Jedan od poznatijih sudskih procesa 90-ih godina bio je onaj kad se sudilo nekad najmoćnijem hrvatskom generalu, kasnije osuđenom Vladimiru Zagorcu i to zbog obnove kuće u Novigradu kraj Zadra, Antunu Šporeru koja je porezne obveznike koštala čak 1,1 milijun kuna. Taj bivši HSS-ovac poznat je kao prvi hrvatski politički žeton, odnosno osoba koja je promijenila stranački dres zbog osobnih interesa. Tijekom suđenja Zagorcu i ostalima mediji su objavljivali kako je Šporer skupo naplatio bijeg iz HSS-a u vrijeme kada je HDZ upravljavljao metropolom, dakle prije nego što je u fotelju gradonačelnika zasjeo pokojni Milan Bandić koji je sustav političkog žetoniranja doveo skoro do savršenstva. Od tada je Šporer pao skoro u politički zaborav i ostao bi na margini sjećanja da prošle godine nije zagrebačkom sudu podnio zahtjev za osobni bankrot. Njegov je motiv bio kao kod svih koji sami pokrenu taj postupak - želja da se oslobodi tereta vjerovničkih potraživanja, odnosno dugova. U tom slučaju podnositelji su dužni napisati da nemaju imovinu. Kod nekih se, kao kod Šporera, utvrd laž, odnosno sud je službenom provjerom, preko centralnog registra, utvrdio kako ima neprijavljenu kuću za odmor na Jadranu. S druge strane, Šporer je očito pažljivo planirao osobni bankrot jer je vrijedne nekretnine prethodno rasknjižio sa sebe na druge članove obitelji. No, njegov plan da se bankrotom oslobodi dugova definitivno je propao zadnjom odlukom ZG suda. Slijede detalji.... 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'SKANDALOZNA AFERA Prvi hrvatski žeton Antun Šporer stekao nekretnine da ti pamet stane, sve prepisao na obitelj pa zatražio stečaj zbog dugova'. U podnaslovu smo naveli: 'Bivši potpredsjednik Zagrebačke skupštine žalio se na sučevu odluku kojom je proglašen nepoštenim jer je zatajio imovinu, tvrdi kako nema ništa osim dugova i blokade, u posjedu njegove obitelji su 4 nekretnine u srcu Zagreba, nekretnina nadomak Straduna te još puno toga...'. U siječnju ove godine dogodio se preokret koji je Šporerovu želju za bankrotom učinio pustim snom. O tome svjedoči članak iz siječnja ove godine objavljen pod naslovom: 'PRESUDILA MU VIKENDICA Prvi HR politički žeton Antun Šporer nije uspio bankrotirati i izigrati vjerovnike, sud utvrdio da je nepošten isto kao što su ranije napisali za zeta bivšeg predsjednika Sabora'.

Iz podnaslova koji je glasio: 'Bivši drugi čovjek ZG skupštine prije zahtjeva za osobni stečaj sve skupe nekretnine prepisao je na najuže članove obitelji, no bio je nemaran pa nije transferirao vlasništvo s kuće u Dalmaciji zbog koje se sudilo generalu Zagorcu jer je u nju uloženo 1,1 milijun kn iz proračuna' bilo je jasno kako taj bankrot neće ići željenim smjerom. Sada je stavljena točka na I. Naime, 28. rujna ove godine objavljeno je rješenje koje je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Vladimir Dimanovski donio u postupku stečaja nad imovinom Antuna Šporera iz Zagreba i to još 12. siječnja 2023. godine. Naime, tada je odbačen prijedlog osobnog stečaja koji je podnio sudu Šporer 26. kolovoza 2019. godine.

Zagrebački sud je 2020. prvo odbacio njegov prijedlog jer je utvrdio postojanje imovine u Zagrebu ali i na drugim lokacijama, no na tu se odluku Šporer žalio polovicom lipnja iste godine što mu je tada uvaženo. On je naveo kako je ta imovina podjelom bračne stečevine postala imovina njegove supruge Višnje Šporer a ona je pak svu imovinu prenijela na njihovu djecu, Alana i Višnju Šporer. No, tada Antun Šporer nije navodio kuću u Novigradu koju su obnovili porezni obveznici s 1,1 milijun kuna a što je sud detektirao. Vidljivo je to iz sudskog dokumenta u kojem piše: 'Sud je izvršio provjeru imovine i ponašanja potrošača iz dokumentacije pristigle u spis, a ponašanje potrošača utvrđeno je i na ročištu 29. siječnja 2020., dok na ročište 23. ožujka 2022. potrošač nije pristupio.

Potrošač nije naveo da je vlasnik nekretnine u Novigradu, broj zemljišta ..., k.o. Novigrad (list 126), a navedeno je sud utvrdio dopisom Općinskog suda u Zadru. bog navedenog sud ne može utvrditi da je potrošač u smislu odredbe članka 2. Zakona o stečaju potrošača („Narodne novine“ broj 100/15 i 67/18; dalje ZSP) postupao pošteno u vrijeme podnošenja prijedloga, kao niti tijekom postupka obzirom da potrošač nije pristupio na naknadno zakazano ročište. Uz navedeno, potrošač nije dostavio cjelokupni popis imovine kojom raspolaže, kako je to propisano odredbom članka 44. st. 3. ZSP' - piše u sudskom rješenju. Inače, na toj je kući Šporer upisan bez ikakvog tereta. I tako je definitivno propao pokušaj prvog HR političkog žetona da se kroz osobni bankrot oslobodi dugova.