Kraljica hrvatske estrade Severina Vučković toliko je prisutna u javnosti i medijima da se stvorio privid kako se o njenom životu i poslovima toliko toga zna da skoro više nema nikakvih tajni. No, ako je hrvatskoj i regionalnoj javnosti poznata po brojnim hitovima, koncertima, provokativnim izjavama, borbama s bivšim partnerom Milanom Popovićem oko njihovog zajedničkog sina Aleksandra, ljubavima, snimkom seksa s Milanom Lučićem... ipak ima nešto što dosad nikada niste saznali o Severini. Naime, još nikada nitko nije objavio kako je Severina imala biznis u Pragu i da je preko te firme povezana s galerijom zanimljivih likova od kojih su neki završili u crnim kronikama ne samo ranije već i nedavno. Poznato je kako Severina upravlja svojom pjevačkom karijerom preko tri firme sa sjedištem u Zagrebu. To su Glazbeni program d.o.o. u kojoj je suvlasnica od listopada 2010. godine, zatim tu je i 'Dobrodošao u klub' u kojem je vlasnica od svibnja 2019. godine te njen treći poslovni subjekt DUK Production kojeg je osnovala krajem listopada 2019. godine i u kojem je direktorica. No, Severinine praške tajne, pa tako i firma SNV koju je osnovala s 13 drugih osoba kako iz Hrvatske, tako i BiH te Srbije te koju su 2010. prenijeli na druge zanimljive likove, od kojih su neki lica iz crnih kronika i povezani s krađama najskupljih automobila, ujedno je i najveća poslovna tajna Seve Nacionale. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Desetljećima 54-godišnji Milan Ćoso zv. Zemunac koji je adresu u Posušju zamijenio onom u Republici Srpskoj slovi za najvećeg kradljivca luksuznih automobila. Prije dva mjeseca u medijima je odjeknula vijest kako je iz garaže jednog zagrebačkog 81-godišnjeg umirovljenika ukraden skupocjeni i rijetki Mercedes vrijedan 200.000 eura te da su uhićena dvojica poznatih pljačkaša skupih jurilica koji se terete za to djelo. Početkom ožujka zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo teška krađe iz člana 226. stav 3. Krivičnog zakona Republike Srpske uhićeni su Milan Ćoso (1969) iz Laktaša kraj Banjaluke i Aleksandar Marić (1977) iz Pelagićeva u Republici Srpskoj koji se koristio povremeno i identitetom Leon Tadić. Snimka njihovog uhićenja objavljena je i u medijima te je spomenutom dvojcu određen i pritvor. Objavljeno je kako su osumnjičenici u vremenskom periodu između '11. veljače 2023. i 19. veljače 2023.godine, u Zagrebu, Republika Hrvatska, počinili krivično djelo teške krađe vozila marke Mercedes Benz AMG GTR, cabriolet, bijele boje, sa kojim su uz upotrebu nepripadajućih registarskih oznaka u namjeri izbjegavanja policijskih kontrola i sistema video nadzora, kao i mjera granične kontrole prešli državnu granicu BiH", navodilo se u saopćenju Okružnog tužilaštva iz Banjaluka.

Pritvor im je određen zbog  opasnosti od bijega i postojanja osnovane sumnje da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, 'te iz razloga što bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, odnosno uznemirenju javnosti' - navodilo se tada u medijima. No, to nije prvi put da se Milan Ćoso koji je preko praške firme SNV povezan s pozicija suvlasništva s poznatom pjevačicom Severinom pao u ruke policije. Mediji su objavili i kada je bio uhićen krajem 2010. godine ali i kada je njegovoj supruzi Aleksandri Jungić pretresen hotel Pasha u Banja Luci. O profilu uhićenog Ćose zorno svjedoče naslovi u kojima je glavna zvijezda. Primjerice članak iz banjalučkih Nezavisnih novina 'Auto-mafija zapalila sobu s dokazima'. U tom članku od 4. studenog 2010. navodilo se kako je 'Izvor "Nezavisnih" potvrdio  da su za napad na banjalučki Osnovni sud odgovorni članovi auto-mafije koju predvodi Milan Ćoso (41). ..'.

Tu je i članak pod naslovom: 'Pretresen hotel supruge kradljivca broj jedan na Balkanu' od 28. lis 2010. u kojem piše 'Milan Ćoso (41) i Zoran Ćustić (46) uhapšeni su u martu 2005. godine u zajedničkoj akciji MUP-ova RS i FBiH. "Pali" su nakon policijske potjere ...'. Članak pod naslovom 'Pronađeni ukradeni skupocjeni automobili' iz banjalučkog Glasa Srpske od 28. lis 2010. započinje s 'Jungićeva je supruga Milana Ćose (38) zvanog Zemunac koji je ranije nekoliko puta hapšen zbog krađa luksuznih vozila'. Očito je policija Republike Srpske znala gdje treba tražiti skupocjeni Mercedes AMG cabriolet koji je ukraden u Zagrebu. U člancima se navodilo kako je ta luksuzna 'zvijer' pronađena u Laktašima u garaži kod Ćose a da je policija ujedno našla još jedan BMW X5, odnosno BMW-ov skupi terenac. No, kada malo pogledamo listu suvlasnika koji su prodefilirali zajedno sa Severinom kroz prašku tvrtku SNV vidimo kako je jedan od tih i Željko Agić iz Glamočana u BiH. O njemu se može pronaći članak od ožujka 2010. pod naslovom 'Naoružani razbojnik ranio vlasnika firme'. U uvodu tog članka je objavljeno: 'Željko Agić (40), iz Glamočana, vlasnik preduzeća "Agić kompani", ranjen je u četvrtak poslijepodne kada je nepoznati naoružani razbojnik pokušao da opljačka njegovo preduzeća...'.

Osim osoba koje su bile metom napada iz susjedne BiH, odnosno Republike Srpske, ima i onih iz Hrvatske koji su bili povezani s optužnicama za krađe skupih automobila. Jedno od takvih imena isplivalo je tijekom suđenja bivšem suprugu bivše pjevačice Colonije Indire Levak  Narcisu Mujkiću.

On sada pod imenom Marcus X. Schweizer živi na Floridi kao što smo pisali u ranijem članku. Večernji list je tako u veljači 2016. objavio članak pod naslovom: 'NARCIS MUJKIĆ: Doista sam to učinio, ni nisam mislio da činim kazneno djelo'. U članku se navodilo kako je 'Mujkić priznao da je od siječnja do studenog 2009. tvrtka ComTrade tvrtki Colonia na račun uplatila 190.000 kuna, a on je taj novac podigao i dao Hadžiji. Krunoslav Hadžija bio je moj najbolji prijatelj od 2001. pa sve dok nije nestao. Doista sam počinio ono što mi se stavlja na teret jer me on zamolio da to učinim, no nisam mislio da time činim kazneno djelo. Hadžija me zamolio da s računa svoje tvrtke ComTrade prebaci na račun moje tvrtke Colonia d.o.o. određeni novac, koji bih potom ja njemu vratio kao pozajmicu. Obećao je da će mi taj novac vratiti u roku od 15 do 20 dana. Jednog je dana nenajavljeno na moj račun uplatio oko 120.000 ili 140.000 kuna, a potom je u par navrata uplaćivao još novca. Kada sam ga nazvao, rekao mi je da postupim prema dogovoru, odnosno da podignem novac s računa i to vratim kao pozajmicu. Objasnio mi je da to u računovodstvu moram knjižiti kao pozajmicu koju će on vratiti. I bilo bi sve u redu da je on taj novac vratio, no nije. Zvao sam ga telefonom i opominjao ga, on je govorio da će mi novac vratiti, no nije. Takav smo dogovor imali jer je on trebao premostiti neke probleme. Nakon što bi mi uplatio novac, ja sam njemu taj novac trebao isplatiti kao pozajmicu.

Dogovor je bio da on taj novac vrati kada dobije kredit. Trebao je novac uplatiti na račun moje tvrtke kao povrat pozajmice, a onda sam ja trebao s računa svoje tvrtke vratiti onu prvu pozajmicu njegovoj tvrtki – kazao je Narcis Mujkić, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u postupku koji se vodi protiv Danijele Malekinušić, Zvonka Brkljačića i Davorina Hojana' - pisalo je u tom članku u Večernjem listu. Tu spomenuti  Zvonko Brkljačić iz Pule, također je bio suvlasnik firme SNV u Pragu zajedno sa Severinom. O njemu je pisao Jutarnji u rujnu 2014. u članku pod naslovom: PROBLEMI ZLATKA MARIĆA ‘Šokiran sam: Mujkić i Brkljačić tvrde da mi nisu dužni platiti moj Ferrari jer smo ugovor potpisali u eurima, a ne u kunama... ' Zlatko Marić, imućni vlasnik tvrtke Sokol Marić, prodao je Ferrari 599 Fiorano poduzetniku Zvonku Brkljačiću koji nije imao kupoprodajni iznos od 250 tisuća eura pa su potpisali ugovor o zajmu, a Narcis Mujkić bio je jamac. Nisu mu platili i na sudu tvrde da nisu ni dužni jer ugovor nije valjan'.

Inače, dokumenti iz praškog registra nam otkrivaju kako je Severina postala suvlasnica tvrtke prije preseljenja na zagrebački Bijenik, odnosno dok je imala adresu u Aleji pomoraca u Novom Zagrebu. U posjedu smo dokumenta iz listopada 2003. u kojem se navodi ta njena bivša adresa. Firma SNV registrirana je u Pragu 4. srpnja 1995. godine od strane više osoba s prezimenom Kljajić iz Zagreba a likvidirana je u svibnju 2019. godine. Sjedište SNV-a bilo je na adresi: Holešovice, Ulica Milady Horákové 600/38, Prag. Postupak likvidacije u toj firmi započeo je 15. svibnja 2018. godine. Prije likvidacije temeljni kapital je iznosio 280.000 čeških kruna. Posjedujemo službeni dokument SNV-a iz 2010. godine iz kojeg je vidljivo kako su u tom trenutku preneseni suvlasnički udjeli te su bili vidljivi dotadašnji vlasnici.

To su redom: Radoja Simić s adresom u Pragu, Zvonko Brkljačić (1971.) iz Pule, Miro Crnković (1956.) iz Zagreba, Stjepan Ćurić (1968.) iz Zagreba, Dražen Kirin (1971.) iz Bjelovara, Mladen Kovač (1963.) iz Zagreba, Dražen Lakić (1961.) iz Zagreba, Memaga Nanić (1968.) iz Bužima, Franjo Sabolek (1958.) iz Strmca, Zoran Šironjić (1967.) iz Banja Luke, Damir Škorić (1968.) iz Zagreba, Tomislav Škrtić (1959.) iz Zagreba, Imre Vereš (1957.) iz Zagreba te Severina Vučković (1972.) iz Zagreba. Iz istog dokumenta je vidljivo kako su odlukom od 23. travnja 2010. godine imenovani novi suvlasnici: Vladimir Elez (1984.) iz Čapljine, Damir Petković (1977.) iz Čapljine, Željko Agić (1970.) iz Glamočana, Patrik Samardžić (1972.) iz Stare Gradiške, Milan Ćoso (1969.) koji je tada imao adresu u Posušju u Hercegovini, Tijana Bubnjević (1986.) iz Banja Luke, Milan Milinčić (1980.) iz Banja Luke, Damir Pavlić (1970.) iz Zagreba, Ivana Živanović (1984.) iz Pančeva, Ilija Pašović (1983.) iz Kraljeva u Srbiji, Milan Milanović (1949.) iz Opatije, Zoran Šironjić (1967.) iz Banja Luke.

Izdvojit ćemo kako je uz ime Milana Ćose upisano kako je rođen 23.9.1969. što naglašavamo jer je prigodom njegovog uhićenja i navedeno kako je rođen 1969. godine. Što se pak tiče Ćosine supruge Banjalučanke Aleksandre Jungić vrijedi naglasiti kako i ona ima firmu u Pragu s poznatim imenima iz Hrvatske, BiH te Srbije. O tome smo već pisali u dva ranija članka. Radi se o tvrtci Sontex u kojoj je bila suvlasnica. Sontex smo prvi put spomenuli u članku pod naslovom: 'BANANA REPUBLIKE Luksuzne kolumbijske adrese uhićenog hrvatskog pomagača balkanskog kokainskog bosa Darka Šarića - Manuel Vulić zv. Manči, nećak Petra Ćosića kojeg smatraju Šarićevom desnom rukom iz Hrvatske, razgranao je biznis od Zagreba, preko Njemačke, Kolumbije i Paname i to nakon adrese u Retkovcu'. U tvrtci Sontex u kojoj je suvlasnik bio Svetimir Gadže, jedan od uhićenika u aferi Bankomat u kojoj je glavni osumnjičeni bio bivši predsjednik uprave Josip Protega.

Taj članak je objavljen pod naslovom: 'KRONIČNI DUŽNIK Optuženika iz nikad završene afere Bankomat, hercegovačkog tajkuna, traže zbog osobnog bankrota, nema adresu u HR ali ima tvrtke od Imotskog do Zagreba - Financijska agencija RH traži Svetimira Gadžu, navode kako nema adresu u Hrvatskoj, otkrivamo kako ima velike poslove i brojne ortake'. U tom smo članku naveli i sljedeće o uhićeniku u aferi Bankomat: 'Svetimir Gadže je od listopada 2006. bio suvlasnik češke tvrtke Sontex zajedno s cijelom galerijom zanimljivih osoba. Tako su na listi osnivača Sontexa osim Svetimira Gadže koji je tada imao adresu u Pločama bili: Dragan Baralić iz Banja Luke, Marko Carević iz Poreča, Zagrepčanka Morana Čok, Emir Dizdarević iz Novog Pazara u Srbiji, Sandra Jošić i Aleksandra Jungić iz Banja Luke, Željko Lekić iz Šipova u BiH, Damir Ostojić iz Čelinca iz BiH, Branko Petrinec iz Lipovljana, te Goran Šarić i Dragan Gašpić iz Zagreba.

Šarić je inače poduzetnik koji je godinama u bijegu, u Hrvatskoj je osuđen zbog notorne prijevare na nekretnini a poznat je i kao bivši dečko odvjetnice Maje Čuljak, djevojke Sergija Ivanovića u čijem je stanu umro Milan Bandić'. Prije likvidacije suvlasnici su bili: Zoran Šironjić koji je isprva imao adresu u Banja Luci a potom je u češki registar prijavio prašku adresu. Severina je svoj udio prenijela na stanovitu Ivanu Živanović iz Pančeva kao i većina drugih inicjalnih suvlasnika SNV-a. Znakovito je kako je među suvlasnicima u vrijeme kada su se u vlasničkoj strukturi pojavile osobe poput nedavno uhićenog Milana Ćose bio i Patrik Samardžić iz Stare Gradiške. On je inače hrvatski carinik o kojem je pisao Jutarnji list U SIJEČNJU 2017. 'EPSKI POSTUPAK PRESUDE CARINICIMA, POLICAJCIMA I ŠPEDITERIMA Švercali aute, meso, rakiju, rabljeni namještaj i bijelu tehniku, a državi moraju vratiti 3439 kn i 10 €'. radilo se o presudi Županijskog suda u Osijeku.

U tom se članku navodilo 'Zanimljivo, svim osuđenima izrečene su ili uvjetne zatvorske kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro. Tako je, primjerice, prvookrivljeni špediter Patrik Samardžić osuđen na 5 mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, a drugookrivljeni carinik Zvonimir Matokanović na godinu dana zatvora koje su mu zamijenjene radom za opće dobro. Samardžić je, primjerice, osuđen jer je jednom prilikom u dogovoru s nepoznatim carinskim službenikom uvezao u Hrvatsku iz BiH 12 kilograma svježega mesa bez carinskog nadzora. Matokanovića se, pak, teretilo da je između ostaloga omogućio jednom državljaninu BiH da u Hrvatsku preveze svoj trkaći automobil na servis i bojanje bez carinske kontrole i dokumentacije'.

Inače, zanimljivo je kako je hrvatski carinik istodobno s dužnošću u domovini imao zanimljivo ortaštvo s osobama popu Milana Ćose koji slovi za kradljivca br. 1 luksuznih automobila na Balkanu. Postavlja se i pitanje kontrolira li itko u Hrvatskoj poslovna partnerstva hrvatskih carinika izvan granica naše zemlje. Činjenica je kako je praška firma SNV likvidirana tek 2019. a da je odluka o likvidaciji svih suvlasnika, pa tako i hrvatskog carinika osuđenog 2017. donesena 2018. a da je dotad očito imala neke poslovne aktivnosti dok je egzistirala u češkoj metropoli. Kakve, to nije pitanje u dosegu novinarskog istraživanja.