Iz daleke Nigerije prije 10 godina u Hrvatsku je stigao nogometaš imena Mohammed Okechukwu Aliyu rođen 1995. godine. Isprva je igrao za HNK Rijeku, potom 2015. za NK Zadar, 2016. za RNK Split, a 2017. prvo je igrao za NK Istra 1961 a potom za HNK Šibenik.  U Šibeniku je tijekom 2017. imao više nogometne sreće i u narančastom dresu zabijao više golova. U Hrvatskoj je, točnije u Splitu, upoznao  i djevojku Trogiranku s kojom je dobio kćerkicu.  Ona je studirala u Šibeniku pa je i to bila velika prednost za njihovu vezu. U Šibeniku se nigerijski nogometaš znan pod nadimkom Oki skoro pa i udomaćio pa je tako imao i omiljeni kafić "Shubyju“. Hrvatski baš i nije sjajno savladao tijekom godina boravka u našoj zemlji pa je radije komunicirao na engleskom. Oki je poslije Šibenika igrao i za NK Rudeš na poziciji ofenzivnog veznog ali i za HNK Primorac u Biogradu na Moru. No, ime tog afričkog nogometaša na radu u Hrvatskoj našlo se u sudskom dokumentu. Tužen je zbog neplaćanja alimentacije a postupak se vodi na Općinskom sudu u Splitu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom sudu u Splitu vijeće sastavljeno od sudaca Ante Unkovića, kao predsjednika vijeća te Katarine Peršen i Jadranke Luketin, kao članica vijeća odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv okrivljenika Mohammeda Okechukwua Aliyua zbog kaznenih djela iz čl. 173. st. 1. i dr. Kaznenog zakona na sjednici 16. siječnja 2023. godine. Potvrdili su optužnicu ODO-a u Splitu od 16. rujna 2022. godine, podnesenu protiv okrivljenika Mohammeda Okechukwua Aliyua zbog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu i dobrobit djeteta iz čl. 173. st. 1. i kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja iz čl. 172. st. 2., a sve u svezi s čl. 51. Kaznenog zakona. Inače, nogometaša se tereti za djela koja su opisana kao 'neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta koju je odredio sud, zavod za socijalnu skrb u županiji ili državno tijelo'. Za to je djelo predviđena kazna zatvora do jedne godine.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu 16. rujna 2022. godine protiv okrivljenika Mohammeda Okechukwua Aliyua zbog kaznenih djela iz čl. 173. st. 1. i dr. KZ/11. Sjednica optužnog vijeća održala se u izočnosti stranaka. 'Nakon uvida u spis i razmatranja istog, vijeće je mišljenja kako spram okrivljenika postoji osnovana sumnja da je počinio predmetna kaznena djela, a isto proizlazi iz iskaza svjedokinje M. P. koja je navela da je okrivljenik zadnji obrok uplatio još 23. travnja 2021. godine, a nakon toga da je svoja potraživanja morala naplaćivati putem ovrha te da u međuvremenu dijete viđa u pravilu samo dva puta godišnje što je protivno planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.Međutim, pravo činjenično stanje, a time i odluku da li je okrivljenik počinio predmetna kaznena djela, tek raspravni sud treba utvrditi izvođenjem predloženih dokaza, posebno vještačenja, te na osnovu takvog utvrđenog činjeničnog stanja donijeti odluku o eventualnoj krivnji okrivljenika. Slijedom iznijetog, kako optužno vijeće nije našlo nijedan od razloga za obustavu postupka i odbacivanje optužnice u smislu čl. 355. ZKP/08, a također nema nedostataka predviđenih u čl. 356. ZKP/08 za vraćanje optužnice, optužno vijeće je utvrdilo da je optužnica osnovana' - piše u sudskom dokumentu.

Zacijelo će ovaj postupak itekako uozbiljiti nogometaša iz Afrike na privremenom radu u Hrvatskoj. Možda će se i neke mlade djevojke, koje zamišljaju kako je svaki nogometaš bio reprezentativac ili ne kao princ na bijelom konju malo zamisliti prije nego što se upuste u vezu s jednima od njih. Jer bez obzira na to što nogometaši u prosjeku zarađuju više od osoba u drugim profesijama to nije nikakvo jamstvo da bi veza s njima mogla jamčiti idilu u odnosima i podizanju djece. Mnogi naši nogometaši prošli su brakorazvodne parnice, mnogi imaju i idealne bračne veze a eto ovaj slučaj dokazuje kako neki nogometaši zanemaruju vlastito dijete da državni organi moraju reagirati kako bi ih podsjetili na elementarnu roditeljsku obvezu.