Mlade i atraktivne osobe svakodnevno su bombardirane putem medija ili društvenih mreža prilozima koji im sugeriraju kako je ljepota put u osobni i financijski raj pa mnogi lakovjerno pohrle u svijet modelinga i natjecanja za miss ili mistera misleći kako je istina sve što im se javno plasira. No, stvarnost je često u potpunoj suprotnosti pa se iza svijeta glamura i reflektora skrivaju minusi, minimalci, osobni i poslovni stečajevi kao u slučaju poznate modne agentice Tamare Roglić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Modna agentica Tamara Roglić  okrunjena je 1994. tada prestižnom titulom Kraljica Hrvatske. Tamar pripada generaciji ljepotica poput Dvine Meler, Aleksandre Grdić, Antee Kodžoman.. Već petu godinu sa Sanjom Bjedov Popović organizira hrvatski izbor za Miss Supranational. Tamara i Sanja zajedno su činile direkciju i organizirale izbor Kraljica Hrvatske za Kraljicu svijeta, i to punih deset godina te su okrunile mnoge poznate ljepotice, kao što su Tina Katanić, Ivona Bajde, Kristina Bralo i Ivana Gugić Vida... Inače, Kraljica Hrvatske bila je jedini izbor ljepote u Hrvatskoj koji je donio svjetsku pobjednicu. Bila je to Danijela Mihalić Gračan kojoj su pratilje bile Tina Katanić i Iva Radić. Sjedište svjetske direkcije Supernationala je u Poljskoj i Tamara sa Sanjom neumorno radi na pronalasku novih ljepotica koji e se okruniti tom krunom i otputovati na svjetski izbor.

Ako pogledamo stranice Tamare Roglić na društvenim mrežama stječe se dojam kako je u njezinom svijetu sve glamurozno i na razini. Objavljuje fotografije iz reprezentativnih objekata, Sanja i ona uvijek su okružene lijepim modelima ili sponzorima, posjećuju VIP mjesta i događaje. Kliknete li pa na web stranicu njezine agencije Tarol tamo je katalog brojnih muških i ženskih modela, popis događaja koje je organizirala i slično. Na web stranici piše kako je agencija Tarol osnovana 2003. godine, te da je jedna od vodećih modnih agencija u Hrvatskoj u vlasništvu Tamare Roglić. "Agencija zastupa mnoga poznata lica iz svijeta manekenstva, pobjednice izbora ljepote, te prezentiramo nova lica na hrvatskom i inozemnom tržištu. Agencija organizira izbore ljepote: Miss sporta Hrvatske, modne revije "Supranational Hrvatska" - piše na web stranici.

Navedene su i brojne djelatnosti poput: organizacija modnih revija, PR usluge, manekenske škole, promocija, video produkcije, hostesiranja, frizerskih usluga, make upa....  No, pogledate li u sudski registar tamo pak stvari stoje posve drukčije. Na sudregu piše kako je tvrtka Tarol izbrisana iz sudskog registra 2017. godine. Jedina vlasnica i direktorica bila je Tamara Roglić. Prethodno je u travnju 2014. nad Tarolom otvoren stečajni postupak. Sjedište Tarola bilo je na zagrebačkom Zelenjaku, na Tamarinoj kućnoj adresi. No, to nije sve. Iza glamuroznog i blještavog svijeta koji Tamara predstavlja na društvenim mrežama i medijima skriva se njezina prava poslovna i osobna financijska drama koja traje već godinama.

Možemo to doznati i iz Oglasa koji je objavio sudac Miroslav Suton s Općinskog građanskog sud u Zagrebu. Radilo se o postupku stečaja nad imovinom potrošača, odnosno Tamarom Roglić iz Zagreba, a temeljem prijedloga Financijske agencije. Oglas je objavljen 27. veljače 2019. godine na mrežnim stranicama suda. Iz oglasa je vidljivo kako je Tamara Roglić dostavila sudu svoje očitovanje, odnosno popis imovine, u kojem je navela da je njezina jedina imovina plaća u iznosu od 2.036 kn na zaštićenom računu. Oglasom su 'pozvani vjerovnici da se jave u roku 45 dana i ospore popis imovine ili obavijeste  sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje'. Nakon isteka tog roka otvoren je i zatvoren osobni bankrot Tamare Roglić na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Iz tog dokumenta je vidljivo kako je Tamara dugovala Hrvatskom zavodu za zapošljavanje glavnicu u iznosu 19.662,30 kn na dan 8. srpnja  2019. godine. Sudac Suton pozvao se na zakonske odredbe po kojima se, u postupku stečaja potrošača nad njegovom imovinom, ako se potrošač oglasi ali ne popiše imovinu, smatrat će se da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici. 'Uvidom u očitovanje potrošača, sud je utvrdio da se potrošač pozitivno očitovao pozivu FINE, pa nema zakonske zapreke provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom, ali ne i za osnove za plaćanje koje su vjerovnici povukli' - napisao je u dokumentu sudac Suton.

"Sukladno zakonskim odredbama temeljem kojih je utvrđeno kako potrošač (odnosno Tamara Roglić) ima u razdoblju duljem od tri godine evidentirane tražbine čija glavnica osnove ne prelazi propisani iznos od 20.000,00 kuna, osim u dijelu osnovakoje su od strane FINA-e povučene sa naplate po zahtjevu ovrhovoditelja odnosno odluke nadležnog tijela, te iste stoga nisu uključene u izreku rješenja, a iznose na dan donošenja rješenja 145.917,15 kn, dakle premašuju Zakonom propisani iznos. Prema odredbi čl. 79. g st. 1. ZSP sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača ako utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna. Potrošač nema pokretne imovine, a isto je navedeno i u popisu imovine, iz čega proizlazi da je potrošač pošten u smislu odredbi ZSP-a. Potrošač prema podacima iz računalnog sustava nije vlasnik nekretnina.

Vjerovnici potrošača nisu u povodu poziva iz oglasa objavljenog na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova obavijestili sud o postojanju druge imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa. Sud je službenim putem primjenom odredbe čl. 79. f. st. 2. ZSP pribavio podatke o imovini potrošača, te je tako uvidom u Evidenciju dohodaka i primitaka utvrdio vrijednost potrošačeve imovine kao i raspolaganja imovinom, a koja je manja od 10.000 kn. Kod osobe slabijeg imovnog stanja nije za očekivati da bi imala u vlasništvu bilo kakve lako unovčive pokretnine, a posebno ne veće vrijednosti obzirom na situaciju u kakvoj se potrošač nalazi. S obzirom na navedeno, u ovom su slučaju ispunjene zakonske pretpostavke za otvaranje jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, a kako je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa zasigurno niža od 10.000  kuna, to postoje uvjeti iz odredbe čl. 79. g st. 1. ZSP-a za otvaranje i istovremeno zaključenje jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača, pa je riješeno kao u točkama 1. i 2. izreke ovog rješenja" - napisao je u Rješenju sudac Miroslav Suton,  29. listopada 2019. godine te je tako završio slučaj osobnog bankrota Tamare Roglić.

Slijedom navedenog nameće se zaključak kako bi mnoge mlade osobe ili pak roditelji malodobnih modela morali razmisliti kada ulaze u svijet modelinga ili izbora za razna natjecanja ljepote. Naime, iza svijeta blještavila koji se nameće preko medija i društvenih mreža, skriva se surova realnost u kojoj nema financijskog uspjeha koji je mnogima motiv kada se natječu za ulazak u taj svijet. Iza blistavih kulisa skrivaju se vrlo mršavi poslovni rezultati, minimalna primanja, neisplaćeni dugovi, i dubioze koje su skrivene iza reflektora na modnim pozornicama.