Dugogodišnje prijateljice i suradnice ostale su dulje od sat na kavi i pretresle sve teme u rasponu od situacije u Hrvatskoj narodnoj banci čija je glasnogovornica bivša novinarka Alemka Lisinski pa do novih izdanja književnice koja je svojim opusom obilježila minula generacije.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je potkraj 2012. Slavenka Drakulić objavila roman 'Optužena' o njemu je javno govorila i Alemka Lisinski njena dugogodišnja poznanica ali i prijateljica. Tada su mediji zabilježili Alemkin stav kako taj Drakulićkin roman osvješćuje društveni tabu o ulozi roditeljstva i samorazumljivosti da svatko može biti roditelj. 'Minucioznim i razornim stilom u opisu zlostavljanja, kao i naporima djevojčice da pridobije majčinu ljubav, jasno se pokazuje tko je moralni optuženik. U središtu je djevojčica koju majka zlostavlja psihički i fizički, koristeći je kao paravan za susrete s bivšim mužem, a koji za njezine roditelje kod kojih živi moraju ostati tajni. Kao odrasla, kroz svojevrsnu samoanalizu i svjedočenje ona donosi svoju životnu priču, ali i razloge koji su doveli do tragičnog ishoda' - citirali su mediji tada Alemku Lisinski koja je tih godina bila zaposlenica kod Ivice Mudrinića, odnosno u Hrvatskom telekomu.

Roman 'Optužena' priča je o djevojčici koju zlostavljaju u obitelji pa onda ona počini zločin, odnosno ubije majku. Od tog vremena do danas u tih devet godina puno toga se promijenilo a poglavito zadnjih dvije godine otkako su nas snašli potresi i korona pandemija. Svijet je postao puno manje optimistično mjesto za život i očito svima treba neka nova energija i nadahnuće da prebrode teška vremena. Poglavito je teško pripadnicama treće životne dobi u koju spadaju i Alemka Lisinski i Slavenka Drakulić. Iako se dame ne pitaju za godine s obzirom da su obje poznate i javne osobe podaci o njihovim godinama rođenja svima su dostupni. Tako Slavenka Drakulić broji 72 a Alemka Lisinski 62 godine. U medijima je davno objavljena njihova zajendička crno biječla fotografija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća jer su već tada bile bliske.

Nekada bi možda nedjeljna kava dviju prijateljica puno kraće trajala. No, godine čine svoje i svi, i ako se opiremo kronološkom satu, svejedno osjećamo teret minulih desetljeća. Možda bi kava dviju prijateljica i kraće trajala a ne dulje od sat da vremena nisu bremenita i da nije sunce obasjalo njihov stol. Naime, obje su dobro pogledavale prije nego što su izabrale gdje će sjesti da to bude na osunčanom dijelu terase kafića Jimmy Woo u zagrebačkom Kaptol centru. Svi znamo da sunce sintetizira D vitamin, trebamo ga i da smo u navitalnijem životnom dobu a poglavito kada dođemo u godine u koje su zakoračile glavne junakinje ove naše foto priče. No, ohrabrujuće je kako je u njihovom slučaju preživjelo prijateljstvo kroz četiri duga desetljeća koja su obilježila i raspade država, ratovi, tajkunizacija, raspadi sustava vrijednosti pa sve do pandemije i grada koji se urušava pod teretom sraza tektonskih ploča.

Kava dviju poznatih dama Drakulić i Lisinski otegla se satima a kako ne bi kada je iza njih četiri desetljeća poznanstva i prijateljstva