnom američkom listom prema Rusiji zbog Ukrajine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Hrvatice već nekoliko godina luduju za nakitom Borboleta. Isprva su mnoge bile uvjerene da je to neki inozemni brend koji je došao u našu zemlju. Da se radi o nakitu hrvatske poduzetnice, šira je javnost doznala tek kada je vlasnica Borbolete Tajana Lisičar podigla tužbu protiv više zlatara tvrdeći da kopiraju njezin nakit. Na službenim stranicama Borbolete sitnim nezamjetnim slovima piše kako je član društva Tajana Lisičar. Ipak, Imperijal.net ekskluzivno otkriva kako je multimilijunaš Enver Moralić, vlasnik Kutjeva i petro-kemijski magnat, koji se obogatio u zemljama bivšeg SSSR-a, postao službeni suvlasnik Borbolete.

U sudskom registru od prošlog rujna upisana je kao suvlasnica Borbolete njegova zagrebačka tvrtka Kemokompleks. Ostaje nepoznanica zašto se ta poslovna akvizicija držala u tajnosti. Tko zna, možda je Moralić kupio vlasništvo u Borboleti svojoj namlađoj kćerkici koju je dobio iz izvanbračne veze s Daniellom Kordić, susjedom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u zagrebačkoj ulici Vinogradi? Zbog svega toga poslali smo mail   Borboletu te smo pitali direktoricu Borbolete Tajanu Lisičar oko ulaska Moralića u vlasničku strukturu Borbolete. Naveli smo sljedeće: 

- Imperijal provodi istraživanje o velikim poslovnim akvizicijama u Hrvatskoj. S tim u svezi želimo provjeriti činjenice vezane uz ulazak Kemokompleksa u vlasničku strukturu tvrtke Borboleta. Prema podacima sa Sudrega Kemokompleks je postao suvlasnik Borbolete od 23. rujna 2019. g. Taj podatak nije vidljiv na službenoj web stranici Borbolete budući tamo piše da ste samo Vi član društva. - Je li Kemokompleks Envera Moralića većinski vlasnik Borbolete?

"Tvrtka Kemokompleks u vlasnistvu g. Envera Moralića je investitor u tvrtci Borboleta s vlasničkim udjelom od 10 posto. Društvo Kemokompleks nema upravljačkih prava niti sudjeluje u kreiranju poslovne politike tvrtke Borboleta. Radi se, dakle, o pasivnoj investiciji u društvo Borboleta. Iz perspektive Borboleta tvrtke, Kemokompleks je prvi investitor, a društvo je prije krize uzrokovane Covid pandemijom, započelo pregovore i s nekoliko drugih ulagača, koji su trenutno u fazi mirovanja, i riječ je također o manjinskim vlasničkim udjelima, sve u cilju širenja poslovanja kroz razvoj inozemnog i online tržista. Odluka društva Borboleta doo je da kapital za širenje poslovanja osigurava putem prodaje manjinskih udjela, a ne financiranjem kroz kredite banaka" - tvrdi Lisičar.

- Jeste li s g. Moralićem ušli i u druge projekte?

"Tvrtka Borboleta kao niti ja osobno nemamo nikakvih drugih projekata s g. Moralićem niti njegovim tvrtkama. Tvrtka Kemokompleks suvlasnik je zagrebačke tvrtke IPP i Partneri zajedno s tvrtkom LTS Holding Ltd. i Fikretom Moralićem" - tvrdi Lisičar.

- Jeste li upoznati s tim da se tvrtka LTS Holding Ltd. nalazi na listi sankcija SAD-a još od 2015. (u prilogu). Smatrate li da ulazak Kemokompleksa jamči još veći proboj Borbolete na inozemna tržišta?

"Nisam upoznata s postojanjem društva LTS Holding, koje spominjete, niti sam ikada imala ikakve kontakte sa spomenutim društvom. Također niti tijekom same akvizicije nismo imali nikakva saznanja o navedenim sankcijama društva LTS Holding, a za koje ste naveli da je povezano s društvom Kemokompleks budući da je isključivo Kemokompleks kao investitor bio uključen u akviziciju pa samim time i u pravnu analizu" - tvrdi Lisičar.

Iz navedenog je jasno kako je temeljni kapital Borbolete ojačan ulaskom strateškog partnera. Tvrtka je aplicirla za državnu pomoć zbog Covida-19 i dobila je državnu potporu u iznosu 150.977,27 kuna koje dodjeljuje Ministarstvo financija RH. Put kapitala oduvijek je bio kontroverzan i nepredvidiv poglavito kad se vlasnici skrivaju iza off shore kompanija. Pri tom mislimo na činjenicu da je vlasničku strukturu Borbolete ušla tvrtka povezana s poslovnim subjektom koji je na crnoj američkoj listi zbog sankcija prema Rusiji zbog Ukrajine.