Od nestanka 27-godišnjeg Splićanina isplivavaju razni kontroverzni detalji pa tako i pitanje zašto je trčao ulicama Beograda u sitne sate. Mnogi se s pravom pitaju je li bilo incidenta u klubu Magacin koji je poslužio da Matej istrči samo u majici u hladnu zimsku noć te mu se od 31. prosinca izgubi svaki trag. Na forumima sve više osoba postavlja pitanje u kakvom je društvu feštao Matej i kakvi su to prijatelji ako su nešto važno na istragu prešutili. Pojavile su se informacija kako su to sinovi nekih moćnika čiji očevi plaćaju vojsku skupih odvjetnika pa im se nije pametno zamjeriti. Posebno je bila čudna reakcija Vicenca Sopte koji je nakon Matejevog nestanka objavio na svom profilu sliku kako nazdravlja s čašom pa je potom bio verbalno grub sa srpskim novinarkama koje su ga o tome ispitivale

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Od trenutka nestanka Mateja Periša zadnjeg dana 2021. godine traje istraga srbijanske policije ali se i raspredaju razne teorije o profilu prijatelja s kojima se Matej zaputio u Beograd. I do hrvatski mediji izbjegavaju navoditi puni identite njegovih prijatelja neka su imena poznata kroz više priča koje su objavili srbijanski mediji. Tako je izvjesno da su s nestalim Matejem u klubu Magacin, odnosno bivšem Gotiku, bili Vicenco Sopta i braća Miro i Vinko Bokšić.  Također, pojavile su se kontroverze zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek oko 18 sati 1. siječnja ove godine ako je on nestao u 3. sata ujutro prethodnog dana.

I tu stvar nije potpuno jasna jer je izašao i članak kako su oni zvali policiju u 10 ujutro ali da su dobili informaciju da prvo kontaktiraju sve bolnice pa kada su to napravili da su tek onda išli na policiju. Također, na forumima su se pojavile razne špekulacije je li se ekipa kojoj je pripadao Matej opijala ili čak drogirala, odnosno jesu li neki od njih imali neke zabranjene supstance i prije dolaska u Srbiju. Na brojnim forumima nisu usamljeni glasovi onih koji su prigovarali Matejevim prijateljima zbog toga što šute o događajima koji su prethodili nestanku. Poznato je kako je Matejev otac rekao da vjeruje Matejevim prijateljima jer se poznaju još od osnovne škole. Pojavile su se informacije kako se radi o djeci moćnika. Srpski su mediji objavili kako su braća Miro i Vinko Bokšić sinovi uglednog splitskog poduzetnika.No, pojavila se i informacija kako je s Matejem u durštvu bio i Joško Joke Kerum sin Željka Keruma iz prvog braka.

Tako je portal republika.rs objavio članak pod naslovom 'Tajkunov sin zna tajnu Matejevog nestanka'. U članku se pozivaju na komentare nekih Dalmatinaca na forumima a koji su napisali kako je dio ekipe koja je feštala s Matejem u Beogradu bio i Joke Kerum. Matejev otac je za medije izjavio kako su prijatelji njegovog sina dobili i koronu pa je očito da su morali i u izolaciju.  I dok je preko društvenih mreža lako utvrditi da je nestali Matej prijateljevao godinama s braćom Mirom i Vinkom Bokšićem te Vicencom Soptom to nije tako lako moguće utvrditi i za njegovu vezu s Kerumovim sinom. Naime, on na Instagramu ima privatni profil pod imenom  joke kerum(@j.k_joker i nije nam poznato što tamo objavljuje. Na profilnoj mu je slika Jokera iz istoimenog filma tako da je jasno na što se fura Kerumov sin. No, ovu informaciju je dan nakon što se pojavila u medijima demantirao osobno Željko Kerum na svom Facebook profilu.

Navedimo i kako je Matejev prijatelj Vicenco Sopta već došao na loš glas u srpskim medijima jer su ga tamošnji novinari zvali budući da je on i nakon Matejevog nestanka objavljivao slike s čašom u ruci kao da je fešta i dalje na djelu. Zato su sprski mediji objavili komentar korisnika iz Zadra koji je na društevnoj mreži objavio: 'Lipi su ti prijatelji, dok je Matej boga pitaj di, oni se zabavljaju i pijuckaju vino - objavio je "Dominik.dunatov". Mediji u Srbiji kao i Hrvatskoj citiraju i Nenada Periša, Matejevog oca, koji brani prijatelje i tvrdi kako su ga upozorili da ne čita novine jer ima mnogo laži. 'Oni su utučeni, izgubili su ili privremeno, daj bože da je privremeno, svog prijatelja od prvog razreda osnovne škole. Rekli su mi da ne čitam te objave, mene interesira samo informacije i istina, isključivo MUP Srbije. Sve što se piše, ima puno laži, ovoga, onoga... Svaki dan se čujemo, dobili su koronu i razboleli se. Teško je. Kao da su izgubili brata' - citirali su izjavu Nenada Periša kojeg srbijanski mediji opisuju kao dugogodišnjeg vaterpolo suca i uglednog Splićanina.

Umirovljeni srbijanski forenzičar Časlav Ristić osvanuo je u tamošnjim medijima s izjavom kako Matejevi drugari moraju otkriti istinu. 'Sve se vrti oko toga gde je Matej i na kom mestu ušao u vodu, što je posledica. Međutim, trebalo bi se baviti uzrokom koji je u klubu, zbog čega je on trčao, to znaju njegovi prijatelji da ispričaju. Kod njih se nalazi uzrok. Oni trebaju znati da li su to večer konzumirali alkohol, da li su konzumirali drogu, zbog čega je on izašao. I na kraju krajeva, onaj protok vremena otkad su oni vidjeli da njega nema pa do sutra po podne, kada su prijavili policiji, to je veliki protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom vremenskom periodu' - rekao je taj dugogodišnji forenzičar. Srpski mediji su, nakon što su u priču uključili Kerumovog sina Joketa podsjetili kako je on bahat jer se na društvenim mrežama pohvalio mečkom od 330.000 eura.

Inače, preko profila na Instagramu i Facebooku moguće je rekonstruirati ranija druženja i putovanja nestalog Mateja Periša s braćom Mirom i Vinkom Bokšićem ali i Vicencom Soptom. Vidljivo je kako se sa Soptom družio u inozemstvu ali i na Jadranu. Tako i sa braćom Bokšić. No, znakovito je kako srbijanski mediji stalno citiraju Matejevu djevojku Sanju a od dobro upućenog izvora doznali smo kako ta veza ne traje ni tri mjeseca. Također, Matej preko svojih profila na Instagramu i Facebooku nije bio povezan ni s jednom Sanjom. Ili možda njegova djevojka nema profile na tim društvenim mrežama? U srpskim medijima je o držanju Matejevih prijatelja objavljeno i sljedeće:

'Matejev prijatelj s kojim se kobne noći provodio u Beogradu, samo nedjelju dana nakon nestanka druga na društvenoj mreži dijelio je objavu u kojoj nazdravlja vinom, a kad su ga novinarke Srpskog telegrafa pitale za izjavu, bio je veoma drzak prema njima. Daj mi samo jedan dobar razlog da te odmah ne blokiram - rekao je novinarki mladić koji se na društvenoj mreži Instagram potpisuje kao Vicenco Sopta u glasovnoj poruci. Zatim ju je blokirao pre nego što je stigla da mu odgovori. Isto se dogodilo i drugoj novinarki Srpskog telegrafa kojoj se usred čitave agonije narugao. - Šta ti misliš? To bi ti trebalo da znaš kao novinarka - rekao je Splićanin, a onda je i nju blokirao pre nego što mu je napisala sljedeću poruku. Miro Bokšić, koji je bio sa Perišem i još petoricom drugova u društvu, takođe odbija komunikaciju s javnošću.

- Ja sam Matejev drug, bio sam s njim u Beogradu i ostavio sam broj telefona na društvenim mrežama ukoliko neko bude htio da nam javi informacije o njemu. Svima nam je preteško. Ne zanima me medijska pažnja i neću ništa da pričam za novine. Sve što sam imao rekao sam policiji. Nepodnošljivo mi je da čitam gluposti koje se pišu o mom drugu - izjavio je Bokšić za Srpski telegraf, a onda spustio slušalicu. Tako su Matejevi prijatelji s kojima je iz Splita došao do Zagreba, s kojim je unajmio kombi i s kojim je otišao na putovanje u Beograd u kojem mu se izgubo svaki trag zadnjeg dana 2021. postali važan faktor cijelog slučaja. I ako nešto znaju više od onoga što su podijelili s istražitelima i ako ne znaju neke kontroverze ostaju kao sjena cijele priče.